7 In materiaal/ Techniek

Waterpan aanpassing voor de Weber Smokey Mountain

Eén van de mindere dingen van de Weber Smokey Mountain is het legen van de waterpan na je barbecuesessie. Hierin zit water maar ook al het vet dat uit je vlees is gelopen, iets dat je niet zo maar door je gootsteen spoelt, maar door de hoeveelheid ook niet even in een leeg melkpak giet. Er zijn verschillende alternatieve manieren om je waterpan te gebruiken. In dit artikel vind je de meest gebruikte met hun voor en nadelen.

Wel of geen water in je lekbak?

De Weber Smokey Mountain Cooker, of WSM zoals we hem in barbecueland liefkozend noemen, is een zo genaamde ‘Vertical Water Smoker’. Vanwege die naam zou je verwachten dat er water in moet. Maar dat is niet perse nodig. Tenminste als je de temperatuur in je WSM goed weet te beheersen.

Zorgt water in de lekbak voor sappiger vlees?

Dit een mythe die in barbecueland de ronde doet. Eén van de argumenten is dat het water verdampt en er zo voor zorgt dat het vocht uit het vlees niet kan verdampen en het op die manier sappiger blijft.

Dat argument is onzin! Het vlees staat onder spanning en perst vocht naar buiten. Het water dat verdampt uit de waterpan neemt maar een heel klein beetje van de ruimte in. Er is dus nog genoeg ruimte voor de vocht moleculen die uit het vlees komen.

Daarbij in een pan met water kun je een stuk vlees ook droogkoken en dan is het met 100% water omgeven.

Waarom water in de waterpan van je barbecue doen?

Er zijn drie redenen om water in de lekbak van je barbecue te doen:

 • het schoonmaken makkelijker te maken
 • de temperatuur in je barbecue lager te houden
 • de temperatuur in je barbecue stabieler houden

Schoonmaken

Deze reden lijkt me wel duidelijk. Met water in de waterpan koekt het vet niet aan en kun je je waterpan makkelijker schoonmaken.

Temperatuur lager houden

Om water aan de kook te houden heb je energie nodig. Die energie ontrek je aan het vuur. En zo hou je de temperatuur in je barbecue wat lager. Want die energie is dus niet beschikbaar om je barbecue op te warmen. Je ziet ook meteen als je waterpan leeg is de temperatuur omhoog springen.

Temperatuur stabieler houden

De WSM is in tegenstelling tot een kamado maar gewoon van plaatstaal en heeft dus weinig massa van zichzelf.
Als er temperatuurveranderingen buiten of binnen de barbecue zijn dan is er dus niet veel om dat op te vangen.

Met een aantal liter warm water in je barbecue heb je meer massa en kun je dat soort schommelingen dus beter opvangen.

Alternatieven voor water in de WSM waterpan.

Het nadeel van het water in de waterpan van de WSM is dus het schoonmaken. Je hebt een grote kledder vet water dat je niet zomaar even kwijt kunt.

Als je de temperatuur in de WSM goed kunt beheersen hoef je je geen zorgen te maken over de temperatuur. Dus moet een alternatief het schoonmaken makkelijker maken en de temperatuur stabiel houden.

Op de site van the Virtual Weber Bullet zijn verschillende discussies over alternatieven te vinden.

Zand in je waterpan

Je kan er bijvoorbeeld zand in doen, veel mensen hebben daar goede ervaring mee. Hou er een kuil in om het vet op te vangen en doe er één of twee stukken folie over om het schoonmaken makkelijk te maken.

Aardewerkschalen

Waterpan alternatief

Een ander alternatief is een aardewerkschaal. Zo’n oranje ongeglazuurde schaal die je onder je bloempot zet. Je kunt en 31 of een 36 cm schaal gebruiken. Ik heb tijdenlang een 31cm versie gebruikt maar een 36 cm zou ook moeten passen.

Pak je waterpan in met folie, ik gebruik dikke folie van de Makro.

Dan pak je de aardewerkschaal in.

Zet de schaal in de waterpan.

