Wanneer je vroeger een draadloze thermometer zocht voor je barbecue kwam je al snel bij de modellen van Maverick terecht. Inmiddels zijn er meerdere fabrikanten die dit soort thermometers in de markt zetten. Dit keer review ik ThermaQ Blue van ETI. Mocht je denken dat de naam je vaag bekend voor komt, dat kan kloppen. ETI is namelijk ook de fabrikant van de Thermapen, de instant thermometer die bij professionals in de food industrie geliefd is, maar ook bij heel veel barbecueërs.
Soorten thermometers
Er zijn grofweg twee hoofdgroepen thermometers, die met een voeler aan een kabeltje en instant thermometers waarbij de voeler aan het apparaat vast zit. Die laatste meten heel snel de temperatuur, erg handig voor bijvoorbeeld een steak, kipvleugeltjes of eendenborst die je aan het grillen bent. Maar je kunt zo’n thermometer niet in je vlees laten zitten en de deksel dichtdoen.
Voor langdurige bereidingen gebruik je een thermometer met een voeler aan een kabeltje. Dat kabeltje gaat naar de thermometer zelf die buiten de barbecue staat en zo niet kapot kan gaan door de hitte.
Omdat je dit soort thermometers gebruikt bij gerechten die lange tijd in de barbecue zitten hoeft de thermometer niet zo heel snel te zijn. De voeler warmt langzaam mee op met het vlees en hoeft niet in een paar seconden een grote sprong te maken. Dat is dus ook de reden dat je ze niet kunt gebruiken om even snel te kijken of je steak al gaar is, tegen de tijd dat de thermometer is opgewarmd en de juiste temperatuur aangeeft is je steak al veranderd in iets dat je als schoenzool kunt gebruiken.
Maar je had het over draadloze thermometers
Draadloos is hier misschien een beetje ongelukkige term, maar zo worden ze in de barbecue-wereld genoemd. Het draadloze slaat op het feit dat je zo op grote afstand zonder tussenkomst van een kabel kunt aflezen. Bij de oudere modellen zat een tweede unit die je binnen kon zetten en aflezen. Maar in de wereld van mobiele telefoons en tablets kan dat tegenwoordig ook via bluetooth en een app. In die laatste categorie valt de ThermaQ Blue, de thermometer die ik vandaag aan de tand voel.
ThermaQ Blue – algemeen
In de doos van de ThermaQ Blue zit de thermometer unit. Op die unit kun je twee voelers aansluiten.
Als je hem aanschaft krijg je er een voeler voor in het vlees bij. Zoals alle producten van ETI is de uitvoering degelijk. Dit is gemaakt om jaren mee te gaan en gebruikt te worden onder allerlei omstandigheden. De behuizing heeft een IP65 certificering, dat houdt in dat hij stofdicht is en redelijk bestand is tegen water. Er is ook nog een siliconen hoes verkrijgbaar om hem te beschermen tegen vallen en stoten en er is een magnetische voet die je op de unit kunt schroeven om hem aan je smoker te bevestigen of om de unit neer te zetten.
Als je alleen maar de temperatuur van je vlees wilt weten kun je meteen van start bij het aanschaffen van de ThermaQ Blue. Wil je echter ook de temperatuur van je barbecue gelijktijdig in de gaten houden dan heb je een extra voeler voor nodig. Die wordt niet meegeleverd.
De vleesvoeler is erg groot, 20 centimeter lang en een doorsnede van 4 millimeter. Ter vergelijking, de voeler van de ChefAlarm thermometer, ook van ETI, is 15 centimeter met een doorsnede van 3,5 millimeter. Voor huis tuin en keuken gebruik zal dit niet zoveel uitmaken, maar zeker als je wedstrijden doet is een wat slankere voeler plezierig omdat je dan kunt voorkomen dat je ergens een gat van de thermometer in je vlees ziet. Helaas zitten er verschillende connectors op de voelers en kun je ze niet uitwisselen. Ik heb dit wel bij de importeur neergelegd en hij zou dit opnemen met ETI. Als je toch meerdere voelers in het bedrijf hebt dan is het wel fijn om een keuze te hebben.
