5 In Barbecueregeling/ materiaal

PartyQ, elektronische barbecueregeling op batterijen

PartyQEen kennis voor haar verjaardag een PartyQ elektronische regeling gekregen voor haar barbecue. Tijdens de eerste paar keer dat ze hem gebruikte kwam ze er achter dat deze regeling niet hetzelfde werkt als de DigiQ, die ik heb. Ze vroeg me of ik hem misschien een keer wilde proberen om te zien of ik tot dezelfde conclusie kwam. Natuurlijk wilde ik dat wel, altijd leuk om met een nieuw barbecue speeltje aan de slag te gaan.

Wat is de PartyQ?

Het is een elektronische regelaar met een thermometer en een ventilator. De thermometervoeler plaats je in de barbecue, in de buurt van je vlees en de ventilator gaat met behulp van een adapter op één van de luchtinlaten van je barbecue. Als je barbecue te koud is gaat de ventilator draaien en blaast dus lucht in, daardoor gaat het vuur heter branden. Naarmate je dichter bij de gewenste waarde komt wordt het blazen regelmatig onderbroken totdat het vuur stabiel brandt op de door jou ingestelde temperatuur. Ideaal voor een lange sessie die de hele nacht duurt, jij kunt dus lekker gaan pitten terwijl de PartQ de barbecue op temperatuur houdt.

PartyQDe PartyQ heeft één groot voordeel ten opzichte van de andere modellen van BBQ Guru en dat is dat hij op batterijen werkt. Je hoeft dus niet een snoer door je tuin te laten lopen om hem te laten werken. Ideaal ook voor wedstrijden omdat je niet afhankelijk bent van een stroomvoorziening die misschien niet werkt of zo nu en dan uitvalt.
De batterijen vormen ook meteen het “nadeel” van de PartyQ, deze kunnen namelijk niet een zware ventilator laten draaien en dus is er geen luchtstroom genoeg om een klein vuurtje snel op te stoken naar de temperatuur die je wilt hebben zoals de DigiQ en CyberQ dat bijvoorbeeld wel kunnen. Is dat heel erg? Ik vind van niet. Je moet dus je vuur goed beginnen en als je barbecue bijna op temperatuur is dan houdt de PartyQ hem daar ook zonder moeite, het is alleen wat meer werk voordat hij stabiel draait.

PartyQIk heb als volgt een sessie met succes gedaan. Een kolenstarter met een stuk of 25-30 kokosbriketten gestart. Toen die grijs waren in mijn WSM op de koude briketten gegooid en de WSM opgebouwd. Dit is de zogenaamde Minion Methode.
In de waterpan doe ik met elektronische regelingen geen water, dus nu ook niet. Ik doe er drie proppen aluminiumfolie in en dek de pan goed af met aluminiumfolie. Op die manier valt vet op de folie maar raakt niet de hete onderkant van de pan en zal niet verbranden.
De luchtschuiven heb ik allemaal opengezet. Ik had de PartyQ op 107°C ingesteld, zo rond de 102°C heb ik de onderste schuiven dichtgezet.

In eerste instantie heb ik de bovenste schuif op een kwart gezet, maar dat was geen succes, toen zakte de temperatuur weer, dus de bovenste gewoon open houden. Mijn WSM bleef netjes op temperatuur gedurende de vijf uur dat mijn spareribs er in lagen.
De temperatuur schommelde niet ondanks de harde wind die er was, prima dus.

Dominique was er al achtergekomen dat de rubberring, die op de PartyQ zit, de neiging heeft om in je adapter te blijven zitten, op die manier kun je de kill plug niet in de adapter steken na gebruik om je vuur te laten doven.
PartyQDe oplossing was simpel, ritje richting de bouwmarkt en een passende moer op de PartyQ en die ring gaat geen kant meer op.

PartyQVerder kun je nog schakelen tussen °C en °F, ik doe veel sessies nog steeds in °F omdat al mijn kookboeken uit de VS komen en ik dan niet hoef om te rekenen. En je kunt hem kalibreren. De voeler in kokend water houden en de PartyQ in de “Adjust” stand zetten, instellen op 100°C en je thermometer is weer geijkt. Ideaal! Zorg wel dat er geen water in de voeler loopt, water en elektronica zijn geen goede vrienden.

Houdt de PartyQ je barbecue op hoge temperaturen? 150°C was Dominique wel gelukt uitendelijk, als je met een heet vuur start dan redt hij het wel al is het niet met veel enthousiasme, ook hier is weer het kleine ventilatortje de boosdoener, maar ja, het is een apparaat om op je smoker aan te sluiten en die werkt zelf ook het lekkerst rond de 107-135°C /225-275°F.

PartyQ – conclusie

Een prima budget regeling, hij regelt alleen maar de temperatuur en houdt niet je vlees in de gaten, daar zul je dus nog een andere thermometer voor moeten gebruiken.
Als je smoker eenmaal op temperatuur is houdt hij die netjes op peil. Het is een draadloos apparaat, dus geen snoeren en je bent niet afhankelijk van een stroompunt. De thermometer kun je zelf ijken, erg handig.
OK, het is geen DigiQ of CyberQ maar daar is de prijs ook naar. Als je het niet erg vindt om een andere thermometer in je vlees te stoppen en zelf wat meer te doen om je barbecue op temperatuur te krijgen dan is dit een prima oplossing.

Dit vind je misschien ook leuk

5 Reacties

 • Reageer
  Mike van Rooijen
  donderdag, 19 juli 2012 at 09:41

  Dit is een duidelijk verhaal,voor mij zou het een mooi hulp middel zijn.
  De prijs is ook gunstig.

 • Reageer
  coelho
  donderdag, 19 juli 2012 at 09:59

  Heb je het idee dat een BGE wel op hogere temperatuur gehouden moet kunnen worden vanwege de lagere luchtstroom die je daar nodig hebt?

 • Reageer
  noskos
  donderdag, 19 juli 2012 at 10:10

  En aan wat voor temperaturen zit je dan te denken Coelho, een keramische barbecue is zeer stabiel qua temperatuur, mijn ervaring met de BGE en mijn DigiQ komt er ook nog aan één dezer dagen. Maar ik kan je alvast vertellen dat de DigiQ, als je alles goed instelt, nauwelijks iets doet, en dus meer een soort zekerheidje is.
  En met hogere temperaturen zijn de sessies een heel stuk korter, dus zou je eigenlijk geen regeling nodig hebben.

 • Reageer
  Dominique Bos
  donderdag, 19 juli 2012 at 11:58

  Mooi duidelijk stukje Dennis! Weer een genoegen om te lezen. En leerzaam, zeer leerzaam. 😉 dank je wel!

 • Reageer
  Ron
  zaterdag, 6 mei 2017 at 15:10

  Hallo, Het nadeel wat u noemt over de batterijen en een klein vuur snel weer opstoken kan ik begrijpen als er geen andere mogelijkheid is als alleen de partyq.
  Echter bij bijvoorbeeld een Kamado joe kun je toch heel makkelijk het schuifje verder openzetten om alleen het vuur snel hoger te krijgen en daarna weer dicht. dan kan de partyq het weer overnemen.

 • Reageer

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.