1 In Algemeen/ materiaal/ Wedstrijden

Wedstrijdbarbecue en Fosfaten

Fosfaten BBQIets waar je heel weinig over leest is het gebruik van fosfaten bij het wedstrijdbarbecue. Volgens mij is dit zo’n beetje het slechts bewaarde geheim van een hoop wedstrijdteams. Als je het kent doe je er je voordeel mee, weet je het niet dan ben je eigenlijk gewoon in het nadeel.

Wat doen fosfaten?
Door fosfaten aan je vlees toe te voegen zullen de spiervezels wat verder uit elkaar gaan staan. Daardoor kan er meer vocht tussen gaan zitten. Er spelen ook nog wat andere processen die ervoor zorgen dat het vocht zich bindt aan het één en ander, maar die eerste eigenschap is waar het ons om is te doen.

Bij een wedstrijd wil je dat je vlees sappig is als het naar de jury gaat. Brisket wordt door veel teams gezien als de lastigste categorie omdat het vlees heel vaak droog uitvalt. Als je nou eens iets kon doen waardoor je brisket opeens sappiger wordt? Nou dat kun je dus bereiken met fosfaten!
Je kunt natuurlijk zeggen dat je alles puur natuur wilt doen, prima, maar daar win je geen wedstrijd mee als de andere teams het wel gebruiken.

In de vleesindustrie is het gebruik van het spul normaal. En dat is ook de hoek waar deze toevoeging vandaan komt. In Nederland zijn er verschillende merken te koop, o.a. Twisted Belly, Butcher’s BBQ en Kosmo’s Q.
Je koopt het als een injectiemix. In plaats van je normale injectie maak je deze poeders aan met water of vruchtensap en injecteert je vlees ermee. Meer is het niet.
Er zijn injecties voor rund en varken, dus ook je varkensschouder kun je injecteren met een mix met fosfaten om je vlees sappiger te houden en zo een betere pulled pork te krijgen.

Volg bij het gebruik van deze mixen wel goed de gebruiksaanwijzing. Denk niet dat als je er nu twee keer zo veel inspuit dat je vlees twee keer zo sappig zal worden. Een teveel aan fosfaten verandert de structuur van het vlees, het wordt een beetje rubberachtig en de jury zal je daar ongetwijfeld voor afstraffen!

Niet alleen voor wedstrijden!
En dit is natuurlijk niet alleen maar voor de wedstrijdbarbecueërs. Heb je al een keer een brisket gemaakt en vond je hem te droog? Probeer dan eens één van deze producten, buiten dat ze je vlees sappiger houden geven ze ook extra smaak.
Je vindt ze bij de gespecialiseerde barbecuewinkel en vergeet niet meteen een meat injector mee te bestellen zodat je je vlees kunt injecteren.

Dit vind je misschien ook leuk

1 Reactie

  • Reageer
    Rien Boshuis
    vrijdag, 31 juli 2015 at 14:57

    Interessant artikel, in de bbq wereld blijkt ook al doping te worden gebruikt…:) Ik ga het eens proberen om te kijken welk verschil er tussen wel en niet gebruiken zit…

  • Reageer

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.