19 In Barbecues

BBQ kopen in 2022? Welke moet je kiezen?

BBQ kopen? Welke moet je kiezen?

Nu het weer eindelijk weer wat beter wordt krijg ik regelmatig de vraag, ‘Ik wil een BBQ kopen, maar welke moet ik nou hebben?’. Op die vraag is niet zomaar een antwoord te geven. Het hangt van nogal factoren af wat in 2022 voor jou de beste keuze is.

Ik zal hieronder een aantal van die factoren behandelen en suggesties geven van houtskoolbarbecues die ik de moeite waard vind. De barbecues die je hieronder vindt zijn de modellen en merken waar ik goede ervaring mee heb qua gebruikersgemak, kwaliteit en garantie. Ja, ze zijn niet meteen de goedkoopste keuze in veel gevallen, maar het zijn wel barbecues waar je heel lang en veel plezier van zult hebben en mocht er eens iets stuk gaan dan staat daar een goede garantie tegenover.

Laten we beginnen met vast te stellen dat we het over barbecueën hebben, dus niet alleen grillen. Tuinhaarden en barbecues zonder deksel vallen dan al meteen of. Die zijn leuk voor een sateetje of een speklapje maar daar houdt het al snel op. Nee, voor het wat serieuzere werk wil je een barbecue met een deksel.

Ook ga ik uit van een hout(skool)gestookt vuur, dus ik bespreek ook geen gas- of elektrische-barbecues in dit verhaal. En geloof me een barbecue op briketten, houtskool of houtpellets kun je in 20 minuten op temperatuur hebben. In die tijd kun je je eten voorbereiden, dus zo veel tijdwinst haal je ook niet uit een gasbarbecue.

Kogelbarbecues

Weber Kogelbarbecue

OK, een barbecue met een deksel, dan kom je al snel bij de vertrouwde kogelbarbecue uit. En waarom niet, het zijn ideale allround barbecues voor beginnende barbecueërs.
Stel je wilt zo’n bolletje dan is het belangrijk hoe groot je hem koopt. Deels hangt dat af van het aantal mensen waar je voor kookt.

47 of 57 centimeter?

Maar eigenlijk adviseer ik altijd een barbecue met een minimale doorsnede van 57 cm. “Ja, maar die van 47 centimeter is een stuk goedkoper!” Inderdaad dat is hij ook. Maar je bent ook een stuk beperkter in wat je ermee kunt doen! Wil je bijvoorbeeld spareribs, pulled pork of kip maken dan kun je op een 57 cm heel makkelijk indirect barbecueën, je doet dan aan één kant van je barbecue de kolen en aan de andere kant, weg van de kolen het vlees. Op een 47 centimeter model kan het ook wel, maar je vlees ligt eigenlijk net iets te dicht bij het vuur.

Ook is het oppervlakte van je rooster twee keer zo groot als bij een 47 centimeter model. Dus als de familie een keer komt eten heb je genoeg ruimte om de steaks te grillen. Ook zijn er voor de 57 centimeter modellen veel meer accessoires die je leven als barbecueër leuker en makkelijker maken.

Weber Kettle

Een merk waar je al snel bij uitkomt voor dat soort barbecues is Weber. Ja, ze zijn wat duurder dan de concurrent maar ze zijn het geld ook dubbel en dwars waard. Die van mij staat al een jaar of 15 in de tuin zonder hoes en er mankeert helemaal niets aan. En is er eens een probleem dan wordt dat door de klantenservice van Weber altijd zeer netjes opgelost. Je krijgt 10 jaar garantie op je barbecue, zorg wel dat je hem bij een erkende dealer koopt en hem registreert bij Weber.

Mijn advies voor een 57 centimeter kogelbarbecue is dan ook altijd een Weber Master Touch. Er zijn ook goedkopere Webers hoor. Er is de compact serie, maar die heeft een niet zo’n handige temperatuurregeling waar je makkelijk je handen aan brandt.
En ook in de Original Kettle serie zijn er goedkopere modellen maar die hebben dan geen thermometer in de deksel en wat ik belangrijker vind geen as opvangsysteem. Die goedkopere hebben een soort schaaltje waar je as invalt, maar als het een beetje waait dan ligt alle as door je tuin heen. En geloof me, dat opvangsysteem is op termijn dat extra geld meer dan waard!

