9 In materiaal/ Tips & Tricks

Zes onmisbare BBQ accessoires – wat heb je echt nodig?

onmisbare BBQ accessoires - thermometers

Loop een willekeurige barbecue-winkel of tuincentrum in en je loopt tegen honderden accessoires voor de barbecue aan. Koffers met een tang, spatel en vork van een meter, elektrische borstels die je rooster schoon moeten maken, hamburgerpersen, je ziet door de bomen het bos niet meer. Sommige van die producten zijn handig, maar er is ook veel spul dat je vooral moet laten liggen. In dit artikel vertel ik je wat ik denk dat echt onmisbare BBQ accessoires zijn. 

Als je goed telt dan zie je dat ik zeven onmisbare BBQ accessoires opnoem. Maar voor een kogelbarbecue heb je andere dingen nodig dan voor een kamado (keramische barbecue). Zo kom je dus per type barbecue op zes dingen die onmisbaar zijn.

Geen zin om te lezen? Kijk dan de video!

Onmisbare BBQ accessoires (niet kamado) – Brikettenstarter

Als je geen kamado (keramische barbecue) hebt dan is een brikettenstarter één van mijn onmisbare BBQ accessoires. Met een brikettenstarter steek je snel en veilig je briketten aan met een aanmaakblokje, -wokkel of wat oude kranten. Weber heeft starters van goede kwaliteit in twee verschillende maten. De grote is handig om in één keer veel briketten aan te steken voor als je bijvoorbeeld gaat grillen. Het kleine model is handig als je veel indirect barbecuet en voor low & slow sessies. Ik heb ze allebei, maar als eerste aankoop zou ik het grote model aanraden.

Onmisbare BBQ accessoires (kamado) – Heat deflector / Platesetter

Als je wel een kamado (keramische barbecue) hebt dan heb je geen brikettenstarter nodig. Wat je wel nodig hebt is een heat deflector of plate setter. Dit accessoire gaat onder verschillende namen door het leven. Bij Big Green Egg heette het vroeger een platesetter, nu een Conveggtor, bij the Bastard hanteren ze beide namen en bij de Primo zijn het opeens weer D-plates.
Hoe het beestje ook heet, het is voor een kamado een onmisbaar onderdeel want zonder deflector plate kun je niet indirect barbecueën. Zonder heb je een hele dure grill gekocht.

De deflector plate is niets anders dan een plaat van keramiek of gietijzer die je tussen het vuur en je rooster plaatst. Het is voor mij nog steeds een raadsel dat dit niet bij elke kamado standaard wordt meegeleverd, maar het is niet anders. Koop je een kamado bestel dan gelijk de deflector erbij!

Onmisbare BBQ accessoires – Handschoenen

onmisbare BBQ accessoires - handschoenen

Een hete brikettenstarter, een rooster dat boven het vuur ligt, een pannetje dat op het rooster staat, allemaal dingen die je niet zonder handschoenen beetpakt. Daarom staat een paar goede handschoenen in mijn lijstje van onmisbare BBQ accessoires.
Toen ik pas begon met barbecueën was er niet zoveel keus in barbecuehandschoenen. Ik heb dan ook menig ovenwant versleten. Ovenwanten zijn niet bestand tegen het geweld van de barbecue en ze worden op een gegeven moment vet. Dat vet geleidt de warmte wel en weg is je bescherming.

Gelukkig is er nu wel keuze en zijn de handschoenen een stuk beter geworden. Veel van de barbecueërs die ik ken zweren bij de kevlar handschoenen die door verschillende barbecuemerken verkocht worden.
Anderen vinden leren barbecuehandschoenen fijn. Ik hoor zelf bij de laatste groep. Leren handschoenen vind ik comfortabeler om te dragen, maar dat is geheel persoonlijk. Let er bij de aanschaf op dat je lange handschoenen koopt die ook een stuk van je onderarm bedekken. Bij korte handschoenen is er de kans dat je je pols of arm verbrandt.

Zelf koop ik mijn handschoenen niet in de barbecuewinkel. Ik gebruik leren lashandshoenen. Ga eens op zoek bij je lokale bouwmarkt naar goede, gevoerde lashandschoenen. Die zijn te koop voor een zacht prijsje en beschermen je goed tegen het vuur.

Onmisbare BBQ accessoires – Tangen

onmisbare BBQ accessoires - tangen

De grote tangen die in van die barbecue-gereeedschapsets zitten zijn eigenlijk waardeloos bij het barbecueën. Je moet er relatief veel kracht op zetten om ze dicht te doen en daardoor werken ze niet comfortabel. Ik heb wel één, ja, ik heb ooit ook zo’n set aangeschaft toen ik nog niet beter wist. Die tang gebruik ik om briketten op hun plek te leggen als ze eenmaal branden.

