22 In materiaal

Rookhout voor de barbecue: een overzicht

Rookhout

Bij het barbecueën gebruiken we behalve kruiden en specerijen ook rookhout om de smaak van het gerecht te bepalen. Rook geeft die karakteristieke smaak die we met barbecue associëren.

Met diverse soorten rookhout kun je smaak mee geven aan je vlees of vis. Rookhout is dus een extra ingrediënt. En in dit artikel lees je alles over hoe je het gebruikt, waar je op moet letten welk en rookhout je nodig hebt.

Rookhout voor de barbecue

Vroeger vond je bij verkooppunten van Weber vind je zakjes met houtsnippers. Meestal waren dat snippers en dan alleen hickory en mesquite, later kwam daar appel, kersen en pecan bij en hadden ze, als je mazzel had, ook chunks (blokjes).

Gelukkig zijn de tijden veranderd en is er veel meer te koop. Ieder zichzelf respecterend barbecue merk heeft wel een serie met houtsoorten die op de barbecue te gebruiken zijn. En dan zijn er tegenwoordig ook nog bedrijven die zich gespecialiseerd hebben in rookhout en een mooi assortiment hebben qua hout maar ook qua vormen.

Waarom gebruiken we rookhout bij het barbecueën?

Maar moet je perse hout ‘speciaal’ rookhout gebruiken? Nee hoor, dat hoeft niet. Hieronder vind je een lijst met welke houtsoorten geschikt zijn voor gebruik op de barbecue en hun verschillende eigenschappen. Ook vertel ik nog wat over die verschillende vormen die je tegen kunt komen. 

Kun je alle soorten hout gebruiken als rookhout?

In principe kun je alle harde houtsoorten gebruiken van bomen die vruchten of noten geven. Het hout van fruitbomen geeft een wat lichtere rooksmaak aan het eten af dan die van de notenbomen.
Wanneer de vruchten of noten van een boom niet eetbaar zijn, denk aan de wilde kastanje, dan kun je het hout van die boom niet als rookhout gebruiken.

Smaken Rookhout

De onderstaande lijst heb ik samengesteld uit eigen ervaring en verschillende bronnen op het net.

RookhoutSmaak
AbrikoosMilde, zoete rooksmaak. Goed voor de meeste witte vleessoorten zoals, kip, kalkoen, varkensvlees en vis.
AcaciaFamilie van mesquite, is qua smaak niet zo zwaar als mesquite, brand op een hoge temperatuur.
AhornRokerig, mild en zoetig. Goed voor varkensvlees, kip, kaas en klein wild gevogelte.
AmandelEen zoete rooksmaak, past bij elke soort vlees.
AppelErg mild met een subtiele zoetige fruitsmaak. Goed voor kip en varkensvlees.
BerkMedium hardhout, lijkt qua smaak op esdoorn. Goed voor varkensvlees en kip.
BeukMilde rooksmaak die het goed doet voor kip, varkensvlees en vis.
CederRed cedar heeft een hele karakteristieke smaak die goed werkt met zalm.
CitrushoutSinaasappel-, citroen-, en grapefruithout produceren een milde rokerige smaak, uitstekend voor rund-, varkensvlees, vis en gevogelte.
EikZware rooksmaak. Alle eikensoorten zijn geschikt als rookhout. Goed voor rood vlees, varkensvlees, vis en groot wild.
ElsDelicaat met een beetje zoet. Goed voor vis, varkensvlees, kip en gevogelte met wit vlees.
EsBrand snel op, lichte maar karakteristieke smaak, goed voor vis en rood vlees.
EsdoornZie Ahorn
DruivenrankWrang, geeft een hoop rook, rijke fruitige smaak. Goed voor gevogelte, rood vlees, wild en lamsvlees.
Hickory(Uit de okkernoot familie.) In de VS het meest gebruikt rookhout en waar je meteen bacon in herkent. Zoet tot sterk. Goed met varken-, en rundvlees.
KersenMild en fruitig. Lekker met gevogelte, varkens-, en rundvlees. Geeft een mooie rode tint aan het vlees. Eén van mijn favorieten.
MapleZie Ahorn
MesquiteSterke aardsmaak. Goed voor rundvlees en wild. De zwaarste rookhoutsoort. Kan zeer overheersend smaken.
MoerbeiZoete rook die op appelhout lijkt.
NectarineMilde, zoete rooksmaak. Goed voor de meeste witte vleessoorten zoals, kip, kalkoen, varkensvlees en vis.
PecanZoet en mild met een op hickory lijkende smaak. Goed voor gevogelte, rund-, varkensvlees en kaas. Een goede allround rookhoutsoort.
PeerSubtiele rooksmaak, lijkt op appel. Goed voor kip en varkensvlees
PerzikMilde, zoete rooksmaak. Goed voor de meeste witte vleessoorten zoals, kip, kalkoen, varkensvlees en vis.
PruimMilde, zoete rooksmaak. Goed voor de meeste witte vleessoorten zoals, kip, kalkoen, varkensvlees en vis.
SeringZeer lichte rooksmaak. Subtiel met een een bloemig accent, Goed voor vis en lamsvlees.
WalnootZware rooksmaak, wordt meestal gemengd met andere, lichtere houtsoorten als amandel, peer of appel. Kan op zich zelf bitter smaken. Goed voor rood vlees en wild.
WhiskeyvatenEikenhout met whiskey. De rooksmaak die het afgeeft is alleen eiken. De whiskey ruikt wel heerlijk in de tuin.
WijnvatenEikenhout met wijn, ook hier overheerst het eikenhout qua smaak. Maar het geurt heerlijk.

