37 In Barbecues

Pellet BBQ kopen? De 10 meest gestelde vragen.

Traeger Ironwood 885

In de VS is er een explosieve groei in de verkoop van de pellet BBQ ook wel pellet grill genaamd. En wat er aan de andere kant van de oceaan op barbecuegebied gebeurt zal op termijn hier ook komen. In dit artikel zal ik ingaan op de 10 meest gestelde vragen over pellet barbecues. Van ‘Wat zijn het nou eigenlijk?’ tot ‘Wat kun je ermee?’. Dus wil je alles over de pellet barbecue weten of je inlezen voordat je er een gaat kopen dan is dit artikel voor jou!

Geschiedenis van de pellet grill

In 1985 ontwikkelde Traeger Grills hun eerste pellet BBQ. In 1986 vroegen ze er patent op aan en de productie begon in 1988. Joe Traeger is de bedenker van dit type barbecues. Zijn familie had een bedrijf in pelletkachels. Ze hadden die ontwikkeld tijdens de oliecrisis in de jaren 70 van de vorige eeuw toen er vraag kwam naar alternatieve warmtebronnen. Toen tijdens een barbecue Joe’s kip aanbrandde door hoge vlammen nam hij het op zich om een betere barbecue uit te vinden.

In de 20 jaar dat het patent liep was Traeger de enige speler op de markt. Maar toen dat patent afliep kwamen er meer merken met een pellet BBQ. En zoals het meestal het geval is zorgt concurrentie ervoor dat er nieuwe dingen bedacht worden en allerlei innovaties worden doorgevoerd.

Hoe werkt een pellet barbecue?

Werking pellet bbq

Bij de meeste pellet barbecues vind je aan de zijkant een bak waar de pellets in gaan, de zogenaamde ‘hopper’. In deze bak zit meestal ook de elektronische regeling ingebouwd. Vanuit die bak voert een wormwiel de pellets naar een verbrandingskamer in de barbecue. Bij het opstarten brandt in die verbrandingskamer een gloeispiraal om de pellets te ontbranden. Door middel van een ventilator wordt het vuur aangejaagd en brandende gehouden. De ventilator zorgt er ook voor dat, als je de pellet barbecue uitzet, het vuur niet bij de pellets van het wormwiel kan komen en zo brand daarin of zelfs in de hopper kan ontstaan.

Een thermometer meet de temperatuur in de rookkamer en geeft dit door aan de elektronische regeling die op zijn beurt het wormwiel en de ventilator aanstuurt en zo min of meer pellets en zuurstof aanvoert voor een heter of koeler vuur.

Boven de verbrandingskamer zit in veel gevallen een baffle (een soort deflector plate) die ervoor zorgt dat de warmte verdeeld wordt over de rookkamer. En daarboven zit een grote lekbak/plaat om het vet op te vangen.

De toekomst van de pellet barbecue

De grote spelers op dit moment zijn merken die eigenlijk alleen maar pellet barbecues maken (een enkeling daargelaten). Maar vanaf seizoen 2020 zijn merken als Weber en Kamado Joe met pellet versies van hun barbecues gekomen. Sommige mensen vinden dat die merken zich moeten houden bij wat ze nu doen. Ik zie dat anders. Dit is het moment waarop de pellet barbecues onder de aandacht van het grote publiek wordt gebracht. Big Green Egg had zo’n voortrekkersrol voor de keramische barbecues.

De SmokeFire van Weber kwam in het voorjaar van 2020 op de markt en dat ging gepaard met nogal wat problemen bij een aantal gebruikers. sinds 2022, is er de tweede generaties SmokeFires. Ik heb de EX6 versie daarvan getest en ben zeer tevreden over. Wil je mijn review daarvan lezen dan kan dat hier.

Weber SmokeFire

En voor seizoen 2022 had Weber de Stealth editie van de SmokeFire waarbij alle chrome accenten zwart zijn en ik moet zeggen dat ik hem zo nog een stuk stoerder vind.

Weber SmokeFire Stealth

De Pellet Joe, een pellet gestookte kamado van Kamado Joe is een model dat weer totaal anders is dan alle andere huidige modellen. Hij zou in 2020 op de markt komen maar ik heb daar weinig van gezien. Inmiddels zie ik hier en daar berichten dat hij dit jaar beschikbaar zou zijn voor het grote publiek. Ik heb hier al het nodige van gezien van mensen die een testmodel hebben gekregen van Kamado Joe en dat belooft veel goeds!