Weber Master Touch Premium

Sinds 2019 is er de Weber Master Touch Premium op de markt. Een verbeterde versie van de alom bekende kogelbarbecue. Bij het oude model zit de deksel los. Bij de Premium is de deksel scharnierend. Wat mij betreft een hele verbetering. Door middel van een vleugelmoer is de deksel makkelijk los te halen voor als je het grillspit wilt gebruiken.
Ook heeft dit nieuwe model een kolenring met een ‘diffuser plate’ om makkelijker indirect te kunnen barbecueën.

Weber GBS Systeem

Mocht je voor de Weber gaan dan heb je bij een aantal modellen de GBS uitvoering Het voordeel daarvan is ook dat je in het rooster een gietijzeren rooster, wok, poffertjes pan, bakplaat of één van de vele andere uitbreidingen plaatsen.

Smokers

weber-smokey-mountain-cooker-47-cm

Ben je gegrepen door het ‘echte’ barbecueën, low & slow en wil je niets liever dan ribs, pulled pork, pulled beef en andere gerechten maken die op een lage temperatuur gegaard worden? Dan zou ik eens gaan denken aan een smoker zoals de Weber Smokey Mountain of de Napoleon Apollo Smoker.
Door hun constructie zijn deze barbecues ideaal om lange tijd op lage temperatuur vlees te garen. Op een gewoon bolletje gaat dat ook, maar dan moet je er wel vrij regelmatig naar kijken. Een smoker is een stuk stabieler en houdt zonder ingrijpen de temperatuur een lange tijd hetzelfde.

Bij deze barbecues ligt het vlees niet direct boven de kolen en ze zijn daarom ook niet echt geschikt om mee te grillen. Het kan wel  met wat kunst en vliegwerk maar daar zijn ze niet voor gemaakt en als je dat wilt kun je beter een “gewone” barbecue kopen.
Vaak worden dit soort smokers als tweede barbecue gekocht om het leven wat aangenamer te maken als je vaker low & slow gaat barbecueën.

En hoe groot moet je hem dan nemen? Ik heb zelf een Weber Smokey Mountain van 47 centimeter doorsnede.  Daar kan ik makkelijk 10 kilo pulled pork of 12 racks spareribs  in bereiden, genoeg om een klein leger van eten te voorzien. Dus als gangbaar model raad ik de 47 centimeter aan. Maak je vaak voor heel veel mensen low & slow barbecue ga dan pas aan de 57 centimeter modellen denken.

Kamado’s (keramische barbecues)

Big Green Egg Large

Een hele andere groep barbecues is de keramische. Deze zijn gebaseerd op een model barbecue uit Azië, de kamado. Voordeel van deze barbecues is dat ze door het dikke keramiek goed de warmte vasthouden en dus erg stabiel zijn qua temperatuur. Verder zijn ze zuiniger met brandstof. En misschien wel het grootste voordeel, ze kunnen van een hele lage temperatuur (pulled pork) tot heel heet (pizza’s, flammküchen) gebruikt worden. Dus met een keramische barbecue kun je met één apparaat hetzelfde als de twee bovenstaande barbecues samen. En eigenlijk meer want pizza maken in een gewone barbecue gaat niet zo makkelijk als in een keramische.
Uit ervaring kan ik vertellen dat je hier een maatje kleiner kunt gaan zitten dan bij de bovenstaande barbecues. Dat komt voornamelijk doordat bij deze barbecues het indirect barbecueën anders gaat en je gewoon het volle rooster kunt benutten.

Een aantal jaar geleden was er niet zoveel keuze bij de keramische barbecues. Er was Big Green Egg en Primo en daar kwamen langzaam aan meer spelers bij. Ook hele goedkope versies uit China.
Ook hier is het weer alle waar naar z’n geld en de topmerken leveren een schitterende barbecue waar je een leven lang plezier van zult hebben. Maar daar zit ook een hoog prijskaartje aan.

Je kunt een goedkoop Chinees model nemen maar dan is de kans groot dat het allemaal net niet zo lekker werkt en sluit. Ook is de garantie bij de niet gerenommeerde merken altijd maar afwachten.
Ik heb zelf een Bastard Large in de tuin staan, daarvoor had ik een Big Green Egg large maar dat had net zo goed een Primo, Monolith of een Kamado Joe kunnen zijn.

