27 In Materiaal Reviews

Looftlighter, is dit echt zo’n goede aansteker voor de BBQ?

LooftlighterJe ziet hier regelmatig een Looftlighter langskomen in de weggeefacties voor mijn tienjarig jubileum. Ook hebben we regelmatig zo’n ding te koop als we met de Sea Side Smokers er weer eens één gewonnen hebben bij een barbecuewedstrijd. Maar tot mijn grote schaamte moet ik bekennen dat ik hem nog nooit had gebruikt. De reden is simpel, ik heb bij mijn barbecue geen stopcontact in de directe buurt. Hoog tijd om de haspel uit te rollen en deze uit de kluiten gewassen föhn aan een test te onderwerpen!

De Looftlighter is in 1997 uitgevonden door Richard Looft. Deze Zweedse theaterdirecteur was niet zo blij dat zijn kip van de barbecue naar aanmaakvloeistof smaakte. Het duurde uiteindelijk nog tot 2006 voordat de eerste modellen in Zweden arriveerden. Niemand van de warenhuizen die Richard benaderde wilde ze inkopen. Richard nam zijn grill mee, ging bij die warenhuizen voor de deur staan en belde de verkopers nogmaals. Ditmaal met het verzoek of ze even een minuut tijd hadden omdat hij ze iets wilde demonstreren. Hij verkocht alles wat hij had zo direct op straat! Die minuut is waar Looftlighter nog steeds de nadruk op legt. In een minuut is je vuur gestart. En dat niet alleen voor de barbecue maar ook voor een open haard.

Looftlighter is de sponsor van veel barbecuewedstrijden en zo liep ik vorig jaar Nisse Persson tegen het lijf in Delft. Nisse is de marketing manager van de firma en hij vroeg of hij misschien iets voor onze wedstrijd (de BBQ Society Cook-Off) kon betekenen. Dat kon hij en toen hij hoorde dat ik dit blog heb kreeg ik een doos looftlighters van hem om aan jullie weg te geven. Hoe cool is dat? Maar zoals gezegd, alle Looftlighters die ik tot nu toe in handen heb gehad kwamen niet eens uit de doos. Ik gebruik normaal gesproken een gasbrander voor mijn barbecue en dat werkt goed. Alleen in de winter als het gas heel koud is brandt het allemaal iets minder enthousiast.

Looftlighter in actieDe Looftlighter getest

Toen ik deze week de barbecue aan moest steken heb ik toch maar eens een Looftlighter uitgepakt en uitgeprobeerd. Het snoer dat er aan zit is inderdaad niet lang genoeg voor mijn situatie, het is drie meter. Dat is toch best een heel eind snoer.
Het apparaat voelt solide en degelijk. De bediening kan eigenlijk niet makkelijker. Steek de stekker in het stopcontact. Hou het uiteinde tegen het houtskool en druk op de knop. Haal de Looftlighter 15 centimeter van de kolen af als de vonken beginnen te vliegen. De hete luchtstroom jaagt zo het vuur aan en in een minuut brandt het krachtig genoeg dat het zonder Looftlighter verder gaat.

Zo simpel bleek het dus ook echt te zijn! Ik kan wel een hele verhandeling houden, maar dit ding doet gewoon wat het moet doen. Het ontsteekt razendsnel je vuur en doet dat zonder aanmaakvloeistof of aanmaakblokjes. Ook is de Looftlighter veel minder gevaarlijk dat een gasbrander in gebruik. Bij zo’n brander moet je toch altijd even oppassen.

Door de Looftlighter op de beugel te leggen kan het metalen deel netjes afkoelen en aan die beugel kun je hem ook ophangen. En mocht je nou een biertje of een flesje tonic voor bij je gin willen openmaken en je hebt geen opener bij de hand, geen probleem die zit ook nog ingebouwd in de beugel!

Ik moet zeggen, ik ben om! Ik vind het een heel fijn apparaat en leg er met veel plezier een verlengsnoer voor in de schuur. Ben je op zoek naar iets om je houtskool op een makkelijke, snelle, schone en rookloze manier aan te steken, kijk dan eens naar de Looftlighter!

Zoals je al hebt kunnen lezen heeft Looft Industries een hele doos van deze dingen ter beschikking gesteld. Maar voor het testen ervan krijg ik geen vergoeding en alle meningen zijn van mijzelf. En ja, ik ben er echt enthousiast over 😉

Dit vind je misschien ook leuk

27 Reacties

 • Reageer
  Bart
  dinsdag, 18 april 2017 at 12:12

  Hoi Noskos,

  Ik heb ‘m ook al een tijdje en op houtskool werkt ie inderdaad perfect.
  Maar voor briketten vind ik het wel een heel ander verhaal. Zeker bij kokosbriketten duurt het wel heeeeel erg lang voordat er wat gebeurt.
  Heb je ook briketten geprobeerd?

