0 In Ribs

Bacon spareribs, ribs met ontbijtspek van de BBQ

Bacon spareribs

Alles is lekkerder met bacon, luidt het gezegde en dat gaat voor deze bacon spareribs zeker op. Losse ribbetjes omwikkeld met ontbijtspek van de barbecue, ze zijn heerlijk als maaltijd maar ook een leuke snack om op tafel te zetten bij een feestje.
Lees snel verder als je wilt weten hoe je ze zelf kunt maken.

Bacon Spareribs

Ik zat van de week op YouTube te kijken en toen zag ik bij Chef Tom van All Things BBQ, bacon wrapped ribs langskomen. Individuele, gekruide ribjes in een baconjasje. Typisch Amerikaans over the top natuurlijk. Maar ze zagen er stiekem toch fantastisch uit.

En als je dan toch nog een rack spareribs in de vriezer hebt liggen dan zit er natuurlijk weinig anders op dan dit snel zelf ook te maken.

Spaarzaam met kruiden

Normaal heb je bij spareribs maar aan twee kanten kruiden, de boven- en de onderkant. Maar bij deze bacon spareribs heb je ook de zijkanten nog, dus meer oppervlakte voor je kruiden. Ook gaat er nog een plakje ontbijtspek omheen.

Zowel de barbecuekruiden als het spek bevatten zout. Het is daarom zaak om vooral niet al te veel kruiden te gebruiken. Dat zorgt ervoor dat je bacon ribs niet te zout worden.

Omdat ik het leuk vind om zo nu en dan af te wisselen heb ik dit keer niet mijn NOSKOS the Spareribs gebruikt maar mijn Pulled Pork kruiden. Want die zijn stiekem ook heel erg lekker op ribs. Niet doorvertellen hoor!

Maar je kunt natuurlijk ook zelf een kruidenmengsel naar smaak maken. Dit recept is een goede basis om mee te starten en dan kun je er ook minder zout in doen als je dat wilt.

Easterwood methode

Omdat we de bacon een beetje krokant willen hebben doen we deze bacon spareribs niet op een lage temperatuur. Nee, we gebruiken de zogenaamde Easterwood methode.

Bij deze manier garen we de spareribs op zo’n 150°C. Het voordeel is dat je op deze manier de ribs niet hoeft in te pakken in folie en ze zijn ook nog eens veel sneller gaar. Afhankelijk van de dikte van je ribs kun je twee uur nadat ze de barbecue op zijn gegaan aan tafel.

Wil je meer over de Easterwood methode weten? Dan kun je er hier alles over vinden.

Wel rookhout voor bacon spareribs?

Alle spareribs worden lekkerder als je een beetje rook toevoegt tijdens de bereiding, deze bacon sapreribs zijn daarop geen uitzondering. Maar welk rookhout moet je kiezen?

Mildere houtsoorten doen het het beste bij varkensvlees. Denk aan appel- en kersenhout. Dat zijn de favorieten hier. Maar andere fruithoutsoorten kunnen ook heel goed.

En gebruik niet te veel. Eén blokje is genoeg. Vanwege de relatief grotere oppervlakte van deze bacon spareribs nemen ze meer rook op. En dan heb je de kans dat ze een bittere smaak krijgen als je teveel gebruikt.

Bacon spareribs
Afdrukken Pin
5 van 1 stem

Bacon spareribs

Losse spareribs, omwikkeld met ontbijtspek van de barbecue. Echt een heerlijke snack of onderdeel van een maaltijd.
Gang Hoofdgerecht, Snack
Keuken Amerikaans
Trefwoord Bacon, Spareribs
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 2 uur
Totale tijd 2 uur 15 minuten
Porties 2 personen
calorieën 415kcal
Auteur noskos

Ingrediënten

 • 1 rack spareribs
 • 1 pakje ontbijtspek
 • plantaardige olie – zonnebloem of arachide
 • barbecuekruiden voor varkensvlees – ik heb deze gebruikt
 • barbecuesaus – ik heb deze gebruikt

Extra benodigdheden

 • 1 blokje rookhout – fruithout zoals appel en kers doet het goed

Instructies

 • Maak je barbecue gereed voor indirect gebruik op 150°C. Als je niet weet hoe dat moet dan laat ik je dat hier stap voor stap zien.
 • Verwijder het vlies aan de achterkant van het rack spareribs. Het makkelijkste doe je dat op deze manier.
 • Kijk aan de buitenkanten van de ribs of de botjes daar heel zijn en of er geen splinters in het vlees zitten. Verwijder eventuele splinters en niet beschadigde botjes.
 • Snij netjes tussen de ribbetjes het rack op in losse ribs. Op deze manier heb je aan beide kanten evenveel vlees.
 • Smeer de ribbetjes in met een klein beetje olie en bestrooi de ribbetjes spaarzaam met de barbecue kruiden.
 • Wikkel om elk ribje een plakje ontbijtspek. Voor de langere heb je waarschijnlijk anderhalf plakje nodig.
 • Bestrooi nogmaals met een heel klein beetje van de kruiden. Dit is meer voor het oog, dus vooral niet teveel gebruiken
 • Voeg het rookhout toe aan het vuur en leg de bacon spareribs op het rooster van de barbecue, weg van het vuur.
 • Controleer na 1 uur en 45 minuten of de ribs gaar zijn. Dit doe je door met een sateprikker, tandestoker of voeler van een thermometer in het vlees te prikken. Deze moet erin gaan als in een pot pindakaas. Zijn ze nog niet gaar dan herhaal je deze stap na 10 minuten weer.
 • Als de bacon spareribs gaar zijn smeer je ze in met barbecuesaus. Laat de saus droog worden op de barbecue. Dat duurt zo'n 15 minuten.
 • Als de saus droog en kleverig is zijn je bacon spareribs klaar en mogen ze van de barbecue. Je kunt ze direct serveren

Video

Voedingswaarden

Serving: 100g | Calories: 415kcal

Trek in meer sparerib gerechten?

Heb je na het zien van deze bacon spareribs trek gekregen in meer spareribs van de barbecue? Kijk dan ook eens naar deze recepten:


Heb je deze bacon spareribs gemaakt? Dan hoor ik graag wat je er van vond. Laat je het me hieronder of op social media weten? BBQ-NL is als @noskosbbq te vinden op Instagram. Als je de hashtag #noskosbbq gebruikt of me tagt zie ik het vanzelf langskomen.

En als je helemaal geen genoeg kunt krijgen van barbecue dan is er ook nog mijn Vurige Verhalen podcast!

Dit vind je misschien ook leuk

Geen Reacties

Reageer

Rating recept
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.