42 In Bacon & buikspek

Zo maak je zelf bacon (gerookt ontbijtspek) op de BBQ!

Zelf gemaakte bacon‘Everything tastes better with bacon.” Met dat gezegde ben ik het grotendeels eens. Maar wist je dat bacon, of zoals we het hier noemen gerookt ontbijtspekspek, die je zelf maakt nog vele malen lekkerder is dan wat je in de winkel koopt? En het leuke is, het is helemaal niet moeilijk om te maken. Het kost wat tijd, maar het proces is verder erg simpel. En hoe je dat doet laat ik je hier zien.

Bacon

Over de wereld zijn er verschillende soorten bacon. In Engeland maken ze het van varkensfilet. Dat zijn vaak van de ovale plakken die zacht en een beetje taai zijn. In Canada maken ze het van varkensschouder. Maar dit recept is voor de bacon die het allerlekkerste is, die van buikspek.

Dit gerookte ontbijtspek is heerlijk s-ochtends bij een gebakken eitje. Maar ook uitgebakken op een hamburger of om je MOINK balls gewikkeld is dit een waar feest. Alleen al het aroma dat eraf komt tijdens het uitbakken. Er zijn maar weinig dingen die lekkerder ruiken! En als ik een reden zou moeten geven waarom ik nooit vegetariër zou willen worden dan is dat bacon!

Bacon moet worden gepekeld

Om een stuk buikspek naar bacon te transformeren moeten we het pekelen. Dat pekelen doen we met zout. Maar om het midden van een stuk buikspek te bereiken heb je tijd nodig. Ongeveer een week. En een stuk vlees zomaar een week in je koelkast leggen zonder maatregelen brengt risico’s met zich mee. Er zouden in die lange tijd in de koelkast organismen in je bacon kunnen gaan groeien.

Eén van die organismen is botulisme. Dit is een hele gevaarlijke! Want je ruikt het niet, je ziet het niet en je proeft het niet. Maar het is wel dodelijk! De naam komt van botulus, Latijn voor worst, omdat in de oudheid mensen nog weleens het hoekje omgingen na het eten van niet goed geconserveerde vleeswaren. Botulisme is een hardnekkig iets. Je doodt het ook niet heel eenvoudig als je je eten verhit zoals met salmonella, want botulisme gaat pas bij 121°C dood. En zo warm wordt je bacon niet.

Buckboard Bacon

Nitriet to the rescue!

Wat kun je doen om onder andere het risico van botulisme te niet te doen? Die oplossing is simpel, nitriet aan je recept toevoegen. Door nitriet toe te voegen aan je pekel zorg je ervoor dat allerlei gekke organismen geen kans krijgen om zich te ontwikkelen.

‘Ja, maar nitriet is kankerverwekkend!’ Dat werd in de jaren zeventig van de vorige eeuw in een onderzoek geconstateerd, maar dat onderzoek was slecht uitgevoerd. Sinds die tijd is er geen verband meer aangetoond tussen het gebruik van nitriet en slok-, maag- of testiskanker. Andere onderzoeken tonen aan dat 95% van het nitriet dat we binnenkrijgen afkomstig is van natuurlijke bronnen zoals sla, spinazie, selderij en wortels. Het zit zelfs in drinkwater!

Je hoeft je dus geen zorgen te maken bij normaal gebruik. Maar in hoge dosis is het niet goed voor je (lees dodelijk), dat is bij 200 mg/kg lichaamsgewicht puur nitriet.

Amerikaans en Europes nitrietzout

Jarenlang heb ik mijn standaard bacon gemaakt volgens het recept uit Charcuterie, een heel mooi boek over het zelf maken van allerlei vleeswaren. Dit is echter een Amerikaans boek en in Amerika gebruiken ze nitrietzout met een hogere concentratie nitriet dan hier in Europa verkocht mag worden. In de VS gebruiken ze zogenaamd ‘pink salt’, geen familie van het roze Himalayazout. Dat pink salt heeft een nitrietgehalte van 6%.