Welke goedkope keramische BBQ kopen in 2022?

Een keramische barbecue is niet echt een instapmodel vanwege de prijs. De goedkopere zijn het overwegen waard en er is een aantal mensen dat zeer tevreden is met hun ‘Chinees’. Maar er zijn ook veel mensen die achteraf toch spijt hebben dat ze niet meteen voor een betere zijn gegaan.

Is er dan helemaal geen goedkope kamado op de markt die wel goed is? Nou die zijn er sinds kort dus wel!
Zowel Kamado Joe als Monolith hebben naar mijn mening mooie instapmodelen. Monolith heeft de Monolith Basic. Kamado Joe de Classic 1.

Tussenmodel ketelbarbecue en kamado

Dan is er sinds 2021 ook nog de Kettle Joe van Kamado Joe. Het is geen ketelbarbecue, maar ook geen kamado. Gemaakt ven geëmailleerd plaatstaal maar wel met een keramische firebox is dit een kruiding tussen een ketelbarbecue en een kamado. Ook de prijs van de Kettle Joe ligt daar tussen in.

Ik heb de Kettle Joe al een tijdje in gebruik en dit is mijn ervaring ermee:

Offset Smokers

Yoder Offset Smoker

‘Ja, leuk hoor die Webers en die keramische barbecues, maar ik heb een hele stoere barbecue gezien. Zo één waar je aan de zijkant vuur stookt en waar je meteen het cowboy gevoel van krijgt als hij in je tuin staat!’
Inderdaad, een offset smokers ziet er hartstikke stoer uit. En ze zijn er ook nog eens heel goedkoop. Maar ook hier weer alle waar naar zijn geld. Een goede offset is gemaakt van dik plaatstaal omdat hij anders zo wegroest. Ook zal dikker plaatstaal de warmte wat beter vasthouden dan die hele dunne goedkope dingen.

Een offset stook je eigenlijk op hout. Maar hier worden vaak briketten gebruikt met rookhout. Ze gebruiken erg veel brandstof en het verloop van de temperatuur in de rookkamer is erg groot. Dat is wel aan te passen maar dan nog is het bij de goedkope modellen niet ideaal.
Dan is het ook nog een barbecue waar je eigenlijk constant bij moet blijven. Er moet brandstof in, de temperatuur verloopt, er is altijd wel iets te pielen bij deze modellen.

Dus als je net begint met barbecueën dan raad ik deze modellen eigenlijk gewoon af. En dan al helemaal die goedkope dingen. Dit is voor de echte liefhebber, die het heerlijk vindt om fikkie te stoken en daar uren bij te zitten rommelen.

Maar als je toch perse je zinnen op een offset hebt gezet kijk dan eens bij de mannen van Yoder voor een echt degelijke versie.

Pellet barbecues

Ze bestaan al heel wat jaar, maar sinds vorig jaar beginnen pelletbarbecues definitief door te breken en meer zijn ze meer mainstream aan het worden.

Een pellet barbecue is een barbecue die wordt gestookt op houtpellets. En de meeste van de huidige modellen zijn heel erg luxe in gebruik. De temperatuur stel je in met een knop en je hebt er geen omkijken naar. Ook hebben veel modellen een wifi verbinding en kun je met een app op je telefoon je barbecue in de gaten houden. Super de luxe!

Er is nogal wat discussie in barbecueland of dit nog wel barbecueën is en ik moet zeggen ik had er in het begin ook mijn ideeën over. Maar als je er eenmaal mee hebt gewerkt is het toch wel heel makkelijk hoor!

Meer weten over pellet barbecues? Ik heb een heel artikel geschreven over de geschiedenis, werking en de meest gestelde vragen. Je kunt dat hier op mijn blog lezen.

Portable barbecues

Weber GoAnywhere

Als je een portable barbecue zoekt om mee te nemen dan is er wat mij betreft eigenlijk maar één model, de Weber GoAnywhere, of zoals wij barbecueërs hem liefkozend noemen, de WGA.
Al die Smokey Joe’s in zachte kleuren zijn lief en alle bolletjes van de concurrenten ook, maar een beetje fatsoenlijk indirect barbecueën kun je er niet mee. Je bent dus beperkt tot grillen.
Doordat de WGA langwerpig is kun je aan één kant kolen leggen en aan de andere kant je vlees. Zo kun je in een WGA makkelijk een gevlinderde kip garen maar ook een paar flinke steaks grillen.

