1 In Thermometers

Review: ThermoPop Instant Thermometer

thermopop-1Hoewel het nog vroeg in het jaar is heb ik toch al weer wat leuke dingen langs zien komen die handig zijn voor het barbecueën. Eén daarvan is de ThermoPop. De ThermoPop is een zogenaamde instant read thermometer, een thermometer die bijna meteen de temperatuur aangeeft van hetgeen je meet. De ThermoPop is een samenwerking tussen ETI en Thermoworks ook bekend van de Thermapen

De Thermapen is in dit segment zo’n beetje de gouden standaard, die meet erg snel en precies. Ik gebruik hem zelf ook en hij werkt echt perfect. Tegenwoordig zie je ze ook steeds vaker opduiken, zo zag ik ze laatst bij de Great English Bake-Off overal op de werkbanken liggen. Dit soort thermometers is ook prima om bijvoorbeeld even te kijken of je cake gaar is, geen geklooi meer met een satéprikker, maar gewoon zeker weten. Dat is toch veel handiger en het haalt de onzekerheid weg. Bij het barbecueën gebruik je dit soort thermometers om te kijken welke kerntemperatuur bijvoorbeeld je steak, kip of stukje vis heeft zodat je de juiste garing te pakken hebt.

Maar als de Thermapen zo fantastisch is, waarom zou je dan de ThermoPop kopen? Daar kan ik vrij kort over zijn, de prijs! Een gewone Thermapen kost rond de €70, eentje met een verlicht display €82 en de prijs van de ThermoPop, die standaard een verlicht display heeft, ligt onder de €33. Verder heeft de ThermoPop een aantal leuke dingen die een Thermapen niet heeft. Maar dit goedkopere prijskaartje brengt ook wat minpuntjes met zich mee, o.a. de snelheid.

Laat ik met dat laatste beginnen, ik heb de ThermoPop en Thermapen naast elkaar verschillende dingen laten meten, zoals kokend water en ijswater, en dan merk je een duidelijk verschil in de snelheid. Waar de Thermapen in zo’n 3 tot 4 seconden de juiste temperatuur aangeeft, doet de de ThermoPop er nog 2 tot 3 seconden langer over.
Een ander “minpuntje”, de ThermoPop geeft alleen hele graden aan, dus geen één tiende achter de komma. Dit kun je bij de Thermapen trouwens instellen.
Is dat laatste echt een minpunt? Voor mij niet echt, hoe vaak moet je nou echt iets tot op één tiende graad nauwkeurig meten?

thermopop-2Dan de pluspunten , je kunt met een druk op de knop het display een slag draaien, zo kun je onder elke hoek meten en toch makkelijk kunt aflezen. Hoe vaak iets van onderaf moet meten zou ik niet weten, maar het is handig dat het kan op het moment dat je het ooit nodig zou hebben.
thermopop-4Het verlichte display is toch ook wel makkelijk hoor, zeker zoals nu met de donkere dagen. Ook in het donker kun je even snel kijken of je steak al klaar is.
thermopop-3En er zit een schakelaar op waarmee je tussen graden Celsius en Fahrenheit kunt schakelen. Zeker voor ons barbecueërs handig als je eens iets maakt uit een Amerikaans BBQ boek en geen zin hebt om de temperatuur om te rekenen. De Thermapen kun je ook omschakelen, maar dan moet je hem openmaken, niet echt handig.

Specificaties:
-50 tot 300°C
1 graad nauwkeurig (tussen -20 en 120°C)
werkt 5000 uur op 1 batterij (CR 2032)
9 mm LCD Display
afmetingen: 20x45x178 mm
gewicht 30 gram

Wordt geleverd met een houder om de punt te beschermen.
En op de Amerikaanse sites zie ik ze ook al in 9 verschillende kleuren opduiken, dus je kunt je thermometer mooi matchen met je barbecue 😉

Conclusie:
Op zich een prima instapmodel instant read thermometer, hij is niet zo snel als een Thermapen maar daar is de prijs dan ook naar. Ik kan me voorstellen dat als je net begint met barbecueën en je hebt net je barbecue, starter e.d. gekocht, dat je dan niet ook nog even €70 uitgeeft aan een thermometer. En dan is dit een prima thermometer om mee te beginnen en waarschijnlijk schakel je daarna nooit over naar een duurder model.
De achtergrondverlichting, het draaibare display en het makkelijk kunnen schakelen tussen Celsius en Fahrenheit zijn voor mij allemaal mooie pluspunten. Gezien de kwaliteit van de ThermoPop en het bedrijf dat hier achter zit kun je je voor die €33 echt geen buil vallen.

Edit 2020: De Thermapop is inmiddels opgevolgd door de Thermastick, deze is hier te koop op Amazon.

Dit vind je misschien ook leuk

1 Reactie

  • Reageer
    JJ
    dinsdag, 12 augustus 2014 at 00:12

    Bedankt voor de goede review. Mijn Thermapen is verdwenen samen met mijn koffer tijdens de vakantie. Tot nu toe zonder snelle thermometer uitgehouden dankzij mijn Maverick (en de prijs van de Thermapen) maar dit ziet er heel goed uit. Hopelijk snel een kleurenkeuze hier in nl.

  • Reageer

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.