26 In Barbecues

Deksel Master Touch Premium sluitend maken, 2 oplossingen

Deksel Master Touch Premium sluitend maken, Weber HackJe hebt de nieuwe Weber Master Touch Premium E-5770 of E5775 gekocht en netjes de handleiding gevolgd. Misschien heb je zelfs wel de GRIT app in de App of Play Store gedownload en die instructies gevolgd. En wat je ook doet het lukt je niet om de deksel goed op je barbecue te krijgen. Ik heb twee verschillende manieren gevonden hoe je de deksel van de Master Touch Premium sluitend kunt maken. Het is binnen een minuut gebeurd. Je sloopt niets aan je Weber. Het kost niets en alles dat je er voor nodig hebt is een schroevendraaier. En je mag zelf kiezen of je een platte of een kruiskopschroevendraaier gebruikt!

Weber Master Touch Premium

Ik heb van Weber het nieuwste model van de kogelbarbecue gekregen, de Master Touch GBS Premium E-5775 (wie verzint toch die namen). Dit model heeft een aantal vernieuwingen ten opzichte van mijn oude One Touch Gold waardoor ik toch wel heel nieuwsgierig was geworden naar dit model. Een uitgebreide review houden jullie nog van me te goed. Deze blogpost is even tussendoor omdat het een probleem tackelt waar een hoop mensen blijkbaar mee kampen.

Problemen met het sluitend krijgen van de deksel

Vanaf het moment dat ik berichten en filmpjes online langs zag komen over de nieuwe Weber Master Touch zag ik ook dat mensen problemen hadden met de deksel en om die goed sluitend te krijgen. De handleiding is vrij duidelijk over hoe je de deksel moet monteren en ook de GRIT app toont duidelijk hoe je het moet doen. Maar ook bij mij zat de deksel toch niet helemaal lekker. Hij zat iets klem en bij het minste geringste sprong hij iets open. Ook na een goede 20 minuten fine tunen zat hij nog steeds niet hoe ik wilde en hoe hij zou moeten. Dat vergde onderzoek.

Simpele oplossing

Als vrij snel had ik door dat het probleem met het slecht sluiten te maken had met de veren in het scharnier. De constructie daarvan is niet optimaal. Voor mij bleek de oplossing heel erg simpel. Haal één van de veren uit het scharnier en de deksel valt mooi op zijn plaats en wat belangrijker is hij blijft daar ook.

Al vrij snel nadat ik mijn oplossing online had gezet in deze blogpost en op mijn Youtube kanaal kwam er nog een filmpje online met een andere oplossing. Hierbij zet je de veren haakser op de barbecue door ze aan de onderkant aan een ander punt vast te haken. De manier waarop je dit echter moet doen was niet de meest makkelijke. Je moet de veren openbuigen met twee schroevendraaiers en je gebruikt de rand van je barbecue om de spanning op de veren te zetten. In gedachten zag ik daar al de nodige ongelukken mee gebeuren door mensen die geen twee rechterhanden hebben.

Ook kreeg ik van een klein deel van de mensen die mijn eerste oplossing hadden geprobeerd een reactie dat dit hun niet werkte omdat de deksel dicht viel. Terug naar de tekentafel dus.

De tweede, nog steeds simpele, oplossing die voor iedereen werkt

Het alternatief, het aan de onderkant naar voren plaatsen van de veren, moest makkelijker en minder gevaarlijk kunnen. En dat kan door de veren andersom te monteren en ze aan de onderkant op een andere plaats vast te haken. Dit werkt al door het bij één veer te doen, maar als je het netjes wilt doen dan doe je het met alle twee. Voordeel van deze manier is dat je deksel als je hem open doet naar bovenaan open wordt getrokken. Doe je hem dicht dan trekken de veren hem op zijn plaats.

