5 In Rundvlees

Ancho tri-tip van het spit, een alternatief voor picanha!

Tri-tip van het spit

In de loop der jaren is de populariteit van picanha omhoog geschoten en daarmee ook de prijs. Tri-tip is een mooi alternatief dat nog redelijk betaalbaar is. Ik heb het bereid zoals ik ook het liefste mijn picanha klaarmaak, aan het spit. En omdat tri-tip onwijs populair is in Californië, heb ik het ook qua kruiding in die hoek gezocht. Ik heb op mijn tri-tip van het spit een rub met ancho chili losgelaten om het die typische Mexicaanse street food smaak mee te geven. Lekker om in plakjes te eten, maar ook heerlijk in een taco met wat zure room, pico de gallo of gegrilde guacamole.

Tri-tip

Tri-tip is de Amerikaanse naam van wat we hier ezeltje of liesstuk noemen. Maar omdat dat niet zo lekker verkoopt vind je het steeds vaker als tri-tip of maminha. Het is een stuk werkvlees uit de lies van de koe en er lopen verschillende spieren doorheen. Met die spieren moet je rekening houden wanneer je het aan gaat snijden. De draad van het vlees verloopt, dus als je niet oppast snij je op een gegeven moment met de draad mee als je niet oppast. Daardoor zou een deel een stuk taaier lijken dan het in werkelijkheid is.

Tri-tip aan het spit bereiden

Als ik picanha maak doe ik dat het liefste in steaks aan het spit. Het vetrandje dat erop zit bedruipt het vlees en je hebt een veel groter oppervlak dat dat lekkere bruine korstje krijgt. Tri-tip heeft ook zo’n vetrandje en kun je ook heel goed aan het spit bereiden als je met wat dingen rekening houdt.

  • Snij de tri-tip in het midden door op de plek waar de twee spieren bij elkaar komen. Zo kun je beide helften mooi op de draad in plakken snijden.
  • Onder het vetlaagje van een tri-tip zit een vlies. Dat is aan de stugge kant. Maar als je het wegsnijdt dan mis je het vet tijdens het grillen. Prik even met een mesje door dat vlies voordat je de tri-tip aan het spit rijgt.

Californië, home of the tri-tip!

Tri-tip is het barbecuegerecht van Californië. Daar wordt het op een zogenaamde Santa Maria grill gemaakt, een grill waarbij je het rooster hoger of lager boven de kolen kunt bewegen. De Mexicaanse gemeenschap grilt het daarop en dan gaat het in plakjes in taco’s. Ik heb voor deze tri-tip qua smaken in die hoek gezocht. Eén van de specerijen die ze daar gebruiken is poeder van de ancho chili. Een grote gedroogde peper die in zijn verse vorm als poblano door het leven gaat. Dit is een vrij milde peper met een smaak die een beetje richting rozijnen gaat. Het poeder en de hele pepers vind je makkelijk online, bijvoorbeeld bij Westland Peppers. Ben je op zoek naar een wat minder exotische tri-tip dan heb ik daar ook een recept voor.

Welk rookhout gebruik je voor deze tri-tip van het spit?

Stukken rundvlees zoals dit kunnen best wel wat rook hebben tijdens het barbecueën en ook stevige rook is geen probleem. Ik heb deze tri-tip aan het spit  met twee blokken eiken bereid en dat was echt niet te veel van het goede. Maar elke stevige soort rookhout past hier goed bij. Probeer als het even kan snippers te vermijden maar koop als het kan altijd blokken. Die branden veel gelijkmatiger en geven langer rook dan snippers.
Voorweken van mijn rookhout doe ik nooit. Heb je net een lekker vuurtje gebouwd en dan gooi je er water op. Ook envelopjes van aluminiumfolie met snippers gebruik ik niet om de simpele reden dat die de luchtstroom bij mijn kolen beïnvloeden.

Tri-tip van het spit

Hoe gebruik je je grillspit bij het bereiden van tri-tip?

Ik heb zelf de rotisserie inzet van Weber. Die past op alle Weber kogelbarbecues van 57 cm. Ook op het nieuwe model met scharnier kun je dit grillspit gebruiken. Het spit zelf gebruik ik indirect. Ik zorg dus dat het vlees niet direct boven de kolen hangt om er voor te zorgen dat mijn vlees niet te snel gaart.
Onder het vlees zet ik een lekbak om het vet op te vangen. Op die manier loopt dat niet allemaal je barbecue in. Als je die bak dan ook nog even inpakt in folie dan is het schoonmaken ook zo gebeurd.

