0 In Algemeen

Winter BBQ, 10 tips voor een BBQ in de kou

Winter BBQ

Barbecueën is niet alleen maar leuk in de zomer, het is misschien nog wel leuker in de winter! Maar zodra het kouder wordt is er wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Daarom geef ik je hier 10 beproefde tips om van je winter BBQ een geslaagd feestje te maken!

Winter BBQ

Barbecueën in de winter is misschien nog wel leuker dan in de zomer. Zelf vind ik het heerlijk om op zo’n mooie heldere winterdag lekker in de tuin te staan bij mijn barbecue. Wat ik in de winter op de barbecue maak verschilt wel voor een deel met wat ik in de zomer maak.

En ook de manier waarop ik kook pas ik een beetje aan. Althans, er zijn dingen waar ik op let en rekening mee hou. In de loop der jaren ben ik tegen een aantal dingen aangelopen en ben ik erachter gekomen dat er dingen zijn waar je extra op moet letten.

Deze zaken heb ik in deze blogpost voor je verzameld. Dus hier zijn mijn 10 tips voor een geslaagde winterbarbecue!

1. Sneeuwvrij

Wanneer je gaat barbecueën in de sneeuw zorg dan dat je veilig kunt werken. Dus maak het pad naar je barbecue en de plek rondom je barbecue sneeuwvrij. Dit voorkomt dat je uitglijdt als je naar je barbecue loopt en dat je niet op een hele koude ondergrond staat.

Als er sneeuw op je barbecue ligt, veeg dit er dan af. Als je het erop laat liggen dan gaat er energie in het smelten ervan zitten. Op die manier duurt het langer en ben je dus extra brandstof aan het verstoken en dat is zonde.

2. Kamado dichtgevroren?

Big Green Egg dichtgevroren en nu?

Als je een kamado hebt met een pakking van vilt hebt, zoals bij een Big Green Egg of oudere Bastard, dan kan het zijn dat je kamado dichtvriest. Je krijgt dan je deksel niet zomaar open.

Gelukkig zijn er meerder manieren om dat probleem te verhelpen. Maar het is fijn als je ruim van te voren weet dat je barbecue niet open gaat. Dus controleer dat een paar uur voordat je gaat barbecueën!

En hoe je een dichtgevroren kamado weer open krijgt, of zelfs voorkomt dat hij dichtvriest kun je hier op mijn blog lezen.

3. Schimmel in je BBQ?

Wanneer je in de winter niet zo vaak barbecuet dan kan het gebeuren dat wanneer je je barbecue openmaakt er een niet zo’n frisse verrassing op je wacht: witte schimmel op je rooster of zelf op de wanden.

Dit is geen reden om in paniek te raken, het gebeurt bij de besten van ons. Ook bij mij gebeurt het regelmatig wanneer de barbecue een tijdje ongebruikt staat en het wat vochtiger weer is.

Hoe je deze schimmel het beste te lijf kunt gaan en op een schone barbecue je winter BBQ kunt houden kun je hier lezen in een blogpost die daar over heb geschreven. Of zien in mijn video hierover op Youtube.

4. Kleding

Op een koude, gure dag koel je snel af als je stilstaat bij je barbecue. Kleed je dus lekker warm aan en doe een paar goede schoenen aan. Dit zorgt ervoor dat je lekker, comfortabel buiten kunt zijn.

Een muts en sjaal zijn geen overbodige luxe. Maar wees er ook op bedacht dat synthetische kleding sneller vlam kan vatten. Dus probeer het als het even kan bij katoen en wol te houden, zeker bij het aansteken van je barbecue.

5. Verlichting

In de wintermaanden is het vroeg donker. En als het donker is dan is het heel lastig te zien of je steak al dat mooie bruine korstje heeft of dat hij inmiddels is verbrandt. Zorg dus voor goede verlichting.

Het is fijn als je goede lampen boven je barbecue hebt maar dit is niet voor iedereen weggelegd. Gelukkig zijn er tegenwoordig allerlei lampen die je aan je barbecue kunt bevestigen. Sommige fabrikanten hebben oplossingen wat verlichting betreft voor hun barbecues. Maar je kunt ook voor een universeel lampje gaan dat je met een magneet aan je barbecue bevestigd.

Een andere oplossing is een zaklampje dat je aan de klep van een pet kunt bevestigen of een hoofdlampje. Het ziet er misschien niet even elegant uit. Maar je kunt wel zien wat je aan het doen bent tijdens je winter BBQ.

6. Meer brandstof nodig bij een Winter BBQ

In de winter is het buiten kouder. Dus zul je meer warmte nodig hebben om tot de juiste temperatuur in je barbecue te komen. Voor een winter BBQ heb je dus meer brandstof voor nodig.

