8 In Techniek

Barbecue aansteken, zo doe je dat snel en veilig

Barbecue aansteken

Regelmatig krijg ik de vraag  ‘Hoe moet ik mijn barbecue aansteken?’. Het antwoord op die vraag hangt af van de barbecue die je gebruikt. Ik zal in dit artikel laten zien hoe je dat op de makkelijkste en veiligste manier kunt doen voor zowel kogelbarbecues als kamado’s (keramische barbecues).

Voordat ik je ga vertellen hoe je daadwerkelijk kogelbarbecues en kamado’s aansteekt wil ik het eerst even hebben over veiligheid en de verschillende aanmaakmiddelen. Weet je dat allemaal al dan kun je meteen naar het aansteken van kogelbarbecues door hier te klikken of naar het aansteken van een kamado door hier te klikken.


Veiligheid

Zorg ervoor dat voordat je ook maar iets met vuur gaat doen je barbecue op een stabiele, vlakke ondergrond staat. Let op dat er ruimte is om je barbecue en ook boven je barbecue. Het is niet fijn als je schutting of je overkapping in vlammen opgaat.


Aanmaakmiddelen

Barbecue aansteken - de aanmaakmiddelen

Er zijn verschillende middelen waarmee je je barbecue kunt aansteken en hier zet ik de meest gebruikte even op een rijtje.

Gebruik nooit, maar dan ook nooit vloeibare aanmaakmiddelen bij het aansteken van je barbecue. Ten eerste is het levensgevaarlijk en ten tweede is het helemaal niet nodig!

Aanmaakblokjes

Er zijn verschillende soorten aanmaakblokjes, de eerste grove scheiding is witte en bruine blokjes.

Witte blokjes zijn er ook weer in meerdere vormen. Er zijn witte blokjes die bedoeld zijn voor de open haard. Deze zijn op basis van petroleum en die ruiken ook zo. Een hele doordringende lucht die ook in je eten gaat zitten. Die wil je dus niet. De andere witte blokjes zijn geurloos en speciaal voor de barbecue ontwikkeld. Weber heeft goede witte aanmaakblokjes in haar assortiment zitten.

Bruine blokjes zijn gemaakt van geperst hout/karton, zijn een stuk goedkoper in gebruik. De kwaliteit wil weleens verschillen per fabrikant en zelf per batch. Sommige branden niet helemaal op en gaan dan walmen. Maar als je goede hebt gevonden dan zijn dit hele fijne blokjes om je barbecue mee aan te steken. De blokjes van Weber heb ik goede ervaringen mee.

Aanmaakwokkels

Aanmaakwokkels zijn lange opgerolde houtvezels die in hars of parafine zijn gedrenkt. Ze zijn geurloos en branden goed. Er zijn diverse merken op de markt, ik ben nog geen slechte tegengekomen.

Gasbrander

Voor het aansteken van een kamado kun je een gasbrander gebruiken. Koop dan niet zo’n lullig crème brûlée-brandertje maar een groter model in de bouwmarkt. Met een groter model kun je makkelijk je kamado aansteken, kleine reparaties in en om het huis doen en ook nog een crème brûléetje branden en dat allemaal voor dezelfde prijs of minder.

Looftlighter

Een looftlighter is ook ideaal om een kamado aan te steken. Het is een soort uit de kluiten gewassen föhn die in een minuut je houtskool brandend heeft. Je moet wel een stopcontact in de buurt van je barbecue hebben.


Barbecue aansteken

Nu we weten wat er voor verschillende aanmaakmiddelen zijn neem ik jullie mee naar het aansteken van de meest voorkomende barbecues, kogelbarbecues en kamado’s. Ik begin met de kogelbarbecues, wil je meteen naar het aansteken van een kamado, klik dan hier.


