0 In materiaal

Big Green Egg Onderhoud

BGE Onderhoud | BBQ NLNa anderhalf jaar in weer en wind te hebben gestaan begon mijn Big Green Egg hier en daar wat gebruikssporen te vertonen. Op mijn ei zit een houten handgreep, bij de nieuwere modellen is dat kunststof. Het hout begon langzaam grijs te worden, op zich niet zo erg maar ik zag ook dat het er niet beter op werd dus de handgreep kon wel een laagje beits gebruiken. Ik heb de twee delen er afgeschroefd, dat kan met een haakse schroevendraaier als je die toevallig in je bezit hebt of door de hele handgreep inclusief het metalen deel van je ei los te schroeven.
BGE Onderhoud | BBQ NLDaarna heb ik het het hout opgeschuurd, in de beits gezet,na het drogen licht opgeschuurd en een laatste laag beits aangebracht. Ik heb teak gebruikt als kleur, dat is dezelfde kleur als op mijn tafel zit. Al met al een klusje van niets, kost alleen wat tijd tussen het drogen door en de handgreep ziet er een stuk netter uit en het hout is weer goed beschermd.

Dan de klus waar ik het meeste tegen op zag, nieuw vilt. Mijn ei kwam nog met het oude vilt, dat vilt is niet zo goed bestand tegen de hoge temperaturen die deze barbecue kan bereiken. Daarom had ik ook bewust al een tijd geen pizza gebakken. Toen ik dat vorige maand wel deed gebeurde precies waar ik al bang voor was, het grootste deel van mijn vilt was verkoold en het liet los op sommige plekken. Je kunt dan nog prima barbecueën hoor. Maar het regelen van de temperatuur wordt anders en hij gaat minder snel uit omdat er toch nog wat lucht bij het vuur kan komen.
BGE Onderhoud | BBQ NLNu heb ik in het verleden al eens vilt vervangen op het eitje dat ik in bruikleen had en dat was geen leuke klus. Ik heb dat toen duidelijk beschreven dus dat ga ik nu niet nog eens doen. Maar inmiddels is er wat veranderd op de markt en zijn er andere soorten vilt bij gekomen. Eén van de verbeteringen is dat de meeste soorten high heat vilt met een zelfklevende laag komen. Geen gerommel meer met afplakken en een bus spuitlijm. Gewoon je vilt er op plakken alsof het een tochtstrip is maakt dit klusje een stuk makkelijker!
Verder zijn er ook allerlei innovaties op het gebeid van materialen die worden toegepast. Nomex is eigenlijk de standaard voor vilt dat tegen hoge temperaturen bestand is.

Maar van Harm Scholten van Baron’s Barbecue Business kreeg ik een set High Que Gold Standard vilt toegestuurd om te proberen. Dit vilt heeft buiten nomex ook kevlar, bekend uit o.a. kogelwerende vesten en motorkleding. Een erg slijtvast materiaal dat dit vilt nog sterker maakt.
BGE Onderhoud | BBQ NLHi-Que vilt komt met een garantie van twee jaar zolang je je temperatuur onder de 400ºC houdt. En die temperatuur is ruim voldoende voor normaal gebruik, ook voor het bakken van pizza’s waarbij je maximaal toch zo rond de 350°C zit.

Het vilt ging er dankzij de plaklaag erg makkelijk op, het verwijderen van het oude vilt blijft een rotklus maar als dat achter de rug is dan is het een kwestie van plakken en het ei weer monteren. Bij de set vilt zat ook nog een stukje vilt dat je om de bovenkant van je eitje kunt plakken zodat de sluiting tussen de margrietwieldop en het ei luchtdichter is. Maar dat heb ik voorlopig achterwege gelaten. Er loopt daar nog weleens vocht langs tijdens low en slow sessie en dat zou dan het vilt verzadigen, ik zie zelf meer nadeel dan voordeel van vilt daar plakken.
BGE Onderhoud | BBQ NLOmdat ik mijn ei uit elkaar had gehaald kon ik ook meteen de scharnieren weer goed afstellen, het nieuwe vilt is dikker en nu past alles weer lekker. Rest nog de eerste paar sessies rustig aan te doen qua temperatuur zodat het vilt zich goed kan zetten en na een paar weken alle bouten weer even aan te draaien omdat die door de temperatuurwisselingen gaat werken en misschien wat losser gaan zitten. Voorlopig kan ik er weer een paar jaar tegen.

Dit vind je misschien ook leuk

Geen Reacties

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.