23 In Ribs/ Vlees bereidingen

3-2-1 spareribs van de BBQ, zo maak je ze

3-2-1 spareribs van de barbecueEr zijn heel erg veel manieren om spareribs op de barbecue klaar te maken, maar deze 3-2-1 spareribs blijven toch mijn favoriet. 3-2-1 slaat op de manier van bereiden en is niet zozeer een vast recept. Lees snel verder als je zelf ook de lekkerste ribs op de BBQ wilt maken.

3-2-1 methode voor spareribs

De 3-2-1 methode wordt gebruikt bij spareribs die op een lage temperatuur gedurende lange tijd op de barbecue worden gegaard. De cijfers staan voor drie uur zo op de barbecue, dan twee uur ingepakt in aluminiumfolie en dan nog één uur zonder folie terug.
Deze manier van bereiden komt uit de VS en werkt goed als je, zoals ze daar doen, mooie dikke buikribben gebruikt. Dat is echter hier meestal niet het geval omdat we hier over het algemeen lenderibben gebruiken. Onze ribben zijn kleiner, dunner en malser. De tijden moeten daarom aangepast worden.

3-0,75-1 spareribs

Omdat 3-2-1 spareribs lekkerder klinkt dan 3-0,75-1 spareribs houden we voor het gemak de originele naam aan in barbecueland.
We beginnen met het verwijderen van het vlies en het kruiden van de spareribs.

Spareribs ontvliezenHet vlies verwijder je heel gemakkelijk met een keukenpapiertje zoals ik je in dat YouTube filmpje demonstreer.

Als kruiden gebruik ik mijn eigen NOSKOS kruiden, maar je kunt ook heel makkelijk een eigen rub maken.

Gekruide spareribs
Daarna gaan de ribben drie uur in de barbecue zodat de kruiden samen met de rook de zogenoemde ‘bark’ kunnen vormen. Dat is die mooie donkere kruidenkorst die je ribs zo lekker maakt.

Inpakken

Na die eerste periode  pak je de ribs strak in folie in. Je kunt daar extra smaakstoffen aan toevoegen. Een mengsel van appelsap en een scheutje Jack Daniel’s gebruikte ik vroeger. Tegenwoordig is mijn vaste mix boter, agavesiroop en lichtbruine basterdsuiker.
Met die toevoegingen creëer je weer een extra laag smaak in je ribs zodat je meer diepgang in je eindresultaat krijgt.

Ribs klaar om ingepakt te worden met boter, suiker en agavesiroop.Meestal pak ik mijn ribs maar drie kwartier in.We houden er hier in huize noskos niet van als de  ribs te zacht worden of van het bot vallen. Ik vind de structuur zelf minder lekker worden als ze langer dan een uur in de folie hebben gezeten.

Normaal leg je de ribben met de vleeskant naar boven in de BBQ. In de folie leg ik ze andersom. Anders loopt alles wat je er in de folie bijstopt van het vlees af en ik wil juist dat het daarmee contact blijft houden.

Na de folie

Ribs nadat ze uit de folie komen.Als de ribs uit de folie komen is het vlees en de bark zacht en kwetsbaar. Het is dus zaak om ze voorzichtig weer terug op het rooster te leggen. De bark mag nu weer stevig worden.
Ook is dit het moment om je spareribs van saus te voorzien. Dit doe je zo’n half uur voordat je ribs klaar zijn. Je smeert een dun laagje barbecuesaus op de ribben en laat dit karamelliseren. Ik gebruik hier mijn eigen saus voor, maar deze zelfgemaakte werkt ook prima.

Ribs ingesmeerd met BBQ sausOmdat de meeste barbecuesauzen die goed zijn voor ribs veel suikers bevatten doe je dit dus tegen het einde. Doe je het eerder dan worden de suikers heel erg donker of verbranden ze zelfs.

Wanneer zijn 3-2-1 spareribs gaar?