Kogelbarbecues

Weber Kogelbarbecue

Kogelbarbecues zijn de meest voorkomende barbecues. Veel mensen beginnen met een Weber of soortgelijk bolletje wanneer ze wat serieuzer gaan barbecueën. Buiten dat ze goed betaalbaar zijn zijn het ook nog eens hele fijne barbecues om mee te werken.

Kogelbarbecues – brandstof

Dit soort barbecues werkt het lekkerste met briketten. Ze doen het ook op houtskool hoor, maar op de één of andere manier gaat het op briketten toch lekkerder om de temperatuur constant te houden.
Die briketten zijn er in verschillende uitvoeringen en kwaliteiten, lees prijsklassen.
Wat de meeste barbecueërs fijn vinden werken zijn briketten op basis van kokosschillen. Deze kokosbriketten zijn duurder in aanschaf maar ze walmen niet, geven weinig as, branden lang en heet. Als je ze na gebruik dooft dan kun je wat over is een volgende keer hergebruiken, hierdoor zijn ze eigenlijk helemaal niet zo duur in vergelijking met andere briketten.

Die andere ‘gewone’ briketten bevatten vaak veel vulmiddel en ook de grondstof is niet altijd helemaal duidelijk. Sommige briketten worden van bruinkool gemaakt, andere van fout hout. Een hoop walmen heel erg bij het aansteken en ze geven veel as. Dat walmen is iets waar je geen vrienden mee maakt bij je buren. Veel as is vervelend bij een lange sessie omdat dat je vuur verstikt. Je zult dan af en toe tegen je barbecue moeten tikken om het van de kolen af te laten vallen.

Ik gebruik graag de kokosbriketten van Ecobrasa.

Kogelbarbecues aansteken – wat heb je nodig?

Je hebt dus een kogelbarbecue, goede briketten en je wilt deze aansteken, hoe doe je dat? Om je briketten veilig en snel aan te steken zijn twee dingen belangrijk, een brikettenstarter en aanmaakblokjes of -wokkels.

Met een brikettenstarter kun je in twintig minuten barbecueën en dat zonder gevaarlijke toeren uit te halen. Je hoeft er na het aansteken van je aanmaakblokjes of wokkels niet bij te blijven. Er zijn verschillende starters op de markt. Ik heb er zelf twee, een grote van Weber en een klein model dat niet meer te koop is (maar Weber heeft tegenwoordig ook een klein model starter). Zo’n klein model is handig als je bij een low & slow sessie maar een klein aantal kolen hoeft aan te steken. De grote starter is handig wanneer je op hogere temperaturen gaat werken en meer brandende kolen tegelijk nodig hebt.

Kogelbarbecues – de barbecue aansteken

We gaan de barbecue aansteken. Hiervoor vullen we de brikettenstarter met briketten. Hoeveel? Dat hangt af van wat je gaat bereiden. Maak je een beercan chicken dan ga ik uit van een voor driekwart gevulde grote Weber starter. Maak ik pulled pork (low & slow) dan heb ik maar een klein beetje brandende kolen nodig om het vuur te beginnen en steek ik 18-20 briketten aan in een kleine starter.

Doe de onderste schuif van de barbecue helemaal open, leg drie aanmaakblokjes of -wokkels op het rooster en steek deze aan.

Barbecue aansteken - aanmaakblokjes

Zet de kolenstarter over de brandende aanmaakblokjes/wokkels.
Na ongeveer twintig minuten zijn alle briketten met een dun laagje as bedekt en zullen er vlammen boven dansen. Je briketten zijn nu klaar voor gebruik.

Barbecue aansteken - brandende kolenstarter

Hoe je die brandende briketten in je barbecue neerlegt is afhankelijk van wat je gaat maken. Hier lees je hoe je een kogelbarbecue indeelt voor directe bereiding en hier voor indirecte bereiding.



