6 In materiaal

Redneck Hamburgerpers

Als je meerdere burgers maakt en je wil ze er een beetje hetzelfde uit laten zien dan is het makkelijk om een hamburgerpers te gebruiken.

Ik heb er een paar weken terug één op marktplaats gekocht van tupperware. Op zich een prima ding maar de doorsnede is maar 9 cm. Als je je burger grilt krimpt hij ook nog eens en hou je een burger over die veel kleiner is dan de meeste broodjes.

Nu zat ik van de week een aflevering van Diners, Drive-Ins & Dives te kijken en daar maakte een short order chef zijn hamburgers door ze te vormen in een deksel van een mayonaisepot.
Schitterend idee, maar wij hebben niet van die potten met zulke grote deksel hier. Dus op zoek naar een alternatief hiervoor.
Toen we van de week koffie zaten te drinken en ik er een Jodenkoek bij nam wist ik het opeens. De deksel is perfect voor het vormen van een hamburger! Met ruim 11 cm doorsnede, de ideale maat.

Je legt er ruim plasticfolie overheen, drukt 150 gram van je burgermengsel er in en haalt het met plastic en al er uit en je hebt een mooie brede burger. De deksel hoef je niet eens af te wassen op die manier.

De onderkant van je blik kun je weer gebruiken in je kolenstarter, als je maar en paar kooltjes tegelijk hoeft aan te steken, zoals ik altijd doe voor de minion methode.

Dit vind je misschien ook leuk

6 Reacties

 • Reageer
  Eddy
  zaterdag, 20 november 2010 at 22:41

  dag,

  Voor het vormen van hamburgers gebruik ik een PVC ring van de bouwmarkt. Na wat experimenteren gebruik ik nu de 110 mm mof, dan krimpt je hamburges nog wat en past hij prachtig op een broodje.

  Verder maak ik een grote platte plaat van het gehakt, dus ik sla het gehakt plat op het werkblad en probeer de dikte dan overal (evt. met deegrol) gelijk te krijgen. Daarna ga ik mooie hamburgers ‘uitsteken’ met de PVC mof.

  Groet, Eddy
  Na verwijderen van tussenliggend gehakt (wat tussen de rondjes zit) heb je prachtige hamburgers liggen. Met de restanten vlees maak ik weer opnieuw een plaat en ga zo door tot het gehakt op is.

  En bij bakken is het verstandig om ze nog even een klein beetje in te deuken in de midden ivm opzwellen van de hamburgers.

  • Reageer
   noskos
   zondag, 21 november 2010 at 00:06

   Hou er wel rekening mee dat PVC niet voedselveilig is 😉

 • Reageer
  Eddy
  zondag, 21 november 2010 at 10:40

  OK… 🙂 niet direct vanuit de bouwmarkt in je gehakt drukken, eerst even checken op losse deeltjes en evt. verwijderen (schuren), sticker verwijderen en daarna een rondje mee in je vaatwasser.

  Heb ik wel gedaan tenminste… 🙂

 • Reageer
  Patrick
  woensdag, 17 juni 2015 at 15:49

  Ik gebruik zelf een PVC afdichtdop van een pijp 125 in combinatie met een plat stampertje (action: setje om tartaartje te maken). Ik heb een gaatje van een millimeter in het midden van de dop gemaakt en druk de gehakt stevig aan in de dop met het stampertje. Daarna sla je het geheel ferm op een snijplank (keer of twee) en de burger valt er rustig uit.
  Door het stevig aandrukken in de afdichtdop blazen ze ook niet meer op waneer ze op de barbeque liggen.

  Gr,

  Patrick

  (ps, leuke website trouwens!)

  • Reageer
   noskos
   donderdag, 18 juni 2015 at 20:17

   PVC is niet voedselveilig 😉

 • Reageer
  wim van massenhoven
  zondag, 16 oktober 2016 at 13:04

  inox buis nemen van 110 dan dat is wel voedselveilig

 • Reageer

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.