Door iedereen te doen

Iedereen kan de onderstaande oplossingen toepassen als je een beetje gezond verstand gebruikt en een klein beetje handig bent. Je hebt er enkel een grote schroevendraaier voor nodig, het soort maakt niet uit. Beide operaties zijn omkeerbaar, dus als het je niet bevalt dan is er geen man overboord en kun je zonder probleem terug naar de oude situatie.
De oplossingen werken trouwens alleen als je de deksel goed hebt gemonteerd. Als je hem niet volgens de instructies op de ketel zet zodat hij min of meer goed zit dan zullen deze hacks je niet helpen. Zorg er dus voor dat je goed de instructies van Weber opvolgt voordat je hieraan begint!

Disclaimer

Voordat ik jullie laat zien hoe je de deksel van de Weber Master Touch Premium sluitend maakt wil ik eerst even het volgende meedelen:

 • Deze modificaties heb ik verzonnen en worden denk ik niet gesteund door Weber anders hadden ze het zelf wel anders gedaan.
 • Als je één van deze modificatie toepast doe je dat op geheel eigen risico.
 • Als je de instructies opvolgt dan is er niets aan de hand. Maar als je iets verkeerd doet en je bent een oog kwijt dan is dat toch echt omdat je niet echt je best hebt gedaan om ongelukken te voorkomen.

De deksel van Master Touch sluitend maken 1 – de simpele manier

Deze oplossing is super simpel. In het scharnier zitten twee veren. Die twee veren samen zijn eigenlijk net te sterk voor de deksel. Ze zorgen ervoor dat bij het minste geringste de deksel opwipt of ze trekken de deksel een klein stukje scheef waardoor hij lucht lekt en rook als je low en slow aan het barbecueën bent. Dus de oplossing is om één van de veren uit het scharnier te halen.

Scharnier Weber Master Touch Premium

Ik heb daar ook even een filmpje van gemaakt omdat het soms makkelijker is om iets te laten zien.

Om te beginnen zet je de deksel van je Master Touch Premium open. Door dat te doen zijn de veren het kortst en hoef je niet zoveel kracht te zetten.
Steek de schroevendraaier door de onderste haak van één van de veren. Trek deze naar beneden en haal hem naar je toe zodra de haak uit de opening komt. Je mag de spanning nu weer van de veer halen.

De veer is nu los. Doe de deksel dicht en haal de veer uit de bovenste opening.

Aangepast scharnier Weber Master Touch PremiumDat is alles. Voor een heleboel gebruikers blijft de deksel nu gewoon open staan. En als je hem dicht doet is het scharnier niet meer zo sterk dat het de deksel open kan houden. Zo heb je een goed sluitende deksel.

Bewaar de veer!

Bewaar de veer uit je scharnier goed. Mocht de veer die nu in het scharnier zit in de loop der tijd slapper worden dan kun je ze omruilen. Zijn ze allebei slapper dan kun je ze er samen inzetten en heb je niet meer de trekkracht op de deksel die je nu hebt. Ik heb echter geen flauw idee of die ene veer minder sterk wordt. Daarvoor zijn deze barbecues nog te kort op de markt. Maar het zou toch balen zijn als het gebeurt en je hebt de andere veer niet meer.

De deksel van Master Touch sluitend maken 2 – de andere simpele manier

Als de bovenstaande aanpassing niet werkt omdat bijvoorbeeld je deksel niet open blijft staan of als je wilt dat hij opengetrokken wordt dan is er deze modificatie. We draaiden beide scharnieren om en haken de onderkant dichter bij de ketel in de bodemplaat van het scharnier.

Ook hier heb ik een Youtube filmpje van gemaakt, dit is een stuk makkelijker om de handelingen uit te leggen. Lijkt het je leuk om in de toekomst meer van mijn filmpjes te zien abonneer je dan meteen even op mijn kanaal.

We doen één veer per keer omdat de deksel open moet blijven staan om de spanning op de veren te verminderen.
Om te beginnen zet je de deksel van je Master Touch Premium open. Door dat te doen zijn de veren het kortst en hoef je niet zoveel kracht te zetten.
Doe de schroevendraaier door de onderste haak van één van de veren. Trek deze naar beneden en haal hem naar je toe zodra de haak uit de opening komt. Je mag de spanning nu weer van de veer halen.