In Europa mag je maximaal 0,6% nitriet in je zout hebben (voor de industrie is er een uitzondering en is er zout met 3% nitriet). Ons zout wordt colorozo(zout), kleurzout of gewoon nitrietzout genoemd.

Voortschrijdend inzicht

Het standaard baconrecept uit Charcuterie was makkelijk om te rekenen en met ons colorozozout prima te maken. Maar bij andere baconrecepten kwamen we in de problemen omdat we gewoonweg te weinig nitriet konden toevoegen zonder dat het geheel bremzout werd. Ewald, onze mede-beheerder op het BBQ Genootschap, vond het vreemd dat dat verschil soms zo groot was en is daarom in de wetten en regelgeving gedoken.
Dit leidde tot een mooie uiteenzetting op het Genootschap met hoe die recepten uit Charcuterie niet altijd klopten en hoe we makkelijk met de regelgeving van de USDA (de Amerikaanse voedsel- en warenautoriteit) de recepten uit konden rekenen zodat ze nog steeds veilig waren. En het mooie was dat ze ook opeens allemaal met ons ‘eigen’ colorozo gemaakt konden worden.

Maar de EU dan?

Nadat we als forumbeheer naar Ewalds werk hadden gekeken en er geen fouten in vonden ging het online. En het werd meteen van alle kanten neergesabeld. Want leuk dat het voor de VS zou kloppen zo, maar we wonen in Europa! En onze regelgeving is weer anders op dit vlak. Het heeft vervolgens nog aardig wat discussie en uitzoekwerk gekost om het verhaal zo te krijgen dat het in onze wetgeving past.

Als je heel uitgebreid in de theorie en achtergronden van de onderstaande methode wilt duiken dan raad ik je aan om dit bericht op het BBQ Genootschap te lezen. Ewald doet daar haarfijn uit de doeken hoe je uit kunt rekenen hoeveel nitriet je nodig hebt voor een pekel met en zonder vloeistof, wat de onder- en bovengrens is als je met nitriet werkt en hoe lang je een bepaald stuk vlees in de pekel moet laten staan om het middelpunt te bereiken.

Hoeveel colorozo heb ik nodig voor deze bacon?

Ik hou vanwege de veiligheid de bovengrens van de EU aan. Die is 150 ppm (parts per million, deeltjes per miljoen) nitriet. De formule is dan als volgt omdat er geen vloeistof verder bijgaat:

benodigd aantal gram COLOROZO = GEWICHT BUIKSPEK in gram x 0,025

Je komt dan op een pekel met een nitrietgehalte van 150 ppm en een zoutgehalte van 2,5% wat een mooie hoeveelheid is bij het maken van bacon. Het gewicht van je buikspek dat je invult in deze formule is het gewicht nadat je alle onregelmatigheden er af hebt gesneden. Dus puur het gewicht van het vlees dat de pekel in gaat. Ook gebruik je buikspek zonder zwoerd.

Mijn stuk buikspek was na trimmen 1500 gram, dus heb ik 1500 x 0,025 = 37,5 gram colorozo nodig. In het originele (Amerikaanse) recept was dit 50 gram!

Suiker

Als je je buikspek alleen maar in het zout zou leggen dan zou het veel te hartig worden. Door suiker toe te voegen breng je wat meer balans in het eindresultaat. Per kilo buikspek gebruik je 15 gram suiker. Met onderstaande formule reken je makkelijk uit hoeveel suiker dat voor jouw stuk buikspek is.

benodigd aantal gram suiker = GEWICHT BUIKSPEK in gram x 0,015

Dus in mijn geval is dat 1500 x 0,015 = 22,5 gram suiker.

Ik weet nu wat ik aan pekel nodig heb en dan?

Verder is het proces niet moeilijk. Je wrijft je buikspek in met de pekel. Werk schoon!
Doe het buikspek in een hersluitbare diepvrieszak en druk er zoveel mogelijk de lucht uit. Dit mag de koelkast in.

Gedurende een week draai je elke dag je bacon een keer om. Het zout onttrekt vocht aan je vlees en vormt een natte pekel. Door het keren krijgt die pekel de kans om van beide kanten het vlees in te trekken.

