De SmokeFire is de pelletbarbecue van Weber. Nadat het eerste model was geïntroduceerd bleken er de nodige problemen te zijn. Inmiddels is er de tweede generatie en die mocht ik testen. Tijd om te kijken of hij het nu wel goed doet.
Wat is de Weber SmokeFire?
De Weber SmokeFire is een pelletbarbecue. In dit soort barbecues is de brandstof houtpellets, korrels geperst zaagsel.
De werking van pelletbarbecues is over het algemeen hetzelfde. Er is een bak waar de pellets ingaan, de hopper. Die pellets worden met een wormwiel naar een verbrandingskamer gebracht waar ze in eerste instantie met een gloeiplug aangestoken worden.
Als ze eenmaal branden dan wordt met behulp van elektronica de toevoer van de hoeveelheid pellets en de ingeblazen lucht geregeld om zo de temperatuur in de barbecue te regelen.
Ik schreef al eerder een uitgebreid artikel met de geschiedenis van de pellet BBQ en de 10 meest gestelde vragen, dat artikel kun je hier op mijn blog nalezen.
Late speler op de pelletbarbecue markt
Weber is met de SmokeFire een late speler op de pelletbarbecue markt. Bij de introductie werd dat als voordeel aangegeven. Ze hadden bij alle concurrenten gekeken naar wat goed was en wat niet. Zo waren zo tot een betere pelletbarbecue gekomen. Ik was aanwezig bij de presentatie en ik was onder de indruk.
Dit is mijn video over die introductie:
De grootste innovaties aan de Weber SmokeFire waren:
- De hopper (pelletbak) zit aan de achterkant. Dit zorgt ervoor dat er een kort wormwiel gebruikt kan worden om de pellets naar de vuurpot te brengen.
- Het wormwiel zit ver van de vuurpot af, op deze manier heb je een stuk minder kans op het in de brand vliegen van pellets in het wormwiel en brand in de hopper bij het uitzetten.
- De as en het vet worden naar onderen afgevoerd en gaan in afzonderlijke opvangbakken. Dit maakt het schoonmaken een stuk gemakkelijker.
- Er zit geen plaat onder het rooster zoals bij de andere pellet barbecues, maar flavorizer bars zoals in de Weber gasbarbecues. Hierdoor kan de SmokeFire op hoge temperatuur grillen en de bars zorgen voor een gelijkmatige verdeling van de warmte door de barbecue.
Trouble in paradise
Toen de Weber SmokeFire eenmaal uitrolde in de VS kwamen al snel de eerste klachten naar voren. Ik heb over die problemen een artikel geschreven hier op mijn blog dat je hier terug kunt lezen. De meest belangrijke waren:
- Er waren problemen met de hopper. De helling was niet stijl genoeg waardoor de pellets niet naar het wormwiel gleden en er dus geen brandstof in de vuurpot kwam.
- De software gaf de nodige problemen en liep vast.
- En de meest belangrijke, er was beloofd dat het vet in het opvangbakje zou lopen maar dit vermengde zich met as waardoor het in de rookkamer bleef staan en in sommige gevallen er een vetbrand ontstond.
Weber SmokeFire Generatie 2
In de tijd daarna werden er oplossingen gevonden voor alle belangrijke problemen en zo zag de tweede generatie SmokeFire het licht. Deze oplossingen en een aantal aanbevelingen in hoe je hem moet gebruiken zou volgens Weber ervoor moeten zorgen dat de SmokeFire zonder problemen zou moeten werken.
Omdat ik eerder dat artikel over de problemen had geschreven werd ik door Weber benaderd met de vraag of ik de tweede generatie Weber SmokeFire zou willen uitproberen. Dat wilde ik wel, graag zelfs.
Ik was enthousiast bij de introductie, deze barbecue had de pelletbarbecues onder de ogen van het grote publiek kunnen brengen en had er nu eigenlijk voor gezorgd dat mensen ze links lieten liggen, erg jammer. Hopelijk kan de tweede generatie het tij keren en mensen alsnog de pelletbarbecues bij een groter publiek bekend maken.
Disclaimer
Voordat ik verder ga even een disclaimer. Ik heb deze SmokeFire van Weber Nederland gekregen. Ik krijg niet betaald voor deze review. Weber heeft deze review niet van te voren ingezien en geen inspraak in wat ik schrijf en mijn conclusies.