Welk rookhout voor welk vlees, vis of groente?

Je wilt een mooi gerecht gaan maken op de barbecue, welke soort rookhout gebruik je dan? In de onderstaande tabel geef ik een aantal rookhout suggesties voor diverse ingrediënten.

GerechtRookhout
BaconAppel, esdoorn en hickory zijn echte klassiekers.
BrisketStevige houtsoorten als eik, mesquite, pecan en walnoot.
EendFruithoutsoorten als appel, kers en pruim.
FazantFruithoutsoorten als appel, kers en pruim maar ook esdoorn en druivenranken.
KaasBeuk is mijn favoriet, maar fruithoutsoorten werken ook goed. Heb je sterkere kaas dan kun je er zwaardere smaken op loslaten.
KalkoenFruithoutsoorten als appel, kers en pruim.
KipFruithoutsoorten maar ook met mate hickory en pecan.
PalingBerk, beuk, eik en wilg.
RundvleesEik, mesquite, pecan, walnoot en whiskey-, wijnvaten.
SpareribsFruithoutsoorten en in het bijzonder appel en kers.
SteaksEik, mesquite, pecan, walnoot en whiskey-, wijnvaten
VarkensvleesFruithoutsoorten, in het bijzonder appel en kers.
VisHou het een beetje aan de lichte kant met fruithout.
WildStevige rookhoutsoorten als druivenranken, eik, pecan, en walnoot.
ZalmCederhout is de beste match.

Rookhout verschijningsvormen

Rookhout in al zijn vormen

Als je rookhout koopt kun je het in verschillende vormen tegenkomen:

  • Houtmot/rookmot
  • Snippers
  • Chunks (blokjes)
  • Pellets
  • Rookplankjes

Houtmot

Dit is zaagsel en is eigenlijk niet geschikt voor in de barbecue, het brandt meteen en heel fel. Wordt bij het palingroken gebruikt. In de barbecuewereld gebruiken we houtmot/rookmot om dingen koud te roken met een zogenaamde Cold Smoke Generator.

Snippers

Kleine stukjes hout, omdat ze zo klein zijn ontbranden ze snel en worden daarom meestal eerst geweekt in water, bier, vruchtensap e.d.

Chunks (blokjes)

Grotere stukken hout, voorweken is niet nodig, bij hardhout trekt er nagenoeg geen water in het hout en heeft dit dus bijna geen effect. Blokken van een halve vuist groot zijn ideaal.

Pellets

Pellets zijn kleine cilindertjes van geperst zaagsel. Voor de barbecue heb je wel speciale pellets nodig die voor de speciaal voor barbecue zijn gemaakt. Die voor pellet kachels zijn wel een stuk goedkoper. Maar die voor de barbecue zijn van zuiver hout en geschikt voor voedsel.
Je kunt ze in een tube smoker gebruiken. Maar je kunt er ook een ‘smoke bomb’ van maken door ze in een aluminiumfolie envelopje met gaatjes op je te kolen leggen.