Na een week spoel je de pekel af en laat je de bacon een nachtje onafgedekt drogen in de koelkast. De volgende dag rook je het in de barbecue en is je gerookte ontbijtspek klaar!

Hoe kom ik aan colorozozout?

Colorozo kun je online kopen. Maar eigenlijk is het het makkelijkst om even naar je favoriete slager te lopen en het daar te vragen. Een beetje slager heeft het in de zaak liggen en wil je best een beetje verkopen, of als je mazzel hebt gewoon zo meegeven.

Welk rookhout gebruik je voor je bacon?

Ik vind appelhout erg lekker om mijn ontbijtspek mee te roken. Maar een goede ‘hickory smoked bacon’ is ook niet te versmaden! Hou wel rekening met de hoeveelheid rookhout die je gebruikt. Als je een lichte soort als appel- of kersenhout gebruikt heb je een blokje of drie nodig (of handjes snippers). Gebruik je een zwaardere soort als hickory of pecan dan zou ik het bij twee blokjes houden. Wil je meer weten over verschillende soorten rookhout dan kun je dat hier allemaal te weten komen.

Gebruik en houdbaarheid van je zelfgemaakte bacon

Als je je bacon tot 70°C door laat garen kun je het zo eten. Maar lekkerder is om het uit te bakken! Eigenlijk heb je een soort halfproduct gemaakt dat je weer in andere dingen kunt toepassen.
Het snijden van je bacon gaat het beste als het ijskoud is. Een half uur tot een uur in de vriezer leggen voordat je er plakjes van snijdt helpt om ze mooi dun te krijgen.

Je bacon is vier dagen houdbaar in de koelkast. Vries je het in dan blijft het zeker drie maanden goed. Ik maak er porties van die ik plat in diepvrieszakjes in de vriezer leg. Die dunne pakketjes zijn zo ontdooid in een bak koud water en zo heb ik altijd een mooi stukje bacon bij de hand.

Mijn tip voor het bakken van bacon

Als je in de pan een paar millimeter water doet als je je bacon gaat bakken dan heb je veel minder kans dat je bacon verbrandt. Tegen de tijd dat dat randje water is verdampt is het vet in de bacon zacht geworden en smelt veel sneller weg. Je ontbijtspek bakt daardoor veel mooier uit. Dit werkt ook voor blokjes spek.

Zelf gemaakte bacon
Afdrukken Pin
5 van 5 stemmen

Bacon (gerookt ontbijtspek)

Everything tastes better with bacon. Maar wist je dat zelfgemaakte bacon nog lekkerder is dan wat je in de winkel koopt? Hoe je het zelf maakt zie je in dit recept .
Gang Ontbijt
Keuken Amerikaans, BBQ
Trefwoord Bacon, Charcuterie, Gerookt ontbijtspek
Voorbereidingstijd 8 dagen
Bereidingstijd 1 uur 20 minuten
Rusttijd 1 dag
Totale tijd 9 dagen 1 uur 20 minuten
Porties 40 plakjes
calorieën 540kcal
Auteur noskos

Ingrediënten

 • 1500 gram buikspek zonder zwoerd, bijvoorbeeld deze
 • 37,5 gram colorozozout
 • 22,5 gram suiker

Extra benodigdheden

Instructies

Acht dagen voor het roken

 • Snij alle incourante stukjes van je stuk buikspek af. Weeg je buikspek en bereken hoeveel zout en suiker je nodig hebt voor het gewicht aan vlees. (Formules vind je hier onder bij de notities.)
 • Meng het zout en de suiker en bestrooi het buikspek rondom hier mee. Wrijf dit er even in.
 • Doe het buikspek in de hersluitbare zak en doe alle pekel die van het vlees is afgevallen hier ook bij.
 • Sluit de zak en leg deze in de koelkast.
 • Draai gedurende week elke dag een keer om.

Eén dag voor het roken

 • Haal de bacon uit de zak en spoel deze af onder de kraan.
 • Dep het vlees droog en leg dit op een rekje. Zet dit in de koelkast. Zo kan er een plakkerig laagje ontstaan waar de rook beter op hecht.