Eerste indruk Weber SmokeFire
De Weber SmokeFire komt in twee modellen de EX4 en de EX6. Ik kreeg de EX6, het grootste model om mee te spelen en dat is werkelijk een beest van een barbecue. Ik schrok ervan toen hij eenmaal in de tuin stond.
Hij komt op een pallet en ze hebben heel slim gebruik gemaakt van het verpakkingsmateriaal. Een deel daarvan helpt je bij het in elkaar zetten van deze pelletbarbecue. Dat in elkaar zetten is nog wel een aardig klusje en op sommige momenten moet je dat met zijn tweeën doen omdat de barbecue gewoon te zwaar is om in je eentje om te keren.
Voordeel is wel dat er een uitgebreide handleiding bijzit en er ook een app is die je keurig laat zien hoe je hem opbouwt.
Staat de SmokeFire eenmaal dan is het een echte Weber barbecue, een mooie degelijke barbecue in dat typisch Weber zwarte emaille met chromen details.
Over mijn eerste indruk van de SmokeFire heb ik deze video gemaakt:
Aanpassingen in de tweede generatie Weber SmokeFire
Hopper
De meest in het oog springende aanpassing aan de Weber SmokeFire is de metalen plaat die in de hopper is gezet. Deze vergroot de hoek van de helling. Daardoor glijden de pellets nu goed naar beneden.
Nadeel is wel dat er nu geen hele zak pellets meer in de hopper past. Dit werd als voordeel aangehaald bij de introductie. Nu blijf je, net als bij de andere merken, met een restantje pellets in de schuur blijft zitten. Iets dat op zich geen probleem, je gebruikt nooit een hele zak op en zodoende zit je altijd wel met een restantje na het bijvullen.
Software
Het probleem met de vastlopende software werd verholpen doormiddel van updates. De Weber Connect software en app loopt nu soepel. Ik heb geen problemen ondervonden in de afgelopen drie maanden gebruik.
Vetbranden
Om vetbranden in de SmokeFire te voorkomen adviseert Weber nu om bij gerechten waar veel vet vanaf komt een lekbak te gebruiken. Die oplossing werkt prima, ik heb bij de low & slow bereidingen die ik heb gedaan het vet netjes opgevangen en geen problemen gehad.
Schoonmaken
Wat er echter wel aan het licht kwam is dat dat hele systeem van as en vet in gescheiden onderin opvangen niet goed werkt. De blower blaast een deel van de as door de barbecue en dat ligt door de hele rookkamer. Dat zorgde ook voor die problemen met het afvoeren van het vet. Het advies van Weber is dan ook om na elke sessie je SmokeFire schoon te maken.
In het begin was dat ronddwarrelende as in mijn SmokeFire trouwens veel erger. Naarmate de wanden wat vetter worden plakt daar een deel van de as aan en zie je het een stuk minder terug. Mijn advies is dus ook, wees niet te schoon op de binnenkant van je SmokeFire.
Mijn mening over deze oplossingen
De hopper werkt op deze manier prima. Software is ook netjes gefixt. Maar ik heb erg gemengde gevoelens bij het schoonmaken en de lekbakken.
Er is bewust een keuze gemaakt om de standaard deflector plate die je in nagenoeg elke pelletbarbecue vindt, weg te laten. Maar het opvangsysteem voor het vet werkt niet waardoor het vet nu onderin ophoopt. De oplossing is om me foliebakken te verkopen en me extra schoon te laten maken. Terwijl er juist beloofd was dat dat bij de Weber SmokeFire minder zou zijn. Dat voelt toch niet helemaal lekker.
Maar dit probleem is dusdanig dat er geen andere oplossing is en we er mee zullen moeten leven.
De Weber SmokeFire in de praktijk
Genoeg geklets over hoe de SmokeFire had moeten zijn en wat er al dan niet aan mis was. Hoe is de vernieuwde Weber SmokeFire in de praktijk?
Schone lei
Als je al het bovenstaande leest dan denk je dat het niet meer goed is gekomen tussen mij en de Weber SmokeFire. Niets is minder waar! Ik heb de hele voorgeschiedenis naast me neergelegd en ben open en blanco aan de slag gegaan.
Om deze barbecue te testen heb ik een aantal low & slow sessies gedaan, Country Style Ribs op hogere temperatuur bereid en een paar mooie steaks gegrild. En dat ging allemaal even goed!
Eigenlijk meer dan goed. De SmokeFire deed alles dat hij moest doen zonder problemen. En het eten dat eraf kwam was heerlijk!
Tijdens deze sessies liep ik tegen een aantal zaken aan sommige positief, andere negatief. Laten we met die laatste beginnen.
