7 In Barbecues

Weber SmokeFire problemen? Wat is er mis met deze BBQ?

Weber SmokeFire

Vorige week mocht ik bij de Weber Original Store in Amersfoort als één van de eersten kennis maken met de nieuwste barbecue van Weber, de SmokeFire. In Europa is deze pellet barbecue nog niet op de markt. In de VS werden dat zelfde weekend de eerste productiemodellen uitgerold en een aantal fans kocht er meteen één. Dat weekend verschenen ook de eerste berichten van Weber SmokeFire problemen. Wat is er mis met deze barbecue?

Wat is de Weber SmokeFire?

Mocht je het hebben gemist, Weber komt met een nieuwe barbecue, de SmokeFire. Anders dan de barbecues die Weber nu in het assortiment heeft werkt deze niet op kolen, gas of elektriciteit, de SmokeFire werkt op pellets. Pellets zijn geperste houtkorrels en deze vormen de brandstof voor deze barbecue. Wil je meer weten over wat pellet BBQ’s zijn en hoe ze werken dan kun je er alles over lezen in deze eerdere blogpost die ik over dit type barbecue heb geschreven.

BBQ pellets

Wat maakt de SmokeFire anders?

Weber verschijnt laat op het toneel met hun pellet barbecue. De bedenker van dit type barbecue, Traeger, vroeg al in 1986 patent aan. Een voordeel van laat beginnen is dat je bij de concurrentie kunt kijken wat er goed en wat er niet goed aan hun ontwerp is. Iets dat Weber ook heeft gedaan. Aan de hand van dat onderzoek ontworpen ze de SmokeFire. In mijn Sneak Peek video op YouTube laat ik alle innovaties zien.

De grootste innovaties aan de Weber SmokeFire zijn:

 • De hopper (pelletbak) zit aan de achterkant. Dit zorgt ervoor dat er een kort wormwiel gebruikt kan worden om de pellets naar de vuurpot te brengen.
 • Het wormwiel zit ver van de vuurpot af, op deze manier heb je een stuk minder kans op het in de brand vliegen van pellets in het wormwiel en brand in de hopper bij het uitzetten.
 • De as en het vet worden naar onderen afgevoerd en gaan in afzonderlijke opvangbakken. Dit maakt het schoonmaken een stuk gemakkelijker.
 • Er zit geen plaat onder het rooster zoals bij de andere pellet barbecues, maar flavorizer bars zoals in de Weber gasbarbecues. Hierdoor kan de SmokeFire op hoge temperatuur grillen en de bars zorgen voor een gelijkmatige verdeling van de warmte door de barbecue.

Wat is er mis met de Weber SmokeFire?

Zo op papier zijn alle innovaties echt heel doordacht en ook de video’s die ik zag van de Amerikaanse YouTubers die in Chicago bij de introductie waren veel belovend. Iedereen was laaiend enthousiast. Totdat de productie modellen bij mensen in de tuin stonden, toen begon de ellende.
Ik heb zo’n beetje alle berichten over de Weber SmokeFire de afgelopen week bekeken en een hoop berichten op Amerikaanse BBQ Fora gelezen.  Buiten wat kleine dingen zijn er eigenlijk drie grote problemen met de modellen die nu uitgerold zijn.

– De software

De software van de Weber SmokeFire heeft kuren. Bij een aantal gebruikers hangt de software tijdens een sessie. De barbecue geeft netjes de temperatuur aan waar hij op werkte, maar er worden geen pellets meer getransporteerd en er is ook geen vuur meer. Ook wil de barbecue zo nu en dan niet opstarten.
Is dit een onoverkomelijk probleem? Ik denk het niet. Toen wij bij de Weber Original Store waren stond er ook een update klaar en ik denk dat dit probleem snel opgelost zal worden.

– De pellets gaan het wormwiel niet in

Omdat de hopper aan de achterzijde zit en deze de halve lengte van de barbecue beslaat is de hoek waaronder de pellets naar beneden glijden niet heel erg groot. Dit zorgt ervoor dat zeker in het begin de pellets gewoon op de helling blijven liggen zonder door te glijden.
En dan is er nog een ander probleem. De pellets vormen een soort van dam boven het gat van het wormwiel. Ze zakken eerst vrolijk naar beneden maar op een gegeven ogenblik haken ze min of meer in elkaar en voorkomen zo dat ze het gat naar het wormwiel in kunnen vallen. Het resultaat, er komt geen brandstof in de vuurpot en de barbecue gaat uit.

