9 In Pulled Pork

Simpele pulled pork van de BBQ die je ook nog eens snel maakt

Simpele pulled porkEén van de meest populaire recepten op mijn blog is het wedstrijd pulled pork recept. Dat recept geeft een fantastisch resultaat, maar kan voor de beginnende barbecueër best intimiderend zijn doordat je het vlees moet injecteren bijvoorbeeld. In de loop der jaren veranderen veel mijn recepten langzaam en dit recept voor simpele pulled pork is ontstaan uit luiheid. Ik had niet altijd zin om een avond van te voren het vlees al te injecteren of om het tussen door met saus in te smeren. Maar minder inspanning betekent niet dat het resultaat er minder om is, nee, dit is nog steeds een heerlijke pulled pork!

Simpele pulled pork die ook nog eens snel klaar is

Simpel is dit recept zeker, het snelle is relatief, het blijft natuurlijk een grote klomp vlees die gaar moet worden. Maar in een uur of zeven is het vlees klaar en na een klein uurtje rusten kun je het uit elkaar trekken.
Dit is een versimpelde versie van het wedstrijdrecept. Bij dit recept injecteer je het vlees niet, ook smeer je het tussendoor niet in met barbecuesaus. Het vlees gaat gekruid in de barbecue en na vijf uur pak je het in aluminiumfolie in. Dan mag het terug in de barbecue totdat het gaar is. Even rusten, uit elkaar trekken en vermengen met barbecuesaus.

Om dit recept zo simpel mogelijk te houden gebruik ik voor dit recept mijn eigen NOSKOS the Pulled Pork kruiden en NOSKOS the Original Barbecue Sauce, maar je kunt ook zelf een kruidenmengsel en saus maken of een ander merk gebruiken. Het gaat mij meer om de methode dan wat je er aan kruiden en saus op doet, zolang die maar bij het vlees passen.

NOSKOS BBQ Rubs

Mijn pulled pork is te vroeg klaar, wat nu?

Niet ieder stuk vlees is het zelfde. Het kan gebeuren dat je een stuk hebt dat sneller gaart en je een paar uur voordat je wilt gaan eten al klaar bent. Wat dan? Je doet dan zoals in het recept beschreven de folie open om het vlees even uit te laten dampen. Na 10-15 minuten pak je het weer strak in de folie in en wikkel je het in een badhanddoek. Die leg je in een koelbox. Eventuele loze ruimte kun je opvullen met proppen krant. Zo hou je je pulled pork zeker vier uur op temperatuur.

Ik wil het een dag eerder maken en de volgende dag pas uit elkaar trekken, kan dat?

Dit is een vraag die ik regelmatig krijg. Mensen die een stuk mee willen nemen en dan voor de show uit elkaar willen trekken. Mijn advies is om dat show element te vergeten en zodra je vlees heeft gerust het uit elkaar te trekken. Er dan porties van maken en die later op te warmen. Als je het hele stuk meeneemt moet je dat namelijk eerst weer in z’n geheel opwarmen voordat je het uit elkaar kunt trekken en daar wordt het niet beter van.

Ik heb over, hoe kan ik pulled pork weer opwarmen?

Waarschijnlijk is dit één van de meest gestelde vragen over pulled pork. Je maakt een hele procureur en je hebt pulled pork over, wat doe je daar dan mee? Nou, je kunt er allerlei leuke gerechten van maken, ik heb zelf een apart receptendeel op mijn blog voor dingen die je ermee kunt maken. De gepofte aardappel met pulled pork, quesadilla’s  en pulled pork kroketten zijn hier favoriet!

Verse pulled pork kun je maximaal vier dagen in je koelkast bewaren. Maar je kunt het ook heel goed invriezen. Door de saus en vleessappen blijft het ook na ontdooien erg goed van structuur. Als je een vacumeerapparaat hebt is dit het moment om het te gebruiken. Ik gebruik zelf deze Foodsaver al jaren naar volle tevredenheid. Portioneer je pulled pork en vacumeer het per portie. Duw de zakjes goed plat en vries ze in. Je kunt de pulled pork ook in hersluitbare diepvrieszakjes stoppen.

Als je je pulled pork plat invriest kun je het ook weer snel ontdooien. Gewoon even in een bak met water leggen en dan is het in een minuut of twintig wel ontdooid. Gevacumeerd zou je het ook in een bak met heet water (zo’n 80°) kunnen opwarmen.
Zelf doe ik het in een schaaltje dat in de magnetron kan. Die er een klein scheutje cola bij (geen light) en dek dit af met plastic folie waar ik wat gaatjes in prik. Dan kan de stoom ontsnappen. 2-3 minuten op hoog vermogen en je kunt genieten van een heerlijk broodje!