Om dingen op de barbecue te leggen, om te draaien en er weer vanaf te halen gebruik ik al ruim 10 jaar een RVS serveertang van Cuisipro. Ik heb meerdere van die tangen in de keukenla liggen en gebruik ze ook in de keuken. Voor de barbecue gebruik ik het Cuisipro 40,5 cm model. Door het veermechanisme kun je dit soort tangen gesloten opbergen. Het is allround keukengereedschap en ik hou ervan als ik mijn spullen ook op andere plekken dan de barbecue kan inzetten.

Onmisbare BBQ accessoires – Roosterborstel

Om aangekoekte etensresten van de barbecue te verwijderen heb je een borstel nodig. Ook deze zijn er weer in alle soorten en maten. Ik heb een hele tijd de driezijdige borstel van Weber gebruikt. Tegenwoordig gebruik ik een lasborstel (staalborstel) met messing haren uit de bouwmarkt. Die zijn als je een beetje goed zoekt 3-4 euro. Ik doe gemiddeld een jaar met zo’n borstel, de Weber of de goedkope.

Kijk na het het borstelen altijd goed je rooster na of er gaan haren zijn achter gebleven. Je wilt niet dat je gasten dat in hun eten tegenkomen. 

Onmisbare BBQ accessoires – Kwasten

onmisbare BBQ accessoires - kwasten

Om saus op je ribs, groente of wat dan ook te smeren is een kwast onmisbaar. Siliconen kwasten zijn erg handig in het gebruik omdat je de vaak kleverige barbecuesaus of olie er zo weer uitspoelt en er geen smaakjes in gaan zitten. Er zijn speciale ‘barbecue kwasten‘, maar een willekeurige kwast doet hetzelfde. Wil je een kwast die bij je barbecue hoort dan moet je vaak diep in de buidel tasten terwijl een simpele een fractie kost.

Onmisbare BBQ accessoires – Thermometer

onmisbare BBQ accessoires - thermometers

Mijn laatste echt onmisbare BBQ accessoires zijn thermometers. Als je wilt weten of je vlees gaar is gebruik je een thermometer. Ja, er zwerven allerlei verhalen over het net en vaak ook in boeken over hoe je op  je vlees moet drukken en dan kunt voelen hoe gaar het is. Dat werkt misschien als je een chef bent die honderd steaks op een dag klaarmaakt. Ga er maar vanuit dat jij dat niet kunt. Een thermometer haalt het gissen uit je koken en levert telkens een goed resultaat op

Voor thermometers wil ik je eigenlijk adviseren om er twee te kopen. Een kerntemperatuurmeter met de voeler aan een draadje en een instant read thermometer.

Kerntemperatuurmeter met de voeler aan een draadje

Deze gebruik je als je stukken vlees op de barbecue hebt liggen die groot zijn en lang nodig hebben om gaar te worden, denk aan pulled pork, beef ribs. Je prikt de voeler dan in het vlees, zet het elektronische deel buiten de barbecue en doet de deksel dicht. Zo kun je in de gaten houden wat het vlees doet terwijl de deksel gesloten is.

Dit soort thermometers zijn er in allerlei uitvoeringen en natuurlijk prijsklassen. Wil je alleen bij de barbecue kunnen aflezen wat de temperatuur is dan kun je als instapmodel de Ikea Fantast (what’s in a name) aanschaffen voor nog geen negen euro. Wil je wat meer degelijkheid dan is de ChefAlarm van Thermoworks een hele mooie thermometer. Wil je wel de kwaliteit van Thermoworks maar een wat simpeler model dan is er de Thermastick.

Wil je je thermometer ook via een app op je telefoon of tablet kunnen aflezen dan is de EasyBBQ Pro (review) van HerQs een voordelige keus, wil je er één van een gerenommeerd barbecue merk dan is de iGrill2 van Weber de thermometer voor jou. In het nog duurdere segment vind je twee thermometers waar ik zelf erg blij van word, de Meater Plus en de Thermoworks Smoke. Waarom? Lees mijn reviews er maar op na (Meater Plus review), (Thermoworks Smoke review)

Instant read thermometer (prikthermometer)

Instant read thermometers gebruik je voor dingen die je snel bereidt op de barbecue. Een steak, een stukje vis of als er iets aan het spit ronddraait, allemaal situaties waarbij je een thermometer kiest die binnen een paar seconden vertelt wat de temperatuur van je product is. In de wereld van dit soort thermometers is er eigenlijk maar één merk dat ik wil aanbevelen Thermapen. Deze thermometers worden overal ter wereld in professionele keukens gebruikt. Ze zijn zeer nauwkeurig, betrouwbaar en heel erg degelijk uitgevoerd.

