1 In Ribs

Iberico spareribs, puur het lekkerst!

Iberico spareribs van de barbecue.

Spareribs van één van de allermooiste varkensrassen, het Iberico varken. Hoe maak je deze Iberico spareribs het beste klaar op de barbecue? Nou, zonder al te veel poespas, gewoon puur zoals in dit recept komen ze het beste hun recht.

Iberico varkens

Als je liefhebber van lekker eten bent dan ken je vast wel die mooie plakken Iberico ham die je op een bord met charcuterie krijgt. Ham van Iberico varkens die hun hele leven lekker mogen scharrelen en in de laatste periode van hun leven met eikels worden afgevoerd om die mooie smaak aan hun vet te geven. Maar aan die varkens zit natuurlijk veel meer vlees dan alleen de hammen.

Iberico spareribs

Niet alleen de hammen hebben dat mooie vet natuurlijk. Ook andere delen hebben een hele mooie vetmarmering en dat zorgt ervoor dat het vlees van deze Spaanse varkens buiten dat het heerlijk smaakt ook uitermate goed op de barbecue te bereiden. Door die vetmarmering heb je veel minder kans dat het vlees uitdroogt. Denk bijvoorbeeld aan de secreto of de ribfingers. Maar ook de Iberico spareribs zijn erg goed op de barbecue klaar te maken.

Hoe maak je Iberico spareribs op de BBQ?

Omdat Iberico spareribs zo vet zijn is het beter om ze op hogere temperatuur te maken. Op die manier kan het vet beter smelten en een beetje krokant worden. Op die manier krijg je hele sappige spareribs met een heerlijk laagje krokant vet aan de buitenkant.

Hogere temperatuur betekent dus niet volgens de 3-2-1 methode, maar we gaan met de Easterwood methode aan de slag. 150-160°C en dan anderhalf tot twee uur is genoeg om een rack Iberico ribs te garen.

Wat voor kruiden gebruiken we?

Omdat het Iberico varken zoveel smaak heeft van zichzelf kun je volstaan met alleen peper en zout. Op die manier krijg je die volle Iberico smaak aan je ribs.

Wil je toch een rub gebruiken neem dan iets dat niet te zwaar is en botst maar een kruidenmix die de smaken een beetje aanvult en versterkt. Mijn NOSKOS the Chicken zou het hier bijvoorbeeld goed doen. En als je zelf iets wilt maken dan is mijn Funky Chicken rub een goede optie.

Welk rookhout gebruik je voor Iberico spareribs?

Bij varkensvlees werken fruithoutsoorten als appel en kersen goed en Iberico spareribs zijn hierop geen uitzondering. Maar ook hier, overdrijf het niet. Twee blokjes is meer dan zat. Je wilt met je rookhout niet de smaak van het vlees niet overheersen. Meer weten over rookhout? Ik heb er een heel artikel over geschreven.

Waar koop je Iberico spareribs?

De kans is groot dat als je je lokale slager binnen loopt en om Iberico spareribs vraagt hij of zij je daar niet aan kan helpen. Maar waar koop je ze dan wel? Nou bij één van de online slagerijen zoals Beef en Steak bijvoorbeeld die hebben een grote selectie verschillende spareribs en buikribben. En ook bij de groothandel heb je kans van slagen.

Iberico spareribs van de barbecue.
Afdrukken Pin
5 van 1 stem

Iberico spareribs van de barbecue

De beste manier om de allerlekkerste Iberico spareribs te maken op je BBQ.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Spaans
Trefwoord Iberico, Spareribs
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 2 uur
Totale tijd 2 uur 10 minuten
Porties 2
calorieën 318kcal
Auteur noskos

Ingrediënten

Extra benodigheden:

Instructies

 • Maak je barbecue klaar voor indirect gebruik op 150-160°C. Als je niet weet hoe dat moet dan leg ik je dat hier stap voor stap uit.
 • Verwijder het vlies aan de achterkant van de spareribs.
 • Loop het rack na en verwijder met een scherp mes loszittende stukjes vlees. Als de buitenste botjes doorgezaagd of gespinterd zijn snij je die er ook af.
 • Snij hele dikke lagen vet in een ruitjes patroon zoals je bij een eendenborst zou doen. Zo kan het vet beter weglopen.
 • Bestrooi de ribs met zeezout en zwarte peper.
 • Voeg het rookhout toe aan het vuur en leg de ribs in de barbecue, weg van het vuur. Sluit de deksel.
 • Prik na 1,5 uur met de voeler van een thermometer of een satéprikker tussen de botjes. Als het vlees aanvoelt als zachte boter of een pot pindakaas dan zijn je ribs gaar.
  Is dat niet het geval dan laat je ze 20 minuten langer liggen en controleer je opnieuw.
 • Als de ribs lkaar zijn mogen ze van de barbecue. Laat ze 10 minuten onder aluminiumfolie rusten voordat je ze aansnijdt.

Video

Voedingswaarden

Serving: 100g | Calories: 318kcal

Trek gekregen in meer Spareribs?

Heb je na deze Iberico spareribs trek gekregen in meer spareribs? Kijk dan ook eens hier:


Heb je deze Iberico spareribs gemaakt? Dan hoor ik graag wat je er van vond. Laat je het me hieronder of op social media weten? BBQ-NL is als @noskosbbq te vinden op Instagram. Als je de hashtag #noskosbbq gebruikt of me tagt zie ik het vanzelf langskomen.

En als je helemaal geen genoeg kunt krijgen van barbecue dan is er ook nog mijn Vurige Verhalen podcast!

Dit vind je misschien ook leuk

1 Reactie

 • Reageer
  Andries
  vrijdag, 9 september 2022 at 00:10

  Kun je deze ribs ook een dag van tevoren maken, en op de dag zelf opwarmen?

 • Reageer

  Rating recept
  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.