De 10 meest gestelde vragen over pellet barbecues

1 – Is een pellet BBQ een grill of een smoker?

Op de vraag of een pellet barbecue een grill of een smoker is antwoorden de fabrikanten dat ze beide zijn. En aan het uiterlijk te zien zou je denken met een stoere smoker te maken te hebben. Maar in een pellet barbecue heb je geen direct vuur. De warmte verplaatst zich door middel van een stevige ventilator. Dus eigenlijk heeft een pellet grill meer weg van een convectie oven. Een houtgestookte convectie oven die een lichte rooksmaak aan je eten geeft. Een verbazendwekkende lichte rooksmaak zelfs. Het eten uit een pellet smoker is minder rokerig dan je in eerste instantie zou vermoeden.

Omdat ze het beste werken op een lage temperatuur (low & slow BBQ) hebben ze dus meer weg van een smoker dan van een grill.

2 – Wat kost een pellet barbecue?

In een pellet grill zit een elektronisch en een mechanisch deel, iets dat je in een ‘gewone’ barbecue niet terug vindt. Deze onderdelen zijn dus extra en dat zie je dus ook terug in de prijs. Een pellet barbecue is duurder dan een standaard Weber ketel barbecue om de simpele reden dat er meer onderdelen in zitten die ook nog eens een stuk meer high-tech zijn. En voor dat deel moet betaald worden.

Het onderste lijstje zijn richtprijzen waar je aan moet denken. De portable modellen van Traeger en Green Mountain Grills kosten €599. Voor normale modellen moet je rekenen op de volgende prijzen:

 • Grill Guru: €599
 • Burnhard: €899 (Klik voor de huidige prijs op Amazon)
 • Green Mountain Grills: €799-€1499 (de whole hog smoker kost €7500)
 • Smokey Bandit: €899-€2295
 • Traeger: €999-€2699 (check huidige prijzen bij Fonq)
 • Yoder: €3375-€1.6190
 • Weber: €1699 -€1999 (waarschijnlijk goedkoper online bij Fonq)
 • Pellet Joe: naar verwachting €2599

De luxere, en dus duurdere modellen, hebben allerlei toeters en bellen zoals bijvoorbeeld wifi en een app voor je telefoon om je barbecue op afstand te kunnen bedienen.

3 – Wat zijn pellets en kan ik kachelpellets gebruiken?

BBQ pellets

Pellets zijn kleine staafjes gemaakt van samengeperst zaagsel. Je koopt ze in verschillende houtsoorten, of soms als mix. Voor de barbecue gebruiken we pellets van puur hout.
De pellets die voor kachels gebruikt worden zijn van een andere kwaliteit en kunnen verontreinigingen bevatten. Ze kunnen dus stoffen bevatten die je niet op je eten wilt hebben.

Het is ook belangrijk om je pellets droog te houden omdat ze makkelijk vocht opnemen en dan opzwellen. Wanneer dit in het mechanisme van je barbecue gebeurt heb je een probleem en kan je barbecue kapot gaan.

4 – Wat is het verbruik van een pellet BBQ?

Het brandstofverbruik van een pellet barbecue is afhankelijk van de temperatuur waarop je werkt. Op lage temperatuur zul je minder pellets verbruiken dan wanneer je hem voluit zet om een pizza te bakken.

Het verbruik is een beetje afhankelijk van het merk, maar op lage temperaturen is het verbruik zo’n 450-500 gram per uur en dat kan oplopen naar 900-1400 gram per uur op vol vermogen. De prijs van een zak pellets (9 kg) ligt  bij de grote merken zo rond de 19 euro.
Daarmee ligt het verbruik een stuk hoger dan wanneer je goede houtskool of briketten gebruikt. In ruil daarvoor heb je wel weer een hoop gemak.

5 – Hoe moet je een pellet barbecue onderhouden?

Zoals elke barbecue heeft een pellet barbecue natuurlijk ook onderhoud nodig. Maar dit onderhoud verschilt op bepaalde punten van een conventionele barbecue door het mechanische gedeelte en de manier van verbranding.

Bij een pellet barbecue is het van belang dat je zo nu en dan even de as uit de verbrandings- en rookkamer verwijdert. Dat gaat bij een barbecue als deze het makkelijkst met een aszuiger. Maar dat asvrij maken kan natuurlijk ook met een stoffer en blik en wat noeste arbeid.

