7 In Thermometers

Thermoworks Smoke, draadloze BBQ thermometer review

Thermoworks Smoke

De Thermoworks Smoke draadloze barbecuethermometer is nieuw op de Nederlandse markt. Gemaakt door dezelfde mensen van de zo geliefde Thermapen was ik natuurlijk reuze benieuwd naar dit nieuwste ‘speeltje’. Thermapen.nl was zo vriendelijk om er één ter beschikking te stellen zodat ik hem uit kon testen.

Draadloos

Laat ik eerst even uitleggen wat we in de barbecuewereld onder draadloze thermometers verstaan. Dit zijn thermometers die door middel van een voeler constant de temperatuur van een stuk vlees en/of de barbecue meten. Die voeler gaat met een kabeltje naar een kastje dat buiten de barbecue staat en dat kastje geeft draadloos de gegevens door naar een ontvanger die je met je mee kunt nemen. Op die ontvanger kun je dan je temperatuur afmeten. Er zit dus wel een draadje aan je thermometer, maar het draadloos slaat op de communicatie naar het kastje of de telefoon waarop  je de meetresultaten afleest.

Algemene indruk van de Thermoworks Smoke

De Thermoworks Smoke is in zeer degelijk grijs kunststof uitgevoerd, hetzelfde materiaal als voor de thermapen wordt gebruikt. Tussen de naden zit een zwarte rubber pakking die iets uitsteekt en op die manier ook dient als een soort antislip. Deze pakking zorgt er ook voor dat hij stof en waterdicht is (IP65). Hij kan dus wel wat regen hebben.
Aan de achterzijde van de zender die bij de barbecue blijft zit rubber zodat hij niet makkelijk verschuift. Ook is dit deel magnetisch zodat je hem op een metalen oppervlak kunt hangen. En dan is er nog een standaard die je uit kunt klappen zodat hij rechtop kan staan.

De ontvanger is klein, handzaam en zeer stevig uitgevoerd. Er zit maar één knop op waarmee je hem aanzet, het licht van het display activeert en het alarm uit kunt zetten. Door de ronde onderkant kun je hem niet neerzetten helaas. Wel zit er bij de Smoke een polsbandje waarmee je hem aan je arm kunt hangen. Nee, ik neem je niet  in de maling!

Beide units hebben een mooi groot en helder display. Op de basis kun je instellen wat de minimum en maximum temperaturen voor een alarm moeten zijn. Je kunt de huidige temperatuur zien die de voelers meten en je kunt zien wat de laagste en de hoogste temperatuur is die deze sessie is bereikt. Op de ontvanger is hetzelfde af te lezen op de hoogste en laagste sessie waarden na.

Twee voelers

Bij de Thermoworks Smoke zitten twee voelers en meer kun je er ook niet aansluiten op de zender. Standaard krijg je er een voeler voor op je rooster bij en een die je in je vlees prikt. De voelers zijn uit de Thermowork pro serie en je kunt ook andere voelers uit die serie aansluiten op de Smoke.

De voelers hebben een maximaal bereik van 300°C en de kabels kunnen 370°C aan. Waar de voeler overgaat in het kabeltje is gekozen voor een kunststof koppeling en een veer. Ideaal omdat bij andere voelers op dat punt nog weleens vocht naar binnen komt en zo het meetelementje beschadigt. De veer zorgt ervoor dat je kabeltje niet al te snel knakt. Twee mooie maatregelen om ervoor te zorgen dat je voeler extra lang meegaat.

Is twee voelers niet een beetje karig als je op de de EasyBBQ Pro er bijvoorbeeld zes kunt aansluiten? Dat is heel persoonlijk. Zelf gebruik ik eigenlijk nooit meer dan twee voelers tegelijk. Leuk dat het bij andere thermometers kan, maar ik gebruik die optie niet.

Thermoworks Smoke ontvanger

De bediening van de Thermoworks Smoke

De bediening is echt heel erg logisch. Achterop zitten ondermeer de aan/uitknop en een knopje om om te schakelen van Fahrenheit naar Celcius. Met de knopjes op de voorkant stel je de temperaturen in waarbij er een alarm moet afgaan en zet je een alarm uit. Elke probe heeft zijn eigen knopjes. Ook is er een knopje om het geluid harder en zachter te zetten en om de displayverlichting aan en uit de doen.

Verder zijn er op de achterkant knopjes om opnieuw verbinding te maken met de ontvanger en om de thermometer te calibreren mocht hij in de loop van de tijd verlopen. Nu is dit een product van Thermoworks en deze komen vanuit de fabriek perfect ingesteld en ik heb nog niets van hun producten zien verlopen in de loop der jaren, maar het is handig dat het kan.

Het bereik van de Thermoworks Smoke

Veel van de nieuwe draadloze thermometers zoals de EasyBBQ Pro en de Weber iGrills gebruiken bluetooth en geven de gegevens door aan je telefoon of ipad. Het gebruik van bluetooth heeft een nadeel, het bereik. Op één bluetooth thermometer na, de EasyBBQ Pro, halen ze het niet vanaf mijn barbecue naar mijn bureau aan de andere kant van het huis op de eerste etage. Die afstand is voor mij inmiddels een ijkpunt geworden. Kan ik als ik achter mijn computer zit te werken nog steeds zien wat mijn barbecue doet?