Simpele pulled pork
Afdrukken Pin
5 van 4 stemmen

Simpele Pulled Pork

Een simpel recept om heerlijk pulled pork van de barbecue te maken. En het is ook nog eens snel klaar!
Gang Hoofdgerecht
Keuken Amerikaans, BBQ
Trefwoord Pulled Pork
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 7 uur
Rusttijd 1 uur
Totale tijd 8 uur 15 minuten
Porties 15 porties
calorieën 167kcal
Auteur noskos

Ingrediënten

 • 1 varkensprocureur (minimaal 2,5 kilo)
 • barbecuekruiden voor varkensvlees (ik gebruik deze, maar zelf maken kan ook)
 • barbecuesaus  (ik gebruik deze, maar zelf een saus maken kan ook)

Extra benodigdheden

 • aluminiumfolie
 • 3 blokjes of handen snippers rookhout (appel-kersenhout of een mix van beide)
 • braadslede of ovenschaal (waar de procureur in past)
 • kernthermometer (dit is mijn favoriet)

Instructies

 • Maak je barbecue klaar voor indirect barbecueën op 120-125°C. Als je niet weet hoe dat moet dan leg ik je dat hier stap voor stap uit.
 • Smeer de procureur in met een dun laagje olie en bestrooi rijkelijk met de barbecuekruiden.
 • Ik wacht niet totdat de barbecue helemaal op temperatuur is, als de kolen branden en op hun plek liggen, leg ik het rookhout in het vuur, bouw de barbecue verder op en leg het vlees er in weg van het vuur. Dan regel ik de temperatuur naar de gewenste waarde.
 • Na 5 uur pak je het vlees in twee lagen stevige aluminiumfolie in (drie lagen als je hele dunne folie hebt). Ik gebruik meerdere lagen omdat ik  de vleessappen wil bewaren en de folie nog weleens aan het rooster vastkleeft en scheurt bij het eraf halen. Plaats de punt van de voeler van je kernthermometer in het middelpunt van je vlees.
 • Als de kerntemperatuur 90°C is prik je hier en daar met de voeler van de thermometer (pas op heet) of een metalen satéprikker in het vlees. Als je voeler of prikker er zonder weerstand in gaat, denk aan zachte boter, dan is het vlees gaar. Lukt dat niet probeer het dan na een kwartier weer. Elk stuk vlees is anders en soms is het pas bij 96°C gaar.
 • Haal het vlees van de barbecue en doe de folie open. Het vlees mag 10-15 minuten uitwasemen, dit voorkomt dat het doorkookt in de folie.
  Simpele pulled pork - uitwasemen
 • Doe de folie weer strak dicht en leg het vlees in een braadslede of ovenschaal en laat het minimaal 3 kwartier rusten. Dek eventueel af met een badlaken wanneer je het langer dan een uur moet warm houden.
 • Warm als de rusttijd bijna voorbij is 200 ml barbecuesaus op en hou dit warm.
 • Open na het rusten de folie en trek de folie voorzichtig weg, je wilt het vlees en alle sappen opvangen.
 • Trek het vlees met twee vorken of met warmtebestendige handschoenen aan uit elkaar.
  Simpele pulled pork
 • Meng naar smaak de warme barbecuesaus door het vlees.

Video

Notities

Je simpele pulled pork is klaar en kan geserveerd worden op een zacht broodje, tortilla, wrap, spaghetti, in pulled pork kroketten en wat al niet meer.

Nutrition

Calories: 167kcal

Heb je deze simpele pulled pork gemaakt? Dan ben ik benieuwd wat je ervan vond! Is er iets niet helemaal duidelijk? Laat het me in een reactie hieronder of op social media weten. BBQ-NL is te vinden op Facebook en Instagram. Als je de hashtag #noskosbbq gebruikt dan zie ik het vanzelf langskomen op Instagram.

Dit vind je misschien ook leuk

9 Reacties

 • Reageer
  Sander
  woensdag, 12 september 2018 at 15:33

  He Dennis, ik ben van plan dit recept te gebruiken voor zaterdag. Ik snap dat alles een schatting is, maar hoe lang moet het ongeveer ingepakt doorgaren? hebben we het dan over 2 of 6 uur?

  • Reageer
   noskos
   woensdag, 12 september 2018 at 19:52

   Meestal nog een uur of 2 a 3 nadat het de folie in is gegaan.

 • Reageer
  Jan Willem
  maandag, 29 juli 2019 at 19:27

  Hoi Dennis probeer eens een braadzak i.p.v. folie….ben benieuwd wat je daarvan vind.

 • Reageer
  Bart
  zondag, 15 december 2019 at 22:29

  Hoi Dennis heb vandaag deze pulled pork gemaakt en hij is zeker voor herhaling vatbaar

  • Reageer
   noskos
   zondag, 15 december 2019 at 22:55

   Fijn om te horen!!

 • Reageer
  Bas
  zondag, 1 maart 2020 at 12:15

  Afgelopen week een klein stuk procureur gemaakt volgens bovenstaande methode, ideaal als je ook nog andere dingen moet doen die dag en het smaakt fantastisch.

  • Reageer
   noskos
   donderdag, 5 maart 2020 at 14:22

   Dank je! Ik doe eigenlijk niet anders meer tegenwoordig, het resultaat is heerlijk en het scheelt een berg tijd.

 • Reageer
  Edwin
  zaterdag, 7 maart 2020 at 18:43

  Fantastisch recept,!!
  vandaag gemaakt op m’n Weber met een Snake 5uurtjes daarna ingepakt en na 2uurtjes 45min laten rusten en dan Smullen geblazen met een zelfgemaakte coolsalade van spitskool,appel,wortel op een Surinaams puntje

  • Reageer
   noskos
   zaterdag, 7 maart 2020 at 21:13

   Veel beter wordt niet

  Reageer

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.