Het grillrooster maak je net zoals bij een gewone barbecue met een borstel schoon. De lekplaat onder het rooster kun je heet opstoken om zo het vet dat erop is gelopen te verkolen. Maar het is handiger om je lekplaat in te pakken in aluminiumfolie. Een aantal merken verkoopt zelf speciale voorgevormde aluminiumfolie lekbakken die precies op die plaat passen.

Veel van de pellet BBQ’s hebben een emmertje aan de zijkant hangen waar het vet van de lekplaat in loopt. Dat emmertje moet natuurlijk schoon gemaakt worden anders wordt het een hele ranzige boel. Je kunt daar folie in doen om het schoonmaken heel makkelijk te maken. Ook hier heeft Traeger speciale voorgevormde folie lekbakjes voor, maar een rol aluminiumfolie is een stuk goedkoper!

De thermometer probe en de buitenkant neem je zo nu en dan af met een vochtige doek om dit netjes te houden.

Als je je pellet grill een tijdje niet gebruikt en hij staat op een vochtige plek dan is het handig om de pellets eruit te halen. Veel van de merken hebben daar een speciaal luikje voor en een stand om je daarbij te helpen. Als de pellets vochtig worden zwellen ze op en zetten ze zich vast in de buis van het wormwiel. En dan moet je je barbecue eerst gedeeltelijk demonteren om alles weer gangbaar te maken voordat je weer aan de slag kunt.

Normaal adviseer ik eigenlijk altijd tegen het gebruik van een afdekhoes, maar voor een pellet barbecue maak ik graag een uitzondering. Je wilt de pellets en de electronica beschermen tegen zware regen, dus een hoes is bij dit soort barbecues aan te raden.

6 – Zijn er portable pellet grills?

Zowel Traeger als Green Mountain Grills hebben portable modellen. Al moet je dat portable wel met een korreltje zout nemen. Zo weegt de GMG Davy Crockett maar liefst 32 kilo! En dat is dan buiten de 4 kilo pellets die in de hopper kan.

De Traeger Ranger is ‘maar’ 27 kilo. Dus om nou te zeggen dat ze lekker licht zijn… En vergeet niet dat je altijd stroom moet hebben om je barbecue te gebruiken.

7- Kun je op een pellet BBQ grillstrepen of een mooi bruin korstje krijgen?

Als er geen direct vuur in je barbecue aanwezig is kun je dan wel mooie grillstrepen of een mooi bruin korstje aan je vlees, vis of groenten geven? Ja, hoor dat kan, maar niet zoals je met een conventionele barbecue doet, boven vuur. Daarom zul je een trucje moeten uithalen om je mooie grillstrepen of korstje te krijgen.

Bij het ene merk doe je dat met een gietijzeren pan of plaat. Anderen hebben grill grates, dat zijn platen met opstaande ribben waardoor je de grillstrepen krijgt. Het is dan een kwestie van je gietijzer of grill grates goed heet stoken en dan die strepen of het korstje creëren. Dat betekent dus wel dat het verstandig is om dat soort dingen met de reverse sear methode te maken.

Met de huidige generatie pellet BBQ’s is het zelfs mogelijk om pizza’s te bakken. Dat kan door je pizzasteen op vol vermogen op te warmen of met behulp van een speciaal pizza-inzetstuk.

8 – Wat kun je allemaal maken op een pellet BBQ?

In een pellet barbecue kun je alles maken dat je in een smoker of oven kunt maken. Het voordeel ten opzichte van een oven is dat je die typische barbecue smaak aan je eten krijgt doordat deze barbecues op hout werken.

Treager pellet bbq

Met behulp van gietijzeren grillplaten of grill grates kun je ook grillen op een pellet barbecue. En je kunt zelfs pizza’s bakken op de sterkere modellen omdat die op hoge temperatuur kunnen branden.

9 – Kun je koud roken op een pellet grill?

Omdat er een vuurtje moet zijn om de pellets brandend te houden is de minimum temperatuur van een pellet barbecue rond de 50-65°C, een beetje afhankelijk van het merk. Dus je kunt niet zomaar koud roken in een pellet barbecue.
Je zou er een smoke tube in kunnen leggen met brandende pellets, maar dat kun je ook in elke willekeurige andere barbecue of zelfs in een kartonnen doos. Dus als je wilt koud roken dan is een pellet barbecue niet de beste/goedkoopste oplossing.

10 – Is dit nog wel barbecueën? Mijn conclusie na ruim twee jaar.