ThermaQ Blue – de app
Voor het uitlezen op afstand gebruik je je smartphone of tablet. De app daarvoor kun je downloaden uit de appstore en werkt heel erg makkelijk. Je start de app en als je ThermaQ Blue aanstaat dan vraagt hij of hij verbinding moet maken. Hierna zie je de temperatuur die je voelers meten. Je kunt alarmen instellen voor te lage of hoge temperatuur, grafieken bijhouden De grafieken kun je ook bewaren. Alles werkt heel simpel, dit is te gebruiken zonder handleiding.
In eerste instantie was ik bang dat iedereen verbinding kon maken met de ThermaQ Blue, iets dat op een wedstrijd niet zo handig zou zijn, mensen zouden dan de alarm instelling kunnen wijzigen om maar eens wat te noemen. Dat is echter niet zo, op het moment dat je verbinding hebt gemaakt kunnen anderen dat niet meer.
De app gaat luid piepen zodra je buiten bereik komt. Handig!
ThermaQ Blue – het bereik
Omdat het bluetooth is is het bereik niet gigantisch. Als referentie gebruik ik maar even de veel verkochte iGrills. Zowel de iGrill Mini als de Weber iGrill2 redden het niet vanaf mijn barbecue in de tuin tot aan mijn computer op de eerste verdieping aan de andere kant van het huis. Het is een ouder huis van baksteen met houten vloeren. De ThermaQ Blue redt dat wel en ik kan dus rustig achter de computer werken en zien wat er in de tuin gebeurt.
ThermaQ Blue – nauwkeurigheid en snelheid
De ThermaQ Blue geeft de temperatuur aan op een decimaal nauwkeurig. Om te testen of een thermometer nauwkeurig is kun je hem testen in kokend water. Het is ook aan te bevelen om dat zo nu en dan te doen om te kijken of hij niet af is gaan wijken. In kokend water gaf hij 99,8°C aan. Die 0,2°C afwijking is te verwaarlozen en valt ruim binnen de 0,4°C tolerantie die ETI hanteert.
Om tot die 99,8° te komen deed hij er zo’n 15-20 seconden over. Dat is niet snel, maar bij dit soort thermometers zit de voeler al lang in je vlees tegen de tijd dat je bij je gewenste waarde komt, dus ook dat is prima.
ThermaQ Blue – conclusie
Laat ik beginnen met de nadelen van deze thermometer, het vrij stevige prijskaartje van deze bluetooth thermometer zal menig barbecueër afschrikken. 190 euro en dan moet je er nog een voeler voor de barbecue van 30 euro bijkopen, is natuurlijk geen kattenpis. De grote voeler vind ik ook niet handig. Als je een dun stuk vlees hebt, zoals een brisket en je wilt van bovenaf in de helft van de flat meten dan steekt een groot deel van de voeler buiten het vlees, dat zit niet stabiel. Steek je hem er diagonaal in dan krijg je door de dikte van de probe een gat in je vlees, ook niet ideaal. Maar zoals gezegd komt daar misschien op korte termijn een andere probe voor. En als dat gaatje in je vlees niets uitmaakt dan hoef je dit punt niet mee te laten wegen.
Dan de voordelen, voor het geld krijg je een oerdegelijke, professionele thermometer die tegen een stootje kan. De bediening van zowel de unit zelf als de app zijn simpel, iets dat ik een groot voordeel vind. De voelers zijn eveneens zwaar uitgevoerd en kunnen tot maximaal 350°C meten, de mantel van de kabel kan 370°C aan. Temperaturen die je normaal gesproken nooit zult halen als je deze thermometer gebruikt waarvoor hij bedoeld is. Het bereik van het bluetooth signaal is beduidend verder dan dat van de concurrent en er klinkt een alarm als je buiten het bereik komt.
De prijs is even een flinke aderlating maar daar krijg je wel een mooie professionele thermometer voor terug, simpel in gebruik waar je een flink aantal jaar plezier van zult hebben! Je koopt de ThermaQ Blue bij Thermapen.nl.
De ThermaQ Blue is voor deze review ter beschikking gesteld door thermapen.nl. Voor het testen ervan krijg ik geen vergoeding en alle meningen zijn van mijzelf.
Geen Reacties