Omdat het rooster gelijk ligt met de rand is hij ook nog eens ideaal om saté en andere dingen op stokjes te grillen omdat je stokjes buiten de barbecue liggen.
Door de vorm is hij ook nog eens handiger om mee te nemen in je kofferbak dan zo’n bolletje op pootjes.

Een BBQ kopen in 2022, welke moet ik kiezen? – De conclusie

Zoals ik al zei, de vraag ‘Ik wil een BBQ kopen, maar welke moet ik nou kiezen?’ is niet zo één, twee, drie te beantwoorden. Het ligt aan je budget, voor hoeveel mensen je wilt koken en wat je precies wilt gaan doen.
Ik hoop dat ik met de bovenstaande uitleg en suggesties je keuze wat makkelijker heb gemaakt en dat je zo de barbecue kunt kiezen die bij je past.

Dit vind je misschien ook leuk

19 Reacties

  • Reageer
    Dennis Booi
    woensdag, 30 maart 2016 at 16:48

    Neem gewoon de 3 bovenste, dan is de keuze makkelijker 🙂

  • Reageer
    Ron Michel
    woensdag, 30 maart 2016 at 18:46

    Hoi Dennis, jammer dat je niets over OUTDOORCHEF verteld.
    Kunnen we dasr iets in opstarten?
    Groeten,
    Ron

    • Reageer
      noskos
      woensdag, 30 maart 2016 at 19:03

      Ik heb geschreven over de barbecues waar ik veel ervaring mee heb en die ik daardoor van harte aan kan bevelen. Ik heb ook de ervaringen mee genomen van de leden van het BBQ Genootschap wat betreft garantie en dergelijke.
      Ik wil best wel eens een ODC testen hoor en mijn licht erover laten schijnen.

  • Reageer
    rick kuiper
    woensdag, 30 maart 2016 at 19:34

    Mijn 57 cm kogel bbq in een barrel is prima om mee te bbq’n. Zou het leuk vinden als je die eens een keertje test! Mijn eenmanszaak is sinds vorig jaar mei een feit, en ik zou een mening van een echte kenner zeer waarderen.

  • Reageer
    Harm
    woensdag, 30 maart 2016 at 21:26

    Ron Michel. Zullen we Dennis een dagje bij uitnodigen om alle drie testen. (Gas houtskool en Electra)

  • Reageer
    Rien Boshuis
    donderdag, 31 maart 2016 at 12:49

    Een goed en duidelijk verhaal Dennis…

  • Reageer
    Yvette
    maandag, 10 april 2017 at 10:10

    Hoi Dennis, ja ook ik heb hier een aandachtspuntje…… Ben het helemaal met je eens dat als je voor keramisch gaat je voor een A-merk moet gaan en niet voor een goedkoop (Chinees) alternatief. Want uiteindelijk ben je dan duurder uit. Ik mis in je opsomming alleen wel Monolith. Niet voor niet de grootste in Duitsland en in het F&F magazine als beste uit de test.
    Sorry kon het niet laten je hier even over te berichten. Aftellen tot je boek…spannend. Tot snel groetjes Yvette

    • Reageer
      noskos
      maandag, 10 april 2017 at 11:03

      Hoi Yvette, ik ben het helemaal met je eens, en ja, Monolith hoort ook in die rij thuis inderdaad! Het artikel is van vorig jaar en ik heb het inmiddels meteen even geupdate naar dit jaar 😉

  • Reageer
    Peter S
    vrijdag, 9 juni 2017 at 13:15

    Hallo,
    Voor mij een heel nieuw fenomeem dit bbq-platform. Ik ga me er eens helemaal in verdiepen!
    Nog lang niet alles gelezen, maar zie zo nergens iets over ervaringen met de Cobb (zie website), een bijzonder vernuftig ding en ook aan A-merk dat je bijv. ook op een boot kunt gebruiken. Het is ook goed geschikt voor kleinere hoeveelheden, handig als je alleen woont zoals ik. Concrete vraag: heeft iemand ervaring met cold-smoking in de bbq??
    Peter

    • Reageer
      noskos
      zaterdag, 10 juni 2017 at 22:14

      Cobb zie ik als een geinig ding, maar niet als serieuze barbecue, sorry.