Voor kamado’s zijn tegenwoordig ook grillspits te koop. Zorg er dan voor dat de grootste vuurhaard niet direct onder je kolen ligt. Om dat te bereiken zou je een rijtje bakstenen in je kolenmand kunnen leggen met aan weerszijde je houtskool. Als jij daar een andere manier voor hebt dan hoor ik het graag in een reactie hieronder!

Tri-tip van het spit
Afdrukken Pin
4.75 van 4 stemmen

Ancho tri-tip van het spit

Tri-tip (ook wel ezeltje of liesstuk genoemd) is een heerlijk, alternatief voor picanha. Het is ook nog eens vriendelijker geprijsd. De Ancho chili rub geeft deze trip-tip een Mexicaans tintje waardoor het heerlijk is in bijvoorbeeld een taco.
Gang Hoofdgerecht
Keuken BBQ, Mexicaans, TexMex
Trefwoord ezeltje, grillspit, liesstuk, rotisserie, tri-tip
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Rusttijd 10 minuten
Totale tijd 1 uur 10 minuten
Porties 6 personen
calorieën 200kcal
Auteur noskos

Ingrediënten

Voor de rub

  • 2 eetlepels ancho chilipoeder
  • 1 eetlepel zeezout
  • 1 eetlepel zwarte peper vers gemalen
  • 2 theelepels knoflookpoeder
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 1 theelepel korianderpoeder

Overige benodigdheden

  • grillspit (Ik gebruik.)
  • kernthermometer (Dit is mijn favoriet voor dit soort bereidingen.)

Instructies

  • Maak je barbecue klaar voor gebruik met je grillspit op 180°C.
  • Verwijder met een scherp mes eventuele vliezen aan de vleeskant.
  • Snij de tri-tip door op de plek waar de draad van het vlees verloopt.
  • Snij de twee helften haaks op de draad in plakken van 5 cm.
  • Rijg de plakken aan het spit. Prik het vlies onder de vetlaag met een mesje door om dit makkelijker te maken.
  • Meng de ingrediënten van de rub in een kommetje door elkaar.
  • Wrijf het vlees in met wat plantaardige olie en bestrooi rijkelijk met de rub.
  • Voeg het rookhout toe aan het vuur, hang het spit in de barbecue en laat het ronddraaien. Sluit de deksel.
  • Controleer na 30 minuten met een kernthermometer de kerntemperatuur van de tri-tip.
    Als de temperatuur 50-52C is mag de tri-tip van het spit.
    Tri-tip van het spit
  • Laat het vlees 10 minuten onder folie voordat je het aansnijdt. Snij weer haaks op de draad. Snij dunne plakjes als je het in taco's serveert of dikkere wanneer je het als steak serveert.
    Tri-tip van het spit

Voedingswaarden

Serving: 100g | Calories: 200kcal

Heb je deze chili tri-tip van het spit gemaakt? Dan ben ik benieuwd wat je ervan vond! Is er iets niet helemaal duidelijk? Laat het me in een reactie hieronder of op social media weten. BBQ-NL is te vinden op Facebook en Instagram. Als je de hashtag #noskosbbq gebruikt dan zie ik het vanzelf langskomen op Instagram.

Dit vind je misschien ook leuk

5 Reacties

  • Reageer
    Reinder
    dinsdag, 26 mei 2020 at 13:30

    Toprecept Noskos! Guacamole en salsa is er lekker bij maar heeft dit vlees eigenlijk niet nodig. Superlekker, zeker voor herhaling vatbaar.

  • Reageer
    Patrick van der Burg
    zaterdag, 20 juni 2020 at 18:52

    Geen idee of ancho Chille minder pittig is dan de normale uit de supermarkt maar aan de reactie van degene die tegenover me zit had het wel bij 1 eetlepel mogen blijven. Lekker pittig dus.

    • Reageer
      noskos
      zondag, 21 juni 2020 at 14:00

      Er staat zelfs in het verhaal boven het recept dat ancho’s mild zijn

  • Reageer
    Ward
    zondag, 6 juni 2021 at 19:59

    Alles gedaan volgens recept. 1.5kg tri-tip. Anchos pepers gedroogd maar niet als poeder gemalen maar meer als chili-vlokken. Zeer milde smaak, iid als rozijnen.

    Toch te scherpe smaak door volgens mij de eetlepel (=15ml) zwarte peper. De eetlepel is veel te veel. Dit moet hoogstens een thee-lepel (=5ml) zijn.

    Volgende keer dus minder zwarte peper (als überhaupt al nodig).

  • Reageer
    Ward
    maandag, 7 juni 2021 at 13:52

    Bedenk met dat ik geen vers gemalen peper heb gebruikt maar gewone zwarte peper in poedervorm. Dat zal ook wel schelen.

  • 4.75 from 4 votes (4 ratings without comment)

    Reageer

    Rating recept




    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.