20 In Bacon & buikspek

Buikspekpastrami, oftewel porkstrami, heaven on a plate!

BuikspekpastramiIk volg heel veel sites, blogs en Instagram accounts die over barbecue gaan. Als je dat doet dan zie je bepaalde trends in barbecuegerechten. Vorig jaar waren dat de beef ribs. Dit jaar zie ik opeens veel meer brisket, maar ook pastrami. Ook was ik tijdens het research voor mijn boek een pastrami variant met buikspek tegengekomen, buikspekpastrami, ook wel porkstrami genoemd. Je maakt een soort gerookt spek met pastrami smaak. Het beste van twee werelden, voor mij zijn dit soort gerechten regelrechte barbecue-klassiekers!

Pastrami vindt zijn oorsprong in Roemenië en ging mee met Joodse immigranten die in New York belandden. Die maakten het met brisket en navel. In een beetje New Yorkse Deli koop je een fantastisch broodje met een dikke laag dun gesneden pastrami. Deze buikspekpastrami zul je daar niet tegenkomen omdat varkens nou eenmaal niet echt kosher zijn, maar laat dat je vooral niet tegenhouden om het te maken. Je kunt je porkstrami gewoon zo eten, maar op een mooie zuurdesem boterham met mosterd en een zure bom ernaast is het feest helemaal compleet!

Omdat je het buikspek moet pekelen is het niet een recept dat je even maakt, het vereist wat planning. Het buikspek moet vier dagen in een pekelbad. Daarna is het een kwestie van roken. Het is niet veel werk, het kost alleen wat tijd. Ik heb buikspek van Livar gebruikt. Ik vind dat persoonlijk één van de lekkerste rassen voor dit soort gerechten. Zoek een stuk uit dat niet al te vet is. Je wilt ook nog wel iets vlees hebben tussen het vet.

In de pekel zit een ingredient dat je misschien niet kent, colorozozout. Colorozozout, ook bekend als kleur- of nitrietzout, is zout waaraan 0,6% nitriet is toegevoegd.
Het nitriet zorgt ervoor dat je na de bereiding een mooie roze binnenkant hebt. Ook voorkomt het de groei van gekke organismen als botulisme zodat je niet een week na het eten van je porkstrami dood neervalt. “Ja, maar, nitriet, gevaarlijk.” In spinazie en selderij zit van nature ook nitriet, het is niet gevaarlijk als je het maar goed toepast.
Hoe je aan colorozozout komt? Even heel vriendelijk aan je slager vragen, die wil je vast wel een bakje meegeven.

Buikspekpastrami

Ingrediënten:
1,5 kilo buikspek zonder zwoerd

Voor de pekel:
3,8 liter water
150 gram colorozozout
120 gram suiker
65 gram zeezout

5 tenen knoflook, geplet
1 theelepel korianderzaad, gemalen
1 theelepel zwarte peper vers gemalen
1 theelepel mosterd
¾ theelepel chilivlokken
½ theelepel piment, gemalen
⅓ theelepel gemberpoeder
⅓ theelepel folie, gemalen
¼ theelepel kruidnagel, gemalen
¼ theelepel kaneelpoeder
1 laurierblaadje in stukken gebroken

Voor de rub:
zout
peper
steakkruiden, je eigen favoriete merk of recept (ik heb NOSKOS the Steak gebruikt)

Extra:
rookhout, 3 blokken of 3 handen als je snippers gebruikt, appel of kersen werkt erg goed bij dit recept

Bereiding:
De Pekel:
Als je de pekel snel wilt afkoelen kun je een deel van het water vervangen door het zelfde gewicht in ijs.
Doe 1 liter water in een grote pan (minimaal 5 liter), voeg het colorozozout, suiker, zeezout en de kruiden en specerijen toe en breng aan de kook. Roer totdat alles is opgelost.
Voeg het ijs toe als je de pekel snel wilt afkoelen en de rest van het water. Even doorroeren en dan in de koelkast zetten en koud laten worden.

