Als je een keer char siu maakt zorg dan dat je extra veel maakt. Van wat er overblijft kun je namelijk deze heerlijke gebakken char siu bao’s maken.
Ik zet er speciaal gebakken bij want er is ook een gestoomde char siu bao versie. Maar dat is voor een andere keer. Als je mijn vorige recept hebt gelezen of hier wat langer meeleest dan weet je dat char siu Chinees geroosterd varkensvlees is. In de Chinese keuken wordt char siu ook weer als ingrediënt in allerlei andere gerechten en hapjes gebruikt, zo ook in deze broodjes.
Ik bak regelmatig brood -van hamburgerbroodjes tot zuurdesembroden- maar bij deze broodjes kwam weer iets nieuws om de hoek kijken, een waterroux. Ik kende waterrouxs wel, een aantal jaar terug waren die opeens helemaal in en kon je geen bakblog openklikken en er stond wel iets over de waterroux maar dat was ik alweer vergeten inmiddels. Een waterroux is eigenlijk niets anders dan een papje van water en bloem dat je verwarmt totdat het dik wordt. Dan doe je het in een bakje, dekt het af met plasticfolie en laat het een dag (of twee) in de koelkast staan.
Door dit aan je deeg toe te voegen krijg je een heel luchtig brood dat ook als je het nog een keer opwarmt nog lekker zacht is.
Ik gebruik voor het kneden van het deeg mijn broodbakmachine. Maar je kunt het deeg ook gewoon met de hand kneden hoor.
Char Siu Bao (8 stuks)
Ingrediënten:
Vulling:
1 cup char siu, in kleine blokjes
1 lenteui in dunne ringetjes
1 eetlepel oestersaus
½ eetlepel hoisinsaus
1 theelepel donkere sojasaus
1 theelepel lichte sojasaus
1 theelepel shoaxing rijstwijn
¼ theelepel sesamolie
⅛ theelepel 5-spice poeder
Water Roux:
20 gram bloem
100 gram water
Deeg:
195 gram tarwebloem (voor brood)
81 gram gewone bloem
9 gram maizena
6 gram gist
30 gram suiker
6 gram zout
1 ei (L)
80 gram melk (rond de 30°C)
45 gram zachte roomboter
Om de broodjes mee te bestrijken en decoreren:
1 ei (L)
1 eetlepel melk
sesamzaadjes
Bereiding:
Maak één tot twee dagen van te voren de waterroux. Doe de bloem en het water in een klein pannetje. Plaats op het vuur en blijf constant roeren. Het mengsel zal steeds dikker worden. Als de lijnen van je spatel niet direct meer verdwijnen is de roux goed. Laat de roux afkoelen.
Doe de roux in een schaaltje, dek af met plasticfolie en plaats in de koelkast.
Haal voordat je het deeg gaat maken de roux uit de koelkast en laat een half uur op kamertemperatuur komen.
Doe de waterroux, melk, ei in je broodbakmachine of een grote kom, voeg dan de suiker, bloem en maizena, zout en de gist toe. Zorg dat de gist en het zout elkaar niet raken, gist gaat dood van zout.
Start het deegprogramma van je broodbakmachine, of kneed met de hand. Voeg na een minuut of 10 de boter toe en kneed totdat je een heel soepel deeg hebt. Dat kan met de hand zomaar een kwartier duren.
Maak een bal van het deeg, plaats in een kom die je met een beetje olie hebt ingesmeerd en dek af met plasticfolie. Laat het deeg op een warme plek een uur rijzen. Het moet verdubbelen in volume.
Bebloem je aanrecht en leg het deeg daarop. Verdeel het in 8 gelijke porties (ongeveer 70 gram).
Bol de stukjes deeg op en laat een kwartiertje rusten. Maak ondertussen de vulling.
Meng in een kom alle ingrediënten van de vulling.
Pak een bolletje deeg en druk dit plat totdat je een rondje van zo’n 10 cm hebt, iets dikker in het midden. Zo voorkom je dat de bovenkant straks te dun is.
Leg een eetlepel char siu-vulling in het midden van het deeg en vouw het deeg goed dicht. Leg het met de dichtgevouwen kant op een met bakpapier beklede bakplaat. Herhaal met de andere deegbolletjes.
Dek je char siu bao’s af met plasticfolie dat je in gesmeerd hebt met een beetje zonnebloemolie, dit om plakken te voorkomen.
Laat de broodjes zo 40 minuten rijzen tot ze ongeveer verdubbeld zijn in volume.
Verwarm ondertussen je oven voor op 180°C.
Klop het ei los met de melk. Smeer de char siu bao’s in met het ei-melkmengsel en bestrooi ze daarna met wat sesamzaadjes.
Bak de char siu bao’s in 15 tot 20 minuten goudbruin.
Laat ze wat afkoelen voordat je ze opeet.
Als je ze wilt bewaren laat ze dan helemaal afkoelen, doe ze één voor één in plasticfolie en vries ze in. Warm ze in het plastic op in de magnetron.
4 Reacties
Felix
vrijdag, 29 januari 2016 at 20:48Wat een mooie broodjes, Dennis !
Deze post daagt me echt uit om het een keer na te maken. Vooral de verschillende technieken vind ik erg leuk…:-)
Ook een leuke combi voor pulled pork leftovers lijkt me.
Charmaine
vrijdag, 4 november 2016 at 12:28Dit recept vond ik al in het Engels, fijn nu ook in het Nederlands. Kan ik een beetje vergelijken en zelf proberen!
Michael
donderdag, 22 februari 2018 at 20:29Hey Noskos!!
Een superbroodje, echt heerlijk!
Maar nu heb Ik er een paar in de vriezer gedaan.
Nu bevroren 5 min in de magnetron en ze komen er steenhard uit….
Heb je wat tips over de bevroren broodjes?
Alvast bedankt
noskos
zondag, 25 februari 2018 at 11:38Je moet ze in plasticfolie opwarmen, dus strak in gepakt anders verliezen ze hun vocht.