‘Als je een pellet BBQ gebruikt ben je dan nog wel echt aan het barbecueën?’ Die vraag krijg ik zeer regelmatig te horen en eerlijk gezegd vond ik het een moeilijke vraag om te beantwoorden. Ja, je gebruikt hout om met een vuurtje je eten te bereiden. Aan de andere kant staat het ook heel erg ver weg van het barbecueën dat we kennen met briketten of houtskool.

Als je een elektronische regeling als de DigiQ aan je WSM of kamado hangt dan regel je ook de temperatuur digitaal. Maar op de één of andere manier voelde dat voor mij persoonlijk meer als barbecue dan een pellet BBQ. Waarom dat was weet ik niet, misschien kwam het doordat je niet echt direct vuur hebt of omdat als je de regeling uitzet bij zo’n barbecue je het nog ‘gewoon’ ouderwets kunt doen. Ook moet je met een losse regeling nog steeds zelf het vuurtje maken.

Maar nadat ik er nu een paar jaar mee heb gewerkt moet ik zeggen dat ik om ben. Ja, dit is barbecueën! Misschien een modernere versie dan je gewend bent maar het eindresultaat van het eten dat uit deze barbecues komt is fantastisch.

Ik moet ook toegeven dat dit niet voor iedereen is. De die-hard barbecueër zal zijn vuurtje zelf willen maken. Maar er is een grote groep mensen die nu een gasbarbecue heeft en die toch die echte barbecuesmaak mist maar niet het gemak van de gasbarbecue kwijt wil. Voor die groep mensen is dit de perfecte barbecue!
En voor luie barbecueërs zoals ik, die alles wel gedaan hebben en soms gewoon niet te veel willen pielen. Het is heerlijk als je op een paar knopjes drukt en je barbecue doet verder alles zelf. Ik ben inmiddels een fan hoor en hij staat hier regelmatig aan naast mijn andere barbecues!

Dit vind je misschien ook leuk

37 Reacties

 • Reageer
  Marchinus
  zondag, 3 november 2019 at 14:55

  Op zich een mooi type BBQ, vooral voor de gemakzuchtige BBQ chefs. Deze Manier van grillen is niet toegestaan bij culinaire BBQ wedstrijden.

  • Reageer
   noskos
   zondag, 3 november 2019 at 16:17

   Gemakzuchtig, dat zou je over een gas of elektrische barbecues kunnen zeggen, of een barbecue met een elektronische regelaar. Volgens mij heb ik het helemaal niet over wedstrijden gehad in mijn artikel. En die ongeveer 20 teams in het culinaire circuit is mijn doelgroep niet.

 • Reageer
  Ben
  maandag, 4 november 2019 at 11:05

  Haalt voor mij de charme ervanaf.
  Zelfde als de gas of electrische eigenlijk maar nu met een rook smaak.

 • Reageer
  Steef
  dinsdag, 5 november 2019 at 06:59

  Ik gebruik al een paar jaar een pelletgrill. Naast andere grills/smoker. Ik vind het vooral voor mij handig, omdat ik met grote regelmaat pulled pork voor klanten maak. Het geeft mij de ruimte om andere dingen te doen . Ik hoef niet ,zoals voorheen, continue de temperatuur in de gaten te houden en brandstof en lucht te regelen. Een extra paar handen zeg maar.

 • Reageer
  Luuk
  dinsdag, 3 december 2019 at 10:12

  Ik zie een pellet BBQ als een stukje gemak. Erg handig als je weinig tijd hebt, of jonge kinderen hebt rondlopen die veel aandacht vragen en je toch dat stuk vlees of vis buiten wil bereiden met rooksmaak. Het lijkt me daarvoor een ideale BBQ. Mijn gas BBQ gebruik ik ook van om even snel op te grillen of om buiten op te koken als het lekker weer is buiten. En ja het is leuker en lekkerder (discutabel) op een ‘echte’ BBQ, maar niet altijd haalbaar vanwege beperkte tijd of andere zaken, en dan bied een gas of pellet BBQ volgens mij een grote meerwaarde door je werk uit handen te nemen, en dat neemt misschien wat van de charme weg, maar het is nog altijd beter dan helemaal niet BBQ-en 😉

 • Reageer
  Quincy
  zondag, 8 december 2019 at 15:33

  Nog even toevoegen:
  – pellets op een geventileerde plek bewaren. ze stoten CO uit
  – pellets droog bewaren -> bij het opzwellen komt hitte vrij. Kan broei veroorzaken.

