60 In Ribs/ Vlees bereidingen

3-2-1 spareribs van de BBQ, zo maak je ze

3-2-1 spareribs van de barbecue

Er zijn heel erg veel manieren om spareribs op de barbecue klaar te maken, maar deze 3-2-1 spareribs blijven toch mijn favoriet. 3-2-1 slaat op de manier van bereiden en is niet zozeer een vast recept. Lees snel verder als je zelf ook de lekkerste ribs op de BBQ wilt maken.

Welke spareribs voor 3-2-1 methode?

Voor dat we überhaupt met de bereiding gaan beginnen moeten we het eerst over de ribs hebben. Want tegenwoordig is er een hoop te koop bij de online slager. In principe kun je deze methode op alle soorten spareribs loslaten. Al pas ik liever de Easterwood methode toe bij vettere varkensrassen en dunnere dunnere racks.

Maar wat het je dan wel nodig? Mijn voorkeur gaat bij 3-2-1 spareribs uit naar een dikbevleesde spareribs of buikribben. En de buikribben dan het liefst uitgesneden in St.Louis-stijl.

Wat is de 3-2-1 methode voor spareribs?

De 3-2-1 methode wordt gebruikt bij spareribs die op een lage temperatuur gedurende lange tijd op de barbecue worden gegaard. De cijfers staan voor drie uur zo op de barbecue, dan twee uur ingepakt in aluminiumfolie en dan nog één uur zonder folie terug.
Deze manier van bereiden komt uit de VS en werkt goed als je, zoals ze daar doen, mooie dikke buikribben gebruikt. Dat is echter hier meestal niet het geval omdat we hier over het algemeen lenderibben gebruiken. Onze ribben zijn kleiner, dunner en malser. De tijden moeten daarom aangepast worden.

3-0,75-1 spareribs

Omdat 3-2-1 spareribs lekkerder klinkt dan 3-0,75-1 spareribs houden we voor het gemak de originele naam aan in barbecueland.
We beginnen met het verwijderen van het vlies en het kruiden van de spareribs.

Spareribs ontvliezen

Het vlies verwijder je heel gemakkelijk met een keukenpapiertje zoals ik je in dat YouTube filmpje demonstreer.

Als kruiden gebruik ik mijn eigen NOSKOS kruiden, maar je kunt ook heel makkelijk een eigen rub maken.

Gekruide spareribs


Daarna gaan de ribben drie uur in de barbecue zodat de kruiden samen met de rook de zogenoemde ‘bark’ kunnen vormen. Dat is die mooie donkere kruidenkorst die je ribs zo lekker maakt.

Inpakken

Na die eerste periode  pak je de ribs strak in folie in. Je kunt daar extra smaakstoffen aan toevoegen. Een mengsel van appelsap en een scheutje Jack Daniel’s gebruikte ik vroeger. Tegenwoordig is mijn vaste mix boter, agavesiroop en lichtbruine basterdsuiker.
Met die toevoegingen creëer je weer een extra laag smaak in je ribs zodat je meer diepgang in je eindresultaat krijgt.

Ribs klaar om ingepakt te worden met boter, suiker en agavesiroop.

Meestal pak ik mijn ribs maar drie kwartier in.We houden er hier in huize noskos niet van als de  ribs te zacht worden of van het bot vallen. Ik vind de structuur zelf minder lekker worden als ze langer dan een uur in de folie hebben gezeten.

Normaal leg je de ribben met de vleeskant naar boven in de BBQ. In de folie leg ik ze andersom. Anders loopt alles wat je er in de folie bijstopt van het vlees af en ik wil juist dat het daarmee contact blijft houden.

Na de folie

Ribs nadat ze uit de folie komen.

Als de ribs uit de folie komen is het vlees en de bark zacht en kwetsbaar. Het is dus zaak om ze voorzichtig weer terug op het rooster te leggen. De bark mag nu weer stevig worden.
Ook is dit het moment om je spareribs van saus te voorzien. Dit doe je zo’n half uur voordat je ribs klaar zijn. Je smeert een dun laagje barbecuesaus op de ribben en laat dit karamelliseren. Ik gebruik hier mijn eigen saus voor, maar deze zelfgemaakte werkt ook prima.

