In mijn artikel over zes onmisbare barbecue-accessoires staat een thermometer, eigenlijk twee. Een thermometer met een voeler aan een draadje voor low & slow barbecueën en een snelle instant read thermometer (ook wel prikthermometer genoemd) voor het snelle werk. De SuperFast Thermapen MK4 is één van de recentste modellen van ETI. En ik ga je vertellen waarom je juist deze moet kopen als je in de markt bent voor een thermometer om bijvoorbeeld steaks, kippenvleugels of vis mee te meten.
Wanneer gebruik je de SuperFast Thermapen MK4?
De SuperFast Thermapen MK4 is een thermometer waarbij de voeler aan de behuizing zit. Dat maakt hem dus niet geschikt om bijvoorbeeld je pulled pork in de gaten te houden. Je zou hem er dan in moeten prikken en de behuizing in je barbecue laten zitten tijdens de bereiding. Daar kan hij dus niet tegen.
Dit soort thermometers is gebouwd om heel snel even te kijken wat de temperatuur is van een product. Door die snelheid kun je met deze thermometers snelle veranderingen meten in wat je aan het barbecueën bent. Ideaal dus bij snelle bereidingen op hoge temperaturen.
Ik gebruik hem zelf ook voor dingen die wat trager gaan. Neem bijvoorbeeld een kip op de barbecue. Ik weet dat die op 175-200°C na een uur tot vijf kwartier gaar is. Daar hoef ik geen meter met een voeler aan een draadje in te steken, na een uur kijk ik even met de Thermapen of mijn kip gaar is, of dat ze misschien nog even moet.
Ook in de keuken wordt hij hier zeer regelmatig gebruikt. Zeker voor vlees, maar ook bij het bakken. Nooit meer gokken met een satéprikker of je cake gaar is, cake en brood zijn rond de 95°C goed. En dat kun je heel mooi meten met dit soort thermometers.
Waarom de ETI Thermapen?
‘Ja, noskos, geinig hoor dat ETI spul, maar het is nou niet bepaald erg goedkoop!’ Nee, daar heb je helemaal gelijk in. Maar voor dat geld koop je een professionele geijkte thermometer met certificaat. Dit is wat er in de voedingsindustrie en bij restaurants wordt gebruikt, de industriestandaard.
Als je hier vaker leest dan weet je dat als er een alternatief of een goedkopere manier is ik die ook graag aandraag. Ja, je kunt een thermometer in China bestellen voor een fractie van de prijs. Maar wat als die afwijkt of net de geest geeft als je je Wagyu steak van €150 euro aan het grillen bent? Dit is één van de weinige barbecue-accessoires waarop ik niet bespaar.
De Thermapen MK4 ten opzichte van zijn voorgangers
In 2010 was één van de eerste barbecueërs in Nederland met een Thermapen. Die Thermapen had nog geen typenummer, het was gewoon de SuperFast Thermapen. In die dagen waren ze hier nog niet te koop en ik liet hem bij ETI in Engeland vandaan komen. Die Thermapen doet het na al die jaren en zeer intensief gebruik nog net zo goed als de eerste dag.
Voor de wedstrijden moesten we vaak ‘s-nachts meten. De MK3 Backlit bood daar uitkomst omdat deze achtergrondverlichting in het display heeft. Dat hij een fractie sneller was dan het eerste model was ook mooi meegenomen.
Draaiend display
Wat bij de Thermapen MK4 als eerste opvalt is dat hij wat groter is dan zijn voorgangers. Dat heeft een reden, het display is groter geworden. Dat is gedaan zodat de uitlezing nu kan meedraaien met de positie van de thermometer. En geloof me, dat is echt heel erg handig!
Stel je bent iets aan het maken waarbij je constant moet roeren en je houdt je thermometer met links vast om de temperatuur te meten. Bij de oude modellen stond de afmeting dan op z’n kop. Bij de MK4 lees je gewoon de gemeten waarde af zonder je hoofd te hoeven draaien.
Sneller
Mijn eerste Thermapen is snel, in vier seconden weet je wat de temperatuur van iets is. Maar de Thermapen MK4 is nog een stukje sneller. Dat viel me echt op toen ik hem gebruikte, je zou denken dat een seconde of zo minder niet echt veel uitmaakt, maar dat doet het dus wel!
Bewegingsgevoelig
De voorgaande versies hadden een spaarstand voor de batterij. Als je de meetpen uitdraait dan gaan ze aan, als je een tijdje niets doet gaan ze uit. Om ze weer aan te doen moet je de meetpen dicht en dan weer open doen.
De Thermapen MK4 heeft een bewegingssensor ingebouwd. Als hij ergens ligt met de voeler uitgeklapt en je pakt hem op dan gaat hij aan. Ik vind dit superhandig! Want het gebeurde me nog al eens dat ik wilde meten en dat mijn pen net in de slaapstand ging. Dat gebeurt dan natuurlijk net als je met de deksel van je barbecue in je andere hand staat. En dat kon dan nog weleens in een kleine verwensing resulteren. Dat probleem is met de MK4 uit de wereld.
Spatwaterdicht
De SuperFast Thermapen MK4 is gemaakt van ‘Biomaster’ antibacterieel kunststof dat afwasbaar is. Door de rubberen pakkingen kan water niet gemakkelijk binnendringen in de behuizing en daarom heeft deze een IP67 classificatie voor water.
SuperFast Thermapen MK4 conclusie
Het is een heel verhaal geworden, maar ik denk dat je wel door hebt dat dit één van de dingen is waarvan ik vind dat je ze moet hebben als je serieus met barbecue of koken bezig bent. Meten is weten en dat doen de Thermapennen allemaal. Ja, het is een hoop geld voor een thermometer, maar je koopt dan ook een heel goed gemaakt, degelijk, snel en zeer nauwkeurig apparaat. Iets waar je jaren plezier van hebt.
Als je een goedkoper alternatief wilt hebben, ga dan voor de Thermapen MK3, een seconde langzamer, geen bewegingssensor, geen verlicht en draaiend display. Je bespaart dan een paar tientjes. Smeer je dat geld uit over de 10 jaar die je zomaar plezier hebt van zo’n thermometer dan heb je voor een paar euro meer per jaar wel een model met dingen die het leven plezieriger maken.
Je koopt de Thermapen MK4 onder andere hier bij Beef en Steak of hier bij Bol. En naar goed barbecuegebruik koop je natuurlijk een oranje omdat die sneller is dan de andere modellen 😉
De SuperFast Thermapen MK4 is mij ter beschikking gesteld door Thermapen Nederland. Voor deze review ontvang ik geen vergoeding en alle meningen zijn van mijzelf.
Geen Reacties