  • Reageer
   noskos
   zondag, 8 december 2019 at 19:11

   Ik heb alle informatie van de grote fabrikanten doorgenomen en niemand waarschuwt voor CO2. En hoeveel zakken moet je in huis hebben voordat dat gevaarlijk wordt als het CO2 uit zou stoten?
   En niemand waarschuwt voor broei.
   Gezien het feit dat dit Amerikaanse bedrijven zijn die al jaren pellet barbecues op de markt brengen en de Amerikaanse hoge claims wanneer er iets misgaat denk ik niet dat dit iets is om je bij een barbecue zorgen om te maken.

 • Reageer
  Quincy
  zondag, 8 december 2019 at 19:14

  Het zal voornamelijk om grote partijen gaan hoor, maar wel iets om rekening mee te houden. Ik vervoer dit materiaal zeer regelmatig, als je er met een gasmeter bij komt dan schrik je hoe snel het gaat.
  1e hit op Google MSDS Wood Pellets levert al waarschuwing over ‘off gassing van CO en CO2’ op.

 • Reageer
  Marco
  vrijdag, 13 december 2019 at 16:59

  Ik heb zelf een Traeger PRO 22 mast mijn Weber. Voor het maken van Pulled Pork en spareribs gebruik ik de Traeger. Als ik een steak wil gebruik ik de Weber. Traeger met grill grates werkt op zich goed maar met kolen op de Weber lukt het toch beter. Traeger is een houtgestookte oven en vergelijkbaar met gas qua gemak. Qua smaak ontlopen ze elkaar niks wat mij betreft. zal nooit afscheid nemen van mijn weber in ieder geval

 • Reageer
  John van Eldik
  vrijdag, 21 februari 2020 at 14:22

  Beste Dennis,

  Je hebt weer een mooi artikel geschreven over pallet BBQ’S. Nu ben ik van plan om ook een pallet bbq te gaan kopen. Zelf heb ik het merk Smokey Bandit op het oog. Je kunt bij deze bbq ook een ROTISSERIE SET voor kopen :-). Dit zie je niet veel bij pallet bbq’s. Of is dit bewust dat je dit niet bij andere merken ziet? Nu vraag ik me af of ik een invenstering moet doen voor een volledige geisoleerde pallet bbq moet gaan die aanzienlijk meer kost in aanschaf of houd een enkelwandige ook goed zijn warmte vast?

  B.v.d. voor je reactie.

  Groet,
  John van Eldik

  • Reageer
   noskos
   maandag, 24 februari 2020 at 15:14

   Hoi John,
   Alle waar nar z’n geld natuurlijk. De Smokey Bandits zien er mooi uit, ook dat ze geïsoleerd zijn heeft voordelen. Buiten dat het je brandstof scheelt (en op termijn dus geld bespaart op pellets), scheelt het ook in het geluid dat je pellet barbecue produceert. En dat kan best aanzienlijk zijn. Een spit is handig. Ik heb me daar verder nog niet zo in verdiept. Dat is iets voor een volgend bericht.

 • Reageer
  Paul
  zondag, 19 april 2020 at 21:54

  Ik hoop dat volgende week mijn Broil King Regal 500 pellet grill wordt geleverd. Dit als aanvulling op mijn Monolith Large Kamado. Wat voor mij doorslaggevende elementen waren Meer grillopp. en daar door makkelijker bereikbaar. Ik ben met deze grill het gekloot van de convector er in en eruit kwijt. Tevens heeft deze grill ook een spit en is dubbelwandig. Zo kan de kamado voor het directe werk gebruiken en de pellet voor het indirect werk. Teven heb ik nu de beschikking over eventueel 2 temperaturen. Het is voor mij dus wel een aanvulling geen vervanging. Als je het leuk vind kunnen we er voor jou een leuk filmpje van maken.

 • Reageer
  Jantinus
  dinsdag, 7 juli 2020 at 11:19

  Uiteraard weer een interessant artikel. Ik heb een Patton gas BBQ en een rookoven. Mijn gas BBQ is af ( 20 jaar dienst gedaan ) en mijn rook oven gebruik ik regelmatig. Nadeel van de rookoven is dat de temperatuur moeilijk te regelen is vanwege de windgevoeligheid en dat je bij grote stukken vlees (bijv om pulled pork te maken ) vaak kolen of briketten moet toevoegen. Ik ben mij dus al een tijdje aan het orientieren. Ik zit te twijfelen tussen een Pellet BBQ of een green egg ( voorkeur Kamado Joe). Nu kwam ik onlangs de Pit Boss pellet BBQ tegen. Hebben jullie ook ervaring met de Pit Boss pellet BBQ ? Deze heeft namelijk een verschuifbare plaat waardoor je ook direct kunt grillen.

