0 In materiaal

DigiQ II – Deel 1

Ik heb nu een aantal malen Pulled Pork gemaakt, wat heel erg leuk is om te doen, het enige minpunt is echter dat je niet lekker kan slapen. Ik ken mijn WSM inmiddels goed genoeg dat ik weet dat als hij op temperatuur is hij dat ook wel een aantal uur blijft. Maar langer dan vier uur slaap achter elkaar zit er toch niet in.

Al vanaf het moment dat ik mijn WSM heb weet ik dat er systemen zijn die je temperatuur automatisch kunnen regelen. Deze systemen worden Power Draft Controls genoemd, Geforceerde Luchtstroom Besturingen.

In het kort komt het er op neer dat er een temperatuurvoeler in de barbecue wordt geplaatst, aan de hand van de gemeten temperatuur wordt door een microprocessor gestuurd kastje een ventilator aangestuurd om de ingestelde temperatuur te bereiken.

The BBQ Guru en Rock’s Bar-B-Que zijn twee firma’s die dit soort systemen maken.
Bij the BBQ Guru heb je keuze uit een aantal regelaars, o.a. de NanoQ, de DigiQ II en de CyberQ II. Rock’s Bar-B-Que heeft er maar één, de Stoker.

Na op het Virtual Weber Bullet forum het e.e.a. te hebben gelezen over deze systemen viel voor mij de Stoker al snel af. Een hoop mensen hadden problemen met hun bestelling en met de service.*
De Stoker heeft wel een heleboel leuke functies die de Guru modellen niet hebben, zoals een eigen webserver, twitter interface e.d. Je kunt dus je Stoker via internet bedienen, grafieken van je sessies laten maken of via Twitter updates krijgen over de temperatuur e.d. Maar dit alles heeft een vrij technisch gehalte, niet dat dat een probleem is, maar ik wilde gewoon een apparaat dat het doet en waar ik niet een hoop tijd in hoef te steken om het te updaten en aan de praat te krijgen.

Daardoor kwam ik al snel bij the BBQ Guru terecht. Maar welk model uit hun assortiment zou dan het meest geschikt zijn? In eerste instantie was mijn keuze op de NanoQ gevallen een regelaar die alleen maar de temperatuur van de WSM regelt, niets meer, niets minder.

De CyberQ II viel al snel af, was weer vrij uitgebreid en kostte meer dan ik voor zo’n systeem wilde uitgeven.
Toen ik nog eens goed naar de DigiQ II keek zag ik dat die toch wat dingen had die eigenlijk best wel handig waren en die niet op de NanoQ zitten. Zoals een display en een voeler voor in het vlees. Op die manier heb je bijvoorbeeld geen extra thermometers nodig. Ramp mode, een stand die naarmate de temperatuur van je vlees in de buurt van de ingestelde waarde komt, de temperatuur van je smoker laat dalen zodat op een gegeven moment het vlees niet meer gaart maar warm wordt gehouden en dus niet te gaar wordt.

Al met al genoeg extra’s om mijn uiteindelijke keuze op de DigiQ II te laten vallen.

De ventilator.

Gisteren werd mijn DigiQ II bezorgt en alles ziet er zeer degelijk uit. Eén dezer dagen ga ik de adapter monteren waar de ventilator op komt en dan is het tijd voor een test sessie waar ik natuurlijk uitgebreid verslag van zal doen omdat er nogal wat verschillen zijn in de instellingen van de WSM wanneer je zo’n systeem gebruikt.

Lees in Deel 2 mijn gebruikers ervaringen.

*) Anno 2011 schijnt de service van Stoker weer goed op de rails te staan, dus mocht je op zoek zijn naar een alternatief voor de Guru producten dan kun je die ook proberen.

Dit vind je misschien ook leuk

Geen Reacties

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.