Een Thermapen is niet goedkoop, maar doordat ze zo degelijk zijn gaan ze heel lang mee. En als je dan toch voor een goed kwaliteitsproduct gaat investeer dan in één van de latere modellen als de Thermapen MK4 (review). Voor die vijtien euro meer heb je een draaiend display (handig als je een keer met je andere hand meet), gaat hij aan als je hem oppakt en is hij nog net wat sneller dan zijn voorganger. Een voorganger die toch al niet bepaald langzaam was.

Bonus tip: Het vuur de baas

BBQ Book of the Year

Dit is geen accessoire en past daarom niet in het lijstje van onmisbare BBQ accessoires, maar ik wil het je toch graag als bonus tip meegeven. Als je dit artikel hebt gelezen dan ben je nog niet zolang bezig en op zoek naar kennis over hoe je moet barbecueën en wat je daarvoor allemaal nodig hebt. Op al dat soort vragen en op nog veel meer vind je antwoord in mijn boek ‘Het vuur de baas‘.

‘Het vuur de baas’ is een handboek barbecueën. Welke barbecue moet je kopen? Op welke brandstof werkt je barbecue het best? Rookhout hoe zit dat? Hoe bedien je jouw barbecue? Informatie over vlees, kruiden, saus, pekels, kerntemperaturen, alles staat er in. Er is ook een hoofdstuk over het meedoen aan wedstrijden mocht je dat ambiëren. En dan is het dit jaar ook nog verkozen tot ‘BBQ book of the Year’!

Ja, dit is natuurlijk schaamteloze zelfpromotie, maar het is een boek dat ik voor jou, de beginnende barbecueër, heb geschreven. Ook voor de gevorderde barbecueër staat er nog een hoop leerzaams in, dus laat dat je vooral niet tegenhouden.

Onmisbare BBQ accessoires – conclusie

De spullen hierboven zijn wat mij betreft de onmisbare BBQ accessoires. Deze dingen maken je leven als barbecueër een stuk aangenamer, veiliger en het eten dat van je barbecue afkomt beter.

Van de dingen dat je verder in de winkel tegenkomt is een aantal leuk om te hebben, maar er is ook een hoop onzin te vinden. Dat is echter voer voor een volgende blogpost.

Dit vind je misschien ook leuk

9 Reacties

  • Reageer
    Brecht Van Neste
    zondag, 10 juni 2018 at 17:03

    Mooie uitleg , zou iedereen eens moeten lezen. Maar het belangrijkste is nog vergeten en dat is goed vlees :-D.

    • Reageer
      noskos
      zondag, 10 juni 2018 at 17:07

      Vlees is geen accessoire 😉

  • Reageer
    Randy
    maandag, 11 juni 2018 at 22:26

    Hey Den ik mis goede scherpe messen! Hoe moet je anders je vlees trimmen?!

    • Reageer
      noskos
      dinsdag, 12 juni 2018 at 09:48

      Dat zie ik als standaard keukengereedschap. Messen heb je ook voor andere zaken in de keuken nodig. Dus die zijn aanwezig net als een snijplank 😉

  • Reageer
    Arnoud
    dinsdag, 12 juni 2018 at 23:07

    Dank voor je tips, eigenlijk koop je vaak teveel spullen wat je toch niet gebruikt…is mijn ervaring na ondertussen een jaartje fanatiek BBQ’en. De las handschoenen zijn zeker het proberen waard en ook de “Instead Read Thermometer” ontbreekt nog. Leuk je blog zo te lezen.

  • Reageer
    Manuel
    zondag, 24 juni 2018 at 14:46

    Ik ben zo goed als compleet zie ik. Het boek is onderweg

  • Reageer
    Stok
    maandag, 6 juli 2020 at 23:41

    Hoi Dennis,

    Hoe zit het de Heat deflector van een Weber Master touch premium? Heb je daar ervaring mee?

    • Reageer
      noskos
      woensdag, 8 juli 2020 at 13:43

      Op zich werkt hij wel maar is hij eigenlijk te dun. Het is dus verstandig om er 3 propjes folie op te leggen en daar weer een vergelijkbare maat lekbak op te zetten. Zo heb je minder last van stralingswarmte.

  • Reageer
    Geertje
    vrijdag, 20 augustus 2021 at 14:04

    Ik vind vooral de video leuk. uitstekend voor barbecue liefhebbers! 😀

  • Reageer

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.