Doe je buikspek in een hersluitbare diepvrieszak en voeg de pekel toe. Leg dit in een schaal in de koelkast. Mocht je diepvrieszak lekken dan komt het vocht in de schaal en loopt het niet door je hele koelkast.

Draai gedurende vier dagen elke dag het buikspek een keer om.

Na vier dagen mag het buikpek uit de pekel. Spoel het af onder de kraan en dep droog met keukenpapier.

Maak je barbecue klaar voor indirect gebruik op 120°C. Een smoker of keramische barbecue is hier echt een voordeel.

Bestrooi het buikspek met gelijke delen zout, peper en steakkruiden, er moet een mooi laagje opzitten. Leg het buikspek in de smoker en voeg het rookhout toe.

Rook het buikspek 3 uur, pak het daarna in aluminiumfolie in en leg het terug op de barbecue. Bij een kerntemperatuur van 75-80°C mag de buikspekpastrami van de barbecue af. Bij mij duurde dat zo’n 6 uur.

Laat de buikspekpastrami een half uurtje onder een stukje aluminium folie rusten voordat je het aansnijdt. Snij dikke plakken om zo van te snacken of dunne plakken om op een boterham met mosterd te serveren.

Dit vind je misschien ook leuk

20 Reacties

  • Reageer
    Lourens
    maandag, 12 juni 2017 at 14:10

    Mooi recept!
    Weet ik gelijk iets voor international baconday van dit jaar.

  • Reageer
    Joost
    maandag, 12 juni 2017 at 14:16

    Vraagje, is zoiets ook in een oven te maken? Misschien vloeken in de kerk, maar gewoon uit interesse en mocht je zoiets een keerje willen maken als het geen bbq-weer is

    • Reageer
      noskos
      maandag, 12 juni 2017 at 16:04

      Geen bbq-weer? Het is toch altijd barbecueweer 😉 Nee hoor je kunt dit ook in de oven doen. Je mist dan wel de rook en die is best bepalend voor het eindresultaat. Gewoon op 120°C, want een barbecue is niets anders dan een kolen gestookte oven.

  • Reageer
    JAN
    maandag, 12 juni 2017 at 15:07

    Wat een onwijs gaaf recept om te maken! Hij staat gelijk in de prioriteiten lijst der te maken grill recepten! Klein vraagje, wat als ik de pekel en de buikspek vacuum trek? Adviseer je dan de pekeltijd te verkorten? Groeten van Jan

    • Reageer
      noskos
      maandag, 12 juni 2017 at 16:03

      Ik heb niet genoeg ervaring daarmee om dat goed in te schatten. Ik zou hem niet helemaal vacuum trekken en dan zo in de koelkast leggen. En dan de normale tijd aanhouden.

  • Reageer
    Boudewijn Duivenvoorden
    donderdag, 15 juni 2017 at 19:03

    Hi Noskos, Bedankt voor het recept. De buikspek ligt nu in de pekel. Het weekend aan de slag met mijn Black bastard. Een korte vraag ik heb mijn spek met pan en al in de koelkast gezet, want hij past in een zak. Dat lijkt mij niets uit te maken, toch?

  • Reageer
    Vincent
    zaterdag, 8 juli 2017 at 16:26

    Hi Noskos, erg lekker recept om te bereiden op mijn nieuwe Big Green Egg. Ga dit recept zeker vaker maken deze zomer!

  • Reageer
    Alex
    zondag, 30 juli 2017 at 08:44

    Hallo Noskos, normaliter ga ik voor de crispy porkbelly, maar deze ga ik zeker proberen! Je hebt een fijne site trouwens! Een vraagje, als je pastrami maakt van rund (puntborst), in hoeverre kun je dezelfde pekelverhouding gebruiken? Of is dat vanwege de structuur heel anders?

  • Reageer
    Alex
    maandag, 31 juli 2017 at 11:49

    Hoi Noskos, bedankt voor dit supergerecht ! Een vraagje: kun je voor normale pastrami (van puntborst), de zelfde pekel en pekeltijd gebruiken?