Kamado’s

The Bastard Large - Compleet

In steeds meer tuinen verschijnen keramische barbecues ook wel kamado’s genoemd. Ze zijn een stuk duurder dan een kogelbarbecue maar dan heb je ook wel wat staan. Deze barbecues kenmerken zich door hun veelzijdigheid, daarnaast zijn ze heel stabiel en zuinig in het gebruik. De veelzijdigheid komt naar voren in het grote temperatuurbereik. Ze kunnen makkelijk gedurende lange tijd op 107°C werken, maar voor 350°C om een pizza te bakken draaien ze ook hun hand niet om.
Op dit moment heb ik een Kamado Joe Classic 3 in de tuin staan. Daarvoor was dat een The Bastard Large en daarvoor was het een Big Green Egg Large. Ik probeer graag verschillende barbecues uit.

Kamado’s – brandstof

In tegenstelling tot de hierboven beschreven kogelbarbecues werken kamado’s het lekkerst op houtskool. Houtskool brandt met veel minder as omdat er geen vulmiddel in zit en het kan ook heter branden. Net als bij briketten is er weer verschil in de diverse soorten.
Laten we beginnen om vooral geen goedkope zakken houtskool bij de benzinepomp of bouw- of supermarkt te kopen. Dit is houtskool van inferieure kwaliteit, vaak gemaakt van slecht hout. Soms zelfs van sloophout en dan is er een kans dat je spijkers en andere zooi in je zak aantreft.

Harde houtskool

Hoe harder de houtsoort, hoe harder de houtskool. Hard hout heeft meer energie en zal langer branden. Nou ideaal, dan nemen we die toch? Niet zo snel! Het duurt ook langer voordat het brandt. Buiten dat zijn er verschillende type van deze houtskool op de markt waarbij het hout niet helemaal verkoold is en je houtskool een smaak meegeeft aan je vlees. Veel mensen vinden dit geen probleem. Ik zelf wel. Ik wil graag zelf de rooksmaak bepalen door het toevoegen van rookhout. Daarbij is een rooksmaak erg vies als je producten als taart of cake bakt in je kamado. Een goede harde houtskool zonder geur is de Maruba van Black Ranch.

Zachte houtskool

Zachtere houtsoorten branden sneller, schoner en vrijwel geurloos. Het nadeel is dat ze sneller opgebrand zijn dan een harde soort. Nu is dat relatief, met een volle kolenring doe ik makkelijk een sessie van tien tot twaalf uur zonder bijvullen.

Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar een zachtere houtskool zoals die van bijvoorbeeld Dammers.

Wil je meer weten over de verschillende soorten houtskool? Hier vind je mijn artikel daarover.

Kamado aansteken – wat heb je nodig?

Voor het aansteken van een keramische barbecue heb je geen extra hulpmiddel als een brikettenstarter nodig. Je kunt de houtskool in de kamado doen en dit dan met aanmaakblokjes, wokkels, gasbrander of een Looftlighter aansteken.

Welke aanmaakblokjes voor een kamado?

Als je aanmaakblokjes voor je kamado gebruikt kies dan een geurloze variant. Bruine aanmaakblokjes of aanmaakwokkels zijn dan eigenlijk de meest voor de hand liggende keuze.

Kamado – de barbecue aansteken

Vul om te beginnen de kamado met houtskool. Hoeveel? Dat maakt eigenlijk niet zo heel veel uit. Je kunt proberen te gokken hoeveel je nodig hebt, maar je kunt een kamado makkelijk doven en later opnieuw aansteken (ik doe dan wel wat vers houtskool bovenop). Zelf vul ik mijn kamado tot aan de ring voor normaal gebruik. Bij een lange low & slow sessie (pulled pork e.d.) vul ik hem hoger.

Als je met oude houtskool begint, hark het dan even door. Soms vallen grotere stukken uit elkaar en blokkeren er kleine stukjes houtskool de gaatjes van het kolenrooster.

