0 In Ribs

Snelle spareribs met de Easterwood methode

Snelle spareribs volgens de Easterwood methodeEr zijn van die momenten dat je trek hebt in spareribs van de barbecue, maar niet de tijd hebt om een hele middag je barbecue in de gaten te houden terwijl je de 3-2-1 methode gebruikt. Op zo’n moment zou het makkelijk zijn als je je snel je ribs zou kunnen klaarmaken. Nou, ik heb goed nieuws voor je, zo’n manier voor snelle spareribs is er! Hier in Nederland is hij bekend als de Easterwood methode en op deze manier kun je je ribs in twee uur garen. 

Easterwood BBQ

De Easterwood methode is vernoemd naar mijn ‘barbecue partner in crime’ Frits. Hij heeft deze manier niet verzonnen, maar wel in de Nederlandse barbecuescene bekend en populair gemaakt. De naam komt van Frits’ blog Easterwood BBQ. En die naam komt van zijn woonplaats, Oosterhout.

Waar deze manier op neerkomt is dat je je ribs niet low and slow gaart, maar hot and fast. Dat werkt voor brisket heel goed en dus ook voor ribs. Wanneer je deze snelle spareribs maakt heb je wel een iets andere structuur dan bij de langzame manier. Maar het blijven nog steeds heel erg lekkere ribs waar menig restaurant niet aan kan tippen.

Saus en kruiden

En dan nu een stukje schaamteloze zelfpromotie 🙂 Omdat dit een snel recept is gebruik ik kant en klare sauzen en wel mijn eigen merk. Als rub gebruik ik NOSKOS the Pulled Pork, deze doet het namelijk ook erg goed op andere delen van het varken. De saus voor deze ribs is NOSKOS the Original Barbecue Sauce. Deze is als ribsaus bedacht en verschrikkelijk lekker, dus waarom zou je die dan niet gebruiken? Gebruik je liever een ander merk of maak je liever je eigen kruidenmengsel en saus ik hou je niet tegen. Doe lekker waar je zin in hebt.

Dik bevleesd

Deze manier en tijd gaat uit van normale spareribs. Tegenwoordig worden er ook dik bevleesde ribs verkocht en soms lijkt het wel of er nog een half varken op zit. Heb je van die dikke jongens en wil je het toch op tijd klaar hebben dan kun je de temperatuur wel wat opschroeven naar bijvoorbeeld 175°C. Anders duurt het een half uurtje langer voordat je aan tafel kunt.Snelle spareribs

Ingrediënten (voor 4 personen):

  • 2 racks spareribs
  • barbecuekruiden voor op varkensvlees (bijvoorbeeld deze of zelfgemaakt)
  • barbecuesaus (bijvoorbeeld deze of zelfgemaakt)
  • plantaardige olie, mayonaise of gladde mosterd om de rub te laten hechten

Extra:

Bereiding:

Maak de barbecue klaar voor indirecte bereiding op 160°C. Als je niet weet hoe dat moet dan leg ik het hier duidelijk uit.

Verwijder het vlies aan de achterkant van de ribben. Dat gaat het makkelijkst met een stukje keukenpapier. Ik doe het in filmpje even voor.

Smeer de ribben in met olie, mayonaise of mosterd en bestrooi met de rub.

Gerubde ribsVoeg het rookhout toe aan het vuur en leg de ribs in de barbecue weg van het vuur. Sluit de deksel.

Controleer na anderhalf uur of de ribs bijna gaar zijn. Dat controleren doe je met een voeler van een kernthermometer, sateprikker of tandenstoker. Die moet maar een klein beetje weerstand ondervinden als je in het vlees tussen twee botjes prikt.

Als dat zo is smeer je ze in met barbecuesaus, is dat nog niet zo dan na een kwartier weer controleren.

Laat de saus in een kwartier tot 20 minuten mooi karamelliseren.

Haal de snelle spareribs van de barbecue, en laat ze 10 minuten rusten voordat je ze aansnijdt.

Dit vind je misschien ook leuk

Geen Reacties

Reageer

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.