De veer is nu los. Doe de deksel dicht en haal de veer uit de bovenste opening. Draai de veer een slag en haak hem via de achterzijde in het bovenste gaatje.

Open de deksel, steek de schroevendraaier door de onderste haak en haak deze via de achterkant in de sleuf. Ga niet recht achter het scharnier zitten wanneer je dit doet, mocht er iets wegschieten dan zit je niet in de baan van de veer.

Weber MTP veren omdraaienOp de foto ziet je dat de rechter veer is omgedraaid. De hetzelfde met de andere veer en je bent klaar.

Weber MTP veren omdraaien

De modificatie van je Master Touch Premium weer ongedaan maken?

Vind je deze modificaties niets? Niets aan de hand. Plaats de veer of veren terug op hun oude plekje en je Master Touch Premium is weer zoals Weber hem in gedachten had.


Heb je deze modificatie op je Weber Master Touch GBS Premium E-5770 toegepast? Dan ben ik erg benieuwd of het je heeft geholpen. Laat je het me hieronder of op social media weten? BBQ-NL is te vinden op Facebook en Instagram. Als je de hashtag #noskosbbq gebruikt zie ik het vanzelf langskomen op Instagram.

Dit vind je misschien ook leuk

26 Reacties

 • Reageer
  SanderB
  maandag, 8 april 2019 at 13:37

  He Dennis,
  Ik vind het prima dat je het zo oplost, begrijp me niet verkeerd..
  Maar ik had hem direct terug gestuurd.
  Onacceptabel dat Weber een barbecue durft te verkopen die niet 100% sluit.
  Als iedereen jouw hack gaat uitvoeren, en niemand maakt hier een punt van, gaat Weber het ook niet veranderen.

  in mijn ogen een slecht ontwerp, dus direct geld terug!

  Groet,
  Sander

 • Reageer
  Edwin
  maandag, 8 april 2019 at 20:18

  Top, bedankt voor de tip. Sluit nu een stuk beter, eerst kwam hij iets omhoog en wou door de lekkage de temperatuur niet echt dalen.

 • Reageer
  Joris
  maandag, 8 april 2019 at 20:53

  Schroeven om scharnier aan de bbq te bevestigen wat lossen en als deksel goed sluit groeven terug vast draaien. Dan is het probleem zo opgelost.

  • Reageer
   noskos
   dinsdag, 9 april 2019 at 11:02

   Helaas is dat niet altijd de oplossing en blijft het deksel slecht sluiten of opwippen. Meerdere mensen klagen daarover. Zelf heb ik een technische achtergrond en mijn deksel wilde ook niet lekker sluiten ondanks het herhaaldelijk bijstellen van het scharnier.
   De plaatsing van de veren is niet optimaal, dat had beter gekund zodat er überhaupt geen problemen waren geweest.

 • Reageer
  Arnoudt
  maandag, 22 april 2019 at 14:44

  Werkt, maar de veren zijn minder ingehaakt dan tevoren, lijkt me op lange termijn niet zo veilig. Enige manier is om de veren op jouw nieuwe plaats 180° te draaien. Dit lukt met één schroevendraaier als je van onder naar boven werkt, en het deksel even verwijdert (zo kan je het scharnier nog meer ‘in’ klappen en kan je de bovenste haakjes toch nog in de gaatjes persen. Hoop alleen dat de scharnierboutjes nu de veren niet beschadigen, is ook nipt, in de gaten te houden. Volgende hack: wat vilt rondomrond?
  Erg jammer dat Weber zo een fout maakt. Of doen ze het om ons (nog) meer man te laten voelen 🙂

  • Reageer
   noskos
   woensdag, 24 april 2019 at 13:38

   Die gaan echt niet van hun plek hoor als je ze omdraait. Er zit genoeg spanning op dat ze niet uit het gat kunnen. En het omdraaien zoals jij bedoelt geeft echt niet heel veel meer vlees. Verder hoef ik er niets aan te hacken. Zolang de temperatuur normaal te regelen is maak ik me niet zo druk om eventuele rook die langs de deksel lekt. Als je hem maar vaak genoeg gebruikt slibt dat allemaal wel dicht. Dat de deksel vanzelf open springt dat vind ik wel een probleem en dat is hiermee verholpen.