  • Reageer
   noskos
   woensdag, 8 juli 2020 at 13:43

   Die Pit Boss is nieuw op de markt zie ik. Heb ik nog niet in het echt gezien of ervaring mee.

 • Reageer
  Pim Hermeler
  dinsdag, 11 augustus 2020 at 16:55

  Advies: Pellet grill medium GrillGuru incl. hoes is voor 399 euro te koop. Heb jij een advies of reviews van gebruikers hierover. Ander vraagje; ik heb naaldhout pellets 100%. Kan ik die ook voor de pellet BBQ gebruiken.

  • Reageer
   noskos
   vrijdag, 14 augustus 2020 at 17:37

   Ik heb wel op een GrillGuru pelletbarbecue gewerkt en ik ban daar niet weg van. De temperatuur die je instelt is niet wat je op het rooster krijgt en hij had ook vrij veel stralingswarmte vanaf de deflector plate die er in lag. Het resultaat een warmere dan ingestelde barbecue die je vlees aan de onderaknt meer warmte geeft. Alle waar naar z’n geld gaat goed op in dit geval.
   En naaldbomenhout zou ik niet gebruiken in mijn barbecue. Dat bevat te veel hars en geeft een bittere smaak aan je eten.

 • Reageer
  KJ
  dinsdag, 1 september 2020 at 10:54

  Net een Timberline 1300 gekocht en dit weekend getest. We BBqen echt veel (vorige week 2 dagen niet terwijl we gewoon naar school en aan het werk zijn) en vooral om dan lekker te eten. Volgens mij kun je met de juiste skills op iedere bbq bijna alles lekker klaar maken. Zo’n pelletgrill is dan ideaal als je gewoon op je werk zit en ‘s-avonds wel lekkere pulled pork of ribben of wat dan ook wilt eten.
  Afgelopen weekend om 7:00 uur procureur op de Traeger gegooid en weer lekker mn bed in gedoken.
  Om 10:00 uur in bed op mijn telefoon gezien dat kerntemp op 45 graden zat.
  Bij ons geldt altijd dat het vuur bepaalt wanneer we eten. Dat wordt zo toch wel wat voorspelbaarder.
  Zo’n pelletgrill moet je gebruiken voor low and slow. Dan is het super handig als je het kunstje al tig keer “met de hand” hebt gedaan. En gewoon je houtskool bbq aanhouden voor je ribeyes, ossenhazen, hamburgers, etc.
  Voor alle techniek geldt: “Gemak wint het altijd”. Met zo’n pelletgrill heb je veel gemak terwijl je niet inlevert op smaak of kwaliteit. Maar dan wel gebruiken waar die voor is. Low and slow.

 • Reageer
  Peter
  dinsdag, 1 september 2020 at 16:26

  Al enige jaren gebruik ik een Kamado Joe classic 2. Geweldig apparaat. Nu ben ik sinds dit jaar eigenaar geworden van een Traeger ironwood 885. Van te voren toch nog wel mijn twijfels over het BBQ gevoel. Maar toen ik de feiten voor mezelf op een rijtje ging zetten, was het “echte” bbq al verloren gegaan toen ik een kamado kocht. Wil je het die hard doen. Dan zal je naar mijn idee toch echt wat blokken hout moeten verbranden en hiermee aan de slag gaan. Mijn Joe met Guru ventilator komt al zo dichtbij een oven. Dat de stap naar een Pellet smoker maar erg klein is. Het gemak waarmee je nu aan de slag gaat is enorm. Geen hot spot. Vrijwel geen fluctuatie in temperatuur. En dan ook nog eens op de hoogte gehouden worden via de app. En wat dacht je van het “schoonmaken” Dit stelt echt niets voor. Het dicht branden van een steak, of je smash burgers op een hete grillplaat. Daar is hij dan niet ideaal voor. Maar nu we toch al om zijn naar een pellet smoker. Gebruiken we daar wel een plancha voor.

 • Reageer
  Rick
  zaterdag, 6 maart 2021 at 12:07

  In mijn zoektocht naar een BBQ ben ik er van overtuigd dat een pallet BBQ het beste bij mij past. Het is een mooi compromis tussen het gemakkelijke van gas en de smaak van kolen.