Minpunten Weber SmokeFire
Schoonmaken
Als je iemand bent die graag elke zaterdag de auto wast dan is dit jouw barbecue. De Weber SmokeFire moet je schoonmaken.
- Bovenaan de deksel ontsnapt wat rook en krijg je een vette rand.
- Als het vochtig is, of als hij vochtig onder de hoes vandaan komt, en je start hem dan slaat er rook vanuit de uitlaat neer op de deksel van de hopper, dit geeft aanslag.
- Op dat RVS plateau aan de zijkant zie je alles.
- En dan moet je de binnenkant schoonhouden maar als je met lekbakken werkt dan is dat een kwestie van om de sessie even het as in het aslaatje vegen en dat legen.
Vullen hopper
Tussen de hopper en de rookkamer zit een kiertje. Als je de hopper met pellets vult is de kans groot dat er pellets in die kier vallen en het is een vervelend klusje om ze daar weer tussenuit te krijgen. Ik laat ze nu ook gewoon zitten, maar dat is niet echt de bedoeling.
Rondvliegend as
Ik merkte het al eerder op, in de SmokeFire dwarrelt nog weleens wat as rond. Op hoge temperaturen is dat meer dan bij lage, logisch want dan blaast de blower meer lucht in.
Het wat minder schoon zijn op de binnenkant is een oplossing. Ook het gebruik van lekbakken zorgt er voor dat het minder in het bovendeel van de kookkamer terecht komt.
Ik heb er verder niets van gemerkt of geproefd maar er slaat vast wat van neer op je eten. Je moet niet aan hoeveelheden als in Pompeï denken en het kan ook geen kwaad. Maar zeker in het begin is dit meer dan bij andere pelletbarbecues. De constructie van de vuurpot werkt dus (nog) niet zoals was bedacht, de as wordt maar voor een klein gedeelte de asla in geblazen.
Hotspots
De constructie met de flavorizer bars in plaats van een deflector plate zorgt voor een probleem, hotspots. Een hotspot is een plek op het rooster die heter is dan de rest van het rooster. Er was ons dezelfde hitte over het hele rooster beloofd maar dat is dus niet het geval.
Om te testen hoe de warmte verdeeld wordt over het rooster heb ik boterhammen over het rooster verdeeld en gekeken welke eerder bruin werden.Er is dus duidelijk te zien dat rechts een stuk heter is dan links.
Is dit erg? Het is niet zoals het hoort, maar bij low & slow met een lekbak heb je er al een stuk minder last van. Bij het grillen kun je er gebruik van maken door daar je sear grate neer te leggen. En dan heb je de andere kant om je vlees wat minder warm door te laten garen. Het hoort niet, maar als je het weet kun je er wel mee spelen.
Wil je je hele onderrooster vol leggen met hamburgers tijdens de buurtbarbecue dan heb je wel een probleem want ze zullen niet gelijk garen.
Pluspunten Weber SmokeFire
Geluid
In vergelijking met mijn Traeger Timberline 850 (en de Ironwood daarvoor) is de Weber SmokeFire een stuk stiller. Ik zeg bewust stiller want pelletbarbecues produceren nu eenmaal geluid.
Bij de Traeger is dat zoveel geluid dat het kijkt alsof er een man met een bladblazer in de tuin staat. Ik gebruik hem in de zomer niet om mijn buren geen overlast te bezorgen.
Bij de Weber SmokeFire is het geproduceerde volume een stuk minder. Ja, als je op 275° een steak grilt dan hoor je hem goed een ook bij het uitzetten laat hij van zich horen. Maar op 120°C valt het reuze mee!
Snel op temperatuur
De Weber SmokeFire is snel op temperatuur. In een kwartier kun je aan de slag en als je de temperatuur opschroeft of laat dalen dan gebeurt dat allemaal vrij vlot.
Weber Connect
Zoals ik al eerder opmerkte heb ik geen problemen met de software ondervonden. Zowel op BlueTooth als WiFi werkt alles perfect. Je wordt netjes op de hoogte gehouden van de temperaturen, timers en of je pellets moet bijvullen.
Het is niet zo gelikt als de app van Traeger, maar die hebben een grote voorsprong. Weber komt net kijken met deze technologie en ik zie nog een hoop mogelijkheden voor de toekomst. Mogelijkheden die met een update je barbecue opeens weer wat beter maken.
