0 In Rundvlees

Runderspareribs, Beef Back Ribs van de BBQ!

Runderspareribs, Beef Back Ribs van de BBQ.

Spareribs is één van de klassiekers van de barbecue, en die komen bijna altijd van het varken. Maar wist je dat er ook runderspareribs zijn? Deze zogenaamde Beef Back Ribs zijn vrij eenvoudig te bereiden op de barbecue en verschrikkelijk lekker.

Runderspareribs

De Amerikaanse benaming, Beef Back Ribs, voor deze snit vertelt het eigenlijk al, het zijn runderribben die hoog op de koe zitten. Dus dicht tegen de ruggengraat. Verwar ze dus niet met gewone Beef Ribs of Short Ribs want die zitten lager en zijn heel anders qua structuur. Dit lijkt veel meer op ‘gewone spareribs’ en dat is ook min of meer hoe we ze op de barbecue gaan klaarmaken.

Runderspareribs bereiden

Voor de bereiding van onze runderspareribs gaan we een soort 3-2-1 methode toepassen. We garen ze eerst 3 uur in de rook. Daarna pakken we ze in aluminiumfolie in en laten ze doorgaren tot ze gaar zijn. Dan mag de folie open en mogen ze nog een half uurtje zo liggen totdat de bark, die kruidenkorst aan de buitenkant, droog en stevig is geworden.

Waar koop je Beef Back Ribs?

Dit soort runderspareribs is niet iets dat standaard bij de supermarkt of je lokale slager ligt tenzij je een hele goede slager hebt. Maar gelukkig zijn er online slagers zoals Beef en Steak die dit soort snitten in hun assortiment hebben zitten.

Wees niet angstig om online vlees te bestellen. Het wordt diepgevroren geleverd en als je het rustig laat ontdooien in de koelkast is er niets aan de hand.

Ik had de Wagyu Beef Ribs en die zijn waanzinnig qua vlees en ze zijn mooi dooradert met dat heerlijke Wagyu vet dat zoveel smaak afgeeft. Maar je kunt dit ook heel goed met Angus runderspareribs maken hoor. Als je vlees een beetje mooi vet heeft is het al snel goed!

Runderspareribs wel of niet kruiden?

De eeuwige discussie, wel of geen kruiden op je vlees. Ik heb één rack Beef Back Ribs met alleen peper en zout gemaakt. Op de andere heb ik mijn eigen NOSKOS the Beef gebruikt. Het rack met alleen peper en zout was heel erg lekker, het andere rack ook maar dat had wat meer diepgang. De koffie en het selderijzaad versterken bepaalde smaken in het vlees zonder het te overheersen.

Puristen zullen het heiligschennis vinden, ik vind het gewoon leuk om met verschillende smaken te spelen. Dus laat je vooral niet vertellen wat je moet doen met een bepaald stuk vlees. Speel ermee en kijk zelf wat je het lekkerste vind.

Als je de kruidenroute wilt gaan dan kun je eigenlijk alles dat voor rund goed is wel gebruiken op je runderspareribs. Mijn Beef rub is een typische koffierub, als jezelf iets soortgelijks wilt maken dan zou je dit recept kunnen gebruiken.

Wanneer zijn Beef Back Ribs gaar?

We garen onze runderspareribs totdat je er met een satéprikker of voeler van je thermometer in kunt prikken en nagenoeg geen weerstand meer voelt. Runderspareribs zijn bij ongeveer 92°C gaar. De weerstand is dan alsof je in zachte boter of in een pot pindakaas prikt.

Bijgerechten

Runderspareribs is machtig eten. Je zit er heel snel vol van. En van de Wagyu Beef Back Ribs die ik had al helemaal. Dat vlees is nog machtiger. Als bij gerecht zou ik er dus niet al te zware dingen bij serveren. Een salade kan natuurlijk altijd. Pickles van rode ui, iets zuurs is een mooie tegenhanger voor het vette vlees. Of een aardappelsalade en een mustard coleslaw zou ook goed passen.

Runderspareribs, Beef BAck Ribs van de BBQ.
Afdrukken Pin
4.50 van 2 stemmen

Runderspareribs, Beef Back Ribs van de barbecue!

Spareribs van het rund, langzaam op de BBQ gegaard voor een heerlijk rokerig eindresultaat.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Amerikaans
Trefwoord Beef Back Ribs, Runderspareribs, Spareribs
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 6 uur
Totale tijd 6 uur 10 minuten
Porties 4 personen
calorieën 375kcal
Auteur noskos

Ingrediënten

 • 2 racks runderspareribs – ik gebruikte deze Wagyu Beef Back Ribs
 • BBQ kruiden voor rundvlees – bijvoorbeeld deze, of zout en peper
 • plantaardige olie

Extra benodigdheden

 • rookhout – 2 blokjes, stevige soorten als eiken, hickory en pecan passen goed
 • aluminiumfolie
 • kernthermometer – ik gebruik de Thermoworks Smoke (review)
 • cocktailprikker of een satéstokje of een kernthermometer

Instructies

 • Maak je barbecue gereed voor indirect barbecueën op zo'n 110-120°C. Als je niet weet hoe dat moet dan leg ik je dat hier stap voor stap uit.
 • Verwijder het vlies aan de achterkant van de runderspareribs.
 • Breng een dun laagje olie aan en bestrooi de ribs met de barbecuekruiden of zout en peper.
 • Voeg het rookhout toe aan het vuur. Leg de Beef Back Ribs in de barbecue, weg van het vuur. Sluit de deksel.
 • Voel na 3 uur of de kruiden vast zitten op het vlees, als dat zo is pak je de ribs strak in in een dubbele laag aluminiumfolie. Anders mogen ze nog wat langer ingepakt.
 • Leg de ingepakte ribs terug in de barbecue en plaats de voeler van de thermometer in het vlees, zorg dat je niet tegen het bot aan meet.
 • Als de themometer 92°C aangeeft, zo'n 2,5 uur later, open je de folie en prik je met een satéprikker of de voeler van een thermometer of het vlees zacht is.
  De voeler moet er in gaan als in zachte boter of als in een pot pindakaas.
 • Als het vlees gaar is vouw je de folie tot een soort bootje (zie de video) en mag de kruidenkorst een half uur opdrogen en stevig worden.
 • Haal de Beef Back Ribs van de barbecue, laat ze een kwartiertje onder folie rusten en serveer ze dan.

Video

Voedingswaarden

Serving: 100g | Calories: 375kcal

Nog meer trek?

Heb je na het zien van deze runderspareribs trek gekregen in meer ribs van de barbecue? Kijk dan ook eens naar deze recepten:


Heb je deze runderspareribs gemaakt? Dan hoor ik graag wat je er van vond. Laat je het me hieronder of op social media weten? BBQ-NL is als @noskosbbq te vinden op Instagram. Als je de hashtag #noskosbbq gebruikt of me tagt zie ik het vanzelf langskomen.


En als je helemaal geen genoeg kunt krijgen van barbecue dan is er ook nog mijn Vurige Verhalen podcast!

Dit vind je misschien ook leuk

Geen Reacties

4.50 from 2 votes (2 ratings without comment)

Reageer

Rating recept
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.