Ribs ingesmeerd met BBQ saus

Omdat de meeste barbecuesauzen die goed zijn voor ribs veel suikers bevatten doe je dit dus tegen het einde. Doe je het eerder dan worden de suikers heel erg donker of verbranden ze zelfs.

Wanneer zijn 3-2-1 spareribs gaar?

‘Dus na een half uur uit de folie moet ik de saus erop smeren?’ Niet altijd, dat ligt een beetje aan de ribben die je gebruikt. Heb je dikbevleesde ribben dan zal het wat langer duren voor ze gaar zijn. Er is dus niet een pasklaar antwoord op te geven.
Je ribben zijn gaar als je tussen de botjes een cocktailprikker of satéstokje kunt steken en deze er zonder al te veel weerstand in gaat. (90°C als je met een kernthermometer meet. ) Je moet dus een beetje schatten wanneer het zover is. Hele dikke ribben kunnen soms wel 45 minuten tot een uur langer nodig hebben.

Andere tijden?

De tijden bij deze methode zijn nog al eens stof voor een flinke discussie. De één doet geen drie maar twee uur aan het begin. De ander pakt twee uur in. En dan kun je je ook nog druk maken over wat je in de folie bij de ribben doet.
Laat je hier vooral niet gek door maken als je je aan het inlezen bent om deze manier van barbecueën een keer te proberen. Waar het uiteindelijk op neer komt is persoonlijke smaak en voorkeur. Wij vinden ze hier zo het lekkerste, maar dat wil niet zeggen dat die andere manieren geen goede ribs opleveren.

Ga vooral zelf aan de slag. Koop een paar racks en probeer uit wat jij lekker vindt! Ik hoor graag van je waar je uiteindelijk bij uitkomt.

3-2-1 ribs eerder klaarmaken

Eén van de vragen die ik het meest krijg over deze ribs is of je deze ribben eerder klaar kunt maken en hoe je dat moet doen.

Ja, je kunt 3-2-1 spareribs eerder maken en later opwarmen. De beste manier daarvoor is deze:

  1. Doe alleen de eerste twee fases en haal de spareribs dan van de barbecue.
  2. Open de folie en laat de ribben afkoelen naar kamer temperatuur. Leg ze dan ingepakt in de koelkast.
  3. Warm ze de volgende keer op tot ze gaar zijn, smeer ongeveer 30 minuten voor ze gaar zijn de barbecuesaus op de ribben.

Gevacumeerd, of goed in plasticfolie en een diepvrieszak ingepakt, kun je ze ook na de tweede stap invriezen.

En wat serveer je bij je 3-2-1 spareribs?

Als je het Nederlands wilt houden dan doe je er patat bij. Maar als je typisch Amerikaanse bijgerechten wilt serveren dan zou ik voor cornbread, coleslaw en baked beans gaan. Een hele lekkere klassieke combinatie die je in elke Amerikaanse barbecue joint tegenkomt.

Je hebt ribs over, wat nu?

In de koelkast blijven je ribs zo’n vier dagen goed. Opwarmen kun je in aluminiumfolie in een oven van 140-160°C. Als je een vacumeermachine hebt en je ribs vacumeert dan kun je ze in een bak met heet water (80-90°C) opwarmen.
Zelf vind ik het lekkerder om er rib sandwiches van te maken, mijn recept vind je hier. Er is weinig lekkerder dan een heerlijk broodje met het vlees van je 3-2-1 spareribs!

