
Deze Iberico rib fingers zijn verschrikkelijk lekkere stukjes varkensvlees van de barbecue. Het Iberico varkensvlees heeft zoveel smaak van zichzelf dat je eigenlijk geen saus nodig hebt. Heerlijk om zo op te knabbelen maar ook op een broodje met wat augurkjes zijn deze rib fingers een traktatie!
Toen ik vorige week bij Beef en Steak was om daar de voorraad NOSKOS rubs weer aan te vullen kwam het gesprek op Iberico rib fingers. Ik zei tegen Geert, één van de vaste mannen daar, dat ik die nog nooit had gegeten. Nou daar moest verandering in komen vond Geert en ik moest ze zeker meenemen en klaar maken op de barbecue. Ik heb meteen even gevraagd hoe hij ze dan klaarmaakt en hij deelde graag het recept met me. En ik moet zeggen dat ze zo heel erg lekker worden!
Wat zijn rib fingers?
Eigenlijk zie je hoofdzakelijk Iberico rib fingers in de winkel. Dat heeft waarschijnlijk te maken met hoe ze de Iberico varkens verdelen. Als je hier een stuk buikspek koopt dan zitten er aan de vleeskant van die opstaande stukjes vlees die tussen de ribben hebben gezeten. In Spanje snijden ze die er dus af en dat zijn deze Iberico rib fingers. Het is dus een deel dat je ook bij spareribs koopt.
Als je denkt, ‘Iberico, waar kan ik dat toch van?’ Dat zijn die varkens waar ze de wereldberoemde, lucht gedroogde hammen van maken. Varkens die lekker in de natuur rond mogen scharrelen en veel eikels eten. Die eikels geven een mooie notige smaak aan het varken. Vlees dat zo lekker is dat veel saus en kruiden eigenlijk overbodig is.
Hoe maak je Iberico ribfingers op de barbecue?
Omdat Iberico rib fingers niet zo heel groot zijn hoef je ze niet net als spareribs uren in de barbecue te leggen. Geert doet ze indirect op 150°C en dan anderhalf uur. Het eindresultaat is een heerlijk mals stukje vlees met een bijna krokant buitenkantje. Verschrikkelijk lekker!
Welke kruiden en rookhout gebruik je voor Iberico rib fingers?
Ik heb voor wat de kruiden Geerts’ instructies aangehouden en mijn eigen NOSKOS the Spareribs kruiden gebruikt. Mijn Pulled Pork kruiden zouden ook heel goed kunnen hoor. Maar mijn rib rub is iets meer ingetogen en dat past mooi bij de smaak van het vlees. Zo komt dat nog beter tot z’n recht. Maak je liever je eigen rub dan in mijn Basis BBQ Rub een mooi uitgangspunt. Hoe je die maakt lees je hier.
Voor de bereiding van de Iberico rib fingers heb ik dit keer voor de Traeger pelletbarbecue gekozen. Gewoon vanwege het gemak. Het weer is nog steeds niet lekker en ik had geen zin om een barbecue in de gaten te houden. Dan is instellen van de temperatuur en je barbecue zijn werk laten doen ook weleens lekker. Als brandstof heb ik appelpellets gebruikt omdat appel en varkensvlees nou eenmaal een perfecte combinatie is.
Maak je dit op een Weber of kamado dan kies je voor een indirecte opstelling en voegt wat appel rookhout toe. Meer weten? Hier lees je er alles over rookhout!
Wat serveer je bij je ribfingers?
Je kunt je ribfingers gewoon zo op tafel zetten als een lekkere snack. Maar je kunt er ook barbecue klassiekers bij serveren als BBQ beans, gerookte aardappelsalade, corn bread etc.
Iberico rib fingers
Ingrediënten
- 900 gram Iberico rib fingers
- plantaardige olie
- BBQ kruiden voor varkensvlees ik gebruik NOSKOS the Spareribs
Extra benodigdheden
- rookhout appel-, maar kersenhout doet het hier ook goed
Instructies
- Maak je barbecue klaar voor indirect gebruik op 150°C. Als je niet weet hoe dat moet dan laat ik je dat hier stap voor stap zien.