Rookplankjes

Rookplankjes gebruik je op een andere manier dan de dingen hierboven. Op zo’n plankje leg je je vlees, vis of groente en dat gaat dan in z’n geheel boven het vuur. Het meest bekende gebruik hiervan is wel de zalm op een plankje. Dit soort plankjes vind je meestal als cederhout al zie je tegenwoordig ook andere houtsoorten.

Typisch Nederlandse rookhoutsoorten

Wil je niet aan de slag met allerlei houtsoorten die misschien de hele wereld overgevlogen of -gevaren zijn? Hier in Nederland wordt natuurlijk al eeuwen paling en makreel gerookt, dus die houtsoorten zijn ook in de barbecue te gebruiken, denk ondermeer aan berk, beuk, eik en wilg.
En dan staat de hele Betuwe vol met fruitbomen. Dat soort hout is soms makkelijk te scoren als een fruitboer zijn boomgaard heeft gesnoeid.

Kan ik pas gekapt hout gebruiken als rookhout?

Nee, als net is gekapt bevat te veel vocht en verbrandt daardoor met veel rook. En precies de rook die je niet wilt hebben. Deze rook geeft een bittere smaak af en dat wil je niet op je eten hebben.

Als je toevallig tegen een partijtje geschikt hout aanloopt, laat het dan als het pas gekapt is eerst een jaar drogen. Groen hout is niet goed geschikt als rookhout.

Schors verwijderen of niet?

Eén van de langlopende discussies over rookhout is of je de schors moet verwijderen. Zelf laat ik altijd de schors aan mijn rookhout zitten en proef geen verschil. Maar probeer het zelf zou ik zeggen en laat dan even in een reactie hieronder weten of jij wel verschil proeft.

Moet je rookhout weken?

Nog zo’n discussie die al loopt zolang ik barbecue. ‘Moet ik mijn rookhout weken voordat ik het in de barbecue stop?’

Het antwoord is nee. Mijn antwoord dan want anderen denken daar heel anders over. Maar leg eens een blokje rookhout een dag in het water en zaag het door. Het water zal maar een paar millimeter in het hout getrokken zijn en dus weinig uitrichten.

‘Ja, maar voor snippers moet dat wel!’ Dat je snippers hebt voor een kolenbarbecue is al fout. Gebruik zoveel mogelijk blokjes. En mocht je met snippers zitten gooi ze dan gewoon op de kolen en doe de deksel dicht. Door het gebruik aan zuurstof zullen ze smeulen en niet meteen branden.
Week je ze wel en doe je ze op het vuur dan gooi je op je met zorg gebouwde vuur een klets water met alle gevolgen van dien.

Gewoon droog dus, ja je hebt er op die manier wat meer van nodig maar dat is een voordeel. Ze zijn dan eerder op en dan kun je gewoon blokjes kopen.

Hoeveel rookhout?

Als ik spareribs maak dan gebruik ik meestal twee tot drie chunks, die zo groot zijn als een halve vuist, vaak meng ik dan appel en kers. Of ik gebruik een zware soort als hickory of eiken met fruithout in de verhouding 1:2.

Met kip gebruik ik één chunk van een halve vuist groot, zeker met een zwaardere houtsoort als eiken, pecan en hickory kan teveel rookhout een bittere smaak achterlaten.

Heb je een mooi stuk rundvlees op de barbecue? Dat kan wel wat hebben en dan kun je best 2 tot drie chuncks eiken, hickory, of pecan gebruiken. Voor brisket zou je je ook aan mesquite kunnen wagen maar dat is een hele heftige soort.

Gebruik liever te weinig rookhout dan teveel. Teveel rook kan een bittere smaak achterlaten op het vlees. En als je denkt, “Dit was te weinig.”, dan kun je de volgende keer altijd wat meer gebruiken.

Waar stop je het rookhout in je barbecue?

Als ik korte sessies doe dan leg ik het direct op de kolen, bij lange sessies zoals Pulled Pork stop ik hier en daar een stuk rookhout tussen de kolen, als die kolen dan gaan branden krijg ik automatisch weer nieuwe rook.

Zoals je ziet heb je met rookhout nogal wat mogelijkheden en kun je er naar hartenlust mee experimenteren. Leg eens wat mesquite op je kolen als je een steak gaat grillen voor een Texaanse smaak of gebruik appelhout voor je ribkarbonades, je zal zien dat er een nieuwe wereld voor je open gaat!