3-2-1 spareribs van de barbecue
Afdrukken Pin
4.20 van 15 stemmen

3-2-1 spareribs

De 3-2-1 methode is één van de manieren om fantastische, low & slow spareribs op de barbecue te maken. 
Gang Hoofdgerecht
Keuken Amerikaans, BBQ
Trefwoord Low & Slow, Ribs, Spareribs
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 6 uur
Rusttijd 10 minuten
Totale tijd 6 uur 30 minuten
Porties 4
calorieën 620kcal

Ingrediënten

Voor in de folie

  • 6 eetlepels roomboter – ongezouten
  • 6 eetlepels agavesiroop
  • 6 eetlepels lichtbruine basterdsuiker

Extra benodigdheden

    Extra benodigdheden

    • rookhout – 2 blokjes of handjes snippers, appel of kers is lekker
    • aluminiumfolie – liefst een beetje dik
    • cocktailprikker of een satéstokje of een kernthermometer

    Instructies

    • Maak de barbecue klaar voor indirect gebruik op 107-120°C. Als je niet weet hoe dat moet dan laat ik je hier zien hoe je indirect barbecuet.
    • Verwijder het vlies aan de botkant van de ribben. Wrijf ze daarna lichtjes in met olie.
    • Strooi een mooie laag kruiden op de ribben.
    • Doe het rookhout bij het vuur en leg de ribben, vleeskant naar boven, in de barbecue weg van het vuur.
    • Haal na 3 uur de ribs uit de barbecue.
    • Plaats twee vellen aluminiumfolie op elkaar. Smeer 1,5 eetlepel van de boter in een rechthoek ter grootte van de ribs op de folie. Verdeel hier ook 1,5 eetlepel van de agavesiroop en bruine suiker over.
    • Leg de ribben met de vleeskant op het mengsel en verdeel 1,5 eetlepel boter, agave en suiker over de botkant. Vouw de aluminiumfolie strak dicht. Herhaal met de andere spareribs. (We gebruiken twee vellen folie omdat de folie nog weleens aan het rooster blijft kleven en scheurt als je de pakketjes uit de barbecue haalt. Met twee vellen folie loopt dan niet al het vocht je barbecue in.)
    • Leg de ingepakte ribben dit keer met de vleeskant naar beneden 3 kwartier tot 1 uur terug in de barbecue.
    • Haal de ribs uit de barbecue en pak ze uit. Doe dit voorzichtig. De stoom die uit de folie komt is heet en de ribs zijn nu vrij zacht. Leg ze terug in de barbecue. Botkant weer naar beneden.
    •  Smeer de ribs ongeveer een half uur voordat ze gaar zijn in met een dun laagje van de barbecuesaus.
    • Na 30 minuten zijn de ribs rond de 90°C en kun je met een cocktailprikker of satéstokje zonder al te veel weerstand tussen het vlees prikken. Ze zijn dan klaar en mogen van de barbecue.
    • Laat de ribben 5 tot 10 minuten rusten voordat je ze aansnijdt. Dat snijden gaat het makkelijkst met de vleeskant naar beneden.

    Video

    Voedingswaarden

    Serving: 200g | Calories: 620kcal

    Trek gekregen in meer spareribs?

    Heb je na deze 3-2-1 spareribs trek gekregen in meer spareribs van de BBQ? Kijk dan ook eens hier:


    Heb je deze 3-2-1 spareribs gemaakt? Dan ben ik erg benieuwd wat je er van vond. Laat je het me hieronder of op social media weten? BBQ-NL is te vinden op Instagram. Als je de hashtag #noskosbbq gebruikt zie ik het vanzelf langskomen op Instagram.

    Dit vind je misschien ook leuk

    60 Reacties

  • Reageer
    Erwin Amesz
    woensdag, 24 april 2019 at 08:36

    He Noskos,

    Even een hele brutale vraag……. stel ik heb geen BBQ tot mijn beschikking (wil de collega’s op mijn verjaardag verrassen met een broodje rib) op het werk en kan ook thuis de BBQ niet inzetten…. wat dan? Ik heb op het werk de beschikking over een hele grote restaurant oven (incl. stoom) en kan dus geen rooksmaak inzettenn. Behalve dan royaal gebruik maken van gerookt paprika poeder in de rub.

    Wat zou jij dan doen? De ribs moeten natuurlijk dusdanig mals zijn dat ik de botjes kan verwijderen voordat ik 1/3 slab op een broodje knal.