- Doe de Iberico rib fingers in een schaal en doe er een klein scheutje olie bij. Roer even om zodat alle rib fingers met wat olie zijn bedekt.
- Bestrooi de rib fingers met de kruiden en schep om. Je wilt een dun laagje kruiden hebben.
- Voeg het rookhout toe aan het vuur en leg de rib fingers op het rooster, weg van het vuur.
- Sluit de deksel en laat de rib fingers in anderhalf uur gaar worden.
- Test of de rib fingers gaar zijn. Dit doe je door er met een prikker of de voler van een themometer in te prikken, deze moet er in gaan als boter. Zijn ze gaar dan mogen ze van de BBQ af. Anders probeer je het na 10 minuten nog een keer.
- Serveer de Iberico rib fingers direct. Je kunt ze zo serveren met wat saus ernaast of bijvoorbeeld op een broodje.
Video
Voedingswaarden
Trek gekregen in meer Iberico of spareribs?
Kijk dan ook eens naar deze recepten:
- Secreto Iberico
- 3-2-1 spareribs
- Easterwood spareribs
- Beef ribfingers, ribfingers van het rund!
Heb je deze Iberico rib fingers gemaakt? Dan ben ik erg benieuwd wat je er van vond. Laat je het me hieronder of op social media weten? BBQ-NL is te vinden op Instagram. Als je de hashtag #noskosbbq gebruikt zie ik het vanzelf langskomen op Instagram.
En als je helemaal geen genoeg kunt krijgen van barbecue dan is er ook nog mijn Vurige Verhalen podcast!
9 Reacties
Dave
zondag, 19 april 2020 at 15:40Hey Dennis, ik maak ze vandaag voor de 2e keer heeerlijk!!
Adriaan
zaterdag, 4 juli 2020 at 13:04Hi! volgende week wil ik ribfingers maken voor ca 50 personen, dit past op de dag zelf niet op de bbq.
Als ik de ribfingers dag van te voren maak, wat is dan de beste manier om op de bbq op te warmen de dag later?
In een bak met wat bbq saus is dat een optie?
Mvg
Jan Willem
vrijdag, 24 juli 2020 at 10:24Yep, gedaan en geproefd > voor herhaling vatbaar!
(en dat komt goed uit want er ligt nog een portie in de vriezer)
Remco
zondag, 6 december 2020 at 15:58Zo vandaag weer eens bbq aangslingerd, heerlijk dit!
Arne
maandag, 22 februari 2021 at 10:57Hoi, heb dit recept gisteren gemaakt, maar een aanzienlijk deel was redelijk droog. De echt dikke stukken waren wel fantastisch lekker! Grill temperatuur zat constant op 145 graden en na 1u20min heb ik alles moeten afhalen. Iemand een idee wat er fout gelopen is of hoe ik het kan voorkomen? Eventueel wat besproeien?
noskos
donderdag, 4 maart 2021 at 13:10Waar heb je de temperatuur gemeten? Op je roster? Of met de ingebouwde thermometer van je barbecue?
Arne
donderdag, 4 maart 2021 at 14:55Hey, ik heb de temperatuur op beide gemeten (rooster was 145 graden) op de ingebouwde thermometer was het 170 graden.
Smokey053
dinsdag, 22 juni 2021 at 14:26Hier min of meer dezelfde ervaring. Gemaakt op een large kamado, dome temp 150 graden aangehouden. Na iets meer dan een uur was het al wel gedaan eigenlijk. Voor een ‘korstje’ toen een paar gelakt en nog een kwartiertje extra erop laten liggen. Toen waren de dunne stukjes van de fingers eigenlijk al tamelijk hard/krokant geworden. Smaak wel goed! Volgende keer op een wat lagere temp proberen, om ze toch wat malser te krijgen?
noskos
vrijdag, 2 juli 2021 at 23:33Meten jullie op het rooster? Of gebruik je de ingebouwde thermometer? Dat kan al snel 10-20 en soms 30°C schelen.