7 In materiaal

DigiQ II, deel 2

Zondagnacht was het dan zover, mijn eerste test met de DigiQ II. Mijn voorraadje Pulled Pork in de vriezer was op en wat is er nou mooier om een apparaat als de DigiQ II mee te testen dan een lange Pulled Pork barbecue sessie.

Vrijdag heb ik eerst de adapter voor de ventilator op de WSM gemonteerd. Dat is een fluitje van een cent. Kwestie van een schroef door één van de bovenste gaten van een luchtinlaat steken en de adapter er op draaien.
Wel even opletten dat de opening van de deflector naar beneden zit. Op die manier wordt de lucht naar beneden de schaal in geblazen en voedt dan gelijkmatig het vuur. De andere twee gaatjes worden met de meegeleverde folie afgeplakt.
Voor de test heb ik een procureur van de Makro gebruikt, totaal gewicht was ruim 2,7 kilo. Er zaten niet echt grote vette stukken op, dus ik hoefde er niet gek veel van af te trimmen. Als rub de Southern Succor Pork Rub gebruikt.

Als je een systeem als de DigiQ II gebruikt zijn er wel wat dingen die anders gaan dan je gewend bent. Bijvoorbeeld de waterpan, daar gaat geen water, zand of aardewerkschaal in. Je doet er een paar proppen aluminiumfolie in en doet dan een laag of twee folie over je pan, wel met een kuil in het midden zodat daar het vet in blijft staan. Dit doe je zo omdat door de massa van iets in je waterpan je barbecue trager reageert, normaal fijn als je alles handmatig doet, maar nu niet omdat het systeem denkt dat er niets gebeurd en dan dus overcompenseert.

Het aansteken gaat ook anders. Je vult de kolenring met kolen en rookhout, doet er 4 tot 6 brandende kooltjes bovenop, bouwt de WSM op en doet het vlees er al meteen in. Sluit de thermometervoelers en de ventilator aan op de DigiQ II en zet de spanning er op. Stel eventueel de gewenste waarde voor de barbecue in en de eindtemperatuur van je vlees.
Als je begint moet je het schuifje van je ventilator open zetten, ook het bovenrooster van de WSM staat helemaal open.

De DigiQ II meet nu dat de temperatuur in de barbecue te laag is en stuurt de ventilator aan. Na een paar seconden stopt hij en kijkt wat het effect is en dan gaat het van voren af aan.
Wanneer de temperatuur van de WSM in de buurt van de 180 F komt moet je de schuif van de ventilator iets meer dan de helft dicht zetten en het bovenrooster van je WSM op nog maar een kwart open.
Dit voelt heel tegennatuurlijk omdat je normaal altijd je bovenrooster van je barbecue open zet om de vorming van creosoot, een vies zwart bitter goedje dat ontstaat door verkeerde verbranding tegen te gaan. maar doordat dit een geforceerd luchtstroomsysteem is wordt er geen creosoot ontwikkeld.
De onderste schuif wordt dicht gezet om ervoor te zorgen dat de temperatuur straks niet te ver voorbij de ingestelde waarde springt en om er voor te zorgen dat er niet te veel natuurlijke trek ontstaat wanneer de ventilator niet draait.

Mijn DigiQ II bracht mijn WSM netjes naar de 225 F / 107 C en deed daar zo’n drie kwartier over. Als je WSM eenmaal op temperatuur is geeft de ventilator zo nu en dan een stootje lucht om dat ook zo te houden.

Mooi helder display dat je ook van grote afstand kunt zien.

Na een uurtje weer eens gaan controleren hoe alles er bij stond, maar nog steeds netjes 225 F / 107 C. Inmiddels was het half drie ‘s-nachts, dus lekker mijn bed in gedoken en de wekker op acht uur gezet. Wel even een ziploc zakje over de DigiQ II gedaan, hij is wel waterdicht maar waarom niet extra inpakken?