    Gr. Erwin

    • Reageer
      noskos
      woensdag, 24 april 2019 at 13:38

      Gewoon dezelfde bereiding aanhouden en waar barbecue staat oven denken 😉

  • Reageer
    Lex
    zaterdag, 1 juni 2019 at 18:18

    Hi Noskos,

    Zou ik ipv de agave siroop ook ahornsiroop kunnen gebruiken?

    groetjes Lex

    • Reageer
      noskos
      zondag, 2 juni 2019 at 11:40

      Lastige vraag waar ik het antwoord niet op weet. Ik heb het nooit gebruikt voor zoiets. Agave heeft iets rokerigs dat goed past. Je kunt het altijd proberen, ik hoor het graag.

  • Reageer
    Lex
    zondag, 2 juni 2019 at 13:10

    Ik hou je op de hoogte, ze liggen er nu op en over ong, 2,5 uur ga ik ze inpakken

  • Reageer
    Lex
    woensdag, 12 juni 2019 at 18:04

    Hi Dennis,

    Ik heb de ahornsiroop gebruikt ipv de agavesiroop en dit was heerlijk hoor!!

    • Reageer
      noskos
      zaterdag, 15 juni 2019 at 13:44

      Kijk, altijd fijn om te horen dat er alternatieven zijn als de agavesiroop op is 😉

  • Reageer
    Will
    vrijdag, 16 augustus 2019 at 10:38

    Hoi Noskos,

    Fijne uitleg! Ik ga dit eens proberen! 🙂 Heb nog wel een vraagje:
    Op welke manier kan je deze spareribs het best bereiden? Is dat beter met de Minion- of de snakemethode? (Heb een 57cm kogelbbq)

    • Reageer
      noskos
      vrijdag, 16 augustus 2019 at 16:23

      Voor een uur of 5-6 zou je met de minion methode goed weg moeten kunnen komen hoor. Eventueel op de helft van de tijd wat koude briketjes erbij.

  • Reageer
    Niet Tot 71
    zondag, 3 november 2019 at 20:28

    Vandaag jouw recept als basis gebruikt voor mijn ribs. Ik heb voor wat pittigheid nog wat Hot Curry poeder en Chili poeder in de rub gedaan. Zelf had ik ook geen Agave siroop in huis en heb daarvoor in de plaats wat honig gebruikt. Ook had ik een scheutje zoete ketjap gebruikt tijdens de inpak fase. Ik was bang dat het geheel behoorlijk zoet zou worden, maar dat viel alleszins mee.
    Het was super lekker en de dikbevleesde ribs waren na de 3-2-1 methode (echt twee uur ingepakt gehad) super qua gaarheid.

  • Reageer
    Edwin
    vrijdag, 24 april 2020 at 21:25

    Top recept!! 4dikke ribs 7 uur bezig met een heerlijke geurende tuin en nieuwsgierige buren binnen 20min op!! Heerlijk

  • Reageer
    Bart
    maandag, 29 juni 2020 at 13:00

    Ola! Als ik de spareribs rond 13.00 klaar heb. Maar wil ze savonds serveren. Zou je ze dan helemaal bereiden, dus inclusief de laatste stap? Of alleen tot en met de 2 uur in alu folie. Dan in de folie bewaren en savonds de laatste stap doen?

    Gr. Bart

    • Reageer
      noskos
      maandag, 29 juni 2020 at 19:36

      Dan zou ik dat laatste doen. de laatste stap doen om ze op te warmen en de saus erop te doen.

  • Reageer
    Chris Misker
    zondag, 12 juli 2020 at 18:01

    Ik heb niet van die hele dikke spareribs, dus ik denk dat 3 uur te lang is voor ons… welke temperatuur moeten ze ongeveer zijn na de eerste “stap”? Of maakt dat niet uit, en moeten ze er gewoon 3 uur op?

    • Reageer
      noskos
      vrijdag, 17 juli 2020 at 16:28

      Ik doe standaard de drie uur. Ik wil dat mijn kruiden goed vastzitten en er genoeg rook op zit.

  • Reageer
    De Vylder Rudy
    zaterdag, 18 juli 2020 at 21:00

    Net voor de eerste maal zelf low & slow ribs klaar gemaakt. Iberico ribs met Noskos kruiden en ahorn ipv agave. Resultaat was buitengewoon lekker.
    Bedankt voor alle recepten en filmpjes!