 • Reageer
  Carbo
  woensdag, 15 mei 2019 at 18:47

  Voordat ik de E-5775 had aangeschaft had ik geen ervaring met houtskoolbarbecues van Weber, maar ondanks dat ik de instructies goed had opgevolgd had ik het idee dat de deksel niet helemaal goed sloot. Het omdraaien van de veren zorgde voor een duidelijk betere sluiting. Bedankt!

  • Reageer
   noskos
   woensdag, 15 mei 2019 at 19:02

   Fijn om te horen! Veel plezier met je nieuwe barbecue!

 • Reageer
  Steven van den Berg
  vrijdag, 21 juni 2019 at 00:07

  Hoi Dennis, ik heb zelf ook deze weber gekocht. Ik was een beetje huiverig door jou verhaal over het scharnier, zulk soort dingen kan ik namelijk erg slecht tegen. Bij mij werkte het om de deksel dicht te doen en dan pas de moertjes van het scharnier aan de ketel vast te draaien (eigenlijk wat in de instructie staat). De deksel sluit perfect, maar ik wel een ander probleem(pje) Het gril rooster wordt ondersteunt door 4 steunpunten, maar wiebelt behoorlijk. Ben benieuwd of meer mensen dat hebben.

  • Reageer
   noskos
   maandag, 24 juni 2019 at 09:06

   Hoi Steven,

   Het probleem met scharnier doet zich ook niet bij iedereen voor. Ik heb die instructies ook gevolgd en bij mij werkte dat dus niet. Wat het rooster betreft heb ik geen probleem. Dat ligt er gewoon netjes in.

 • Reageer
  Robbert
  dinsdag, 30 juli 2019 at 18:47

  Heb ipv schroevendraaier een verentang grbruikt die bij de trampoline zit. Trek je de veer eenvoudig zonder probleem omhoog

 • Reageer
  Jochem Stricker
  dinsdag, 23 juni 2020 at 19:31

  Hoi Dennis,

  Ik volg jouw kanaal sinds kort met heel veel plezier. De spareribs volgens jouw 1,2,3 recept op mijn WSM waren perfect gisteren.

  Ik heb vandaag een Weber Master TouchRummy Premium gekocht (moet nog aankomen) en vraag mij af of ik daar ook een spit voor kan gebruiken? De deksel zit namelijk vast. Is deze gemakkelijk los te maken, zodat de deksel op de ring van het spit geplaatst kan worden?

  Dank voor je reactie.

  Een BBQ fan.

  Gr,
  Jochem

  • Reageer
   noskos
   dinsdag, 23 juni 2020 at 20:17

   Deksel kun je gewoon loshalen voor je spit.

 • Reageer
  Mark
  donderdag, 23 juli 2020 at 18:26

  Top oplossing Dennis. Ik was al een beetje flauw dat het deksel niet lekker sloot en na enkele malen losmaken en nastellen het niet echt verbeterde. Jou tip nr 2 nu toegepast, omdat ik bij het weghalen van een veer me afvraag of de excentrische belasting op de lange duur wel goed is voor het scharnier. Maar met het omdraaien van de veren is het echt een stuk beter. Morgen maar even ribbetjes roken voor de praktijktest.

 • Reageer
  Mario
  maandag, 17 augustus 2020 at 18:27

  Hoi Dennis, ook vanuit mij heel erg bedankt voor jouw oplossing! De deksel sluit nu stevig en gaat ook steviger open. Ik ben nu veel gelukkiger met deze prachtige barbecue!

  Zaterdagavond een rook test gedaan en ik merk dat hoewel de deksel mooi sluit, er toch langs de rand van de deksel rook ontsnapt (gelukkig al veel minder dan voorheen toen de veren nog niet verplaatst waren). Je ziet namelijk wezenlijk het verschil Kwa hoeveel rook dat ontsnapt.

  Heb jij tips hoe je dit kan verhelpen?