  • Reageer
   noskos
   dinsdag, 18 april 2017 at 13:05

   De Looftlighter is voor houtskool. Voor briketten gebruik ik een kolenstarter.

  • Reageer
   Pat
   zondag, 4 juni 2017 at 22:41

   Hoi noskos, Ik heb er net een aangeschaft samen met een bge en ik vraag mij af of je de kolen op meerdere plekken moet aansteken of niet? En als de kolen zijn aangestoken kan je dan meteen starten met op temp. Brengen of moet je de de deksel bijvoorbeeld een paar minuten open houden. Staan zoveel verschillende filmpjes, wellicht kan je mij op weg helpen.

   • Reageer
    noskos
    maandag, 5 juni 2017 at 20:14

    Ik steek mijn ei altijd op een aantal plekken aan en laat dan de deksel open totdat er echt vlammen zijn. Daarna mag de platesetter er in als ik die gebruik en doe ik de deksel dicht.

 • Reageer
  Rene
  dinsdag, 18 april 2017 at 12:24

  Afgelopen zaterdag [15-4-2017] bij de Eastern BBQ contest in Ninove (B) zag ik de draadloze versie.
  30 minuten opladen = 5x aansteken. Komt binnenkort op de markt.

  • Reageer
   Tom
   dinsdag, 18 april 2017 at 14:17

   Rene daar mag je nog niets over zegen het Is nog niet klaar daar zullen ze niet ….. mee zijn denken ik het product Is nog niet klaar.

   • Reageer
    noskos
    dinsdag, 18 april 2017 at 14:30

    Dat is het slechts bewaarde geheim in barbecueland. Nisse vertelde in oktober al dat de draadloze versie er aankwam. Kwestie van patenten.

  • Reageer
   noskos
   dinsdag, 18 april 2017 at 14:27

   Cool! Nisse vertelde me in oktober al dat hij er aankwam.

   • Reageer
    sieb
    zondag, 5 november 2017 at 19:11

    maar ondertussen is het november en ik zie hem nog nergens te koop?

 • Reageer
  Walter Adams
  dinsdag, 18 april 2017 at 12:50

  Mooi om te lezen Dennis.
  Nou, als je ze weg gaat geven, dan hoor ik graag wat we er voor moeten doen. Ik ben de laatste in mijn omgeving die nog trouw de aanmaakblokjes er bij pakt. ( maar wel aansteekt met een creme brule brandertje)

 • Reageer
  Bas
  dinsdag, 18 april 2017 at 13:45

  Hi noskos,

  Ik weet het goed gemaakt, ik stuur mijn gasbrandertje op en jij mijn een looftlighter, ik geef dan mijn recensie .
  Dan mag je mijn gasbrander houden voor het afbeitsen van je hout Deal ?
  Gr Bas

  • Reageer
   noskos
   dinsdag, 18 april 2017 at 15:40

   Ik heb zelf ook een gasbrander dus daar kun je me niet mee verleiden 😉

   • Reageer
    Bas
    dinsdag, 18 april 2017 at 17:13

    Hi noskos,
    De vraag is hoe ik je dan kan verleiden zodat ik zo’n mooie footlighter kan uitproberen . Ik kan mijn vrouw wel sturen voor een mooie verleiding , maar ik denk dat je dan de hele doos naar mij toe stuurt incl. Mjn vrouw retour hahah sssssstttttt niet verder vertellen he..

 • Reageer
  Tom
  dinsdag, 18 april 2017 at 14:13

  Hello Den I’m using the looftlighter foment the beginning bought on the spoga in Köln Germany till now I’m using that fire föhn for wood and charcoal, I’m very happy with it and have still my first that I bought.
  Nisse told my sunday that there something spectacular happen in till u few months.
  So I wait for more news from looftlighter Sweden, hope in u coupel off months wy now more?
  Tom

  • Reageer
   noskos
   dinsdag, 18 april 2017 at 14:28

   Dit is een Nederlands blog Tom… dus je mag best in het Nederlands antwoorden.

 • Reageer
  Jef Stokman
  dinsdag, 18 april 2017 at 15:02

  Heb m ook al regelmatig in mijn handen gehad, maar nog nooit gebruikt, steek m’n eggs eigenlijk vanaf dag 1 aan met bruine aanmaakblokjes en een hobbybrander.
  Ga m na het lezen van jouw bevindingen toch ook maar eens proberen!