  • Reageer
    bart verhaeghe
    zaterdag, 25 juli 2020 at 08:35

    beste, de tempratuur van de bbq blijf dat voor iedere stap rond die 120 graden

    • Reageer
      noskos
      maandag, 10 augustus 2020 at 16:50

      Bij elkaar zijn het 4 eetelepels. Als je meer nodig hebt kun je het altijd verdubbelen.

  • Reageer
    Bas
    vrijdag, 7 augustus 2020 at 19:42

    Top recept, dank je wel! Voor de eerste keer spareribs zelf op mijn weber gemaakt, en meteen een doorslaand succes. De familie wil niet anders meer! De minion methode hield het net lang genoeg vol, al was ik met iets teveel brandende briketten gestart en werd de temperatuur veel te hoog. Wat briketten eraf gehaald, en een prima eindresultaat.
    Ik ga je andere recepten ook maar eens bekijken!

  • Reageer
    Wil
    maandag, 24 augustus 2020 at 18:48

    super recept……. het waren dikke spareribs had ze iets langer in de folie moeten laten zitten (1.5uur) maaaaar ze waren super lekkerrr.
    Thx voor het recept

  • Reageer
    Ton
    maandag, 14 september 2020 at 15:44

    voor het eerst spareribs op mijn weber gemaakt met 123 methode.
    Super lekker.
    Alleen wil ik ze volgende keer wat minder stug..
    Wat kan ik dan beter verlengen 1,2 of 3
    Bedankt

    • Reageer
      noskos
      dinsdag, 29 september 2020 at 09:36

      De tijd in de folie. Of langer laten liggen daarna.

  • Reageer
    Michel Groenewegen
    maandag, 19 oktober 2020 at 18:28

    Zaterdag staan deze op het menu voor vier man(in deze tijd moet je selectief zijn;-) Is dan twee hele ribs genoeg? (Ik server vroeg op de avond cornbread met salade en heel wat biertjes later de ribs)

  • Reageer
    Sylvia
    donderdag, 26 november 2020 at 18:43

    Beste, is het nodig om in de laatste fase de ribjes met saus in te smeren?
    Normaal doe ik ze in de oven met kruiden en honing. En laat dit een nacht intrekken. Dan gaan ze voor 3 uur in de oven op 125 graden.

    • Reageer
      noskos
      maandag, 30 november 2020 at 20:26

      Bij dit soort recepten is dat de volgorde. De saus bevat een hoop suiker en als je je zoete componenten aan het begin toevoegt verbranden ze.

  • Reageer
    Louis
    zaterdag, 5 december 2020 at 18:06

    Ribs waren heerlijk , bij het maken van de saus dacht ik dat het te pittig zal worden maar nee waren helemaal goed

  • Reageer
    Marco
    maandag, 14 december 2020 at 17:07

    Ha Dennis,
    Van het weekend jouw 1-2-3 recept spare-ribs gemaakt. Redelijk gelukt, echter wat jij al schreef was iets te gaar en das jammer.

    Nou deed ik dit op mijn weber 57cm. Ik heb een kolenring en diffuser-plate aangeschaft beide van RVS. De diffuser-plate had ik afgedekt met aluminiumfolie en de kolenring gevuld met 2 volle briketten-houders(3/4 weber brikettenstarter).

    Het lukt mij niet om mijn temperatuur constant te houden op bv 115 °c. Temperatuur blijft oplopen ook al zijn de onderste ventilatieroosters dicht. Kan natuurlijk te maken hebben hoeveelheid ecobrasa briketten. Nu heb ik volgens mij weleens gelezen bij 1 van jouw filmpjes dat aluminiumfolie ook van invloed kan zijn. Temperatuur heb ik gemeten op het rooster met Fantast temp.meter van Ikea. Wellicht heb jij nog andere tips. Bvd.

    Vriendelijke groet, Marco

    • Reageer
      noskos
      maandag, 21 december 2020 at 15:32

      Aluminiumfolie heeft geen invloed hoor. De reden dat je temperatuur oploopt is dat er teveel zuurstof bij komt. En ik weet niet met hoeveel brandende kolen je begint, maar dat is natuurlijk ook van invloed, als je een groot vuur hebt is dat lastiger te beheersen.