Wanneer voeg je rookhout toe?

Ik voeg mijn rookhout vlak voordat mijn vlees op de barbecue gaat toe. Als ik er meerdere gebruik dan leg ik er één in het vuur en de rest op verschillende afstanden daar omheen. Als het vuur dan langzaam groter wordt vindt het telkens een vers blokje en heb je gedurende een langere periode rook in je barbecue.

Maar je zou je rookhout ook kunnen toevoegen wanneer je de briketten in je kogelbarbecue (bij de Minion Methode) of je houtskool in de kamado doet. Je stopt het dan onder je brandstof en daar gaat een kleine hoeveelheid brandende kolen op. Op deze manier gaat het rookhout smeulen en gaat de rook die ontstaat eerst door het vuur. Je zou zou een zuiverdere rook krijgen die beter smaakt.

Welke houtsoorten kun je niet in je barbecue gebruiken?

Als er houtsoorten zijn die je wel kunt gebruiken als rook hout zijn er dan ook soorten die je niet kunt gebruiken?
Ja, die soorten zijn er inderdaad. Houtsoorten met veel hars geven een hele bittere rook af die niet lekker is en er zijn zelf een aantal soorten waar je goed beroerd van kunt worden. Gebruik de onderstaande soorten niet als rookhout in je barbecue.

  • Amberboom
  • Cipres
  • Den
  • Eucalyptus
  • Iep
  • Spar
  • Wilde vijg (sycamore)

Ja, ik hoor je al denken, die Schwarzwalderhammen die worden met dennen en sparren gerookt. En daar heb je helemaal gelijk. Maar dat is een zeer specialistische bereiding en heeft verder niets te maken met wat wij op de barbecue uitspoken. Dus blijf zelf gewoon weg bij naaldboomhout met veel hars.

En waar je ook weg van moet blijven is sloophout, pellets, oude meubelen, hout met schimmel erop of erin, verrot hout, geschilderd of behandeld hout etc. Maar ik ga ervan uit dat mijn lezers slim genoeg zijn om dat zelf al bedacht te hebben.

Engelse rookhoutbenamingen

Omdat een aantal van de webwinkels hun rookhout onder de Engelse naam in het schap hebben liggen heb ik nog even een lijstje gemaakt met de Engelse termen, wel zo makkelijk.

Engelse rookhoutbenamingNederlandse rookhoutbenaming
AlderEls
AppleAppel
BeechBeuk
CherryKers
HickoryHickory
MapleAhorn, esdoorn
MulberryMoerbei
PearPeer
PlumPruim
OakEik
WalnutWalnoot
Wine BarrelWijnvaten
Whisky BarrelWhiskyvaten

Waar koop je rookhout?

Tegenwoordig kun je bij je tuincentrum best wel wat vinden aan rookhout. Maar vaak zijn dat snippers en de voorkeur gaat uit naar blokjes (chunks). Daarvoor heb je de meeste kans van slagen bij één van de betere barbecuewinkels of een echte speciaalzaak in rookhout zoals de mannen van rookplankje.nl (niet gesponsord).

Er is in ruim 15 jaar een hoop veranderd in barbecueland, de markt is volwassen geworden en dat merk je aan de hoeveelheid verschillende soorten rookhout. En dat er zelfs bedrijven zijn die van alleen rookhout kunnen bestaan. Voor ons alleen maar mooi omdat we op die manier aan mooie producten kunnen komen en kunnen experimenteren met verschillende soorten.

Ideale grootte chunks?

Ik vind blokjes rookhout het fijnst om mee te werken. Maar niet ieder blokje is gelijk. Soms zitten er hele grote stukken in een zak.

Mijn ideale maat chunk is een halve vuist groot. Als ze groter zijn is het handig om een handbijltje in je schuur te hebben staan. Zo kun je even makkelijk een blokje kloven en heb je een wat handzamer formaat.

Rookhout voor gasbarbecues

Gasbarbecues is weer een verhaal op zich. Voor een gasbarbecue gebruik je voornamelijk snippers. Sommige modellen hebben een speciaal laatje waar je snippers in kunt leggen en die daar aan het smeulen worden gebracht.

