8 In Barbecue-accessoires

Tube smoker, meer dan een cold smoke generator op pellets!

Tube smoker van The Bastard

De tube smoker gaat onder verschillende namen door het leven. Zo kom je hem onder andere tegen als smoke tube, smoker tube, pellet tube en pellet tube smoker. Allemaal namen voor hetzelfde ding. Een buis waarmee je rook genereert in je barbecue. ‘Oooh, een soort cold smoke generator…’ hoor ik je denken. Maar dat is het dus niet. Ja, je kunt er koud mee roken. Maar je kan een tube smoker ook gebruiken om rook toe te voegen in een elektrische- of gasbarbecue of voor extra rook in je pelletbarbecue. Kortom een simpel, maar veelzijdige accessoire voor je barbecue.

Wat is een tube smoker?

Een tube smoker is niet veel anders dan een geperforeerde metalen buis die aan één kant is afgedicht. De tube smoker die ik vandaag bespreek is die van The Bastard. Ze zijn er in verschillende afmetingen, The Bastard heeft een 15 en 30 cm model. Een smoker tube van 30 cm zal gevuld met pellets ongeveer vier uur rook afgeven.
Je kunt zo’n buis voor zowel koud als warm roken gebruiken. En dat warm roken is nou juist het verschil met een cold smoke generator, die zoals de naam al aangeeft specifiek ontworpen is om koud mee te roken.

De video

Ik heb op mijn YouTube kanaal ook een video over deze smoker, voor als je meer visueel ingesteld bent 😉

Waarvoor gebruik je een tube smoker?

Je kunt een tube smoker in grote lijnen voor drie dingen gebruiken:

 • koud roken
 • rook toevoegen in je elektrische- of gasbarbecue
 • extra rook toevoegen aan je pelletbarbecue

Koud roken – Als je de tube aansteekt en in een koude barbecue legt dan zal de brandstof smeulen en rook genereren. Hij wordt iets warmer dan een cold smoke generator (CSG), maar in een grote barbecue en met koud weer is dat geen probleem. Hou er wel rekening mee dat een smoke tube meer rook genereert dan een CSG. Je zult je tijden daar op aan moeten passen om ‘over smoken’ te voorkomen.

Warm roken in een elektrische- of gasbarbecue -Als je een elektrische of gasbarbecue hebt dan kun je niet even een houtblokje op het vuur gooien voor de typische barbecue rooksmaak. Door een smeulende tube smoker op je rooster te leggen kun je op een eenvoudige manier rook toe voegen en zo toch bijvoorbeeld heerlijke ribs of pulled pork maken.

Extra rook voor pelletbarbecues – Als je mijn artikel over pelletbarbecues hebt gelezen dan weet je dat zo’n barbecue geen hele sterke rooksmaak afgeeft. En op hoge temperaturen brandt hij zelfs zo efficiënt dat je nauwelijks rook proeft. Wil je dus iets al bacon maken waar je een zware rooksmaak aan wilt hebben dan komt je pellet barbecue dus eigenlijk te kort. Mijn Traeger heeft voor lage temperaturen nog wel een ‘Super Smoke’ stand om extra rook toe te voegen, maar een hoop pellet grills hebben dat niet. Dan is zo’n smoke tube een uitkomst voor extra rook.

Pellets of houtsnippers?

Tube smoker

Je kunt in je tube smoker pellets of houtsnippers doen. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar pellets. Die zijn een stuk uniformer en branden daardoor gelijkmatiger op. En het voordeel is dat als je hem gebruikt voor extra rook in je pelletbarbecue dat je de pellets al in huis hebt.

Gebruik je pellets, neem dan wel pellets die voor de barbecue gemaakt zijn en niet die van een pelletkachel. Pellets voor de barbecue zijn food grade en zijn van zuiver hout. Bij kachelpellets kunnen er verontreinigingen inzitten en dat is niet iets dat je op je eten wilt hebben denk ik. Dus geef wat meer geld uit, dan zit je zeker goed.

In de 30 cm lange tube smoker gaat zo’n 360 gram aan pellets. Als je een negen kilo zak koopt ben je op dit moment 19 euro kwijt. Daar kun je dus zo’n 200 uur rook mee produceren.

Hoe steek je een smoke tube aan?