  • Reageer
    Marco
    dinsdag, 22 december 2020 at 08:41

    Thanks voor de reactie Dennis …. Wellicht teveel briketten. Is een lastiger vind ik maar aldoende leert men…. Fijne dagen Dennis.

    Groet Marco

  • Reageer
    Albert
    zondag, 31 januari 2021 at 17:23

    Hallo Dennis, heb je ook ervaringen met wat extra ribs maken voor een volgende keer? Dat je bijvoorbeeld stap 1 en 2 doet en vervolgens b.v. invriest? Ik ben benieuwd.

  • Reageer
    Maurice
    donderdag, 4 februari 2021 at 17:03

    Hi Dennis,

    Ik wil deze spareribs gaan maken op WSM. Nu zou ik er met veel passen en meten misschien 3 racks op kwijt kunnen en ik wil er eigenlijk 6 a 8 gaan maken. Ik heb van 2 van die ribrekjes waar er per rek 4 in kunnen.
    Zou ik die rekjes kunnen gebruiken voor de eerste fase? En eventueel voor de fase in het zilverfolie ook? Het lijkt me dat het voor laatste fase met de saus geen optie is.
    Wat denk jij?

    Groet, Maurice

    • Reageer
      noskos
      vrijdag, 5 februari 2021 at 23:10

      Ik zou rekjes gebruiken voor de periode dat de ribs niet ingepakt zijn. Als ze in de folie zitten wil je ze liggend hebben omdat anders al het vocht onderin gaat staan en niet heel veel contact heeft met het vlees.

  • Reageer
    Maurice
    zondag, 7 februari 2021 at 15:09

    Oke, dank je wel!! Ribbetjes liggen nu lekker op de barbecue, echt weer er voor!

  • Reageer
    Edwin
    zondag, 28 februari 2021 at 21:48

    hi dennis, ik heb 6 baby backribs gekruid met noskos kruiden en in de bastard van 110 graden, indirect gelegd voor 3uur.
    Vervolgens dubbellaag alum.folie met daarop boter, agave siroop en licht bruine basterdsuiker,vleeskant naar beneden en de andere kant dezelfde behandeling. Strak dichtgevouwen en deze weer met vleeskant naar beneden op de bbq 110 graden indirect.
    1 uur later aluminiumfolie eraf gehaald..
    Helaas waren de ribben (vleeskant) verbrand. Ik vermoed door gekaramaliseerde suiker/siroop..
    Wat doe ik niet juist?

    • Reageer
      noskos
      donderdag, 4 maart 2021 at 13:02

      Waar heb je die 110°C gemeten? Op het rooster of met de thermometer van de Bastard? Bij 110°C op je rooster verbrandt er niets in een uur. Zo doe ik het al jaren, sterker, ik doe het op 120°C.

  • Reageer
    Edwin
    donderdag, 4 maart 2021 at 13:15

    de thermometer van de Bastard.

    • Reageer
      noskos
      donderdag, 4 maart 2021 at 13:17

      Ik denk dat het daar fout gaat. Die ingebouwde thermometers zijn niet altijd even nauwkeurig. Ik meet altijd op het rooster omdat daar mijn vlees ligt. En het dan ook voor iedereen het zelfde is.

  • Reageer
    Dirk
    zondag, 4 april 2021 at 19:55

    Hé Dennis, voor de tweede keer ribs gemaakt geïnspireerd door dit recept. Vandaag dik bevleesde ribs. 8 uur erop gelegen. 4-1-3. Echt heel nice geworden.

    Je site is ook top voor een beginner zoals ik. Top dat je dat doet! Als support heb ik het noskos pretpakket met kruiden en bbq saus besteld bij b&s. (Y)

  • Reageer
    Chris
    donderdag, 10 juni 2021 at 10:10

    Hoi! Ik heb dit recept/methode altijd gebruikt op mijn weber. Vaak deed ik er dan een bankje met water in naast de brandende kolen. Nu heb ik vanaf morgen eindelijk mijn Bastard Large. Moet ik hier ook een bakje water onder de ribben zetten of heeft dit geen meerwaarde in een kamado?