Eén van de oplossingen is om zo nu en dan even je hand door de pellets te halen. Maar ja, je hebt die Weber SmokeFire gekocht omdat hij juist weinig aandacht nodig heeft. En zo’n onzekere factor word je niet blij van. De oplossing hiervoor is al wat lastiger. Ik heb mensen in de weergezien met een trilmotortje om om de zoveel minuten even de hopperbak te laten trillen en zo de pellets los te krijgen. Dat werkt, maar het geeft een hoop herrie en is niet echt een charmante oplossing natuurlijk. Ook niet voor iedereen weggelegd om dat te bouwen.

– Vetbranden

Het grootste probleem en ook het probleem dat gevaar oplevert zijn vetbranden in de Weber SmokeFire. Weber bracht hun oplossing met het vet en as opvangbakje als een manier om veel minder schoonmaakwerk te hebben. Het vet verbrandt deels op de flavorizer bars en geeft smaak af. De rest loopt via sleuven in de bodem naar gaten boven het vetbakje. Maar in de praktijk wordt er as op de bodem geblazen en vormt dit met het vet een dikke brij die er uiteindelijk voor zorgt dat het vet niet bij het gat kan komen. En als er dan een brandende pellet bij komt staat dat vet in de brand.

Met een beetje pech verbrandt het vlees dat op de barbecue ligt. In het ergste geval gebeuren er ongelukken. Mensen zijn druk bezig met allerlei dingen om dit probleem op te lossen, van inspuiten met food grade siliconen spray van de bodem tot het plaatsen van lekbakken op de flavorizer bars. Maar dit is een serieus probleem en één waar niet zo 1, 2, 3 een oplossing voor komt ben ik bang.
Ja, die lekbakken zou een hoop ellende kunnen voorkomen. Maar kom nou, de Weber SmokeFire werd aangekondigd als dat lekbakken niet meer nodig waren.

Gefrustreerde Weber SmokeFire gebruikers

Deze problemen leiden tot een hoop gefrustreerde Weber SmokeFire gebruikers. Iets dat ik me levendig voor kan stellen. Je geeft toch even meer dan duizend dollar uit aan een nieuwe barbecue en dan blijkt hij niet te werken zoals je voorgespiegeld was. Van de kant van Weber snap ik het ook. Je hebt alle tests gedaan die je kunt doen en op een bepaald moment moet je je kindje toch loslaten in het wild.
Maar dat de huidige problemen niet uit de tests gekomen zijn vind ik verbazingwekkend. Ik vraag me dan af wie er hebben getest. Doen de gebruikers hele andere dingen met de barbecues dan dat Weber verwacht?

Blijft de vraag wat er op korte termijn gaat gebeuren om de problemen op te lossen. Het op gebruikersfout gooien kan tot op zekere hoogte. Maar iemand als Justin van Baby Back Maniac is toch een ervaren barbecueër die ook met andere pellet barbecues heeft gewerkt. Hij is zo gefrustreerd dat hij na een aantal testsessies zijn Weber SmokeFire heeft teruggestuurd.

En nu?

De Amerikaanse early adopters zijn in twee kampen verdeeld. Eén deel probeert allerlei oplossingen te vinden voor de huidige problemen. Het andere deel heeft hun barbecue teruggestuurd. Hun opvatting is dat zij niet de problemen van Weber behoren op te lossen. Ook het idee dat ze een soort beta-testers zijn terwijl ze betalende klant zijn zet een hoop kwaad bloed.

Ik ben heel erg benieuwd naar wat er de komende tijd gaat gebeuren met de Weber SmokeFire. Vanaf het begin ben ik heel erg enthousiast over deze barbecue en ik zie ook de voordelen van de innovaties als ze allemaal naar behoren zouden werken. Zijn de huidige problemen makkelijk op te lossen en hoe gaat Weber dat doen? En wat gebeurt er met de Weber SmokeFires die nu onderweg zijn naar Nederland? Het zijn spannende tijden voor de eerste pellet smoker van Weber!

Update 2021:

Inmiddels zijn we alweer even verder en heeft Weber inmiddels de tweede generatie van de SmokeFire op de markt gebracht. Ik mocht hem van hun testen en als je benieuwd bent of die nieuwe versie beter is dan kun je hier mijn review lezen.