Om acht uur gekeken en jawel, nog steeds netjes op de 225 F / 107 C. Inmiddels was het tijd om mijn procureur te besproeien met een mengsel van appelsap en Jack Daniels.
Als je de deksel van je WSM haalt dan detecteert de DigiQ II dat het kouder is en dat het vuur heter moet en zal de ventilator harder gaan draaien waardoor je een te heet vuur hebt wanneer je de deksel er weer op doet, daarom hebben de mensen van the BBQ Guru er een stand ingebouwd die Lid Open Detection, Deksel Open Detectie, heet. Als je die aanzet en de temperatuur daalt opeens snel dan denkt de DigiQ, de deksel zal wel open zijn, en pas wanneer je de deksel er weer op doet en de temperatuur weer iets oploopt is dat een indicatie voor de DigiQ II dat de deksel er waarschijnlijk weer op zit en dan zorgt hij er weer voor dat je WSM weer op temperatuur komt.
En inderdaad, het werkt precies zoals beschreven! Deksel er af om het vlees te besproeien en de ventilator gaat niet als een gek staan draaien. Klaar met sproeien, deksel erop en binnen vijf minuten staat je WSM weer op de gewenste waarde, perfect!

Zo heb ik nog een paar keer het vlees besproeid en zo nu en dan eens gekeken of er nog genoeg kolen in zaten en iedere keer werkte dat prima.

Nadat de procureur uit het plateau, de zone waarin de kerntemperatuur een aantal uur gelijk blijft omdat het bindweefsel wordt omgezet in gelatine, kwam heb ik de temperatuur ingesteld op 250 F / 121 C. Dit om te testen of dat makkelijk ging, nou binnen een half uur stond hij daarop en weer net zo stabiel als bij de oude stand.
Na ongeveer 18,5 uur was mijn kerntemperatuur 190 en kreeg ik netjes een alarm dat het vlees klaar was.
Nadat ik het vlees er af had gehaald heb ik de ventilator uit de adapter gehaald en de meegeleverde Kill Plug in de adapter gestopt en het bovenste roostertje dicht gezet. Je WSM is dan in een half uurtje koud en er kunnen geen insecten e.d. je barbecue in kruipen.
Ik ben echt heel erg enthousiast over dit apparaat! Wat een luxe zeg, gewoon instellen hoe warm je je smoker wilt hebben, er zijn adapters voor verschillende merken barbecues leverbaar. De kerntemperatuur van je vlees instellen en dat is het eigenlijk wel. Je kunt gewoon slapen en hoeft je geen zorgen te maken over de temperatuur en of je vuur misschien niet meer brand, echt heerlijk!

Wil je alleen maar je barbecue op een bepaalde temperatuur houden? Dat kan ook, je laat de temperatuurvoeler voor het vlees gewoon uit de DigiQ II wanneer je de spanning er op zet. De DigiQ II regelt dan alleen maar de smoker naar de gewenste temperatuur en houdt hem daar.

Er zit zelfs een stand op die de temperatuur van je barbecue naar beneden brengt zodat je vlees warm wordt gehouden en niet door gaart als het eenmaal klaar is, maar die ga ik de volgende keer testen.

Het display pulseert wanneer de ventilator draait, dus ook van grote afstand kun je zien wanneer de ventilator actief is. Het display is ook erg fel, ik kan het met gemak vanaf de eerste etage aflezen.

Minpunten? Echte minpunten ben ik niet tegengekomen. Het snoertje van de stroomadapter is wat kort, maar daar heb ik een wat langere aangezet. Zo kan mijn WSM gewoon blijven staan waar ik hem wil.
Het zou ook mooi zijn als je de temperatuur op het display automatisch kon laten verspringen van pit naar vlees, zodat je zonder dat je naar buiten hoeft kan zien hoe alles er bij staat.* Maar als het zo stabiel loopt allemaal dan kan je hem ook op de kerntemperatuur van je vlees zetten wanneer je smoker op temperatuur is. Er zitten alarmen op voor als er iets mis mocht gaan.

Dit iets voor luie barbecueërs hoor ik een aantal van jullie denken, of dit is niet echt barbecueën omdat je zelf het vuur niet meer regelt.
Ik zie het meer als vooruitgang. Ik vind barbecueën heerlijk en doe het gemiddeld zo’n drie keer per week, pulled pork is erg lekker maar als je de hele nacht geen oog dicht doet dan is na een aantal keer de lol er ook wel af en als er dan iets is dat je leven gemakkelijk maakt waarom zou je daar dan geen gebruik van maken?!?
Lopen vind ik ook leuk maar ik heb ook een een afstandsbediening voor mijn TV.

Het eindresultaat.

Wat heb ik geleerd van deze sessie?