    • Reageer
      noskos
      vrijdag, 11 juni 2021 at 19:50

      In je kamado is een bak water niet nodig. Het keramiek heeft massa genoeg.

  • Reageer
    Frank
    maandag, 14 juni 2021 at 11:00

    Hai , goedemorgen.

    In dit recept is de kerntemperatuur 90 graden.

    Op de lijst van bbq-helden staat 70 graden
    In het boek smoky goodness zie ik 72 graden staan.

    Wat voor verschil maakt dit.??

    vriendelijke groet,

    Frank

    • Reageer
      noskos
      maandag, 14 juni 2021 at 19:59

      De temperatuur is een indicatie. Als je meer van mijn sparerib recepten bekijkt zul je zien dat ik op gaarheid kook. Als de voeler van je thermometer, een satéstokje of een cocktailprikkertje er zonder weerstand inglijdt dan zijn je ribs goed. De keren dat ik heb gemeten is dat rond de 90°C. Maar meten doe ik alleen om een indicatie te hebben voor de mensen die dat graag willen weten. Die temperatuur is niet wat bepaalt of je ribs gaar zijn.

  • Reageer
    Nick
    woensdag, 14 juli 2021 at 15:12

    Hallo Dennis,
    heb je ook ervaringen met wat extra ribs maken voor een volgende keer? Dat je bijvoorbeeld stap 1 en 2 doet en vervolgens b.v. invriest?

    • Reageer
      noskos
      woensdag, 4 augustus 2021 at 21:28

      Ik niet, maar er zijn veel mensen die dat doen.

  • Reageer
    Joe
    maandag, 23 augustus 2021 at 20:01

    Hoi, ik lees op bbq vlees sites dat er zoveel verschillende spareribs zijn maar welke heeft u gebruikt is uw video?

    • Reageer
      noskos
      maandag, 6 september 2021 at 09:57

      Ik gebruik de laatste tijd meestal de St. Louis style ribs van Beef en Steak. Dat zijn erg lekkere ribs met veel vlees.

  • Reageer
    Frasca
    vrijdag, 29 oktober 2021 at 12:25

    Bedankt voor de super website!
    Heeft het nut om de racks de dag van te voren al in de rub te zetten of is dan juist het gevaar dat het zout het vocht eruit haalt?

    • Reageer
      noskos
      vrijdag, 29 oktober 2021 at 15:48

      Als je heel lang van te voren je rub aanbrengt en die heeft aardig wat zout dan krijg je een soort “hammige” smaak aan je ribs. Voor mij een reden om het niet heel erg ver van te voren te kruiden.

  • Reageer
    koen
    zaterdag, 8 januari 2022 at 09:05

    Hoi de link naar de zelfgemaakte kruidenmix werkt helaas niet

    • Reageer
      noskos
      zaterdag, 8 januari 2022 at 13:48

      Gefixt, dank je voor het melden!

  • Reageer
    Martijn Hoedjes
    vrijdag, 25 maart 2022 at 21:02

    Komend weekend ga ik wederom mijn geliefde spareribs maken, geïnspireerd op jouw recept maar met een kleine eigen twist.

    Rub: 50 g donkerbruine basterdsuiker
    2.5 el gerookte paprikapoeder
    2 tl grof zeezout
    2 tl vers gemalen peper
    1 tl gemalen komijn
    1 tl chilipoeder
    0.5 tl mosterdpoeder

    Ik doe ze eerst 2,5 uur indirect op 110 graden en elk half uur even licht insprayen met een mengsel van appelsap en appelciderazijn

    Tijdens het inpakken smeer ik de aluminiumfolie in met een soort licht gecarameliseerde saus die ik heb gemaakt van de roomboter, br. basterdsuiker en agavesiroop (nog lekkerder en makkelijker aan te brengen) dan nog 1,5 ingepakt op de BGE.

    Na het uitpakken smeer ik ze een half uur voor dat ze klaar zijn in met een warme “glaze” van Sweet Baby Ray’s Hickory & Brown Sugar barbecuesaus, met een eetlepel honing en een eetlepel van de gecarameliseerde saus, zo’n 5 minuten voor het einde herhaal ik dit nog een keer. Echt gruwelijk lekker!