Dit vind je misschien ook leuk

7 Reacties

 • Reageer
  Kevin
  vrijdag, 21 februari 2020 at 11:17

  Ik baal hier echt van, deze stond hoog op het verlanglijstje maar ik had de slechte reviews ook al voorbij zien komen.. Ik wacht nog maar even op een versie 2.0. Onbegrijpelijk dat Weber deze kinderfoutjes zelf niet heeft ontdekt

 • Reageer
  Janno
  dinsdag, 25 februari 2020 at 11:14

  Inmiddels lees (en zie) ik steeds meer berichten van gebruikers die wel deze grill voor een groot gedeelte werkend kunnen houden. Ik vind het een erg gedurfd ontwerp van Weber waarbij een aantal zaken onvoldoende getest zijn. De grill wordt bij iedereen aan de rechterkant warmer dan links, brandende as kan op de vetafvoer terechtkomen door dit ontwerp en de pelletaanvoer bij het grote model werkt niet naar behoren. Ook lijkt de software nog niet helemaal goed te werken. Toch zie ik zelf pelletgrills als de handige BBQ voor low&slow en daar komen toch de meeste problemen bij dit model naar boven. Voor de hot&fast sears werkt een gasgrill net zo snel.

  Geef mij maar houtskool… dan is vaak de enige ontwerpfout, die van de pitmaster.

 • Reageer
  Frank
  zaterdag, 16 mei 2020 at 19:39

  Ik heb veel filmpjes op internet gezien en toch ervoor gekozen om een Ex4 te kopen. Ik ben er echt tevreden over. Ja de as dwarrelt in het rond en ja ik kijk af en toe naar de korrels. Hij bakt heerlijk, vlees smaakt echt goed. Van tomahawks, babytops to picanha’s. Allemaal heerlijk en zonder problemen. Ik haal wel elke keer de pellets uit het reservoir. Af en toe een veger om het as te verwijderen maar voor de rest een super bbq.

  • Reageer
   noskos
   maandag, 18 mei 2020 at 16:05

   Hij is op een bepaalde manier gepresenteerd. Een groot deel van de innovaties is echter niet waargemaakt. Los daarvan zal het best een prima barbecue zijn als je hem op een andere manier gebruikt dan in eerste instantie werd aangekondigd.

 • Reageer
  Mark wouters
  woensdag, 17 juni 2020 at 17:42

  Hey Dennis,

  Ben je nog van plan om deze bbq een keer zelf te testen? Ik heb hem nu zo’n twee maanden en ben echt heel tevreden. De software updates van laatste maand hebben al de problemen met de software verholpen en de vet branden zijn in mijn optiek nalatigheid van de gebruiker. Ik ben echt benieuwd hoe jij deze bbq zou gebruiken. En kan dus ook niet wachten op recepten voor deze bbq.

  • Reageer
   noskos
   woensdag, 17 juni 2020 at 19:02

   Ik zou er één krijgen om te testen. Maar daar heb ik niets meer over vernomen. Misschien dat dit artikel daar aan bij heeft gedragen.
   Dat het brandende vet nalatigheid is van de gebruiker is niet het geval. Baby Back Maniac op YouTube had een vetbrand bij het eerste gebruik. En Weber adviseert nu om lekbakken te gebruiken.
   Ik denk dat je met wat omwegen heel veel lol kunt hebben van de SmokeFire. Maar de beloftes die bij de introductie werden gedaan is Weber niet nagekomen. Minimaal schoonmaakwerk tov van de concurrentie, geen plaat boven je vuur om het vet op te vangen etc.
   Een deel van de hoppers en wormwielen is vervangen.
   Allemaal niet erg als het netjes opgelost wordt.
   Ik had graag met deze barbecue gespeeld maar voorlopig is dat niet het geval. En met de kinderziektes die erin zitten/zaten is het ook niet een barbecue die hoog op mijn lijst van aan te schaffen barbecues staat.

 • Reageer
  Rene Bosschieter
  vrijdag, 7 augustus 2020 at 15:14

  Helaas niets anders als problemen met de smokefire ex 6 .
  Uiteindelijk besloten om de aanschaf ongedaan te maken.Overigens keurig opgelost en geen mitsen en maren.
  Heb nu de pelletgrill van Broil King. Geweldig apparaat: probleemloos, kan alles.

 • Reageer

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.