De dag van het roken

 • Maak je barbecue klaar voor indirect barbecueën op 90-100°C.
 • Voeg het rookhout aan het vuur.
 • Leg het vlees weg van het vuur in de barbecue en sluit de deksel.
 • Als de kerntemperatuur van je bacon 65-70°C is mag het vlees van de barbecue.
 • Laat het vlees eerst wat afkoelen op kamertemperatuur en zet het daarna, afgedekt in de koelkast.

De dag na het roken

 • Snij je bacon in mooie dunne plakken en bak het uit. Je kunt er ook blokjes van snijden en die in je baked beans of spaghetti carbonara en dergelijke gebruiken.

Video

Notities

Hoeveel colorozozout heb je nodig?
benodigd aantal gram COLOROZO = GEWICHT BUIKSPEK in gram x 0,025
Hoeveel suiker heb je nodig?
benodigd aantal gram suiker = GEWICHT BUIKSPEK in gram x 0,015

Voedingswaarden

Serving: 100g | Calories: 540kcal

Heb je deze bacon gemaakt? Dan ben ik benieuwd wat je ervan vond! Is er iets niet helemaal duidelijk? Laat het me in een reactie hieronder of op social media weten. BBQ-NL is te vinden op Facebook en Instagram. Als je de hashtag #noskosbbq gebruikt dan zie ik het vanzelf langskomen op Instagram.

Dit vind je misschien ook leuk

42 Reacties

 • Reageer
  Pavv
  vrijdag, 30 augustus 2019 at 23:57

  He Dennis, da’s mooi toevallig.. jouw recept om weer zelf bacon te maken kwam online nadat ik net een mooi stuk buikspek had gehaald. perfect getimed dus. Nou heb ik alleen jáááren geleden ook al eens zelf bacon gemaakt met het recept dat je daar tóén voor had, die gebruik maakte van de Amerikaanse variant van het nitrietzout van 6%… met het pinksalt dat jij destijds naar mij had opgestuurd (Mucho gracias!)

  Nu heb ik nog steeds ruim 15 gram Amerikaans (6%) nitrietzout maar staat dát recept niet meer online. Om nu allerlei rekenfouten te voorkomen hoop ik dat je het oorspronkelijke recept nog ergens voor me hebt.

  Alvast bedankt
  Pavv

  • Reageer
   noskos
   zondag, 1 september 2019 at 19:39

   In het Amerikaans pink salt zit 10x zoveel nitriet, dus dan moet het nof wel om te rekenen zijn toch? 1/10 van de hoeveelheid colorozo en dan met gewoon zout aanvullen tot het totale gewicht.

 • Reageer
  Alan
  zondag, 1 september 2019 at 12:03

  Top tip! Laatst met blokjes geprobeerd, veel egaler bruin gebakken en helemaal krokant. Eentje om te onthouden

 • Reageer
  Mark van der Slot
  donderdag, 19 september 2019 at 09:46

  Vandaag een stukje buikspek in de pekel gelegd volgens je recept.. zoals je aangeeft wil je al de pekel in de zak hebben. Maar je hebt altijd wel een beetje verlies toch, al wil je dit wel minimaliseren, ivm het aandrukken en het vochtige vlees wat je omdraait??

  • Reageer
   noskos
   vrijdag, 27 september 2019 at 16:13

   Het lukt nooit om echt elk korreltje zout en suiker in de zak te krijgen, maar probeer zoveel mogelijk toe te voegen.

 • Reageer
  J.H. van der Ploeg
  vrijdag, 27 september 2019 at 17:10

  Top topic maar heb nog wel een vraag die niet behandeld is en dat is hoe weet je dat de pekel echt in de kern van het vlees zit en hoe kun je weten of t daadwerkelijk geen botulisme bevat???

