0 In Tips & Tricks

Schimmel in je BBQ? Zo maak je hem weer schoon!

Schimmel in je BBQ

Het is winter, je hebt een tijdje niet gebarbecued, doet de deksel open en ziet allemaal schimmel in je BBQ. Hoe komt die schimmel daar en hoe krijg je het veilig weer weg? Dat kun je allemaal lezen in dit artikel.

Beschimmelde barbecue

Schimmel in een BBQ is een vorm van microbiële groei die zich ontwikkelt in een vochtige omgeving. Schimmels kunnen groeien op verschillende oppervlakken, waaronder roestvrij staal, emaille en hout.

Het is belangrijk om schimmel in je barbecue aan te pakken. Niet alleen omdat het er nou niet zo fris uitziet maar ook omdat ze schadelijk kunnen zijn voor je gezondheid

Oorzaken van schimmel in je BBQ

Schimmel kan door een aantal factoren in je barbecue gaan groeien:

  • Vocht: Schimmel groeit in een vochtige omgeving. In het najaar en de winter wanneer er een hoge luchtvochtigheid is of bij slechte ventilatie, heb je meer kans op schimmelvorming.  
  • Slechte ventilatie: Als er geen goede luchtcirculatie is, kan de luchtvochtigheid in de barbecue hoger worden. Dit kan leiden tot de ontwikkeling van schimmel.
  • Slecht onderhoud: Als je BBQ niet regelmatig wordt schoongemaakt, kan dit ook bijdragen aan de groei van schimmel. Vet en voedselresten kunnen een goede voedingsbodem zijn voor schimmelgroei.

Tekenen van schimmel in je BBQ

Er zijn enkele duidelijke tekenen waaruit blijkt dat er schimmel in uw BBQ aanwezig is. Deze zijn:

Zichtbare groei: Schimmel groeit vaak in de vorm van pluizen of vlekken op het rooster of de binnenkant an de barbecue. Deze schimmels kunnen groen, zwart, wit of grijs van kleur zijn.

Muffe geur: Als er schimmel in uw BBQ aanwezig is, kan dit ook een muffe lucht veroorzaken. Deze geur is vaak sterk en onaangenaam.

BBQ schimmel

Slecht voor je gezondheid

Iedereen weet eigenlijk wel dat zwarte schimmel slecht voor je gezondheid zijn. Maar ook de schimmels die in je barbecue groeien zijn niet goed voor je!

Het inademen van de schimmelsporen kan gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, keelpijn en ademhalingsproblemen.

Daarom is het belangrijk om je barbecue goed en veilig schoon te maken als je er schimmel in ontdekt.

Hoe voorkom je schimmel in de BBQ?

Er is een aantal stappen die u kunt nemen om de groei van schimmel in je barbecue te voorkomen:

Als het kan zet je barbecue dan droog weg. Een schuur met een lage luchtvochtigheid is ideaal. Ik hoor op social media veel mensen roepen dat je een hoes over je barbecue moet doen. Maar mijn ervaring is dat daar juist langer vocht onder blijft zitten.

Ventileren helpt ook met het voorkomen van schimmel. Dus je kunt je schuiven openzetten voor een lekkere luchtstroom. Maar ja als je barbecue niet onder een afdak staat of droog in de schuur en je gebruikt geen hoes dan kan de regen of sneeuw in je barbecue.

Je barbecue regelmatig gebruiken en schoonhouden is ook een goede maatregel. Zo heeft de schimmel geen tijd en voedingsbodem om op te groeien

Hoe verwijder de schimmel in je BBQ?

Nu kan het natuurlijk gebeuren dat je niet alle voorzorgsmaatregelen kunt nemen. Je hebt geen schuur of overkapping, daardoor kun je de bovenste schuif van je barbecue niet openzetten. Of door omstandigheden heb je een tijdje niet gebarbecued en zit er toch schimmel in. Wat dan?

Draag een mondkapje!

Voordat je iets gaat doen aan het weghalen van de schimmel is het verstndig om een mondkapje op te zetten. Zo voorkom je dat je schimmelsporen inademt en ze in je longen terecht komen.

Steek je barbecue voorzichtig aan

Haal voorzichtig je rooster uit de barbecue, als dat er nog inzit, en steek je barbecue rustig aan. Wat ik hiermee bedoel is gebruik geen gasbrander of Looftighter om de kolen aan te steken. Deze verplaatsen veel lucht en verspreiden ook weer de sporen. Een aanmaakblokje of -wokkel is in dit geval de verstandige keuze.

De reinigende kracht van het vuur

Stook nu je barbecue op naar zo’n 200-250°C en laat hem anderhalf tot twee uur branden. Op die manier dood je alle schimmel in de barbecue op een veilige manier. En zo is je barbecue letterlijk brandschoon en weer klaar voor gebruik.

Schoonborstelen

Borstel je rooster goed schoon, haal er een vochtig doekje over en je kunt meteen aan de slag.

Als je wilt zien hoe ik dat doe dan kun je mijn Youtube video bekijken

Beschimmelde BBQ zijtafels

Als je je barbecue onder een hoes bewaard en hij heeft een tijdje vochtig gestaan dan kan het zijn dat het hout van je zijtafeltjes een laagje schimmel heeft.

Ook hier geldt weer, werk voorzichtig en maak je tafeltjes goed schoon met een lekker heet sopje. Laat daarna goed drogen en laat de hoes er in het vervolg af. Je barbecue kan daar prima tegen.

Conclusie

Schimmel in je BBQ ziet er niet alleen goor uit maar het kan ook slecht zijn voor je gezondheid. Het is belangrijk om te weten hoe je het kunt herkennen, voorkomen en behandelen. Door de tips in dit artikel te volgen, kunt je de groei van schimmel in uw BBQ voorkomen. En als je toch schimmelgroei in je barbecue krijgt dan weet je nu ook hoe je die op een veilige manier kunt verwijderen.

Winter BBQ

Als je dit artikel leest is de kans groot dat je in de winter aan het barbecueën bent geslagen. Wist je dat er een aantal dingen is waar je bij een winterbarbecue rekening mee moet houden? Wat die punten zijn kun je in deze blogpost lezen.


Heb je iets aan deze blogpost gehad? Dan hoor ik dat graag. Laat je het me hieronder of op social media weten? BBQ-NL is als @noskosbbq te vinden op Instagram. Als je de hashtag #noskosbbq gebruikt of me tagt zie ik het vanzelf langskomen.

En als je helemaal geen genoeg kunt krijgen van barbecue dan is er ook nog mijn Vurige Verhalen podcast!

Dit vind je misschien ook leuk

Geen Reacties

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.