‘Dus na een half uur uit de folie moet ik de saus erop smeren?’ Niet altijd, dat ligt een beetje aan de ribben die je gebruikt. Heb je dikbevleesde ribben dan zal het wat langer duren voor ze gaar zijn. Er is dus niet een pasklaar antwoord op te geven.
Je ribben zijn gaar als je tussen de botjes een cocktailprikker of satéstokje kunt steken en deze er zonder al te veel weerstand in gaat. (90°C als je met een kernthermometer meet. ) Je moet dus een beetje schatten wanneer het zover is. Hele dikke ribben kunnen soms wel 45 minuten tot een uur langer nodig hebben.

Andere tijden

De tijden bij deze methode zijn nog al eens stof voor een flinke discussie. De één doet geen drie maar twee uur aan het begin. De ander pakt twee uur in. En dan kun je je ook nog druk maken over wat je in de folie bij de ribben doet.
Laat je hier vooral niet gek door maken als je je aan het inlezen bent om deze manier van barbecueën een keer te proberen. Waar het uiteindelijk op neer komt is persoonlijke smaak en voorkeur. Wij vinden ze hier zo het lekkerste, maar dat wil niet zeggen dat die andere manieren geen goede ribs opleveren.

Ga vooral zelf aan de slag. Koop een paar racks en probeer uit wat jij lekker vindt! Ik hoor graag van je waar je uiteindelijk bij uitkomt.

En wat serveer je bij je 3-2-1 spareribs?

Als je het Nederlands wilt houden dan doe je er patat bij. Maar als je typisch Amerikaanse bijgerechten wilt serveren dan zou ik voor cornbread en baked beans gaan. Een hele lekkere klassieke combinatie die je in elke Amerikaanse barbecue joint tegenkomt.

Je hebt ribs over, wat nu?

In de koelkast blijven je ribs zo’n vier dagen goed. Opwarmen kun je in aluminiumfolie in een oven van 140-160°C. Als je een vacumeermachine hebt en je ribs vacumeert dan kun je ze in een bak met heet water (80-90°C) opwarmen.
Zelf vind ik het lekkerder om er rib sandwiches van te maken, mijn recept vind je hier. Er is weinig lekkerder dan een heerlijk broodje met het vlees van je 3-2-1 spareribs!3-2-1 spareribs van de barbecue
Afdrukken Pin
4.15 van 7 stemmen

3-2-1 spareribs

De 3-2-1 methode is één van de manieren om fantastische, low & slow spareribs op de barbecue te maken. 
Gang Hoofdgerecht
Keuken Amerikaans, BBQ
Trefwoord Low & Slow, Ribs, Spareribs
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 6 uur
Rusttijd 10 minuten
Totale tijd 6 uur 30 minuten
Porties 4
calorieën 620kcal

Ingrediënten

Voor in de folie

 • 6 eetlepels roomboter ongezouten
 • 6 eetlepels agavesiroop
 • 6 eetlepels lichtbruine basterdsuiker

Extra benodigdheden

Instructies

 • Maak de barbecue klaar voor indirect gebruik op 107-120°C. Als je niet weet hoe dat moet dan laat ik je hier zien hoe je indirect barbecuet.
 • Verwijder het vlies aan de botkant van de ribben. Wrijf ze daarna lichtjes in met olie.
 • Strooi een mooie laag kruiden op de ribben.
 • Doe het rookhout bij het vuur en leg de ribben, vleeskant naar boven, in de barbecue weg van het vuur.
 • Haal na 3 uur de ribs uit de barbecue.
 • Plaats twee vellen aluminiumfolie op elkaar. Smeer 1,5 eetlepel van de boter in een rechthoek ter grootte van de ribs op de folie. Verdeel hier ook 1,5 eetlepel van de agavesiroop en bruine suiker over.
 • Leg de ribben met de vleeskant op het mengsel en verdeel 1,5 eetlepel boter, agave en suiker over de botkant. Vouw de aluminiumfolie strak dicht. Herhaal met de andere spareribs. (We gebruiken twee vellen folie omdat de folie nog weleens aan het rooster blijft kleven en scheurt als je de pakketjes uit de barbecue haalt. Met twee vellen folie loopt dan niet al het vocht je barbecue in.)
 • Leg de ingepakte ribben dit keer met de vleeskant naar beneden 3 kwartier tot 1 uur terug in de barbecue.
 • Haal de ribs uit de barbecue en pak ze uit. Doe dit voorzichtig. De stoom die uit de folie komt is heet en de ribs zijn nu vrij zacht. Leg ze terug in de barbecue. Botkant weer naar beneden.
 •  Smeer de ribs ongeveer een half uur voordat ze gaar zijn in met een dun laagje van de barbecuesaus.
 • Na 30 minuten zijn de ribs rond de 90°C en kun je met een cocktailprikker of satéstokje zonder al te veel weerstand tussen het vlees prikken. Ze zijn dan klaar en mogen van de barbecue.
 • Laat de ribben 5 tot 10 minuten rusten voordat je ze aansnijdt. Dat snijden gaat het makkelijkst met de vleeskant naar beneden.