  • Reageer
   noskos
   vrijdag, 27 september 2019 at 17:21

   In de artikelen op het BBQ Genootschap waar in in dit bericht naar link staat onder anderen een formule om uit te rekenen hoe lang je moet pekelen voor een bepaalde dikte aan vlees. Met de zeven dagen die ik hier hanteer zit je ruim boven de tijd die je nodig hebt. Dus daar hoef je je geen zorgen om te maken.
   Wat botulisme betreft. Als je schoon werkt en alles netjes volgens de regels doet heb je geen botulisme in je bacon. Daar is nou juist het colorozozout voor. Verder kun je botulisme niet ruiken, proeven etc. Dus zonder laboratorium onderzoek kun je er niet achterkomen. Of zonder er ziek van te worden 😉

 • Reageer
  Rick
  zondag, 13 oktober 2019 at 22:01

  Hallo Noskos,

  Ik heb je recept gevolgd. Echter, na een week in de pekel is er – naar mijn mening – weinig vocht onttrokken aan het spek. Het voelt wel steviger aan. Heb je hier nog een tip voor? Is daar iets over te zeggen?

  Alvast bedankt

  • Reageer
   noskos
   dinsdag, 15 oktober 2019 at 20:36

   Had ik de laatste keer ook. De pekel wordt ook weer opgenomen. Als je voor de rest het recept aan hebt gehouden dan is er niets aan de hand.

 • Reageer
  Marinke
  donderdag, 31 oktober 2019 at 20:17

  Deze week gemaakt en vanavond voor het eerst geproeft… heerlijk! Bedankt voor je uitgebreide recept en uitleg, dit is weer een blijvertje!

  • Reageer
   noskos
   donderdag, 31 oktober 2019 at 20:25

   Graag gedaan! Lekker is die bacon hè?

 • Reageer
  Joyce
  zaterdag, 7 december 2019 at 14:23

  Hier ligt de bacon nu te roken, heel benieuwd hoe het eruit komt. Hoop alleen niet dat de buren de brandweer bellen, de tuin stond een beetje blauw. Misschien iets teveel rookhout gebruikt?

 • Reageer
  Ronald
  zondag, 16 februari 2020 at 12:55

  Beste Dennis,

  Ik ben nu bezig om 400 gram vlees te pekelen. In jouw recept heb je het over 1,5 kg vlees waar een week pekelen voor staat. Geldt een week pekelen ook voor 400 gram? Of wordt het dan korter gespeeld?

  • Reageer
   noskos
   zondag, 16 februari 2020 at 13:11

   Bij het pekelen moet je de kern van je vlees bereiken. Dat heeft met de dikte van je bacon te maken. De lengte of breedte is veel minder van belang. Dus je kunt gewoon een week aanhouden.

 • Reageer
  Eelco
  maandag, 11 mei 2020 at 12:23

  Hoi Dennis, gisteren voor de 5e keer volgens jouw recept gemaakt en weer heerlijk! In navolging van jouw Korean pulled pork heb ik de laatste paar keer het buikspek voor het roken ingewreven met een paar flinke eetlepels Gochujang. Wow, dat maakte het voor ons nog 2 keer zo lekker. Aanrader!

  • Reageer
   noskos
   maandag, 11 mei 2020 at 14:59

   Dat klinkt als een hele lekkere variant!

 • Reageer
  koen
  zaterdag, 23 mei 2020 at 15:06

  Dag Dennis, ik heb de eerste keer gerookt spek bereid. Volgens jouw recept. Het is fantastisch, ik hoef geen supermarktspek meer. Punt.

 • Reageer
  Martien
  zaterdag, 24 oktober 2020 at 17:03

  Hoi Dennis, ik ga je recept weer maken. Beviel heel goed de laatste keer. Ik wil de spek deze keer in n vacuumzak sealen ipv in n ziplockbag. Weet alleen niet zeker of ik hem echt helemaal vacuüm moet trekken. Wat denk jij?

  • Reageer
   noskos
   maandag, 26 oktober 2020 at 23:25

   Nee, je moet wat lucht in de zak houden zodat het zout vocht naar buiten kan trekken en dat weer opgenomen kan worden door het vlees. Als je alles onder spanning zet dan gaat dat niet zo lekker.

