2 In Pulled Pork

Simpele pulled pork van de BBQ die je ook nog eens snel maakt

Simpele pulled porkEén van de meest populaire recepten op mijn blog is het wedstrijd pulled pork recept. Dat recept maakt een heerlijke pulled pork, maar kan voor de beginnende barbecueër best intimiderend zijn doordat je het vlees moet injecteren bijvoorbeeld. In de loop der jaren veranderen veel mijn recepten langzaam en als ik even snel en makkelijk pulled pork wil maken zonder veel voorbereidingen dan gebruik ik dit simpele pulled pork recept.

Simpel en snel

Simpel is dit recept zeker, het snelle is relatief, het blijft natuurlijk een grote klomp vlees die gaar moet worden. Maar in een uur of zeven is het vlees klaar en na een klein uurtje rusten kun je het uit elkaar trekken.
Dit is een versimpelde versie van het wedstrijdrecept. Bij dit recept injecteer je het vlees niet, ook smeer je het tussendoor niet in met barbecuesaus. Het vlees gaat gekruid in de barbecue en na vijf uur pak je het in aluminiumfolie in. Dan mag het terug in de barbecue totdat het gaar is. Even rusten, uit elkaar trekken en vermengen met barbecuesaus.

Om dit recept zo simpel mogelijk te houden gebruik ik voor deze pulled pork mijn eigen NOSKOS the Pulled Pork kruiden en NOSKOS the Original Barbecue Sauce, maar je kunt ook zelf een kruidenmengsel en saus maken of een ander merk gebruiken. Het gaat mij meer om de methode dan wat je er aan kruiden en saus op doet, zolang die maar bij het vlees passen.

Simpele pulled pork

Ingrediënten:

 • 1 varkensprocureur (minimaal 2,5 kilo)
 • barbecuekruiden voor varkensvlees (ik gebruik deze, maar zelf maken kan ook)
 • barbecuesaus (ik gebruik deze, maar zelf een saus maken kan ook)
 • plantaardige olie

Extra:

 • aluminiumfolie
 • rookhout, 3 blokjes of 3 handen vol snippers appel-, kersenhout of een mix van beide
 • braadslede of ovenschaal waar de procureur in past
 • kernthermometer
NOSKOS BBQ Rubs

Bereiding:

Maak je barbecue klaar voor indirect gebruik op 120-125°C.

Simpele pulled pork - op deze temperatuur werken weSmeer de procureur in met een dun laagje olie en bestrooi rijkelijk met de barbecuekruiden.

Simpele pulled pork - de procureur

Simpele pulled pork - de procureur in de NOSKOS rubIk wacht niet totdat de barbecue helemaal op temperatuur is, als de kolen branden en op hun plek liggen, leg ik het rookhout in het vuur, bouw de barbecue verder op en leg het vlees er in weg van het vuur. Dan regel ik de temperatuur naar de gewenste waarde.

Simpele pulled pork - het vlees op de barbecueNa 5 uur pak je het vlees in twee lagen stevige aluminiumfolie in (drie lagen als je hele dunne folie hebt). Ik gebruik meerdere lagen omdat ik  de vleessappen wil bewaren en de folie nog weleens aan het rooster vastkleeft en scheurt bij het eraf halen. Plaats de punt van de voeler van je kernthermometer in het midden van je vlees.

Simpele pulled pork - het vlees in de folieAls de kerntemperatuur 90°C is prik je hier en daar met de voeler van de thermometer (pas op heet) of een metalen satéprikker in het vlees. Als je voeler of prikker er zonder weerstand in gaat, denk aan zachte boter, dan is het vlees gaar. Lukt dat niet probeer het dan na een kwartier weer. Elk stuk vlees is anders en soms is het pas bij 96°C gaar.

Haal het vlees van de barbecue en doe de folie open. Het vlees mag 10-15 minuten uitwasemen, dit voorkomt dat het doorkookt in de folie.

Simpele pulled pork - uitwasemenDoe de folie weer strak dicht en leg het vlees in een braadslede of ovenschaal en laat het minimaal 3 kwartier rusten. Dek eventueel af met een badlaken wanneer je het langer dan een uur moet warm houden.

Warm als de rusttijd bijna voorbij is 200 ml barbecuesaus op en hou dit warm.

Open na het rusten de folie en trek de folie voorzichtig weg, je wilt het vlees en alle sappen opvangen.

Trek het vlees met twee vorken of met warmtebestendige handschoenen aan uit elkaar.

Simpele pulled porkMeng naar smaak de warme barbecuesaus door het vlees.

Je simpele pulled pork is klaar en kan geserveerd worden op een zacht broodje, tortilla, wrap, spaghetti, in pulled pork kroketten en wat al niet meer.

Dit vind je misschien ook leuk

2 Reacties

 • Reageer
  Sander
  woensdag, 12 september 2018 at 15:33

  He Dennis, ik ben van plan dit recept te gebruiken voor zaterdag. Ik snap dat alles een schatting is, maar hoe lang moet het ongeveer ingepakt doorgaren? hebben we het dan over 2 of 6 uur?

  • Reageer
   noskos
   woensdag, 12 september 2018 at 19:52

   Meestal nog een uur of 2 a 3 nadat het de folie in is gegaan.

  Reageer

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.