0 In Wild

Wildzwijnhaas pinwheels met prosciutto en bosvruchtenjam

Wildzwijnhaas pinwheels

De klok is weer een uur terug, de dagen worden korter en het weer wordt guurder, tijd voor een mooi stukje wild op de barbecue. Dit keer gaan we aan de slag met wildzwijn en daar maken we wildzwijnhaas pinwheels van met bosvruchten jam en proscuito.

Wild

Ik weet dat het wild seizoen veel langer duurt dan alleen de herfst maar zodra het eerder donker wordt en de dagen nat en guur zijn dan gaat het bij mij kriebelen en vind ik het leuk om weer een mooi stukje wild op de barbecue klaar te maken. Dit keer zijn dat wildzwijnhaas pinwheels.

Wat is wildzwijnhaas?

Toen ik pas geleden bij Beef en Steak was om een bestelling af te leveren hadden we het over wild en Matthijs zei dat ze wildzwijnhaasjes hadden. Dat is eigenlijk hetzelfde als een varkenshaasje, maar dan van een wildzwijn, het meest malse stukje van het dier. Het was een stukje vlees waar ik nog niet eerder mee had gespeeld, dus die mochten mee naar huis.

Wildzwijnhaas pinwheels

Na het nodige speurwerk in mijn boeken en op het net kwam ik eigenlijk alleen maar recepten tegen waarbij die haasjes kort, in z’n geheel, gegrild worden. En op zich is dat een prima bereiding. Maar toen moest ik opeens aan mijn pinwheels met bacon en Carolina Mustard Sauce denken en daaruit zijn deze wildzwijnhaas pinwheels ontstaan.

Prosciutto en bosvruchtenjam

Ik wilde de vulling voor deze wildzwijnhaas pinwheels wat meer bij het seizoen laten passen en daarom heb ik de bacon en mosterdsaus vervangen door prosciutto en bosvruchtenjam. Op die manier heb je iets zoets in de pinwheels en een mooie, luxe ham die een beetje tegenwicht aan de wildsmaak kan geven.

Wildsmaak

In tegenstelling tot een varkenshaasje dat eigenlijk amper smaak heeft hebben deze wildzwijnhaas pinwheels wel een duidelijke wildsmaak. Als je daar niet van houdt dan is dit niet voor jou en kun je misschien beter met een mooi stukje hert aan de slag gaan.

Wildzwijnhaas pinwheels

Bereiding van de wildzwijnhaas pinwheels

De bereiding is vrij simpel, even aanzetten boven direct vuur tot je mooie grillstrepen op het vlees hebt en dan mogen ze indirect nog even doorgaren tot een kerntemperatuur van 62-64°C. Een paar minuten laten rusten, stokjes eruit en serveren met bijvoorbeeld een blauwe bessensaus.

Wildzwijnhaas pinwheels
Afdrukken Pin
5 van 5 stemmen

Wildzwijnhaas pinwheels

Rolletjes wildzwijnhaas met bosvruchtenjam en prosciutto. Een heerlijk herfstgerecht!
Gang Hoofdgerecht
Keuken BBQ
Trefwoord Wild, Wildzwijn
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 35 minuten
Porties 4 personen
calorieën 205kcal
Auteur noskos

Ingrediënten

 • 500 gram wildzwijnhaas – 4 stuks
 • bosvruchtenjam
 • 4 plakken prosciutto
 • zwarte peper – versgemalen

Extra benodigdheden:

 • bamboe prikkers
 • kernthermometer – Ik gebruik de Thermapen One (review)

Instructies

 • Pak de wildzwijnhaasjes uit en dep ze droog met keukenpapier.
 • Verwijder met een scherp mes eventueel aanwezige vliezen.
 • Snij de wildzwijnhaasjes in de lengte net niet helemaal door en vouw ze open als een boek.
 • Bestrijk de haasjes met een lepel bosvruchtenjam en leg er plak prosciutto op.
 • Rol de wildzwijnhaasjes op en zet dit vast met twee bamboeprikkers. Snij de rolletjes in tweeën. Bestrooi de pinwheels met peper.
 • Maak de barbecue gereed voor indirect grillen met een koele, indirecte zone. Als je niet weet hoe je dat doet dan laat ik je dat hier stap voor stap zien.
 • Grill de wildzwijnhaas pinwheels boven direct vuur tot ze mooi bruin zijn aan de buitenkant, verplaats ze daarna naar de koelere, indirecte zone.
 • Als de kerntemperatuur zo'n 62-64°C is dan zijn de pinwheels klaar en mogen ze van de barbecue. Laat ze 5 minuten rusten onder aluminiumfolie.
 • Verwijder de stokjes uit de pinwheels en serveer er twee per persoon.

Video

Voedingswaarden

Serving: 100g | Calories: 205kcal

Heb je deze wildzwijnhaas pinwheels gemaakt? Dan hoor ik graag wat je er van vond. Laat je het me hieronder of op social media weten? BBQ-NL is als @noskosbbq te vinden op Instagram. Als je de hashtag #noskosbbq gebruikt of me tagt zie ik het vanzelf langskomen.

Dit vind je misschien ook leuk

Geen Reacties

Reageer

Rating recept
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.