 • Reageer
  Wim
  vrijdag, 20 november 2020 at 22:23

  Hoi Dennis,
  Kan je deze na een week ook koud roken zoals zalm en daarna krokant bakken of moet je deze echt eerst warm roken tot een temp. van 65 graden (ongv).
  Alvast bedankt voor je antwoord.

  • Reageer
   noskos
   donderdag, 26 november 2020 at 14:20

   Het kan vast, maar ik heb nog nooit koudgerookt spek gemaakt dus ik kan er weinig zinnigs over zeggen.

 • Reageer
  Wim
  donderdag, 26 november 2020 at 08:55

  Dag Dennis,

  Kan je dit gepekeld spek ook koud roken zoals een zalm? En hoe lang zou dit dan moeten gerookt worden?

  • Reageer
   noskos
   donderdag, 26 november 2020 at 14:17

   Dat kan vast, maar dat heb ik nog nooit gedaan en daar kan ik ook geen zinnig antwoord over geven op dit moment.

 • Reageer
  Benny
  zondag, 20 december 2020 at 11:19

  Hoi Dennis,
  Bedankt voor je recept. Heb deze nu al een aantal keer gemaakt en het vocht was er de laatste keer na een week nog niet terug ingetrokken. Had het vlees in de 0 graden zone gelegd. Wellicht dat dat er mee te maken heeft. Is het naar jouw idee wel een must dat het er weer intrekt?

  • Reageer
   noskos
   maandag, 21 december 2020 at 15:28

   Nee, dat is niet nodig hoor en als je pekel maar intrekt.

 • Reageer
  Victor
  maandag, 22 februari 2021 at 15:50

  Hi Dennis,
  Goed en duidelijk filmpje. Vraagje nog, moet de buikspek perse een week in de koelkast? Of mag het ook korter?
  Ik heb een stuk van een kilo.

  Hoor het graag.
  Groeten. Victor

  • Reageer
   noskos
   donderdag, 4 maart 2021 at 13:09

   De pekel moet zijn werk doen en dat heeft tijd nodig.

 • Reageer
  Han
  zondag, 28 februari 2021 at 16:43

  Hallo Dennis, wat een fraaie recepten ueb jij gemaakt. De gerookte kip, koud gerookte kaas en nog veel meer.
  Nu echter wil ik spek koud gaan roken, en dan van die plakjes van 2-3 mm dik die je zo in de winkel koopt. Ik heb ziiten rekenen voor de pekeltijd en hoeveel ingrediënten ik nodig heb, maar helaas kom ik er niet uit.
  Is dit te doen, of is het alleen mogelijk met een groter stuk spek, zoals bijv. in jouw recept?

  Alvast bedankt voor de evt. reactie.

  Han.

  • Reageer
   noskos
   donderdag, 4 maart 2021 at 13:04

   Hoi Han, ik heb nog nooit spek koud gerookt, dat is weer een aparte tak van sport. Dus daar kan ik je helaas niet mee helpen. Misschien dat iemand op het BBQ Genootschap je verder kan helpen. http://www.bbqgenootschap.nl

 • Reageer
  Chilion Snoek
  donderdag, 29 april 2021 at 22:32

  Poah lekker maar poah wat zout. Volgende proberen met uurtje wellen in koud water voor het de koelkast in gaat

  • Reageer
   noskos
   zondag, 9 mei 2021 at 11:39

   Je bent de van de weinigen die het over te zout heeft. Dan kan even ontzouten inderdaad helpen.

 • Reageer
  Chilion Snoek
  zondag, 9 mei 2021 at 12:08

  Vermoedelijk verkeerd gerekend

 • Reageer
  Mark
  zondag, 11 juli 2021 at 10:37

  Heb van iemand gehoord dat dit recept ook met bruine suiker kan. Lijkt me op zich wel lekker maar verandert er dan niets in de verhouding zout en suiker?

  • Reageer
   noskos
   woensdag, 4 augustus 2021 at 21:29

   Nee hoor, dat kan gewoon zonder aanpassingen.

