7 In materiaal/ Techniek

WSM Waterpan Aanpassing

Eén van de mindere dingen van de Weber Smokey Mountain is het legen van de waterpan na je barbecue. Hierin zit water maar ook al het vet dat uit je vlees is gelopen, iets dat je niet zo maar door je gootsteen spoelt, maar door de hoeveelheid ook niet even in een leeg melkpak giet.

Op de site van the Virtual Weber Bullet lopen verschillende discussies over alternatieven voor het water in de pan. Je kan er bijvoorbeeld zand in doen, veel mensen hebben daar goede ervaring mee, minpuntje hiervan is echter dat wanneer het te heet wordt in de WSM het lastig is om de temperatuur weer omlaag te krijgen, het zand houdt namelijk een hoop warmte vast op dat moment.

Dan is er de Piedmont methode, waarbij 2 kolenpannen van een bepaald type Brinkman barbecue met een kleine tussenruimte boven elkaar worden gemonteerd, dit schijnt zeer goed te werken. Nadeel is echter dat die kolenpannen hier niet te koop zijn.

Een methode die de laatste tijd echter steeds vaker genoemd werd was de aardewerkschaal. Zo’n oranje ongeglazuurde schaal die je onder je bloempot zet. Je kunt en 31 of een 36 cm schaal gebruiken. Mijn tuincentrum had de 36 cm niet meer, dus ik heb het met een 31 cm schaal geprobeerd.
Hoe werkt het?

Je pakt je waterpan in met folie, ik gebruik dikke folie van de makro.
Dan pak je je aardewerkschaal in.

Zet de schaal in de waterpan.
En bedek dit met nog een laag folie, twee mag ook wel dat maakt het opruimen nog makkelijker.
Ik merkte eigenlijk weinig verschil tussen deze manier en een pan gevuld met water. De WSM blijft net zo stabiel kwa temperatuur en regelt nog steeds makkelijk.
Het opruimen was een verademing, een dag later, als het vet gestold is, de bovenste folie eraf halen en klaar.
Het enige waar je rekenig mee moet houden is dat het nu niet zo vochtig is in de barbecue, dus je zal iets vaker tussendoor een mopsaus moeten aanbrengen.

Een ander groot voordeel is dat je niet bang hoeft te zijn dat je water verdampt is als je eens een stuk vlees 12 uur in de WSM hebt liggen.

Dit vind je misschien ook leuk

7 Reacties

 • Reageer
  Nicky
  vrijdag, 27 april 2012 at 14:49

  Hoi Noskos, welke methode pas je tegenwoordig toe als je de WSM aanzwengelt?

  • Reageer
   noskos
   zaterdag, 28 april 2012 at 10:04

   @Nicky: Tegenwoordig heb gebruik ik een DigiQ, elektronische regeling op mijn WSM, dan wil je geen massa hebben in je waterpan want dan reageert hij juist trager.
   Dus heb ik een ingepakte waterschaal, daarin liggen 3 balletjes folie en dan weer een dubbele lag folie erover. Op die manier heb je geen massa en als het vet in de pan valt ligt het niet direct boven de kolen dus verbrandt het minder snel. Maar dat is dus alleen bij een elektronische regeling.

 • Reageer
  Buell
  zaterdag, 28 april 2012 at 09:11

  Hoi Noskos!
  Is dat aluminiumfolie of iets anders?? Het ziet er zo zwart uit op de foto’s.
  Groet,
  Buell

  • Reageer
   noskos
   zaterdag, 28 april 2012 at 10:05

   @Buell: Is gewoon aluminiumfolie hoor. Foto’s zijn met mijn oude toestel gemaakt, dat kon dit soort dingen niet zo goed fotograferen.

 • Reageer
  Michel
  zaterdag, 12 december 2020 at 21:46

  Hoi Noskos,
  Vandaag voor het eerst kipfilets volgens jou recept gerookt op mijn WSM met waterpan.
  Ze waren prima van smaak en ook de garing was goed maar ik vond ze wat licht van kleur en alles was ook erg nat.
  Niet zoals op mijn Mastertouch een mooie droge oranje korst.
  Los ik dit probleem ook op met jou aanpassing of zie ik iets over het hoofd?

  Groet,
  Michel

  • Reageer
   noskos
   maandag, 21 december 2020 at 15:33

   Had je water in de pan? Was het buiten erg vochtig of koud waardoor je condens op je kip kreeg? Waar heb je de temperatuur gemeten van je barbecue?

 • Reageer
  Michel
  maandag, 21 december 2020 at 16:39

  Hoi Noskos,
  Het was 4 graden en het regende soms een beetje. De pan was gevuld met water (ik ging er vanuit dat dat altijd moest) De temperatuur van de smoker was 110 graden constant zowel op de deksel als op de probe via de zijkant. Inmiddels een keer zonder water gedaan maar de waterpan gevuld met Hydrokorrels en dat ging veel beter.

 • Reageer

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.