    • Reageer
      noskos
      woensdag, 2 augustus 2017 at 10:37

      Nee, gewone pastrami is weer heel anders, ook de pekeltijd is anders omdat het vlees dikker is.

      • Reageer
        Alex
        maandag, 21 augustus 2017 at 23:46

        En…. 😉 heb je toevallig een pekel voor puntborst/
        pastrami ? Ben een beetje op zoek naar een goede pekel voor pastrami.

  • Reageer
    Chris Schoonenberg
    maandag, 6 augustus 2018 at 18:25

    Hi Noskos, maakt het iets uit of het spek 4 dagen in de pan met pekel ligt, of is de plastic methode beter?

    • Reageer
      noskos
      woensdag, 8 augustus 2018 at 16:58

      in een zitloc zak heb je meer contact tussen het vocht dat eruit komt en je vlees. Het kan in een bak, maar dan moet het precies passen.

  • Reageer
    Rick
    woensdag, 3 juli 2019 at 12:35

    Hoi Noskos,

    Superlekker, deze ga ik komende week zeker maken! Ik had nog 1 vraagje over de hoeveelheid (colorozo)-zout. Als ik je bacon-recept bekijk, gaat daar veel minder zout in/op. Ik denk dat dat te maken heeft met nat/droog zouten, maar ik hoop dat je dit nog wil bevestigen 🙂

    • Reageer
      noskos
      woensdag, 3 juli 2019 at 14:54

      Dat heeft inderdaad te maken met de heoveelheid vocht die je nu om je stuk vlees hebt zitten. Ik ben uitgegaan van een Amerikaans recept. Inmiddels hebben we op het BBQ Genootschap e.e.a. dieper bekeken. We zijn daar aan de gang gegaan met de EU richtlijnen en hebben daar een aantal formules uit samengesteld waarmee je kunt berekenen wat voor jouw situatie de juiste hoeveelheid colorozo is. Ik ben er echter nog niet aan toegekomen om dat voor de recepten op mijn blog allemaal aan te passen.
      Als je het voor jouw gewicht aan buikspek wilt doen dan kun je hier lezen hoeveel je nodig hebt: http://www.bbqgenootschap.nl/forum/index.php?topic=21222

  • Reageer
    Marc
    dinsdag, 9 juni 2020 at 23:46

    Allereerst complimenten voor de website en YouTube filmpjes. Leuk en goede en lekkere recepten. Nu vroeg ik me alleen het volgende af. Klopt het dat er echt 150 gram colorozozout in de pekel gaat? Dit is volgens mij wel erg veel in vergelijking met andere recepten die ik op het internet vind en gemaakt heb.

    • Reageer
      noskos
      woensdag, 10 juni 2020 at 16:36

      Ik weet niet welke andere recepten je hebt geraadpleegd. Als je het copycat Katz recept aanhoudt dan gebruiken ze daar op 5 liter water 250 gr Colorozozout, dus deze is gewoon in verhouding. Het is colorozo hè, gaan pink salt met een 10x zo hoge concentratie nitriet. We hebben het omgerekend. En met we bedoel ik ik heb het een keer omgerekend en mensen die zich verdiept hebben in pink salt, nitriet etc. op het BBQ genootschap ook.

  • Reageer
    Marc
    dinsdag, 16 juni 2020 at 13:35

    Gelukkig heb ik de recepten toch braaf opgevolgd. Buikspek pastrami was heerlijk. Ik heb me inderdaad door het lezen van de Amerikaanse recepten op een verkeerd been laten zetten. Thanks

  • Reageer
    Jolanda
    zondag, 28 februari 2021 at 18:52

    Deze week voor de eerste keer gemaakt. Goddelijk lekker

  • Reageer
    Martien
    vrijdag, 22 december 2023 at 14:29

    Lijkt me heeel lekker. Maarre… 1/3 tl folie…. Dat kruidje ken ik (nog) niet.. wat is dit?

  • Reageer

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.