18 In Rundvlees

Hele ribeye low en slow gegaard op de barbecue

Hele ribeye low en slow gegaard op de barbecueDeze hele ribeye low en slow gegaard op de barbecue is een beetje mijn alternatief voor een standing rib roast.
Voor mijn honderste barbecue vorig jaar had ik een rib roast gemaakt die heel erg goed uitpakte. Rond de kerst had spiffs, één van mijn barbecue partners in crime, bij de grotere Appies een stuk rib roast gevonden, dat ze voor de kerst hadden opgenomen in het assortiment, en daar het recept uit ons favoriete barbecue boek, Big Bob Gibson’s BBQ Book, op los gelaten.
Ik ben dol op rib roast en dit recept leek me erg lekker maar een stuk rib roast is hier niet zo makkelijk te vinden, wel had ik bij de Makro een mooi stuk Ierse ribeye meegenomen en laat dat nou het zelfde stuk vlees zijn alleen zitten de ribben er niet meer aan. Tijd voor een experimentje dus, met de vraag pakt dat ook goed uit als ik BBG’s standing rib roast recept er op loslaat?

Ik heb mijn hele ribeye low en slow gegaard en er bij een kerntemperatuur van 57°C vanaf gehaald, bij het aansnijden had ik hem iets meer naar de medium kant van medium rare verwacht. ‘Zou dat komen omdat er geen bot aan zit dat nog warmte afgeeft en dat de roast daardoor wat verder door gaart?’ was mijn gedachte in eerste instantie.
Aan het begin had ik wat problemen met mijn vaste thermometer, dus ik heb een vervangende gebruikt achteraf bleek dat deze 3°C te veel aangeeft en mijn vlees nog niet helemaal was waar ik het wilde hebben.
Misschien is het een combinatie van die twee factoren. Het geeft wel aan dat het belangrijk is om een goede accurate thermometer te hebben bij dit soort stukken vlees, zeker als zo’n stuk meer dan €40 kost.

Neemt niet weg dat het een heerlijk stuk vlees was! De kruidenboter geeft een extra smaak verrassing aan dit al heerlijke stuk vlees. Experiment geslaagd en weer een lesje geleerd, nieuwe thermometers eerst even testen voordat je ze aan een duur stuk vlees toevertrouwd!

Hele ribeye low en slow gegaard op de barbecue

(vrij naar Big Bob Gibson’s Standing Rib Roast Recept)
Ingrediënten:
een hele ribeye
1,5 eetlepel zeezout
1,5 eetlepel versgemalen zwarte peper
roasted garlic herb butter (recept volgt)

Bereiding:
Haal 1 a 2 uur van te voren je ribeye uit de koelkast en laat rustig op kamertemperatuur komen.
Maak om de 2 cm een snee in de ribeye en stop er een schijfje kruidenboter in. Bestrooi de rib eye met het zout en peper.
Hele ribeye low en slow gegaard op de barbecueMaak de barbecue gereed voor indirect barbecueën, als je je brandende kooltjes er in doet kan ook meteen het vlees er op. Als rookhout heb ik pecan gebruikt.
Laat na 20 minuten de temperatuur van je barbecue nu zakken tot 125°C.
Hele ribeye low en slow gegaard op de barbecueWanneer de kerntemperatuur van je ribeye 54-57 °C is, is hij medium rare, de perfecte temperatuur voor dit stukje vlees, veel gaarder wil je hem niet hebben!
Hele ribeye low en slow gegaard op de barbecueHaal de ribeye van de barbecue en laat minimaal 20 minuten rusten onder aluminiumfolie.

Snij in plakken en serveer.

Roasted Garlic Herb Butter
Ingrediënten:
4 tenen knoflook, ongepeld
1/4 theelepel gedroogde tijm
1/4 theelepel gedroogde rozemarijn
1/4 theelepel gedroogde oregano
1 eetlepel olijfolie
4 eetlepels zachte roomboter

Bereiding:
Leg de knoflooktenen, tijm, rozemarijn en oregano op een dubbel vel aluminiumfolie en besprenkel met de olijfolie.

Hele ribeye low en slow gegaard op de barbecue - de kruidenboterVouw de folie dicht zodat je een mooi pakketje krijgt en leg dit indirect op een barbecue van 121°C /250°F of in de oven.
Na 45 minuten haal je het pakketje uit de oven en maak je het open.
Druk, als het wat is afgekoeld de knoflook uit de papieren velletjes en prak dit door de rest van de kruiden.

Hele ribeye low en slow gegaard op de barbecue - de kruidenboterDoe de boter erbij en meng goed door.
Leg je botermengsel op een stukje plasticfolie en maak er een mooi worstje van, laat minimaal 30 minuten opstijven.

Hele ribeye low en slow gegaard op de barbecue - de kruidenboterDit is zo’n twee weken houdbaar in de koelkast.