 • Reageer
  Pascal
  dinsdag, 18 april 2017 at 20:24

  Ik heb hem gewonnen bij jou. Ben er erg tevreden over. Dit weekend heb ik hem zelfs gebruik om omelet siberienne te branden. Multifunctioneel!!!

 • Reageer
  Herman
  dinsdag, 18 april 2017 at 20:50

  Ik ben sinds een jaartje of twee helemaal verslaafd aan grillen en bbq-en, mijn familie is er blij mee, maar de directe buren in onze Vinexwijk in Amersfoort niet… De rook bij het aansteken is – eerlijk is eerlijk – af en toe ook wel heel erg.
  Zo’n rookloze brander zou een uitkomst zijn! Ik wil er graag eentje testen, ik denk dat ik de buurt geen groter plezier kan doen.

 • Reageer
  DJ
  woensdag, 19 april 2017 at 12:41

  Ik had destijds ook mijn bedenkingen over de toegevoegde waarde van een looftlighter bij me eitje. Na het kijken van een aantal fimpjes over de werking (letwel; sommige gebruikers snappen het niet in de filmpjes), werd ik een stuk enthousiaster. Voor een leuk prijsje er destijds één overgenomen van een BBQ team (nieuw en ongebruikt). Sindsdien gebruik ik de aanmaakblokjes uitsluitend nog op vakantie (voor mijn trouwe WGA). Zou niet meer zonder willen!

 • Reageer
  Arjen
  woensdag, 19 april 2017 at 20:55

  Na een bak ellende afgelopen bbq seizoen (gas niet goed verbrand uit gasbrander en vlam in Mn ei waardoor al Mn vilt verbrand) toch echt tijd voor iets nieuws. Lijkt erop dat het de looftlighter gaat worden als ik dit zo lees.

 • Reageer
  Jan
  woensdag, 19 april 2017 at 22:37

  Toch misschien ook maar 1 aanschaffen… (of nog even wachten op het draadloze modelletje)
  Je laat het wel heel mooi klinken!

 • Reageer
  Ron
  maandag, 16 oktober 2017 at 14:17

  Ik heb er ook aan gedacht een looflighter aan te schaffen.
  Uiteindelijk steek ik mijn Kamado nu altijd binnen 1 minuut aan en de rook is nu minimaal.
  Ik doe dit met een varkensbrander ( waar ze ook mee dakdekken )
  Nodig heb je dan : 1 gasfles 1 varkensbrander en een lpg vulnippel zodat je zelf je gasfles kunt vullen als hij leeg is.
  Steek de brander aan en houd de brander in de bbq. vervolgens rustig de toevoer van het gas doseren door de handel op de gasbrander in te knijpen.
  Draai rustig door je BBQ heen.
  Geloof me binnen 1 minuut brand je BBQ.
  Brander en nippel kosten samen ongeveer 30 euro.
  Voordeel ook bij een varkensbrander is dat je zelf met je handen en je gezicht bij het vuur vandaan bent door de lange steel van de varkensbrander.

  • Reageer
   Martijn
   woensdag, 27 december 2017 at 19:50

   Hoi Ron, ben je niet bang dat de bbq te snel opwarmt op deze manier en barst? Groetjes Martijn

   • Reageer
    Ron
    woensdag, 27 december 2017 at 22:18

    Ik ben er niet bang voor, ik gebruik de varkensbrander niet op volle kracht, maar net voldoende om in het midden de boel aan het gloeien te krijgen. Dan even de kolen omwoelen en kort nog even met de brander er in en klaar is kees. Ik ervaar juist een groot voordeel van het sneller op temperatuur komen in de vorm dat er bijna geen rook ontwikkeling meer is.

 • Reageer
  Michiel
  maandag, 20 november 2017 at 20:02

  De mijne is helaas overleden. Maar wat mis ik die hete rakker :'(

 • Reageer
  Mark
  dinsdag, 26 mei 2020 at 11:40

  Hoi, ik zie dat je geen recente reacties meer hebt. Ik zou de Looftlighter graag testen en reacties delen. Kun je mij aan een exemplaar helpen? Of wat moet ik er voor doen?
  Groet Mark

  • Reageer
   noskos
   dinsdag, 26 mei 2020 at 11:55

   Als je op het looftlighter linkje klikt in het bericht dan kun je er bij Fonq één kopen 😉

  Reageer

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.