4 In Rundvlees/ Snacks

Mergpijpen van de BBQ – heerlijk voor op toast

Mergpijpen van de BBQVandaag iets heel simpels, maar wel iets dat verschrikkelijk lekker is, mergpijpen van de BBQ. Je maakt het heel gemakkelijk en smeert daarna het merg uit op een stukje toast en dan kan het genieten beginnen.

Mocht je twijfels hebben bij zo’n doorgezaagd bot op je barbecue dan moet je die echt opzij zetten. Het merg is zacht, rokerig en heel rijk van smaak. En zeg nou zelf, het staat natuurlijk ook nog eens erg stoer als je de barbecue openmaakt en dit je gasten voorzet.

Het merg kan best wat rook hebben tijdens de bereiding, wat dat betreft wijkt het niet af van andere delen van het rund. Ik heb hickory gebruikt, een houtsoort die een vrij stevige smaak afgeeft en dat werkte erg goed. Voor deze eerste keer heb ik het vrij simpel gehouden, zout, peper en wat knoflookgranulaat. Maar je kunt er ook panko (Japans paneermeel), citroenrasp en verse kruiden op loslaten om een mooi korstje te vormen. Dat doe ik de volgende keer als ik weer mergpijpen van de BBQ maak.

Ik vind het ook mooi om de wat minder courante delen van een dier te gebruiken. Er wordt al genoeg verspild. Daarbij is dit ook nog eens heel erg betaalbaar en dat past weer bij mijn barbecuefilosofie, van goedkope, minder geliefde, delen van het dier iets lekkers maken.

Mergpijpen van de BBQ

Ingrediënten:
2 in de lengte gehalveerde mergpijpen (ik heb ze hier vandaan)
zout
peper
knoflookgranulaat

stokbrood

Extra:
rookhout, 1 flink blok of 1 flinke hand snippers hickory- of eikenhout

Bereiding:
Maak je barbecue gereed voor indirect barbecueën op 190-200°C. Hoe je dat doet laat ik je hier zien.

Spoel de mergpijpen af onder de kraan om eventueel losse deeltjes van het zagen te verwijderen. Dep ze droog met keukenpapier en verwijder eventueel vlees dat nog aan de botzijde zit.
Bestrooi het merg met ruim peper, zout en knoflookgranulaat.

Als de mergpijpen niet plat blijven liggen maak dan van aluminiumfolie een propje om ze te ondersteunen.

Voeg het rookhout toe aan het vuur en leg de mergpijpen weg van het vuur in de barbecue.

Mergpijpen van de BBQGaar de mergpijpen totdat het merg zacht is, zo’n 20 minuten. Ze zijn gaar als ze een kerntemperatuur van 65°C hebben bereikt.

Mergpijpen van de BBQSnij terwijl de mergpijpen garen het stokbrood in dunne sneetjes. Rooster deze boven direct vuur zodra de mergpijpen van de BBQ komen.

Serveer het geroosterde brood en de mergpijpen met een lepel, zo kan iedereen een stukje merg uit het bot lepelen en op brood smeren.

Je vind me ook op Facebook en Instagram. Mocht je een recept van me maken en het daar posten dan zou ik het leuk vinden al je me er in tagt of de hashtag #noskosbbq gebruikt, dan zie ik jullie creaties vanzelf langskomen.

Dit vind je misschien ook leuk

4 Reacties

 • Reageer
  Maarten
  maandag, 28 mei 2018 at 19:14

  Ja, dat is heerlijk! Ik smeer ze altijd in met Chimichurri. Werkt ook goed

  • Reageer
   noskos
   maandag, 28 mei 2018 at 19:18

   Dat klinkt ook heerlijk!

 • Reageer
  Ward
  vrijdag, 12 oktober 2018 at 19:53

  Ik ga dit morgen (zaterdag) op de bbq doen. Waarschuwing collega: Zeer slecht voor je cholesterol. Nou ja, niet te vaak doe dus.

  • Reageer
   noskos
   zaterdag, 13 oktober 2018 at 14:55

   Cholesterol in je eten wordt nagenoeg niet opgenomen door je lichaam wijzen studies uit, dus niet iets waar ik me druk om maak 😉

  Reageer

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.