 • Reageer
  J. de Boer
  dinsdag, 26 april 2022 at 11:28

  Hi Dennis, ik heb de stappen van het pekelen gevolgd en voor 1,5 KG buikspek de 37,5 gram colorozozout gebruikt. Bij gebrek aan suiker, dacht ik slim te zijn en honing te gebruiken.
  Gevolg was wel dat het mengen van de honing met het colorozozout wat moeizaam ging en het insmeren van de spek eigenlijk ook niet heel vlotjes. Uiteindelijk boven/onder en zijkanten wel ‘geraakt’ met het mengsel en dit in een ziplock bag nu 9 dagen in de koelkast (wegens griep er dit weekend niet aan toegekomen)

  Wat me opvalt, is dat er niet veel vocht onttrokken is geweest deze week (wel wat, maar dat is weer opgenomen) en de vleeskant zit er door het zakje heen op sommige plekken een beetje ‘blauw’ uit. Het lijkt te komen door vlies dat over het vlees heen ligt..

  Het vlees ruikt verder nog goed, dus dat lijkt ok.
  Zou je doorgaan met de bereiding of het als een loss beschouwen?

  In het kader van botulisme (ik heb schoon gewerkt) .. zie je daar nog problemen ivm de pekel die wat moeizaam verdeelt kon worden over het vlees? Iedere dag gekeerd en beetje het vocht dat er uitgekomen was verdeeld.. dus in theorie is het imo wel verspreidt over het vlees..

  Alvast bedankt voor je tijd!

  Groet Jaco

  • Reageer
   noskos
   woensdag, 27 april 2022 at 00:26

   Het is heel moeilijke om op zo’n vraag antwoord te geven omdat ik geen idee verder heb van hoe het eruit ziet. Zelf zou ik het risico niet nemen als ik niet zeker zou zijn van dat alles goed is gegaan.

 • Reageer
  M visser
  vrijdag, 12 augustus 2022 at 12:13

  Ik heb de bacon gemaakt met dit recept wat smaakte dat heerlijk zeg!!
  Ook de rekenmethode voor het colorozo zout was heel verhelderend.
  Vraagje… werkt deze hoeveelheden colorozozout ook bij het maken van ham en moet ik dan suiker toevoegen en ook een week pekelen aanhouden? Of zijn de verhoudingen met het pekelen van ham of andere soorten warm gerookt varkensvlees anders?

  Hart gr m visser

  • Reageer
   noskos
   vrijdag, 26 augustus 2022 at 14:30

   Op het BBQ Genootschap staat een colorozo calculator. Dan kun je precies uitrekenen hoeveel je nodig hebt voor een stuk vlees.

 • Reageer
  San
  zaterdag, 10 december 2022 at 18:02

  Hopelijk lees je deze vraag ook nog Dennis.

  Kun je, in plaats van een ziplock te gebruiken voor het pekelen, ook de buikspek vacumeren of krijgt het dan niet genoeg ruimte om erin te trekken?

  • Reageer
   noskos
   maandag, 12 december 2022 at 15:46

   Ja hoor dat kan, in tegenstelling tot wat Chilion zegt zou ik hem niet vacuum trekken. Als je dat doet heb je andere spanningen in je vlees. Je wilt dat de processen gewoon natuurlijk hun gang kunnen gaan. Dus niet helemaal vacuum trekken en dan verzegelen. Dan kan ook de pekel gewoon rondom het vlees lopen als je hem omdraait.

 • Reageer
  Chilion Snoek
  zaterdag, 10 december 2022 at 19:13

  He San,

  Als Dennis niet meer leest, ja dat kan wel. Dan gaat het proces wat sneller. Ik doe het altijd met de vacuumeermachine.

 • Reageer
  Marco Zegers
  donderdag, 24 augustus 2023 at 06:49

  Hoi, wil dit graag een keer maken. Heb een snijmachine voor plakjes en daarna moinkballs maken.

  Echter is voor mij de functie van die week pekelen niet helemaal duidelijk. Je verhit het toch tot 70gr bij het roken. Dan is het toch ready to eat?

 • Reageer

  Rating recept
  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.