Kipsaté is wel één van de meest gegrilde gerechten van Nederland denk ik. Maar in plaats van de standaard Indische versie kun je ook een ander soort maken, zoals deze Koreaanse kipsaté bijvoorbeeld. En deze is zo lekker dat je er geen saus bij nodig hebt!
Oorsprong van deze Koreaanse kipsaté
Het recept van deze Koreaanse kipsaté staat al jaren op het BBQ Genootschap en is daar door Ewald op gezet. Als je hier al langer meeloopt dan ken je Ewald vast wel van de betere gerookte kipfilet en de bacon.
Maar ook dit recept is van zijn hand of beter eigenlijk van zijn Koreaanse tante Miho.
Geen gochujang!
In tegenstelling tot veel van de andere Koreaanse recepten hier op mijn blog zit er in deze Koreaanse kipsaté geen gochujang, die gefermenteerde peperpasta. Het lijkt op het eerste gezicht een vrij simpele marinade maar alles bij elkaar geeft het enorm veel smaak af!
Ik heb in mijn versie kippendijfilet en wat gochugaru, Koreaanse pepervlokken, gebruikt. De originele versie van het recept gaat uit van kippenbouten die je moet uitbenen en dan zit er geen pitje in. Maar Ewald gebruikt ook weleens dijen en de gochugaru geeft een aangename warmte die niet overheersend is. En zo evolueren recepten in de loop der jaren. Wil je het originele recept van de Koreaanse kipsaté van tante Miho teruglezen dan kun je het hier op het BBQ Genootschap vinden.
Indirect garen
Bij de meeste Indische saté, zoals bijvoorbeeld deze buikspeksaté, garen we de stokjes direct boven het vuur. Deze Koreaanse satéstokjes laten we eerst indirect garen. Als ze bijna gaar zijn mogen ze nog heel even boven het vuur om er een mooi bruin korstje op te krijgen. Het resultaat is waanzinnig lekker. Zo lekker dat je geen saus nodig hebt.
Je zou de marinade in kunnen koken met nog wat sherry en binden met wat aardappelzetmeel en die erbij kunnen serveren maar dat is eigenlijk niet nodig.
Koreaanse kipsaté van tante Miho
Ingrediënten
- 6 kippendijfilets
Voor de marinade:
- 5 eetlepels sojasaus – lichte Chinese, Kikkoman mag ook
- 2½ eetlepel shaoxing rijstwijn – of een goede droge sherry
- 1 eetlepel sesamolie
- 1 grote teen knoflook – uit de pers
- 4 theelepels lichtbruine basterdsuiker – rietsuiker mag ook
- 2 lenteuitjes – in kleine ringen
- zwarte peper – naar smaak
- ½ theelepel gochugaru – Koreaanse pepervlokken (mag je ook weglaten)
Ter garnering:
- sesamzaadjes
- groen van lenteui
Extra benodigdheden
- satéstokjes
- hersluitbare diepvrieszak
- siliconen kwast
Instructies
- Meng de ingrediënten van de marinade in een schaaltje goed door elkaar en zet apart.
- Snij de kippendijfilet in mooie blokjes, laat eventueel vet eraan zitten voor extra smaak.
- Doe de kipfilet in de diepvrieszak en doe de marinade hierbij. Masseer de marinade even goed in de kip en plaats de zak in de koelkast. Laat dit minimaal 4 uur marineren, 24 uur mag ook.
- Week in de tussentijd de satéstokjes in water.
- Rijg de kippendijblokjes aan de stokjes, ongeveer 4 per stokje. Hou de overgebleven marinade apart.
- Maak je barbecue klaar vooor indirect barbecueën op zo'n 175-200°C. Als je niet weet hoe dat moet dan laat ik je dat hier stap voor stap zien.
- Leg de stokjes Koreaanse saté op de barbecue, weg van het vuur. Laat de stokje zo 20 minuten indirect garen. Draai na 10 minuten de stokjes en smeer er eventueel wat van de overgebleven marinade op.
- Na 20 minuten, als de stokjes bijna gaar zijn (de uiteindelijke kerntemperatuur is 80°C), mogen ze nog even direct boven de kolen. Dit zo'n 1-1,5 minuut per kant. Keer de stokje regelmatig tot ze mooi goudbruin zijn.
- Haal de stokjes van de barbecue en garneer ze eventueel met wat groen van een lenteuitje en sesamzaadjes. Serveer direct.
Video
Voedingswaarden
Heb je deze Koreaanse kipsaté van tante Miho gemaakt? Dan hoor ik graag wat je er van vond. Laat je het me hieronder of op social media weten? BBQ-NL is als @noskosbbq te vinden op Instagram. Als je de hashtag #noskosbbq gebruikt of me tagt zie ik het vanzelf langskomen.
8 Reacties
San
zaterdag, 11 september 2021 at 22:51Vandaag direct geprobeerd, niet alles in huis dus “just winging it”. In plaats van gewone rijstwijn Mirrin gebruikt voor de gochugaru een halve theelepel chikivlokken even kort in vijzel gedaan. Smaakte érg goed maar smaak mag nog wat “dieper”. Binnenkort maar eens een toko opzoeken voor de gochugaru. Thanks voor het recept weer Dennis!
Rogier
dinsdag, 21 september 2021 at 14:42Hi Noskos, kan ik die gochugaru ook vervangen door gochujang? Dat was het enige wat erop leek wat ik kon krijgen bij de toko 🙂 Zo ja, heb je ervaring hiermee en evt verhoudingen?
Alvast bedankt!
noskos
dinsdag, 21 september 2021 at 15:03Dat kan vast, maar is wel een heel ander soort smaak. Ik zou ½ tot 1 theelepel gebruiken als ik het zou doen.
Rogier
dinsdag, 21 september 2021 at 15:09ok dank je, ik denk er nog even over na.
Jeanne
maandag, 27 september 2021 at 14:10Hallo Noskos,
kan ik deze saté ook een of twee dagen vooraf maken en dan nog even af grillen op de bbq als ik ze nodig heb?
noskos
dinsdag, 5 oktober 2021 at 16:50Dat zou ik niet doen. Daar worden ze niet beter op.
Grimlord
dinsdag, 28 september 2021 at 19:19Ik heb me afgelopen weekend ook eens gewaagd aan deze satès. Wat een smaakbommetjes. Gochugaru heb ik niet in huis en kan ik in mijn onmiddellijke omgeving ook niet meteen kopen. Wat ik wel in huis heb en vaak gebruik om een lichte pittig toets te geven aan gerechten is Pul Biber (Aleppo-peper). Weet wel niet in hoeverre het ideale vervanger is voor gochugaru.
Mark
zaterdag, 23 oktober 2021 at 19:52Al jaren volg ik je website en recepturen en vele met succes tot heerlijke gerechten gemaakt die we regelmatig blijven maken. Deze variant van kip sate verdient zeker een plaats in de top 10. Wat we ( gezin met 2 kinderen 6 en 9) vooral zo lekker vinden is de balans, Geen overheersende satesaus wat alles verbloemt maar verschillende tonen van smaak. Methode indirect en daarna even direct geeft een knapperige buitenkant met sappige binnenkant. Bedankt Noskos en Tante Miho