10 In Sauzen

Carolina Mustard Sauce, misschien wel de lekkerste saus voor pulled pork

carolina mustard sauceIn de Carolina’s betekent barbecue varkensvlees en in South Carolina en delen van Georgia is de standaard barbecuesaus een saus op basis van mosterd, Deze Carolina Mustard Sauce is heerlijk op varkensvlees!

De eerste kolonisten die zich in de VS vestigden dachten dat tomaten giftig waren en maakten hun sauzen op basis van azijn ook omdat daarmee de houdbaarheid van het vlees werd vergroot. Later toen de mensen verder naar het westen trokken kwamen ze er achter dat dat tomaten eetbaar waren, maar de basis voor de sauzen op azijn basis was in de Carolina’s al gelegd. In North Carolina gebruiken ze azijn en in South Carolina mosterd, ook een azijnsaus, als hoofdingrediënt. In de Piedmont regio, verder naar het westen wordt de barbecue saus roder van kleur door de toevoeging van tomaten.

Bij pulled pork wordt vaak een azijnsaus uit het noorden geserveerd, ik ben daar echter niet zo weg van en geef de voorkeur aan de mosterdsauzen uit het zuiden.

Bij mijn vorige trip naar de VS kreeg ik van een vriend een fles Sticky Fingers Carolina Classic saus, die inmiddels bijna leeg is.

Nu wilde ik uit het Big Bob Gibson’s BBQ Book de Pecan Crusted Pork Tenderloin Pinwheels maken en daar zit een recept bij voor mosterdsaus. Een mooi moment om deze saus zelf te maken en te vergelijken met de Sticky Fingers saus.

Carolina Mustard Sauce

Ingrediënten (voor 0,4 liter):
180 ml cup gele Amerikaanse mosterd (of de allergoedkoopste mosterd die je bij je lokale supermarkt vindt)
120 ml honing
60 ml appelazijn
2 eetlepels ketchup
1 eetlepel donkerbruine basterdsuiker
2 theelepels worcestershiresaus
1 theelepel hot sauce (bijvoorbeeld Tabasco)

Bereiding:
Doe alle ingrediënten in een schaaltje en meng ze goed door elkaar. Maak de saus tenminste 24 uur voor gebruik zodat de smaak zich kan ontwikkelen.
Goed afgesloten in een pot is de saus twee weken houdbaar in de koelkast.

Ik heb deze saus en die van Sticky Fingers naast elkaar gezet en geproefd. Beide zijn erg lekker, die van Sticky Fingers is wat appeliger iets wat ik zelf lekkerder vind, maar al met al is de saus van Big Bob Gibson een zeer goed alternatief. Misschien kan ik er zelf nog wat aan sleutelen om het geheel wat fruitiger te maken.

Dit vind je misschien ook leuk

10 Reacties

 • Reageer
  Theun
  zaterdag, 17 april 2010 at 10:11

  Hoi Noskos,

  Ik ben benieuwd wat je met de Carolina Musterd Sauce hebt gedaan om hem wat fruitiger te krijgen.
  Heb je de sauce nog aangepast door bijvoorbeeld het toevoeging van een paar eetlepels appelstroop en dan iets minder honig of door er wat ingekookte appelsap bij te doen?

  groeten Theun

 • Reageer
  noskos
  zaterdag, 17 april 2010 at 14:03

  Eerlijk gezegd ben ik daar nog niet aan toe gekomen, ik heb nog zoveel recepten die ik wil proberen. Ik zat zelf te denken aan calvados, zou ik dan toch een drank probleem hebben?!? 😉
  Maar inderdaad, misschien de honing vervangen door appelstroop zou wel eens een stap in de goede richting kunnen zijn!

 • Reageer
  Koef
  zaterdag, 14 augustus 2010 at 14:57

  Hoi Nos,

  Ik heb deze suas gemaakt en ipv honing appelstroop gebruikt. Ik had geen amerikaanse mosterd maar heb nu gewoon euroshopper mosterd gebruikt. Ik vond de saus nog wat zurig dus toch nog wat honing toegevoegd (2 Thee lepels) nu is het een heerlijke zacht mosterd saus. Morgen ga ik pinwheels maken.

  Thanks voor het recept,

  Ilco

 • Reageer
  noskos
  zaterdag, 14 augustus 2010 at 22:17

  Ik heb hem ook een keer met appelstroop gemaakt inmiddels, maar vond het een heidens karwij om dat opgelost te krijgen in de mosterd. Volgende keer toch maar eens wat drank proberen, dat is toch eigenlijk de oplossing voor elk probleem 😉

 • Reageer
  Koef
  zaterdag, 14 augustus 2010 at 23:01

  Ik heb de saus licht verwarmd en de appelstroop was zo opgelost. Het resultaat was naar mijn menig goed het is een lekker saussie geworden, vanavond geproefd met pulled pork.

 • Reageer
  Frank
  vrijdag, 15 oktober 2010 at 21:13

  heb hem net gemaakt met Louisiana Hotsauce en 50/50 honing -appelstroop ( au bain marie ). smaakt al veel belovend.

 • Reageer
  Smokey Bandit ( Frank )
  maandag, 11 juli 2011 at 22:17

  Hoi Dennis

  Ik heb deze saus ook een keer gemaakt en kwam op het idee om wat fijngehakte tutty frutty te gebruiken
  Doe ik meestal ook voor kerrysaus.
  Ik gebruikte ongeveer 2 eetl voor jou recept
  Het geheel wordt behoorlijk fruitiger.
  Meer details en foto’s in mijn post op het forum betreffende mijn eerste pulled pork.

 • Reageer
  Marc Brunsmann / BBQvirus
  zondag, 11 december 2011 at 19:24

  Heb de saus vandaag gemaakt omdat ik morgen mijn eerste PP ga maken.
  De appelazijn leek bedorven, dus gewone azijn gebruikt. en de honing 50/50 met appelstroop gemengd.
  Gewone mosterd gebruikt en het smaakte goddelijk en pittig tegelijk. Bedankt voor je receptje 😉

 • Reageer
  Maarten
  zaterdag, 22 februari 2014 at 14:31

  Probeer eens wat mango chutney om de saus wat fruitiger te maken, maakt de saus wat zoeter en toch fris

 • Reageer
  A'bunadh
  donderdag, 3 september 2015 at 14:58

  Ik heb deze saus ook gemaakt ( uit het boek ) en vond ‘m eigenlijk wel heel erg goed.
  Moet erbij zeggen dat ik ‘m 24 uur in de koelkast heb gehad , hierdoor was de saus absoluut vele malen beter dan op de dag zelf.
  Het “azijnerige” was flink verdwenen.
  Mosterd die ik gebruikt heb is van Kuhne , de gewone , middelscherp.

  Toch volgende keer iets varieren, het scheutje Calvados klinkt als een goed idee , Thnx

 • Reageer

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.