Laat tijdens het opstarten de deksel openstaan en doe de onderste schuif vol open. Leg 1 of 3 aanmaakblokjes/wokkels op de kolen en steek die aan. (1 voor een low & slow sessie, 3 voor normaal gebruik). Gebruik je een gasbrander of Looftlighter hou die dan op de plek(ken) waar je normaal de blokjes zou leggen totdat het houtskool op die plekken gloeit (dat duurt een minuut of twee).

Barbecue aansteken - kamado met 1 aanmaakblokje
Barbecue aansteken - kamado met 3 aanmaakblokjes

Na ongeveer 15 tot 20 minuten brandt er genoeg houtskool om de kamado in te delen voor directe of indirecte bereiding.


Barbecue aansteken – conclusie

Zoals je ziet steek je niet elke barbecue op dezelfde manier aan. De hierboven beschreven manieren van een barbecue aansteken zijn niet heilig, het zijn echter wel beproefde methoden die het aansteken veilig en snel maken. Met zowel een kogelbarbecue als een kamado kun je in een half uur bezig zijn en je hoeft er niet al die tijd bij te blijven. Dat is ideaal, zo kun je dus je barbecue aansteken en in de keuken verder gaan met de voorbereidingen, van het mooie weer genieten of een praatje met de gasten maken.

Dit vind je misschien ook leuk

8 Reacties

  • Reageer
    Boudewijn Duivenvoorden
    zondag, 8 april 2018 at 09:37

    Hi Dennis,

    Wat een super goed stukje. Erg interessant! Je was mij net te snel af, voor mijn eigen blog (aan aanbouw) wilde ik naast de ode aan Aluminiumfolie ook een stuk schrijven over de kunst van het aansteken. Ik had het zelf niet beter en uitgebreider kunnen opschrijven.

    Groet,
    Boudewij

  • Reageer
    Kokenmetvuur.nl
    maandag, 9 april 2018 at 11:52

    Heldere post! Ik las ook in je verhaal dat je in het verleden een Big Green Egg L had maar nu een Bastard Large, wat was je rede om over te stappen?

    • Reageer
      noskos
      maandag, 9 april 2018 at 14:30

      Ik heb in principe beide nog, het eitje staat bij een vriend. Vind het leuk om met zoveel mogelijk barbecues te spelen en The Bastard gaf me de kans om langdurig met hun barbecue te spelen.

  • Reageer
    KOKENMETVUUR.NL
    maandag, 9 april 2018 at 14:40

    Dat verklaart een boel, dat probleem ken ik zit inmiddels ook aan 8 barbecues. 🙂

  • Reageer
    Jörgen
    dinsdag, 19 mei 2020 at 16:29

    Je hebt in het gedeelte bbq aansteken het over briketten uitmaken. Ik ben nog wat bouwmarkt briketten gewend en die gaan sneller uit als aan. En wil graag iets betere briketten aanschaffen. Maar hoe maak je ze uit en kunnen ze daarna weer gebruikt worden?
    Mvg Jörgen

    • Reageer
      noskos
      dinsdag, 19 mei 2020 at 18:28

      Als je alle schuiven dicht zet laat je geen zuurstof meer bij je vuur en zal het uit gaan.

  • Reageer
    Harm
    woensdag, 10 februari 2021 at 14:24

    Even een vraag aangaande manieren van aansteken. Heb jij een idee hoelan je met een zon gasflesje/butaanflesje kan doen? Ik heb zelf geen stopcontact bij mijn kamado. En zou dan elke keer een verlengsnoertje moeten pakken voor de looflighter. Daarom neig ik naar een sterkere butaanbrander/soldeerbrander. Maar heb geen zin om naar 5x aansteken al de gasfles te vervangen. Wat zegt jouw geval qua aantal keer / goede oplossing.

    • Reageer
      noskos
      woensdag, 10 februari 2021 at 17:52

      Een half jaartje of zo. Als je een paar keer per week je BBQ aansteekt.

    Reageer

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.