  Persoonlijk ben ik niet erg bekend met merken dus dan kom ik al snel uit bij een Weber Smokefire EX6 GBS. Al zie ik dat hier nog wat “kinderziektes” inzitten die nog opgelost moeten worden. Aangezien ik toch in het voorjaar wil kunnen BBQen (en ik niet verwacht dat Weber dan al een nieuwe versie heeft) ben ik benieuwd welke pellet BBQ jullie zouden adviseren i.p.v. de Weber.

  Alvast bedankt voor eventuele tips!

  • Reageer
   noskos
   dinsdag, 9 maart 2021 at 16:26

   Er schijnen nieuwere versies van de SmokeFire te zijn inmiddels. Bij de oude is het een beetje ‘hit & mis’ wat ik online lees. Maar er zijn nog steeds mensen met klachten. Zelf zou ik het bij één van de oude vertrouwde merken houden. En als je een vrij stille wilt hebben dan zou ik zeker eens gaan kijken bij de Smokey Bandit pellet barbecues. Die zijn een stuk rustiger.

 • Reageer
  Rick
  dinsdag, 9 maart 2021 at 16:37

  Bedankt voor de reactie. Na wat verder zoeken ben ik ook erg gecharmeerd van een Traeger Ironwood 885. Iemand toevallig ervaring?

  • Reageer
   noskos
   dinsdag, 9 maart 2021 at 17:29

   Ik heb toevallig voor mijn Timberline 850 de Ironwood 885 gehad. Hele fijne barbecue met een mega oppervlak. Ik heb nu de Timberline omdat ik maar een klein stadstuintje heb en de Ironwood minder goed geïsoleerd is dan de Timberline. Beide produceren best wat geluid, maar als je de ruimte hebt en de buren niet op een meter van de smoker wonen dan is er niet zoveel aan de hand. Voor mij is dat wel iets dat meetelt. De Timberline 850 is wel smaller maar heeft dan weer 3 roosters, dus qua oppervlak heb ik niet al te veel ingeleverd.

 • Reageer
  Peter
  donderdag, 18 maart 2021 at 00:05

  zelf ben ik ook aan het kijken naar een nieuwe BBQ. Heb nu een goedkoper sidesmoker en dat bevalt mij totaal niet. Continue de temp in de gaten houden. De laatste jaren ben ik wel helemaal over van de hamburger spiezen ed naar de grote stukken vlees en slow cook / sear. Natuurlijk moet ik tijdens een feestje wel wat hamburgers kunnen grillen ed…

  Na onderzoek kwam ik op Camp chef WOODWIND WIFI 24 WITH SEAR BOX. Schijnt dus de oplossing te zijn voor EN slowcooken EN searen. Iemand hier ervaring mee ?

  Ik ben met name op zoek naar een combinatie slow cook / sear / “gemakkelijk” bbqen bij groepen.

 • Reageer
  Jeroen Berendsen
  dinsdag, 20 april 2021 at 11:15

  Ik ben van plan om binnenkort een pellet bbq te kopen. Ik twijfel tussen de GMG Daniel Boone Prime WiFi en de Smokey Bandit Lumberjack Wifi. Heb je ervaringen met deze bbq’s of advies? Bvd.

  • Reageer
   noskos
   maandag, 26 april 2021 at 11:19

   Ik heb met beide niet zelf gespeeld. Ik weet wel dat die van Smokey Bandit lekker stil is. Als dat iets is dat een rol speelt dan zou ik daar zeker eens naar kijken.

 • Reageer
  Schouppe
  maandag, 26 april 2021 at 13:23

  besten; ik heb onlangs een z- grill aangeschaft en deze bevalt mij prima voor de prijs van 795€

 • Reageer
  dany
  vrijdag, 30 april 2021 at 21:26

  Ikzelf wel interesse voor een pellet BBQ. Maar kan iemand ook info geven over de apps die gebruikt worden. Is er verschil in mogelijkheden … kwaliteit wifi signaal (uitval ?? ) … uitgebreide recepten …
  Keuze wordt ofwel een smokey bandit eastwood of een traeger ironwood ( een middenmoot model dus ).

  • Reageer
   noskos
   zondag, 9 mei 2021 at 11:37

   Ik heb alleen ervaring met de Traeger app en die werkt fantastisch. Nog geen problemen ervaren. Geeft door als mijn BBQ is opgewarmd, timers, pellets bijgevuld moeten worden etc. En er zit een ton aan recepten in.