Video

Nutrition

Serving: 200g | Calories: 620kcal

Heb je deze 3-2-1 spareribs gemaakt? Dan ben ik erg benieuwd wat je er van vond. Laat je het me hieronder of op social media weten? BBQ-NL is te vinden op Facebook en Instagram. Als je de hashtag #noskosbbq gebruikt zie ik het vanzelf langskomen op Instagram.

Dit vind je misschien ook leuk

23 Reacties

 • Reageer
  Erwin Amesz
  woensdag, 24 april 2019 at 08:36

  He Noskos,

  Even een hele brutale vraag……. stel ik heb geen BBQ tot mijn beschikking (wil de collega’s op mijn verjaardag verrassen met een broodje rib) op het werk en kan ook thuis de BBQ niet inzetten…. wat dan? Ik heb op het werk de beschikking over een hele grote restaurant oven (incl. stoom) en kan dus geen rooksmaak inzettenn. Behalve dan royaal gebruik maken van gerookt paprika poeder in de rub.

  Wat zou jij dan doen? De ribs moeten natuurlijk dusdanig mals zijn dat ik de botjes kan verwijderen voordat ik 1/3 slab op een broodje knal.

  Gr. Erwin

  • Reageer
   noskos
   woensdag, 24 april 2019 at 13:38

   Gewoon dezelfde bereiding aanhouden en waar barbecue staat oven denken 😉

 • Reageer
  Lex
  zaterdag, 1 juni 2019 at 18:18

  Hi Noskos,

  Zou ik ipv de agave siroop ook ahornsiroop kunnen gebruiken?

  groetjes Lex

  • Reageer
   noskos
   zondag, 2 juni 2019 at 11:40

   Lastige vraag waar ik het antwoord niet op weet. Ik heb het nooit gebruikt voor zoiets. Agave heeft iets rokerigs dat goed past. Je kunt het altijd proberen, ik hoor het graag.

 • Reageer
  Lex
  zondag, 2 juni 2019 at 13:10

  Ik hou je op de hoogte, ze liggen er nu op en over ong, 2,5 uur ga ik ze inpakken

 • Reageer
  Lex
  woensdag, 12 juni 2019 at 18:04

  Hi Dennis,

  Ik heb de ahornsiroop gebruikt ipv de agavesiroop en dit was heerlijk hoor!!

  • Reageer
   noskos
   zaterdag, 15 juni 2019 at 13:44

   Kijk, altijd fijn om te horen dat er alternatieven zijn als de agavesiroop op is 😉

 • Reageer
  Will
  vrijdag, 16 augustus 2019 at 10:38

  Hoi Noskos,

  Fijne uitleg! Ik ga dit eens proberen! 🙂 Heb nog wel een vraagje:
  Op welke manier kan je deze spareribs het best bereiden? Is dat beter met de Minion- of de snakemethode? (Heb een 57cm kogelbbq)

  • Reageer
   noskos
   vrijdag, 16 augustus 2019 at 16:23

   Voor een uur of 5-6 zou je met de minion methode goed weg moeten kunnen komen hoor. Eventueel op de helft van de tijd wat koude briketjes erbij.