  • Reageer
    Frans
    zaterdag, 14 mei 2022 at 15:46

    Hi Dennis,

    Al enige tijd groot fan van je filmpjes. Lekker nuchter en relaxed.
    Ik heb een WSM en daar liggen nu de ribben op. Ik dubbelcheck de temperatuur met een inkbird thermometer om de temp in de koepel van de WSM te controleren en zie dat de inkbird een veel hogere temp (circa 15 graden meer) aangeeft dan die van de WSM. Welke temp is juist denk je? Of wat is een goeie test of goeie thermometer om dit te checken. Ik vind m’n ribs soms wat droog dus misschien komt dat door een te hoge temp?

    Gr. Frans

    • Reageer
      noskos
      zaterdag, 14 mei 2022 at 16:00

      De juiste temperatuur is die gemeten, met een thermometer die je kunt vertrouwen, ter hoogte van je vlees. Dat is wat ik ook doe en dat zijn de temperaturen die ik geef in mijn recepten. Waarschijnlijk is de inkbird wel ok. Maar je kunt hem altijd even testen in een pannetje met kokend water en een glas met ijsblokjes.

  • Reageer
    Bert
    maandag, 25 juli 2022 at 16:34

    Hallo,

    Gisteren de 3-1-1 methode gehanteerd met jou NOSKOS rub en BBQ saus. Alles uitgevoerd zoals in jou filmpje. Mijn ribs waren veel te donker en aan de kanten te droog. De enige oorzaak die ik kan bedenken is dat mijn temperatuur is doorgeschoten naar ca. 130 / 135 graden. Kan dit het verschil maken? Wellicht andere tips? Wellicht volgende keer toch de kern temperatuur meter gebruiken?

    • Reageer
      noskos
      zondag, 7 augustus 2022 at 20:26

      Kan aan een heleboel factoren liggen. Te hoge temperatuur ter hoogte van het rooster, dunne ribs, stralingswarmte van de kolen. Dat is zo moeilijk te zeggen.

  • Reageer
    Willem
    zaterdag, 12 november 2022 at 19:20

    Vandaag voor het eerst dit recept gebruik.
    De ribs waren fantastisch lekker
    Meestal deed in de tweede sessie met appelsap inpakken maar met boter, suiker en siroop was veel beter.
    Ze waren mals naar niet dat ze uitelkaar vallen ze hadden nog wat bite.
    Voor herhaling vatbaar.

  • Reageer
    Dirk
    vrijdag, 5 mei 2023 at 20:56

    5 sterren
    Dennis,

    Is er een reden waarom je inpakt in aluminium folie i.p.v. butcher paper? Ik heb een paar vergelijkingen gezien en de meningen zijn verdeeld. Nu heb ik nog zo’n 50m rol liggen en twijfel of ik mijn spare ribjes daarmee ga inpakken of dat ik de rol nog lekker laat liggen tot een ander recept.

    • Reageer
      noskos
      zaterdag, 6 mei 2023 at 14:19

      Ja hoor, die is er. Meerdere zelfs.

      Butcherpaper is een stuk duurder dan aluminiumfolie.

      Het werkt een stuk onhandiger dan folie omdat het niet in vorm blijft zitten.

      Als je als het vlees klaar is je folie even open doet in de barbecue dan stijft de barkop/ droogt uit en dan heb je dezelfde als dat je met butcherpaper inpakt.

      Om zo maar een paar redenen te noemen.

  • Reageer
    Dirk
    zaterdag, 6 mei 2023 at 20:42

    Thanks.

    Ik heb hier nog zo’n 50m rol liggen namelijk en zit te bedenken wat ik er allemaal mee kan en ga doen :-).
    De ribjes morgen gaan gewoon in de alu deze keer.

  • Reageer
    Stijn
    donderdag, 18 mei 2023 at 06:32

    5 sterren
    Heerlijk! Enige wijziging die ik aanbracht was honing ipv siroop. Als imker kon ik dat niet maken om siroop te pakken

  • Reageer

    Rating recept




    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.