Dit vind je misschien ook leuk

18 Reacties

 • Reageer
  Frits
  donderdag, 20 januari 2011 at 02:25

  Deze ga ik ook eens proberen

 • Reageer
  Freek (smokeys)
  donderdag, 20 januari 2011 at 07:46

  Ziet er heerlijk uit Noskos!! Lang leve Big Bob Gibson 🙂
  Frits kan er anders ook wat van!

 • Reageer
  Hanneke
  donderdag, 20 januari 2011 at 09:32

  yummmmy ziet er heerlijk uit! 🙂

 • Reageer
  spiffs
  donderdag, 20 januari 2011 at 22:27

  Lekker he! meer heeft dit vlees niet nodig!

 • Reageer
  A3aan84
  maandag, 15 juli 2013 at 17:30

  Ik ga m’n verjaardag vieren en wil dit dan maken met kreeft als een soort van surf ’n turf. (zin in) Nu staat er in de beschrijving dat ‘na 20min. de temperatuur terug moet naar 121C’ nu is mijn vraag. hoe warm was hij hiervoor.

  alvast bedankt!

  • Reageer
   noskos
   dinsdag, 16 juli 2013 at 15:00

   Dat is inderdaad een goede vraag 😀 Zo’n 175°C. Het eerste stukje is om de buitenkant lekker donker te krijgen.

 • Reageer
  Rob
  maandag, 7 december 2015 at 22:19

  Dit ziet er erg lekker uit. Staat voor komende zondag op de agenda.

  Ik wil m op de UDS maken. Hoelang heeft hij ongeveer (in totaal) op de bbq gelegen?

  Gr Rob

 • Reageer
  Rob Verkuijlen
  maandag, 21 december 2015 at 17:20

  Lekker, ik wil dit ook gaan maken.
  Hoelang moet het er ongeveer op liggen?? En zou dit ook reverse sear kunnen. (dat lijkt me net wat makkelijker met een UDS).

  Gr Rob

  • Reageer
   noskos
   dinsdag, 22 december 2015 at 14:00

   Hoe lang ligt echt heel erg aan het vlees en de dikte ervan. En ja, reverse sear zou kunnen.

 • Reageer
  Jan
  dinsdag, 22 december 2015 at 09:30

  Deze ga ik, naast de Apple brined turykey, ook maken. Ik ben ook benieuwd hoe lang deze er ongeveer op lag. Ik dacht zelf aan 20 min op hogere temp en dan rond de 30 minuten afgaren.

  • Reageer
   noskos
   dinsdag, 22 december 2015 at 13:59

   Dat ligt heel erg aan je vlees en hoe groot je vlees is. Het zou zo maar eens langer kunnen duren, maar goed ingepakt in folie en misschien met een handdoek er omheen als je veel te vroeg klaar bent kun je het een tijdje warm houden hoor.

 • Reageer
  Friso
  dinsdag, 20 december 2016 at 19:42

  Dit lijkt me een lekker stukje vlees voor de Kerst. Ik kan het helaas niet van te voren nog proberen. Voor een beetje tijds indicatie Hoe lang heeft jou stuk nog gelegen op 120C is dat nog een paar uur geweest of half uur na die 20 min 175C?

  • Reageer
   noskos
   dinsdag, 20 december 2016 at 20:13

   Poeh, daar vraag je me wat! Het is alweer ruim vijf jaar geleden dat ik dit heb gemaakt. Ik zou uitgaan van één tot anderhalf uur als ik het zo in moet schatten. Maar dat ligt natuurlijk ook aan de dikte van het vlees en je barbecue. Een keramische barbecue blijft langer op die hoge temperatuur hangen dan een Weber.

   • Reageer
    Rob
    zondag, 12 februari 2017 at 15:17

    Ik dacht idd een dikke anderhalf uur. Omdat ik een dik stuk had was ik 1uur 45min bezig.

 • Reageer
  Sander
  maandag, 27 april 2020 at 20:27

  Top recept hoor, gisteren geprobeerd op onze nieuwe Boretti, waan!

  1,2 kg ribeye genomen bij de slager, 20 mins om en om op 175 graden, daarna in alu folie, de bbq teruggeregeld naar 120 graden en toen 90 mins laten garen. Fantastisch!

 • Reageer
  Rob
  donderdag, 17 september 2020 at 09:15

  Sander,

  Heb jij de Rib-Eye in de folie laten garen of was dat alleen om deze te verpakken tijdens de teurgloop van temp. naar 120 graden?

 • Reageer
  Bert
  zaterdag, 4 september 2021 at 17:01

  Ik gebruik Black Rach houtskool van de Hanos. Mooie grote stukken quebrancha. Geen gruis. Een aanrader. 1,8 kg ribeye in 2 uur gaar op 100 graden. Heerlijk.

  • Reageer
   noskos
   maandag, 6 september 2021 at 09:55

   Ik ben één van de mensen die de smaak die Black Ranch Argentina afgeeft erg goor vind. Ik wil ook mijn eigen rooksmaak bepalen. Daarom gebruik ik een neutrale houtskool.

  Reageer

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.