 • Reageer
  Emanuel
  donderdag, 27 mei 2021 at 01:15

  Ik heb zelf een 4 maanden geleden een gmg jim bowie prime+ gekocht.
  En ik moet zeggen wat een beest!
  Ik zie deze vrijwel nergens voorbij komen wat ik eigenlijk al jammer vind.
  Hij heeft welgeteld +- 300 uur aangestaan en hij ziet er nog uit als nieuw!
  Het verbruik is wel een stukje hoger dan in de revieuw is aangegeven. ( 800 gram per uur op low en slow)
  Wifi werkt jammergenoeg niet altijd zo geweldig.
  Daarbij moet ik zeggen dat het gemak van deze pelletsmoker fantastisch is.
  Gewoon aan het werk zijn en je brisket even checken.
  Zelfs de leidinggevende ( de vrouw des huizes) die niet kan bbqen heeft er stiekem wel eens gebruik van gemaakt.
  Miin advies twijfel niet maar schaf er snel een aan !

  • Reageer
   noskos
   zaterdag, 29 mei 2021 at 14:33

   Je spreekt jezelf wel een beetje tegen, hij is duur(der) in het gebruik en de WiFi werkt niet altijd even goed. En dat voor een duur apparaat. Ik schrijf er verder niet over omdat ik er geen ervaring mee heb.

 • Reageer
  Frank p
  zondag, 6 juni 2021 at 08:13

  Ik heb de EX4 nu een jaar. Het bevalt mij goed. Aansteken en temperatuur instellen is eenvoudig. Wel goed schoonmaken vooral de asdeeltjes. Tot nu toe één keer een brandje gehad tijdens het bbqen (de pellets bleven branden) maar de computer sloot de ex4 af en na een goede schoonmaakbeurt kon ik weer verder bakken. Eenvoudig en snel te bedienen, de ex 4 is groot genoeg.

  • Reageer
   noskos
   vrijdag, 11 juni 2021 at 19:57

   En dat is nou precies mijn probleem met dat ding. Je hoort geen brand te hebben. En hij werd in de markt gezet als een barbecue die eigenlijk amper schoongemaakt hoefde te worden.

 • Reageer
  Ruben
  zondag, 5 september 2021 at 11:35

  Dank voor dit artikel, heeft mij (mede) over de streep getrokken om een Traeger Pro 575 te kopen. Fantastisch ding en ik ben er ontzettend blij mee. Okay, misschien heb je iets minder het ‘echte’ bbqgevoel, maar het eten smaakt top en je gebruikt ‘m mijn inziens zoveel makkelijker even snel dan een bbq op houtskool. Super!
  Nog een vraagje: ik heb nog niet heel veel verschil kunnen ontdekken tussen de pellets die ik gekocht heb. Traeger adviseert, uiteraard, alleen pellets van hun eigen merk te gebruiken. Heb je enig idee of er veel verschil tussen alle merken en smaken zit en heb je adviezen over welke pellets te gebruiken?

  • Reageer
   noskos
   maandag, 6 september 2021 at 09:51

   Ik heb pellets van Smokey Bandit geprobeerd en dan komt hij niet goed op temperatuur. Zal minder puur hardhout inzitten misschien.
   Ik weet niet hoe je het meeste barbecuet maar de rooksmaak krijg je het meeste bij de super smoke stand. Als je veel op hoge temperaturen werkt zal het een stuk minder zijn omdat hij dat veel efficiënter de pellets verbrandt en er minder smaak vanaf komt.

 • Reageer
  Pellet
  donderdag, 2 december 2021 at 14:20

  Mooi overzicht en handige weetjes over pellet grills and type bereiding. Ik denk dat ze steeds meer populariteit gaan winnen in de komende jaren.

 • Reageer
  Bart
  zaterdag, 13 augustus 2022 at 13:36

  Mooi omschreven! Heb wel een vraag over de rooksmaak bij bijvoorbeeld de weber stealt. Is de rooksmaak wel in te stellen qua intensiteit of wanneer je bijvoorbeeld hickory pellets gebruikt ipv gewone?

  Gr

 • Reageer
  Frederik Vander Biest
  zaterdag, 10 december 2022 at 17:50

  Hallo Dennis,
  Wat ik me afvroeg en mis in dit anders uitstekende artikel, is het elektriciteitsverbruik van een pellet bbq. Kan je daar meer over kwijt?
  Alvast bedankt!

 • Reageer

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.