6 In Barbecue-accessoires

Kamado Joe speksteen (Soapstone) review

Speksteen op de Kamado Joe

De speksteen van Kamado Joe is een accessoire voor je barbecue om op te grillen. Is deze steen de moeite waard? Wat kun je er op maken? En wat zijn de voor- en nadelen van zo’n speksteen.

Half Moon Soapstone

De Engelse benaming van deze speksteen is de Half Moon Soapstone. Zo vind je hem hier ook soms in de winkels. Maar het is dus een halve maanvormig stuk speksteen. De naam speksteen of soap stone komt van hoe de steen aanvoelt, een beetje vettig. Het is een vrij zachte steensoort.

Niet alleen voor Kamado Joe!

Ik heb de speksteen bij mijn Kamado Joe Classic 3 gekocht. Voor zover ik na kan gaan is Kamado Joe op dit moment de enige die een speksteen in het assortiment heeft zitten. Maar ik kan me voorstellen dat het niet lang gaat duren voordat ook andere merken met iets soortgelijks komen.

De spekstenen van Kamado Joe passen in het Divide & Conquer systeem. Maar heb je een ander merk kamado of een ander soort barbecue dan kun je hem ook gewoon op je rooster leggen. Sterker dat geniet mijn persoonlijke voorkeur omdat je zo extra steun onder je speksteen hebt.

Voor de grotere modellen Kamado Joes zijn er de halve maanvormige stenen. Voor de kleine kamado’s is er een ronde.

Kamado Joe Soapstone (speksteen)

Waar gebruik je een speksteen voor op de BBQ?

Een speksteen gebruik je om dingen op te grillen. Je kunt zo’n steen heel warm stoken. Door het gladde oppervlak kun je er een heel mooi korstje mee aan je gerechten geven. Dus zo’n steen is ideaal voor steaks, vis, coquilles, smashburgers, een eitje en ga zo maar door.

Dat bruine korstje op je eten is waar de meeste complexe smaken vandaan komen. En dat maakt dingen die gegrild zijn juist zo lekker. Hoe meer je daarvan op je vlees kunt krijgen hoe lekkerder het zal worden.

Doordat een speksteen heel glad is heb je meer contact met het product dat erop gaat en dus meer krijg je een smaakvoller eindresultaat.

Voor- en nadelen

Zoals aan alle accessoires zijn er voor- en nadelen. Laten we als eerste maar eens kijken naar de nadelen.

Nadelen BBQ Speksteen

 • Een speksteen is dik en geleidt heel slecht de warmte. Dit zorgt ervoor dat je meer tijd nodig hebt om hem warm te stoken. Daardoor gebruik je meer brandstof dan bij bijvoorbeeld een gietijzeren bakplaat.
 • De plaat is van steen en dus breekbaar. Je zult er voorzichtig mee om moeten gaan.
 • Speksteen is een zachte steensoort, wees dus voorzichtig met spatels en dergelijke om krassen in je steen te voorkomen.
 • Een speksteen is een stuk duurder dan een gietijzeren grillplaat.

Voordelen BBQ Speksteen

 • Het oppervlak is spiegelglad, gladder dan gietijzer, en heeft dus veel contact met je product waardoor je meer van die lekkere korst krijgt.
 • De speksteen houdt heel veel warmte vast, als je er een koud stuk vlees oplegt dan koelt hij niet zomaar af maar blijft doorgaan met het bruinen van het vlees.
 • Steen roest niet. Je kunt je speksteen gerust in je barbecue laten zitten. Iets dat met gietijzer niet aan te raden is.

Onderhoud van de Kamado Joe speksteen

Omdat het een steen is heb je geen last van roest, dus je hoeft het niet te ‘seasonen’. Seasonen is het aanbrengen van een beschermend laagje zoals je bij gietijzer doet om roest te voorkomen.

Eigenlijk hoef je maar heel weinig aan de speksteen te doen want het is alleen maar een grote klomp steen en daar gebeurt nou eenmaal weinig mee.

Na afloop van een sessie even met een plamuurmes alle resten eraf schrapen. En dan de steen de volgende keer andersom in de barbecue zodat de resten van de vorige sessie eraf kunnen branden. Dun filmpje olie erop smeren met een prop keukenpapier en je kunt weer grillen.