Je steekt deze tube smokers aan als een kaars. Je zet de koker rechtop en gebruikt een halve aanmaakwokkel, gasbrander of Looftlighter om de pellets of houtsnippers aan te steken. Als dat brandt, dus echt vlammen, laat je de brandstof vijf tot tien minuten goed doorbranden. Daarna blaas je de vlam uit en zal het roken beginnen. Nu kun je de smoker tube bij warm roken op het rooster leggen of bij koud roken onder het rooster.

Tube smoker kopen?

Smoker tube

Mocht je na dit verhaal enthousiast geworden zijn en zelf een smoke tube willen aanschaffen dan vind je ze op de site van The Bastard. Ze hebben twee verschillende maten in hun assortiment.


De door mij gebruikte tube smoker is mij voor deze review ter beschikking gesteld door The Bastard. Ik krijg geen vergoeding voor deze review en alle meningen zijn van mijzelf.

Dit vind je misschien ook leuk

8 Reacties

 • Reageer
  Alvar Stuurman
  zondag, 21 juni 2020 at 13:44

  Hey!

  Ik een beginnende bbqer, heb net een bastard medium aangeschaft en me geabonneerd op jou kanaal .

  Nu zou ik graag op mijn bastard kipfilet willen roken. Kan ik dan een smoker tube gebruiken? Of kan dat makkelijker op een andere manier

  Ik hoor graag van je.
  Mvg,
  Alvar Stuurman

  • Reageer
   noskos
   zondag, 21 juni 2020 at 13:59

   Gewoon een blokje rookhout op de kolen leggen

 • Reageer
  Tjopper
  donderdag, 7 januari 2021 at 16:59

  Hoi NOSKOS (Dennis),

  Al jaren kom ik op je site, wat een geweldige recepten en duidelijke instructies! Zeker de laatste wijziging in opmaak waarbij de recepten makkelijk te printen zijn, is ook echt top! Bedankt voor je inspiraties en die ons al jaren veel BBQ plezier en uiteraard lekkere gerechten oplevert ;-)…

  Dan nu mijn vraag:
  Ik wil gaan starten met het koud roken (bijvoorbeeld kaas en zalm), en sta voor de keuze om een cold smoke generator (met rookmot) of inderdaad een tube smoker (met pellets) als in dit artikel te kopen. Welke zou je adviseren / vindt jij zelf het beste werken?

  • Reageer
   noskos
   donderdag, 7 januari 2021 at 17:02

   Dank je voor de complimenten!
   De smoke tube geeft heel veel rook, maar werkt wel makkelijk. Ik hoor veel mensen klagen over problemen met de CSG, uitgaan ed. maar ik gebruik die van Weber met hun rookmot. De rookmot hou ik droog (binnen, verwarmd) en ik doe die er vrij los in. Op die manier heb ik geen problemen en vind ik dat zelf de fijnste methode.

 • Reageer
  Tjopper
  donderdag, 7 januari 2021 at 17:26

  Top, bedankt voor je snelle reactie!
  Kan ik hem nog voor 21:00 uur bestellen en met een beetje geluk al een eerste sessie doen dit weekeind 😉

 • Reageer
  Mick knijnenburg
  dinsdag, 17 augustus 2021 at 12:03

  Hoi Dennis
  Ik heb dit weekend geprobeerd om te roken met de smoke tube maar ik had hem aan en als ik hem op de bbq legde had ik na 5 minuten geen rook meer heb je enig idee hoe dit komt?

  • Reageer
   noskos
   maandag, 6 september 2021 at 10:04

   Geen idee, is altijd lastig te zeggen zonder meer informatie. Had je wel de schuiven open voor zuurstof bijvoorbeeld? Bewaar je je pellets droog? Etc.

 • Reageer
  Robert
  zondag, 6 november 2022 at 14:22

  Hoi Dennis,
  Ik ben van plan om zalm koud te gaan roken. Ik heb een smoker tube en houtsnippers en tot nu toe alleen nog maar warm gerookt. In je artikel over zalm roken heb het over 10 uur roken met een CSG en korter met een tube. Hoe lang zou jij de zalm roken met een tube? En vul je dan de tube tussendoor bij?

  Bedankt alvast!

 • Reageer

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.