GBS compatible
Als je al een Weber met GBS hebt dan zijn al je accessoires gewoon in de Weber SmokeFire te gebruiken. Dus je kunt je Sear Grate gebruiken voor steaks, de bakplaat voor Smashburgers, je GBS wok om een wokschotel te maken of Belgische wafels met het wafelijzer.
Eindconclusie Weber SmokeFire
Na een aantal maanden werken met de SmokeFire ben ik heel erg enthousiast. Weber is er in geslaagd om de kinderziektes die in de eerste generatie zaten op te lossen of om er een werkbare oplossing voor te vinden. Die oplossingen zijn niet altijd even elegant maar hij doet nu in ieder geval wat hij moet doen, goede barbecue produceren.
Heerlijk eten met de draai van een knop
Het eten dat eraf komt is heerlijk! Zeker door de SmokeBoost stand kun je je eten een mooie rooksmaak meegeven. Of je nou op een lage temperatuur iets gaart of een stuk vlees wilt grillen, de SmokeFire kan het allemaal met gemak. Sterker met een draai aan de knop!
De software werkt prima. Het zou qua design en gebruikersvriendelijkheid nog wat gelikter mogen maar er is een goede basis om op verder te bouwen. Toekomstige updates kunnen de ervaring dus alleen maar verbeteren zonder dat je daar een nieuwe barbecue voor hoeft aan te schaffen.
Lekbakken
Ik zag dat Weber inmiddels een accessoire op de markt heeft gebracht waarmee je hun aluminiumfolie lekbak in de SmokeFire kunt hangen. Mijn advies is om dat links te laten liggen. Koop bij de groothandel een grote platte gastronormbak, pak die in aluminiumfolie in en zet die op de flavorizer bars. Eventueel een randje water er in en je hebt een veel goedkopere oplossing.
Maar hoe je het ook doet, gebruik een lekbak om een hoop ellende in je SmokeFire te voorkomen. En het maakt je leven ook gemakkelijker. Een lekbak is zo geleegd, al dat vet op de bodem is een hoop extra werk waar je niet op zit te wachten. Ook helpt zo’n grotere lekbak bij een gelijkmatigere verdeling van de warmte in de SmokeFire.
En een lekbak zorgt er ook voor dat je nu alleen maar as in de opvanglade hoeft te vegen en geen vettige drap.
Serieuze concurrent voor Traeger
Wat mij betreft is de tweede generatie Weber SmokeFire een serieuze concurrent voor marktleider Traeger. Beide hebben plus- en minpunten die voor jou de doorslag kunnen geven in de aanschaf van een pelletbarbecue in het topsegment.
Voor mij gaat de voorkeur op dit moment uit naar de SmokeFire en dan vooral omdat hij stiller is bij lange bereidingen op lagere temperatuur. Maar als jij de ruimte hebt in je tuin dan is dat misschien geen struikelblok. Verdiep je in elk geval goed in deze barbecues voordat je er één aanschaft.
Weber SmokeFire kopen?
Mocht je keuze dan op een Weber SmokeFire vallen dan zou je hem bijvoorbeeld via deze links (EX4 model, EX6 model) kunnen aanschaffen. Dat kost jouw niets extra’s maar ik krijg een klein percentage van de verkoop. Op die manier steun je mijn werk en kan ik dit soort uitgebreide reviews blijven maken.
4 Reacties
Michael
maandag, 11 juli 2022 at 10:33Hallo,
ik heb net de EX4 gekocht en 2 keer gebruikt. Helaas is de bbq 2 maal uitgegaan wegens geen aanvoer pellets. Deze blijven nog steeds haperen. De enige oplossing die ik nu zie is de proceduren starten om de bbq uit te zetten. Dit duurt toch wat lang. Is er geen mogelijkheid om de gloeibougie terug aan te zetten zodat er terug vuur in de pot komt?
mvg
Michael
noskos
maandag, 11 juli 2022 at 22:08Dat lijkt me niet. Het is een beveiliging dat hij eerst uit moet om brand te voorkomen. Heb je de software wel geupdate?
Michael Sabbe
dinsdag, 12 juli 2022 at 05:54Jazeker, update direct na aankoop uitgevoerd. Probleem is vooral dat de pellets niet zakken en vraag me af of anderen hier nog problemen mee hebben.
noskos
woensdag, 13 juli 2022 at 10:19Dat was zeker in het begin een probleem. Maar daar zijn in de geupdate versie maatregelen voor genomen om dat te voorkomen. Heb je een eerste of een tweede generatie SmokeFire?