Temperatuur meten van de speksteen

Omdat het zo lang duurt voordat een speksteen op temperatuur is en je er niet even aan voelt of hij al op temperatuur is, is het handig als je thermometer hebt waarmee je de temperatuur van het oppervlak kunt meten.

Het makkelijkste doe je dat met een infrarood thermometer. Er is een Thermapen met een ingebouwde IR thermometer. Zelf gebruik ik een goedkoper model van Amazon omdat die van Thermapen niet hoger dan 350°C gaat en je er eigenlijk voor dingen als pizza niet veel aan hebt.

In de praktijk

Ik deze video laat ik zien hoe ik een stel heerlijk ribeyes klaarmaak op de soapstone:

BBQ Speksteen – conclusie

Een speksteen voor de barbecue is een stuk duurder dan een gietijzeren grillplaat. En bij een gietijzeren grillplaat heb je een geribbelde en een gladde zijde. Dat kan een voordeel zijn maar zelf gebruik ik alleen maar de gladde kant van zo’n plaat.

Ik heb nu een aantal keer met de speksteen gewerkt en ik moet zeggen dat ik het een hele mooie aanvulling vind op alle spullen die ik voor mijn barbecues heb. Ja, het duurt even voordat hij warm is maar als hij dat eenmaal is heb je ook een perfect oppervlak om dingen dat mooie bruine korstje te geven.

Dat een speksteen niet roest is voor mij een ander groot voordeel. Mijn gietijzeren accessoires bewaar ik allemaal binnen. En dat is inmiddels een aardige verzameling geworden. Ook ben ik een luie barbecueër en haal soms mijn gietijzer de volgende dag pas uit de barbecue. Met vochtig weer is dat niet altijd ideaal. Dat deze steen de schuur in kan of in de barbecue kan blijven zitten is een heel groot pluspunt!

Alle voor- en nadelen tegen elkaar afgewogen ben ik erg positief over de speksteen. Het eindresultaat en de gemakken wat schoonmaken en onderhoud betreft wegen zeker op tegen de nadelen. Die paar tientjes extra bij de aanschaf voel je maar één keer. En het opwarmen kan sneller door in de Kamado Joe de steen dichter op het vuur te leggen.

Speksteen voor de BBQ kopen?

Ben je naar aanleiding van dit artikel geïnteresseerd in een speksteen voor je kamado? Dan vind je ze bij je lokale Kamado Joe dealer. Of bijvoorbeeld hier online. Deze link is een affiliate link, als je die gebruikt om iets te kopen krijg ik daar een klein percentage van zonder dat het jou extra kost. Op die manier steun je mij en mijn blog. Alvast bedankt!


Disclaimer: Ik heb deze speksteen zelf gekocht en alle meningen in deze review zijn van mijzelf.

Dit vind je misschien ook leuk

6 Reacties

 • Reageer
  Sandro Claessen
  woensdag, 26 januari 2022 at 08:31

  Ik gebruik de deksel van m’n dutch oven als speksteen. Werkt prima

  • Reageer
   noskos
   woensdag, 26 januari 2022 at 09:52

   Heb je een stenen Dutch Oven dan? Je hebt het artikel niet gelezen lijkt me…

 • Reageer
  Sandro Claessen
  woensdag, 2 februari 2022 at 22:03

  Yep klopt inderdaad. Heb het niet goed gelezen . Sorry

 • Reageer
  JustVodka
  vrijdag, 11 maart 2022 at 14:48

  Met het supersnel opwarmen van je steen moet je wel oppassen, want dan kunnen ze ook barsten/breken.
  Mee laten opwarmen met je bbq is het beste.
  Je steen op een al een poosje op inferno standje brandende bbq leggen is geen goed plan.
  Ik heb zelf al een barstje in de mijne zitten. En da’s duidelijk mijn eigen schuld, ik had haast, ik wou snel vlees dicht schroeien.

 • Reageer
  JvA
  zondag, 5 maart 2023 at 11:53

  Ik heb 4 grote spekstenen gerecupereerd uit een gaskachel… Mijn inziens zou ik die boven een houtvuur kunnen zetten en daar op bakken? Of zie ik het te eenvoudig?

  • Reageer
   noskos
   zondag, 5 maart 2023 at 14:13

   Ja hoor, dat zou moeten werken.

  Reageer

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.