De Thermoworks Smoke maakt geen gebruik van bluetooth maar van een radiosignaal in de 2,4 GHz band. De Maverick thermometers gebruiken ook zo’n radiofrequentie en die zijn al jaren favoriet bij barbecueërs vanwege hun goede bereik. De Smoke stelt niet teleur op dit gebied. Achter mijn computer werkt alles nog steeds en zelfs een eind verderop ook nog. Heel erg goed dus.

Als je de zender uit zet of als er geen verbinding mogelijk is, krijg je na ongeveer vijftien seconden een melding. Dat is wat anders dan bij de Maverick waar dit vier minuten duurt.

Nauwkeurigheid en snelheid

Net als de thermapen is ook deze thermometer heel erg nauwkeurig. In kokend water gaf de vleesvoeler 99,9°C aan. De voeler voor op het rooster gaf 99,4°C aan. Beide ruim binnen 1% tolerantie. Dit alles wordt gemeten binnen 8 seconden! Dat is echt heel erg snel voor dit soort thermometers waarbij snelheid eigenlijk geen rol speelt. Je zou hem zelfs in een noodgeval als alternatief voor je thermapen kunnen gebruiken.

Thermoworks Smoke draadloze BBQ thermometer – conclusie

De Thermoworks Smoke is niet één van de goedkoopste draadloze thermometers. Hij kost op het moment van schrijven 125 euro. Daar krijg je wel de meest degelijk uitgevoerde thermometer voor in dit segment. Ik kan eigenlijk maar één minpunt vinden, je kunt de ontvanger niet neerzetten. Maar dat minpunt is puur persoonlijk en een beetje mierenneuken want de Smoke is verder een supersnelle, nauwkeurige thermometer met een zeer groot bereik. Hij is makkelijk te bedienen, het display is duidelijk.

Ik krijg regelmatig thermometers hier om te testen. Een deel daarvan verdwijnt naar het grote barbecue-accessoire-archief en andere gebruik ik met veel plezier. Deze Smoke heeft een vast plekje gekregen bij de vaste spullen en ik denk dat het een hele tijd gaat duren voordat er iets beters langskomt.

Wil je een Thermoworks smoke aanschaffen? Dat kan o.a. hier.


De Thermoworks Smoke is mij ter beschikking gesteld door Thermapen Nederland. Voor deze review ontvang ik geen vergoeding en alle meningen zijn van mijzelf.


DISCLAIMER: De links op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Wanneer je iets via zo’n link koopt dan ontvang ik een kleine commissie. Voor jou zijn hier geen extra kosten aan verbonden!
Bedankt voor het op deze manier steunen van mijn blog!

Dit vind je misschien ook leuk

7 Reacties

 • Reageer
  Ward
  donderdag, 10 januari 2019 at 18:12

  Ik gebruik de iGrill. Ik vind namelijk de temp. grafieken die hij laat zien op m’n telefoon zijn handig. Met interpoleren weet je dan aardig wanneer iets klaar is. Dat soort zaken is niet mogelijk met dit soort draadloze oplossingen.

  • Reageer
   noskos
   zaterdag, 12 januari 2019 at 18:49

   Maar de iGrill heeft onder andere niet het bereik dat deze thermometer heeft. Dus als je hem niet afkunt lezen op bepaalde plekken in je huis waar je dat wel graag zou doen heb je er niets aan. Zo hebben ze allemaal voors en tegens 😉

 • Reageer
  Ridevi71
  dinsdag, 15 januari 2019 at 19:33

  Dank voor je review. Was er benieuwd naar, na je aankondiging op het forum.
  Het Is misschien nog te vroeg voor deze vraag, maar mbt batterijduur iets bekend?

 • Reageer
  Adriaan Almekinders
  zaterdag, 18 april 2020 at 08:16

  Bedankt voor deze uitgebreide review.
  Ik gebruik nu de i grill mini van weber, ik stoor me aan het feit dat ik maar 1 probe tegelijkertijd kan gebruiken dus ben ik opzoek naar iets anders. Deze springt er wel uit voor mij, is er in de tussentijd al een product uitgekomen wat deze overtreft?
  Rest mij nog de vraag hoe lang de draden van de probes zijn, zijn deze bijvoorbeeld lang genoeg om ze door ventilatierooster MT van weber te hangen?

  • Reageer
   noskos
   zondag, 19 april 2020 at 15:22

   De lengte van de voeler draden is 1,2 meter.
   Thermoworks heeft intussen ook de Signals uitgebracht. Een soort Smoke maar dan met 4 poorten. Die heeft ondersteuning voor WiFi en Bluetooth. Ook kun je aan één van de poorten de Billows hangen. Dat is een blower die je barbecue op temperatuur houdt. Dit alles is nattuurlijk flink duurder. Maar wel iets om te overdenken mocht je ooit een automatische regeling willen op je barbecue of graag van een app gebruikt willen maken.

 • Reageer
  Adriaan
  maandag, 20 april 2020 at 18:06

  Bedankt voor je snelle antwoord, wil eigenlijk van gebruik app af.
  Klinkt goed die Signals maar te duur wat mij betreft.
  Enige ervaring met de Maverick XR-50?

  Mvg

  • Reageer
   noskos
   zondag, 26 april 2020 at 20:15

   Wel met eerdere modellen van Maverick en de meest gehoorde klacht bij die thermometers is dat het interface niet zo makkelijk is. Dus lastiger en minder logisch om dingen in te stellen.

  Reageer

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.