En bedek dit met nog een laag folie, twee mag ook wel dat maakt het opruimen nog makkelijker.

Weber smokey mountain waterpan alternatief

Ervaringen met waterpan alternatieven

Ik merkte eigenlijk weinig verschil tussen de ingepakte aardewerkschaal en een pan gevuld met water. De WSM blijft net zo stabiel kwa temperatuur en regelt nog steeds makkelijk.

Je moet er echter wel voor moet zorgen dat de temperatuur niet door schiet. Want integenstelling tot water kan zo’n schaal dus wel veel warmer worden dan 100°C.

Het opruimen was een verademing, een dag later, als het vet gestold is, de bovenste folie eraf halen en klaar.

En een ander groot voordeel is dat je niet bang hoeft te zijn dat je water verdampt is als je eens een stuk vlees 12 uur in de WSM hebt liggen.

Niet voor beginners!

Zoals ik al zei moet je de temperatuur van je barbecue goed onder controle hebben voordat je met één van deze alternatieven aan de gang gaat. Als je de WSM zo kunt regelen dat de temperatuur niet meer dan een paar graden boven je gewenste waarde uit komt dan ben je er wat mij betreft klaar voor.

Hoe je dat kunt oefenen? Door hem via deze manier aan te steken en een paar keer spareribs of pulled pork te maken. Maar ook een tri-tip of mooi stuk buikspek op de brisket methode is heerlijk oefenmateriaal!

Dit vind je misschien ook leuk

7 Reacties

 • Reageer
  Nicky
  vrijdag, 27 april 2012 at 14:49

  Hoi Noskos, welke methode pas je tegenwoordig toe als je de WSM aanzwengelt?

  • Reageer
   noskos
   zaterdag, 28 april 2012 at 10:04

   @Nicky: Tegenwoordig heb gebruik ik een DigiQ, elektronische regeling op mijn WSM, dan wil je geen massa hebben in je waterpan want dan reageert hij juist trager.
   Dus heb ik een ingepakte waterschaal, daarin liggen 3 balletjes folie en dan weer een dubbele lag folie erover. Op die manier heb je geen massa en als het vet in de pan valt ligt het niet direct boven de kolen dus verbrandt het minder snel. Maar dat is dus alleen bij een elektronische regeling.

 • Reageer
  Buell
  zaterdag, 28 april 2012 at 09:11

  Hoi Noskos!
  Is dat aluminiumfolie of iets anders?? Het ziet er zo zwart uit op de foto’s.
  Groet,
  Buell

  • Reageer
   noskos
   zaterdag, 28 april 2012 at 10:05

   @Buell: Is gewoon aluminiumfolie hoor. Foto’s zijn met mijn oude toestel gemaakt, dat kon dit soort dingen niet zo goed fotograferen.

 • Reageer
  Michel
  zaterdag, 12 december 2020 at 21:46

  Hoi Noskos,
  Vandaag voor het eerst kipfilets volgens jou recept gerookt op mijn WSM met waterpan.
  Ze waren prima van smaak en ook de garing was goed maar ik vond ze wat licht van kleur en alles was ook erg nat.
  Niet zoals op mijn Mastertouch een mooie droge oranje korst.
  Los ik dit probleem ook op met jou aanpassing of zie ik iets over het hoofd?

  Groet,
  Michel

  • Reageer
   noskos
   maandag, 21 december 2020 at 15:33

   Had je water in de pan? Was het buiten erg vochtig of koud waardoor je condens op je kip kreeg? Waar heb je de temperatuur gemeten van je barbecue?

 • Reageer
  Michel
  maandag, 21 december 2020 at 16:39

  Hoi Noskos,
  Het was 4 graden en het regende soms een beetje. De pan was gevuld met water (ik ging er vanuit dat dat altijd moest) De temperatuur van de smoker was 110 graden constant zowel op de deksel als op de probe via de zijkant. Inmiddels een keer zonder water gedaan maar de waterpan gevuld met Hydrokorrels en dat ging veel beter.

 • Reageer

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.