0 In Overig Varkensvlees

Char Siu (Chinees geroosterd varkensvlees)

Char Siu Ik maak al heel wat jaren Char Siu, het karakteristieke rode, geroosterde varkensvleesgerecht uit China. In het begin maakte ik het in de oven en gebruikte ik de marinade van Lee Kum Kee. In die begin dagen zat daar nog rode kleurstof in. Later hebben ze dat eruit gehaald. Voor de smaak maakt het niet uit maar char siu hoort naar mijn idee toch rood te zijn.

Daarna gebruikte ik lange tijd een mix van Lee Kum Kee en de Lobo Roast Red Pork marinade om mijn vlees in te marineren.
De laatste tijd maak ik mijn marinade gewoon zelf. Ik moest toch voor de beide versies naar de toko, kan ik net zo goed meteen alles meenemen om het helemaal zelf te maken in plaats van kant en klare zakjes en potjes te kopen. Voordeel is ook dat ik niet bang hoef te zijn dat de fabrikant iets verandert of dat het uit de handel wordt gehaald. De ingrediënten die ik nu gebruik zullen altijd te koop zijn.
Het recept dat ik gebruik komt van de site van Kok Robin, Aziatische Ingrediënten. Als er ook maar iets is dat je wilt weten over dingen die je in de toko kunt vinden bezoek dan haar site!

Ik heb het recept aan gepast voor de barbecue en ik heb er wat aan gesleuteld. De gembersiroop heb ik weggelaten en ik heb de rozenlikeur vervangen door shaoxing wijn omdat dat hier standaard in de kast staat. Ook heb ik rode kleurstof toegevoegd, hé, het hoort rood te zijn. Heb je kinderen die al stuiteren van een Haribo kersje laat het er dan gewoon uit 😉

Oh, nog een tip over de maltose, dat is net als de andere ingrediënten te koop bij de toko, het zit in een plastic bakje en daar wil het helemaal niet uit! Als je dat zo met een lepel doet dan is het echt een gevecht. Zet het even in de magnetron voor je het gebruikt, een seconde of 20 en het is een stuk handelbaarder. Ook moet je het goed door de andere ingrediënten roeren, het lijkt of het niet werkt maar opeens is het opgelost. Erg vaag spul!

Ik gebruik vaak speklappen om char siu mee te maken. Dit keer heb ik het met schouderkarbonade gedaan waar ik het botje uit heb gesneden. Procureur is ook één van de stukken die vaak voor char siu wordt gebruikt, eigenlijk kun je alles gebruiken, maar een vet stuk geeft het beste resultaat.

Char SiuChar Siu

Ingrediënten:
2 eetlepels honing
2 eetlepels maltose
2 eetlepels hoisinsaus
2 eetlepels shoaxing rijstwijn
1 eetlepel gele bonensaus
1 eetlepel donkere sojasaus
1 eetlepel lichte sojasaus
1 theelepel 5-spice poeder
rode voedingskleurstof, ik gebruik die van Wilson en heb maar 3 druppels nodig

1 kilo schouderkarbonade, botjes verwijderd

Extra:
rookhout, kersen of appel (optioneel)

Bereiding:
Meng de avond van te voren alle ingrediënten van de marinade goed door elkaar.
Doe de karbonades in een ziploc-zak of schaal en voeg de marinade toe. Sluit de zak en plaats in de koelkast. Als je een schaal gebruikt dek deze dan af met plasticfolie.
Maak de volgende dag je barbecue klaar voor indirect gebruik op 175°C.
Voeg als je het gebruikt het rookhout toe.
Haal de karbonades uit de marinade en leg ze op de barbecue, weg van het vuur. Sluit de deksel.
Bestrijk het vlees na 15 en 30 minuten met de overgebleven marinade.
Na zo’n 45 minuten begin je aan de randen van je vlees donkere plekken te krijgen, dat is het teken dat het goed is. Het vlees mag nu uit de barbecue.
Vroeger kreeg je het bijna altijd op kamertemperatuur, maar tegenwoordig wil het ook nog weleens warm geserveerd worden. Hoe dan ook ik vind het allemaal heerlijk!

Dit vind je misschien ook leuk

Geen Reacties

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.