Er zijn ook smoker boxen die je op je flavorizer bars kunt zetten om op die manier rook te creëren.

En als dat er allemaal niet is voor jouw gasbarbecue dan kun je altijd nog een smoker tube met snippers of pellets op je rooster leggen om op die manier een mooie rooksmaak aan je eten mee te geven.

Hoelang moet je roken?

Er gaan hardnekkige verhalen de ronde dat rook na een bepaalde tijd niet meer door het vlees wordt opgenomen. Maar dat zou dan ook betekenen dat je niet zou kunnen “oversmoken”. En je kunt wel degelijk teveel rook meegeven aan je eten.

Wat er wel gebeurd is dat de rookring, dat is een rode rand die ontstaat door een chemische reactie tussen de rook en het vlees, zich vormt tot een graad of 60 Celcius. Daarna stopt dat proces. Maar dat beantwoord nog niet je vraag.

Het hangt af van wat je maakt. Een kip die 1,5 uur in de barbecue zit heeft aan een half uurtje genoeg. Een brisket van zeven kilo die er 10-12 uur in ligt kan makkelijk drie uur rook hebben.

Over het algemeen wil je delicatere stukken vlees als vuistregel een half uurtje milde rook geven. En drie uur zware rook is voor een groot stuk rund voldoende. Speel daarmee en kom erachter wat jouw voorkeur geniet.


Heb je iets aan deze informatie gehad? Dan hoor ik graag dat graag. Laat je het me hieronder of op social media weten? BBQ-NL is als @noskosbbq te vinden op Instagram. Als je de hashtag #noskosbbq gebruikt of me tagt zie ik het vanzelf langskomen.


En als je helemaal geen genoeg kunt krijgen van barbecue dan is er ook nog mijn Vurige Verhalen podcast!

Dit vind je misschien ook leuk

22 Reacties

  • Reageer
    Remi Klaui
    zondag, 30 mei 2010 at 08:59

    Wat een leuke site.

    Veel informatie en veel ervaring. Gelukkig wil je je ervaring graag met andere delen.

    Het hout gedeelte doet me terugdenken aan een camping in Zeist (de Krakeling) waar wij jaren geleden in het voorseizoen stonden.
    Bijna dagelijks de BBQ aan en dagen te voren de boswachterij in om hout te halen. Gekgenoeg kreeg ik ook nog medewerking van de houtvesters zelf. Een veel te dik stuk eikenhout, een boomstam werd voor mij in plakken gezaagd en klaargelegd. Zelf heb ik het voor de caravan in kleine stukken gehakt, laten drogen. Telkens bij het BBQen een paar stukjes hout er bij en in de ketel gebeuren kleine wonderen.
    Gevolg was dat meerdere campinggasten van de hibachi afstapten en een ketel gingen kopen, het bos in om hout te halen. Naarmate het seizoen voorderde begon het steeds lekkerder te ruiken.

    De een kwam terug met Eik, de ander met Els, een pracht tijd.

    We hebben nog jaren van onze voorraad kunnen genieten maar ik denk dat ik weer eens het bos in moet!

    Remi

  • Reageer
    noskos
    zondag, 30 mei 2010 at 10:29

    Bedankt voor je leuke reactie! Rookhout kan inderdaad een hele hoop aan je barbecue toevoegen!

  • Reageer
    tineke
    donderdag, 5 augustus 2010 at 20:40

    geachte l gaarne zou ik willen weten welke houtsoort ik het beste kan gebruiken voor forel

    en ook voor paling zou ik graag weten

    in afwachting van u eindig ik met vr groetjes van tineke

    • Reageer
      noskos
      donderdag, 5 augustus 2010 at 23:23

      Hallo Tineke,

      Voor paling wordt over het algemeen eiken, els, beuken, kersen en iep gebruikt, soms ook wilgenhout. Voor forel zou ik een beetje milde houtsoort gebruiken, eiken is vrij zwaar, beuken of els past beter denk ik.

      Kijk ook eens op de site van BramBBQ, Bram rookt regelmatig paling en andere visjes, dus ik denk dat hij je nog een eind verder op weg kan helpen!