 • Reageer
  Niet Tot 71
  zondag, 3 november 2019 at 20:28

  Vandaag jouw recept als basis gebruikt voor mijn ribs. Ik heb voor wat pittigheid nog wat Hot Curry poeder en Chili poeder in de rub gedaan. Zelf had ik ook geen Agave siroop in huis en heb daarvoor in de plaats wat honig gebruikt. Ook had ik een scheutje zoete ketjap gebruikt tijdens de inpak fase. Ik was bang dat het geheel behoorlijk zoet zou worden, maar dat viel alleszins mee.
  Het was super lekker en de dikbevleesde ribs waren na de 3-2-1 methode (echt twee uur ingepakt gehad) super qua gaarheid.

 • Reageer
  Edwin
  vrijdag, 24 april 2020 at 21:25

  Top recept!! 4dikke ribs 7 uur bezig met een heerlijke geurende tuin en nieuwsgierige buren binnen 20min op!! Heerlijk

 • Reageer
  Bart
  maandag, 29 juni 2020 at 13:00

  Ola! Als ik de spareribs rond 13.00 klaar heb. Maar wil ze savonds serveren. Zou je ze dan helemaal bereiden, dus inclusief de laatste stap? Of alleen tot en met de 2 uur in alu folie. Dan in de folie bewaren en savonds de laatste stap doen?

  Gr. Bart

  • Reageer
   noskos
   maandag, 29 juni 2020 at 19:36

   Dan zou ik dat laatste doen. de laatste stap doen om ze op te warmen en de saus erop te doen.

 • Reageer
  Chris Misker
  zondag, 12 juli 2020 at 18:01

  Ik heb niet van die hele dikke spareribs, dus ik denk dat 3 uur te lang is voor ons… welke temperatuur moeten ze ongeveer zijn na de eerste “stap”? Of maakt dat niet uit, en moeten ze er gewoon 3 uur op?

  • Reageer
   noskos
   vrijdag, 17 juli 2020 at 16:28

   Ik doe standaard de drie uur. Ik wil dat mijn kruiden goed vastzitten en er genoeg rook op zit.

 • Reageer
  De Vylder Rudy
  zaterdag, 18 juli 2020 at 21:00

  Net voor de eerste maal zelf low & slow ribs klaar gemaakt. Iberico ribs met Noskos kruiden en ahorn ipv agave. Resultaat was buitengewoon lekker.
  Bedankt voor alle recepten en filmpjes!

 • Reageer
  bart verhaeghe
  zaterdag, 25 juli 2020 at 08:35

  beste, de tempratuur van de bbq blijf dat voor iedere stap rond die 120 graden

  • Reageer
   noskos
   maandag, 10 augustus 2020 at 16:50

   Bij elkaar zijn het 4 eetelepels. Als je meer nodig hebt kun je het altijd verdubbelen.

 • Reageer
  Bas
  vrijdag, 7 augustus 2020 at 19:42

  Top recept, dank je wel! Voor de eerste keer spareribs zelf op mijn weber gemaakt, en meteen een doorslaand succes. De familie wil niet anders meer! De minion methode hield het net lang genoeg vol, al was ik met iets teveel brandende briketten gestart en werd de temperatuur veel te hoog. Wat briketten eraf gehaald, en een prima eindresultaat.
  Ik ga je andere recepten ook maar eens bekijken!

 • Reageer
  Wil
  maandag, 24 augustus 2020 at 18:48

  super recept……. het waren dikke spareribs had ze iets langer in de folie moeten laten zitten (1.5uur) maaaaar ze waren super lekkerrr.
  Thx voor het recept

 • Reageer
  Ton
  maandag, 14 september 2020 at 15:44

  voor het eerst spareribs op mijn weber gemaakt met 123 methode.
  Super lekker.
  Alleen wil ik ze volgende keer wat minder stug..
  Wat kan ik dan beter verlengen 1,2 of 3
  Bedankt

  • Reageer
   noskos
   dinsdag, 29 september 2020 at 09:36

   De tijd in de folie. Of langer laten liggen daarna.

 • Reageer
  Michel Groenewegen
  maandag, 19 oktober 2020 at 18:28

  Zaterdag staan deze op het menu voor vier man(in deze tijd moet je selectief zijn;-) Is dan twee hele ribs genoeg? (Ik server vroeg op de avond cornbread met salade en heel wat biertjes later de ribs)

 • Reageer

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.