Doe daarom meer houtskool of briketten in je barbecue dan dat je normaal zou doen. Dat voorkomt dat je aan het einde van je sessie zonder brandstof komt te zitten en moet gaan bijvullen.

En mocht je willen weten wat nou precies de juiste brandstof voor je kamado is dan heb daar deze blogpost over geschreven.

7. Langere tijden bij het opwarmen van de BBQ in de winter

Buiten dat de omgevingstemperatuur lager is bij een winter BBQ is ook je barbecue kouder. Om alles goed op temperatuur te krijgen zul je meer tijd nodig hebben dan in de zomer. Hou daar dus rekening mee en steek je barbecue eerder aan.

Er gaat ook nog een oude wijven verhaal rond dat het langer duurt voordat je vlees gaar is in de winter. Maar dat is natuurlijk onzin. Als de temperatuur van je barbecue hetzelfde is, is er voor het product dat erin ligt geen verschil en zal de bereidingstijd bij een winter BBQ dus even lang zijn als in de zomer.

8. Deksel niet te vaak opendoen

Naar aanleiding van het bovenstaande is deze tip geen verrassing denk ik. Hou de deksel van je barbecue zoveel mogelijk dicht. Telkens als je de deksel open doet komt er koude lucht naar binnen en daalt de temperatuur in je barbecue.

Probeer dus zoveel mogelijk de verleiding om naar je vlees te kijken te vermijden en hou die deksel dicht!

9. Draadloze thermometer

Dus de deksel van je barbecue niet te vaak opendoen als je met de Winter BBQ bezig bent. Maar hoe weet je dan of je vlees al gaar is?

Nou, daar zijn allerlei thermometers voor met voelers aan een kabeltje. Op die manier staat de meetunit waarop je de temperatuur kunt zien buiten de barbecue en meet die unit via het kabeltje en de voeler de kerntemperatuur van je vlees. Superhandig natuurlijk, maar je moet nog steeds naar buiten om de temperatuur af te lezen.

Gelukkig is er in de afgelopen jaren veel verandert op thermometergebied en zijn er allerlei handige thermometers op de markt gekomen waarbij je nog een extra, draadloze unit hebt die je mee kunt nemen naar binnen of een app waarbij je de buiten unit af kunt lezen in een app op je telefoon. Het gaat zelfs zover dat er thermometers zijn waar alles in de voeler zit gebouwd en je geen unit meer buiten je barbecue ook nodig hebt.

Draadloze thermometers voor de winterbarbecue:

Thermoworks Smoke

Smoke Draadloze Barbecuethermometer

Mijn favoriete draadloze thermometer is op dit moment de Thermoworks Smoke. Deze leest met twee voelers de temperatuur van je BBQ en van je vlees af. Heel erg handig. Mijn review hiervan kun je hier lezen.

Meater+

Meater Plus BBQ thermometer

Een ander goed alternatief is de Meater+. Dit is zo’n thermometer zonder draadjes waarbij alles via de app gaat. Mijn review van de Meater+ lees je hier.

10. Wat voor gerechten voor de Winter BBQ?

Wat gaan we maken tijdens de winterbarbecue? Ja, ik ben voorstander van dingen die langer op de barbecue moeten liggen en zaken waar je warm van wordt.

En een lekker winters drankje mag natuurlijk zeker niet ontbreken. Stoofpotjes? Ja natuurlijk! Weet je wat, ik doe hieronder gewoon een aantal van mijn favorieten. Mocht je zelf een leuke suggestie hebben dan hoor ik dat natuurlijk graag, dat kan in een reactie hieronder.

Winter BBQ recepten:

Bonus tip voor je winter BBQ:

Als je je vlees van de barbecue haalt en je gebruikt een iets van metaal om het op te leggen, ik gebruik normaal een metalen bakblik, of een bord, dan koelt je vlees heel erg snel af vanwege de kou die al in het metaal of het keramiek zit.

Dus mijn extra tip is, gebruik ik de winter een houten snijplank om je vlees van de barbecue naar binnen te transporteren en doe dat zo snel mogelijk. Stukje aluminiumfolie erover, scheelt ook een stuk.


Kerstbarbecue

Mocht je hier techt zijn gekomen omdat je een kerstbarbecue aan het plannen bent, lees dan ook deze blogpost met een heleboel kerstbarbecue tips!


Nou, ik hoop dat je iets aan deze ? Dan hoor ik graag wat je er van vond. Laat je het me hieronder of op social media weten? BBQ-NL is als @noskosbbq te vinden op Instagram. Als je de hashtag #noskosbbq gebruikt of me tagt zie ik het vanzelf langskomen.

Dit vind je misschien ook leuk

Geen Reacties

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.