      Groeten,

      noskos

  • Reageer
    Nicky
    vrijdag, 13 mei 2011 at 09:00

    Noskos, jouw site is zo gaaf! Bedankt voor alle info. Ik heb gisteravond mijn weber in elkaar gedraaid en kan niet wachten om mijn eerste “beer can chicken” te bereiden. Welk hout zal ik daarbij gooien?

    Nogmaals dank voor deze super site!!

    Nicky

    • Reageer
      noskos
      vrijdag, 13 mei 2011 at 09:59

      Hoi Nicky,

      Alles behalve mesquite. Ik vind zelf wat hickory of pecan erg lekker, maar een fruitsoort, appel, kersen e.d. doet het ook heel erg goed. Gebruik niet te veel, handje snippers of een blokje, als je voor het eerst begint, dan kun je zelf bepalen of je het de volgende keer wat rokeriger wilt. Te veel rook maakt kip snel bitter.

      Bedankt voor de complimenten, daar doen we het voor 😉 En veel succes met je Beer Can Chicken!

      noskos

  • Reageer
    Nicky
    dinsdag, 17 mei 2011 at 22:36

    Kip was oké. Nog niet super. De rub was niet door en door zeg maar. Maaaaaaaaar, voor het eerste gerecht van de weber was het zeker lekker!! Dit weekend ga ik een lekkere spare rib maken 🙂

    Nog een vraag over rookhout. Mijn neef heeft veel eiken hout liggen voor de openhaard. Kan ik dit ook gebruiken? Hoe groot zal ik de blokjes zagen?

  • Reageer
    noskos
    woensdag, 18 mei 2011 at 01:20

    Ik doe tegenwoordig de rub onder het vel, vaak vermeng ik het met wat zachte boter en doe dat er dan onder, erg lekker 😉

    Eiken is prima te gebruiken, is wel een sterke soort, dus rustig aan ermee. Blokjes zou ik ongeveer een halve vuist groot maken, dat is een prima maatje.

  • Reageer
    Glenn
    maandag, 23 mei 2011 at 22:39

    Beste Noskos, je site is nu al één van mijn favo’s, omdat ik al voor een tijd verder wil gaan met low en slow BBQen. Ik ben op het punt om een Oklahoma 21inch smoker aan te schaffen. Daarbij kan ik een palet van 100kg beukenhout bij kopen zonder verzendkosten, wat zeer aantrekkelijk klinkt. Voordat ik het bij wilt bestellen is mijn vraag als dat wijs is om te doen. Ik lees hier en daar dat beukenhout geschikt is om low en slow te smoken en een milde smaak geeft. Is het raadzaam en wijs om 100kg hout op te slaan? Of kan ik beter een combinatie maken tussen briketten en andere soort rook hout om te smoken?

    Groeten,

    Glenn.

    • Reageer
      noskos
      dinsdag, 24 mei 2011 at 01:27

      Hoi Glenn,

      Ik zelf heb nagenoeg geen ervaring met offset smokers. Maar op het BBQ Genootschap (knopje in de linker kolom) zitten verschillende mensen die er van alles op bereiden en je vraag vast prima kunnen beantwoorden.
      Voor zover ik weet is het enkel op hout stoken heel erg lastig en heb je snel de kans dat je te veel rook op je eten loslaat. Een offset is geen makkelijke smoker!

  • Reageer
    Dennis
    zaterdag, 17 november 2012 at 19:28

    Hoi Noskos,

    Je beschrijft hierboven waar je de blokken hout plaatst, tussen of op de kolen.
    Hoe ga je om met snippers?
    Gooi je deze bovenop de kolen, en hoeveel snippers gebruik je normaal gesproken?

    Grt,

    Dennis

  • Reageer
    noskos
    zaterdag, 17 november 2012 at 19:50

    Ligt helemaal aan wat ik aan het doen ben. Bij een lange low en slow sessie doe ik een laagje kolen dan snippers, laagje kolen etc. Het vuur vindt dan telkens nieuwe snippers naarmate het verder brandt. Ook gebruik ik altijd droge snippers, natte maken alleen je kolen maar nat en je denkt dat het rookt maar dat is eerst stoom. Door de luchttoevoer klein te houden is er niet genoeg zuurstof om ze te laten ontbranden.

    Bij snellere en hetere sessies doe ik gewoon een paar keer een klein handje snippers op de kolen als de vorige gestopt zijn met roken.