      En ja, koudroken doe ik regelmatig met een cold smoke generator. Daar staan hier ook recepten van, oa. voor zalm, zout en kaas.

  • Reageer
    Erik
    zondag, 30 mei 2021 at 17:25

    Ik zoek een gas bbq voor op de camping (kolen niet toegestaan).

    Ik wil er wel één met een deksel.
    Hebben jullie ervaring met de WGA op gas.

    Of moet ik gaan voor iets als een Cadac citi chef of een Campinggaz partygril?

    Ik hoor graag wat tips.

    • Reageer
      noskos
      vrijdag, 11 juni 2021 at 19:55

      Ik kan je helaas niet helpen op dat gebied. Ik heb geen ervaring met gasbarbecues.

  • Reageer
    Tonny
    donderdag, 12 mei 2022 at 14:54

    Hoi Dennis, wat weet je van de laatste Weber Summit Kamado E6? Zie daar wel leuke dingen over langskomen. Groot rooster, degelijk afgewerkt, snelle temperatuurwisselingen mogelijk en met deze features scherp geprijst.

    • Reageer
      noskos
      vrijdag, 13 mei 2022 at 21:47

      Dat is een erg fijne barbecue, zeker als je al op een Weber kookt dan is er eigenlijk geen verschil in hoe je alles indeelt en zo. Hij is alleen stabieler in temperatuur en je hebt veel meer oppervlakte op het rooster. Ik heb de voorganger, de Weber Summit Charcoal, en die is ook erg fijn.

  • Reageer
    Jeroen
    zondag, 31 juli 2022 at 12:07

    Dag Dennis,

    Via via kwam ik op jouw blog en youtube kanaal terecht. Geweldige content! Met veel interesse dit blog gelezen, maar het beantwoord nog niet geheel mijn dilemma.

    Ik heb een 3tal jaar een Boretti Davinci gehad, was voorheen van mijn ouders die er eigenlijk te weinig mee deden. Goed, ik als BBQ leek deed er de basic dingetjes mee, speklapjes, hamburgers etc. Zo’n Davinci oogt wel leuk, maar het is ergens een heel lomp apparaat. Ook het onderhoud/schoonmaken is niet geweldig. BBQen op echt vuur spreekt mij erg aan, en ook kijk ik met veel interesse naar low & slow recepten. Recent moest onze tuin volledig op de schop, kon dat ding niet ergens kwijt en heb ik besloten hem weg te doen. Nu op zoek naar een nieuwe BBQ.

    Ok, een kogel of een kamado. Ik lees op jouw forum veel reacties om als nieuweling te beginnen met een Weber. Het vuur onder de knie krijgen en daarna eens te overwegen over te stappen naar een Kamado. Ergens snap ik dat advies, klinkt logisch. Maar als ik dan de werking van een Kamado lees denk ik van, dat zal je enigszins toch ook weer moeten leren. Wat is jouw mening daarover? In mijn geval speelt het budget geen belemmering om voor een kamado te gaan. Maar waar doe ik nou verstandig aan om voor te kiezen?

    • Reageer
      noskos
      zondag, 7 augustus 2022 at 20:28

      Als geld geen rol speelt dan zou ik gelijk voor een goede gaan. Als je een kamado wilt dan zou ik dat doen. Anders heb je daar elke keer spijt van als je op iets anders kookt.

  • Reageer
    Jeroen
    maandag, 8 augustus 2022 at 08:17

    Dennis,

    Inmiddels afgelopen weekend een Bastard large 2022 urban besteld. Vandaag komt die binnen, hyped!

  • Reageer
    Simon Wever
    zaterdag, 8 oktober 2022 at 14:17

    Hoi Dennis,
    Mooi artikel. Heb alleen een vraag. Onder de draagbare bbq’s heb je het alleen over de WGA. Begrijpelijk, want hij is echt geweldig. Maar wat vind jij van de weber jumbo joe, de draagbare 47cm?

    • Reageer
      noskos
      vrijdag, 14 oktober 2022 at 13:02

      Dat is ook een leuke barbecue waar je heel veel mee kunt. Maar qua vervoerbaarheid en compactheid wint de WGA het van alle anderen. Zo’n bolletje pak je net wat lastiger in.

    Reageer

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.