  • In plaats van water, een aardewerkschaal of zand, een paar proppen aluminiumfolie in de waterpan en dan afdekken met twee lagen folie.
  • Ventilator horizontaal monteren, met het gat van de ventilator naar beneden, zo heb je bij regen de minste kans op ellende.
  • 4-6 brandende kooltjes zijn genoeg om je WSM op te starten.
  • Begin met de ventilatorschuif en het bovenrooster van de WSM 100% open.
  • Bij 180 F / 107 C de ventilator schuif op 40% en het bovenste WSM rooster op ongeveer 25% zetten.

*) Inmiddels ben ik er na bijna 2 jaar gebruik achter dat die stand er op zit 🙂 Je kunt gewoon om en om de pit en vlees temperatuur laten weergeven, kwestie van de gebruiksaanwijzing op de achterzijde van het apparaat een keer lezen, duh!

Dit vind je misschien ook leuk

7 Reacties

  • Reageer
    Zipper
    vrijdag, 12 februari 2010 at 19:29

    Hoi,

    Ik heb ook een DigiQ II. Waar heb jij de info over het aansteken en de proppen in de waterschaal vandaag?

    Zipper

  • Reageer
    noskos
    zaterdag, 13 februari 2010 at 00:08

    Hoi Zipper,

    Ik heb de informatie verzameld van verschillende Amerikaanse barbecue forums.

    Groeten,

    noskos

  • Reageer
    Wim v Laarhoven
    woensdag, 2 juli 2014 at 01:54

    Hebben jullie aflezing in fahrenheit?Zit er een adapter bij voor het stroomnet in nederland ?Waar hebben jullie hem gekocht.

    wim

  • Reageer
    noskos
    woensdag, 2 juli 2014 at 22:54

    Ja, ik heb hem op fahrenheit staan omdat al zowat al mijn recepten boeken uit Amerika komen en dan hoef ik niet steeds om te rekenen, maar hij kan ook op Celsius.
    Bij deze zat geen adapter voor het Nederlandse net, k heb hem zelf uit de VS laten komen en hem bij Digi-Q zelf besteld.
    Inmiddels zijn ze hier ook gewoon te koop, dit bericht is van 2009, de BBQ oertijd 😉

    Kijk eens hier: http://www.probbqshop.nl/nl/accessoires/bbqguru/

  • Reageer
    Tom Hendriks
    vrijdag, 30 oktober 2015 at 16:27

    Hallo Noskos,

    Ik heb vandaag mijn DigiQDX2 binnengekregen.
    Jammer dat er geen NL vertaling van is.
    Kun jij mij uitleggen wat precies: Alarm Deviation is en op hoeveel heb jij die ingesteld?
    Ik heb bij Ramp, yes ingevuld
    Ik heb bij open lid, yes ingevuld

    Alvast bedankt voor je reactie

    Bedankt en groetjes Tom Hendriks

    • Reageer
      noskos
      zondag, 1 november 2015 at 15:34

      Hoi Tom,

      Ik heb die Alarm Deviation setting niet op mijn oude DigiQ, maar dat houdt in dat je een temperatuur afwijking instelt voor je pit, zeg 10 graden. Als je barbecue 10 graden te warm of te koud wordt gaat het alarm af.
      Ramp zou ik uitzetten. Wat dat doet is de temperatuur van je barbecue naar beneden brengen zodra je in de buurt van je gewenste vlees waarde komt. Dus stel je gaat naar je werk en weet dat je pulled pork eerder klaar is dan jij terug bent dan zorgt de ramp mode ervoor dat de temperatuur van je barbecue naar beneden gaat en je vlees op zeg 88°C houdt totdat je terug bent of de brandstof op is. Op die manier kan je vlees niet te gaar worden.

  • Reageer
    Tom Hendriks
    woensdag, 4 november 2015 at 20:05

    Dank je wel voor je reactie.
    Duidelijk verhaal over die setting: alarm Deviation. Op 10 gr instellen is een mooie marge.

    Wbt de setting: RAMP, is het juist niet goed dat de DigiQII de temp naar beneden brengt als het in de buurt van de gewenste vleeswaarde ? Stel ik ben op mijn werk en het is eerder klaar en heb de Ramp niet aanstaan dan slaat de PP misschien wel door en wordt je PP te gaar, en de Ramp setting voorkomt dat, toch?

    Corrigeer me als ik het verkeerd zie.

  • Reageer

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.