    En de hoeveelheid, dat hangt dan weer af van de houtsoort. Misschien een handje van het sterke spul en twee a drie van mildere soorten.

    Dat is een beetje kwestie van spelen en kijken wat je lekker vind. Teveel sterk spul maakt het al snel bitter.

    Bij steaks doe ik vaak een flinke hand mesquite, dat brandt hard en snel maar geeft een sterke rook af die je in die korte tijd wel oppikt in je vlees.

  • Reageer
    rob
    donderdag, 3 januari 2013 at 16:18

    Een vraag die me al een tijdje bezighoud: Hickory hout is toch hetzelfde als hout van een walnotenboom? Een okkernoot is toch een walnoot? Ben benieuwd naar jullie mening…

    • Reageer
      noskos
      zaterdag, 5 januari 2013 at 00:14

      Nee, hickory is familie van de okkernoot, walnoot is walnut in het Engels en is een andere soort noot.

  • Reageer
    Peter
    woensdag, 16 juli 2014 at 09:42

    Noskos,

    Heb jij of iemand anders ervaring met het toevoegen van droge specerijen aan een bak(je) met houtsnippers? Ik denk er over om te gaan roken met in bruine rum voorgeweekte houtsnippers met daaraan toegevoegd een droog half kaneelstokje en stukjes verse kokos.

    Ook wil ik eigenlijk eens proberen om te roken met een bakje snippers met daar doorheen verse kruiden zoals rozemarijn, thijm, jeneverbessen, laurierblad ed..

    Iemand nog andere smakelijke ideeën?

    • Reageer
      noskos
      woensdag, 16 juli 2014 at 20:02

      Rum of andere vloeistof dan water is echt zonde, de stoffen die geur veroorzaken vervliegen en is maar een klein deel van een drank en zal niet over gebracht worden op je vlees. Ik week trouwens helemaal nooit voor. Kruiden e.d. kan wel, doen wel meer mensen. Kwestie van experimenteren wat lekker is.

  • Reageer
    M. Faber
    maandag, 17 oktober 2016 at 15:59

    Toffe site! Ik heb een goedkope offset smoker gekocht, mede om voor weinig geld een groot fromaat bbq te hebben, om eens te kijken wat het oplevert. Tot nu toe gaat dat best aardig. Met deze site daarbij zal dat alleen maar beter gaan. Heb je nog adviezen omtrent welke houtskool en briketten het best zijn?

    Groet,
    Michiel

  • Reageer
    Leen vd Maarel
    maandag, 1 mei 2017 at 22:13

    Beste,
    Ik heb wat (eiken) hout aangeboden gekregen.
    Echter hoe herken ik eikenhout?
    Dan weet ik namelijk zeker of ik goed zit…
    Ben benieuwd naar de reactie
    gr
    Leen

    • Reageer
      noskos
      dinsdag, 2 mei 2017 at 10:40

      Het is heel moeilijk om te zien welk hout het is. Als je de bron niet vertrouwt dan zou ik het niet bij mijn eten gebruiken.

  • Reageer
    marc knuif
    maandag, 2 maart 2020 at 15:19

    hoe werkt dit met een offset smoker zoals een oklahoma joe heb jij hier ook tips/filmpjes van

    • Reageer
      noskos
      donderdag, 5 maart 2020 at 14:21

      Ik heb geen offset smoker omdat dit niet in mijn tuin past en ik een stadstuintje heb waar houtstoken niet echt praktisch is. Maar een offset stook je normaak gesproken op hout en dan geven de houtblokken dus de rooksmaak of. De kunst is om je offset dusdanig in te stellen dat je een mooie schone verbranding krijgt waarbij alleen mooie blauwe rook vrijkomt. Dan heb je automatisch je rooksmaak.
      Als je briketten stookt in je offset dan kun je er alsnog rookhout bij gooien en dat werkt dan hetzelfde als voor alle andere barbecues.

  • Reageer
    Lars
    zondag, 9 mei 2021 at 10:37

    Hoi Dennis,
    Ik weet niet of je hier nog reageert, maar ik heb af en toe de beschikking over Beukenhout.
    Dit heb ik nu een paar keer gebruikt en het geeft (naar mijn mening) een mooie warme zoetige smaak mee.
    Misschien leuk voor jou om ook eens te testen. Ik wil je best wat stukjes toesturen.

  • Reageer

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.