  • Reageer
   noskos
   dinsdag, 18 augustus 2020 at 16:59

   Een klein beetje rook dat ontsnapt is niet zo erg. Gewoon veel gebruiken dan slibt dat vanzelf dicht 😉

 • Reageer
  Wesley
  zondag, 25 april 2021 at 21:58

  Vilt gebruiken. Op aliexpress te bestellen voor een paar euro. Volledige sluiting

  • Reageer
   noskos
   maandag, 26 april 2021 at 11:16

   Als hij redelijk goed zit zou je dat kunnen doen, maar dat blijft een lapmiddel. Ik heb toruwens op geen van mijn Webers vilt zitten en die sluiten allemaal prima. Dit scharnier is uit fabriek gewoon niet helemaal optimaal.

 • Reageer
  Bart
  zaterdag, 21 augustus 2021 at 14:07

  Je zou denken dat Weber het scharnier inmiddels heeft aangepast, maar mijn nieuwe had hetzelfde probleem. Scharniertje omgedraaid en 1 er uit gehaald en helemaal tevreden, dus de ander er niet meer in gezet. Super bedankt voor deze waardevolle tip!

  • Reageer
   noskos
   maandag, 6 september 2021 at 09:59

   Ja, ergens gaan er dingen mis bij Weber. Ik snap dat dus zelf ook niet.

 • Reageer
  Bart Lenstra
  maandag, 6 september 2021 at 09:17

  Gisteren ook de 5775 ontvangen en gemonteerd.
  Probleem bij mij is niet dat de deksel niet sluit, want aan de voorkant ligt ie mooi in de rand. Maar aan achterzijde kan ik de deksel niet goed genoeg instellen dat hij hier perfect sluit.

  Is dat ook op jouw manier(en) op te lossen?

  Ik snap uiteraard dat terugsturen nog steeds de beste oplossing is, maar hij is nu al een keer gebruikt waardoor het probleem letterlijk zichtbaar werd.

  Bedankt voor je reactie (en top! dat je hier een blog over had.

  Vriendelijke groet,
  Bart Lenstra (@bbqbaart)

  • Reageer
   noskos
   maandag, 6 september 2021 at 09:47

   Dat is inmiddels een bekend probleem. De gaten in sommige van de scharnieren (of onderkant daar wil ik vanaf zijn) zitten dusdanig dat hij niet passend gemaakt kan worden zonder boren. Gewoon contact opnemen met je verkooppunt en het probleem melden. Dan wordt het als het goed is netjes opgelost door Weber. Als je verkooppunt het niet oplost kun je altijd nog contact opnemen met Weber zelf.

 • Reageer
  Bart Lenstra
  maandag, 6 september 2021 at 09:51

  Inmiddels contact opgenomen met Coolblue in dit geval en als het goed is ontvang ik binnenkort een nieuw scharnier.
  Bedankt voor de tip/reactie!

  • Reageer
   noskos
   maandag, 6 september 2021 at 10:21

   Hou ook even in de gaten of de “vleugels” van de onderste regelschijf goed afsluiten. Er zijn mensen waarbij ze niet helemaal over de gaten vallen en er dus lucht de barbecue in kan blijven stromen. Ik heb dit zelf een beetje en het beïnvloedt de werking niet, maar als het teveel is dan heb je dus wel een probleem.

 • Reageer
  Bart Lenstra
  maandag, 6 september 2021 at 10:25

  Wat betreft de ‘vleugels’: bij mijn vorige Weber 47 cm waren deze enisgzins omhoog gekomen door een enthousiaste schoonmaakactie. Dit heb ik destijds hersteld door een klein wigje onder een vleugel te zetten vlakbij de as. Zodoende kon ik per vleugel deze heel voorzichtig aan de punt weer wat terug drukken. Resultaat was dat de vleugel weer goed tegen de ketel drukte.

  • Reageer
   noskos
   maandag, 6 september 2021 at 10:36

   Het probleem is niet dat ze omhoog zitten maar dat ze niet ver genoeg draaien. Ze zitten verkeerd gemonteerd op de as.

  Reageer

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.