Na een tijd intensief gebruik gemaakt te hebben van de Big Green Egg, gebeurde er iets dat vroeger of later bij alle keramische barbecues gebeurt, mijn vilt liet los. Het vilt waar het eitje standaard mee afgeleverd wordt kan niet tegen hele hoge temperaturen en zal vroeg of laat de geest geven en dan moet je dus het Big Green Egg vilt vervangen.
Om er nu weer hetzelfde spul op te zetten is een beetje onzinnig wanneer er beter vilt op de markt is, het zogenaamde Nomex, dit is een vilt dat tegen hogere temperaturen kan en dus een stuk langer mee zal gaan.
Iemand was zo vriendelijk om een set Nomex op te sturen samen met een bus 3M Super 77 lijm. Dit is een lijm die hier in Nederland lastig verkrijgbaar is en hoge temperaturen aan kan, ideaal voor de barbecue dus, deze wordt ook door BGE zelf aanbevolen voor het vastlijmen van vilt.
Wat heb je nodig voor dit klusje?
vervangend vilt
lijm
steek-of ringsleutel nummer 13
de plastic malletjes om je scharnier dicht te houden
2 tie-wraps
krabbertjes
aceton
poetsdoeken
crepe-tape
stuk karton
oud laken o.i.d. om de dome op te zetten zodat hij niet beschadigd
stanley-, of afbreekmes
Om te beginnen doe je de plastic plaatjes op de scharnieren en zet je deze vast met tie-wraps, als je ze kwijt bent kun je ook de scharnieren met tie-wraps vastzetten. Deze stap is om te voorkomen dat het de ring openklapt als je de dome eruit tilt.
Draai de moeren los waarmee de dome en de onderkant vastgeklemd worden.
Til de dome uit de ring. Zet deze voorzichtig weg.
Haal het het scharnierdeel van de onderkant.
Nu komt het vervelende klusje. Omdat je met aceton werkt moet je dit in een goed geventileerde ruimte doen, of liever nog gewoon lekker in de buitenlucht. Krab met de krabber het oude vilt van het keramiek af. Er zal een deel blijven zitten, dat is normaal.
Maak een stukje van een poetsdoek nat met aceton en wrijf daarmee het achtergebleven vilt en de lijmresten in, laat even intrekken en krab dit er af. Doe dit bij de gehele boven-, en onderkant. Hoe schoner je dit krijgt, hoe beter de nieuwe lijm zal hechten.
Als alles er af is laat je het keramiek even uitwasemen, de aceton is een stukje het keramiek ingetrokken en moet er weer uit. Wacht minimaal een half uur, maar langer is beter.
Plak onder de rand, aan de buitenkant, van de onderkant en dome crepe-tape, dit om te voorkomen dat je je hele BGE onderspuit met lijm.
Snij het vilt in twee gelijke stukken, er zit meer dan genoeg in een setje om je eitje mee te beplakken.
Schud de bus lijm goed door, minuutje of zo. Hou een stuk karton tegen de binnenkant van het eitje zodat je alleen op de rand spuit en niet in je eitje. Spuit een laagje lijm op de rand. Laat dit twee minuten drogen, het zal nu droog meer erg kleverig aanvoelen.
Het is zaak dat de naden van het vilt straks niet boven elkaar komen als je hem weer in elkaar zit. Ik heb, als je voor de BGE staat 10 uur en twee uur aangehouden voor de naden, dan zitten ze nog aan de achterkant en lekker ver weg van elkaar.
Hou er rekening mee dat de dome op z’n kop staat als je gaat plakken, dus met het plakken begin je bij beide op dezelfde plek!
Plak het vilt op het keramiek, omdat het rond loopt heb je de neiging om het uit te trekken, dat moet je vooral niet doen, als het warm wordt zal het nog iets krimpen, dus een beetje in elkaar drukken bij het maken van de ronding en alles komt goed. Ook moet je het vilt niet over de binnenrand laten hangen maar gelijk daarmee plakken. Als het binnen het keramiek zit zal het vuur het eerder verkolen en kun je weer opnieuw beginnen.
Het vilt is iets te lang dus snij of knip het op maat, hou hier een paar millimeter extra, ook weer om de krimp op te vangen.
Als beide delen van nieuw vilt zijn voorzien zet je ze op elkaar, gewoon zonder de scharnieren, en laat je de lijm 24 uur uitharden.
Monteer het eitje weer, gebruik de omgekeerde volgorde van het uit elkaar halen. Handig om te weten is dat er een uitsparing precies in het midden aan de voorkant zit, zo kun je boven en onder mooi uitlijnen.
Doe de eerste paar keer rustig aan met de temperatuur dan kan de lijm nog verder uitharden.
Dit zijn de instructies zoals BGE Egg ze meegeeft bij het vilt, bij Fred’s Music & BBQ Store adviseren ze om ook het vilt in te spuiten om het zo beter te laten hechten. Ik heb het eerst op de BGE manier geprobeerd. Als het loslaat dan proberen we de andere manier.
Verder wil ik graag mijn ongenoegen uiten over het vilt dat standaard op de BGE zit. Zo’n barbecue is niet goedkoop, zeg maar gerust duur, en dan wordt hij afgeleverd met een vilt dat niet bestand is tegen hogere temperaturen. En dat terwijl BGE zelf Nomex High Heat vervangingssetjes levert. Wat is het probleem om dat vanuit de fabriek af te monteren? Qua kostprijs kan dat nooit veel schelen en ik denk dat de klanten best iets extra’s willen betalen, als dat al nodig is, in de wetenschap dat ze dit klusje niet zelf hoeven te doen. Want om eerlijk te zijn, ik kan wel leukere klussen bedenken.
3 Reacties
Reinder Weidijk
dinsdag, 9 juli 2013 at 08:11Daar heb je een punt…we hebben 4 weken geleden de allernieuwste BGE gekocht maatje medium. En inderdaad ondanks dat het niet zou mogen bij de nieuwere uitvoering hadden wij dit ook bij het bakken van een pizza. De temp. rond de 350 gr. opgevoerd met als gevolg weg vilt…….helemaal verkoold
Belletje gedaan naar Oldenhof in Hilversum en verhaal voorgelegd, vervelend maar we sturen u kosteloos een nieuwe betere viltset. Hebben de randen gecleand en het nieuwe vilt (betere, welke was voorzien van plakstrip) zonder al te veel problemen erop gemonteerd. Niets uit elkaar hoeven halen, met een beetje kunnen is dat echt niet nodig vinden wij. Twee personen hadden het plakken in hooguit 4 minuten gerealiseerd. En hij is weer helemaal in orde. In elk geval grote hulde voor de service van Oldenhof….
noskos
dinsdag, 9 juli 2013 at 10:22Er waren nog heel veel eieren met oud vilt in omloop bij de diverse winkels 😉
Ik heb hem uit elkaar gehaald omdat ik niet het risico wil lopen dat ik met het verwijderen van de oude viltlaag het ei per ongeluk om duw. Dan wordt het wel een heel duur nieuw stukje vilt.
Reinder Weidijk
dinsdag, 9 juli 2013 at 13:35Dat is waar, omvallen zit je vast niet op te wachten. Oude vilt is op zich wel raar, we hebben het type van 2013?
Maar goed, is keurig opgelost.