3 In Barbecue-accessoires

Review: Horl 2 Messenslijper, de makkelijke slijper!

Horl 2 messenslijper

Botte messen zijn vervelend in het gebruik en ook nog eens gevaarlijk. Dus het aan te raden om regelmatig je messen te laten slijpen. Maar je kunt dat slijpen natuurlijk ook zelf doen. De Horl 2 messenslijper lijkt op papier een handige, simpele messenslijper te zijn maar is dat ook zo? Ik probeerde hem voor jullie uit.

Waarom messen slijpen?

Een scherp mes zal makkelijk door het te snijden product heen glijden en een mooie snede maken. Als je een bot mes gebruikt dan moet je harder op je product duwen voordat het mes erin gaat, dat vervormt je product en er bestaat ook een kans dat je wegglijdt tijdens het snijden en ergens anders in snijdt dan dat de bedoeling was. In het ergste geval is dat je vinger of een ander lichaamsdeel.

In het erge geval dat je jezelf snijdt kun je dat ook beter met een scherp mes doen. Een mooie strakke snee in je vinger geneest namelijk beter dan een rafelige. Maar uiteindelijk is voorkomen natuurlijk beter dan genezen en helpt een scherp mes je beter snijden zonder uitschieters.

Maar ik gebruik een aanzetstaal om mijn messen scherp te houden

Als messen geslepen zijn en je gebruikt ze dan zullen er deeltjes van de snijkant, ook vouw genoemd, verbuigen. De snede, het snijdende deel van je mes, is dan niet meer recht en glijdt minder makkelijk door je product. Met een aanzetstaal of aanzetijzer buig je die deeltjes weer recht en zal je mes beter door het product glijden.

Een aanzetstaal maakt je mes echter niet scherper dan het is. Door het gebruik zal het mes langzaam botter worden, de snede wordt ronder. Om het weer scherp te krijgen zul je het mes moeten slijpen of laten slijpen.

Hoe slijp je een mes?

Als een mes bot is slijp je metaal van de snijkant af. Daardoor zal het mes weer scherper worden. Dat slijpen gebeurt onder een bepaalde hoek met een materiaal dat hard genoeg is om metaaldeeltjes van het mes te verwijderen.
Door de snijkant af te slijpen komen de snijkanten aan beide kanten van het lemmet weer naar elkaar toe en zal de bolling verdwijnen.

Slijphoek van je mes

Messen worden onder een bepaalde hoek geslepen, die hoek is afhankelijk van een aantal factoren. Bij een grote hoek zul je een stevig mes hebben dat niet snel bot wordt, denk aan een jachtmes. Het nadeel is echter dat het door die grote hoek niet vlijmscherp is. Maar dat is voor die toepassing ook niet nodig.

Bij een kleinere hoek is het mes scherper en zal makkelijk snijden. Maar die kleinere hoek maakt het mes ook kwetsbaarder en sneller bot, de snede is maar smal en zal sneller rond worden. Een scheermesje is bijvoorbeeld eerder bot en kwetsbaarder dan je chefsmes. Het is dus zaak om een gulden middenweg hierin te vinden.

De meeste messen die je hier tegen zult komen hebben een slijphoek van 20°. De meeste Duitse messenfabrikanten houden die hoek aan. Japanse messenmakers zullen sneller een hoek van 15° gebruiken. Zo’n mes zal sneller bot worden maar dat is weer op te vangen door een hardere staalsoort te gebruiken.

Het bedrijf Horl

Horl is een Duits familiebedrijf dat zich heeft gespecialiseerd in het producten om messen te slijpen. Dit alles doen ze lokaal in het Zwarte Woud. De Horl 2 is de lijn waarin ze hun eerste messenslijper hebben geperfectioneerd. En dat is ook de messenslijper die ik mocht uitproberen.

De Horl 2

De Horl 2 is een messenslijper die uit twee delen bestaat. Er is een blok met twee verschillende hoeken waar je magnetisch je mes tegenaan klemt. De hoeken waaronder je je mes tegen dit blok ‘plakt’ zijn 15° en 20°. Zo kun je dus de meeste messen slijpen.

Het tweede deel is het slijpgedeelte. Dit deel bestaat uit een cilinder met aan beide zijden een slijpschijf. Eén diamantschijf voor het grovere werk en een keramische schijf voor het polijsten. Door het rolgedeelte met kogellagers en rubber ringen uit te voeren rolt dit als een zonnetje over je werkoppervlak.

Ik kreeg de Horl 2 in walnoothout. Maar er is ook een eikenhouten uitvoering van dit zelfde model. Dan is er ook nog een goedkopere uitvoering, de Cruise. Deze heeft echter alleen maar een slijphoek van 20°. En er is de Pro versie die door een mechaniek in de cilinder de slijpschijf 3x sneller laat draaien dan dat je rolt.

Messen slijpen met de Horl 2

De Horl 2 in de praktijk

De Horl 2 is mooi uitgevoerd en voelt stevig en degelijk aan. Ik had een aantal messen liggen dat wel weer eens een slijpbeurt kon gebruiken en daar heb ik de Horl 2 op losgelaten.

Victorinox uitbeenmes

Het eerste mes was mijn Victorinox uitbeenmes. Dat is een mes met een slijphoek van 20° van relatief zacht staal. Het slijpen van dit mes ging vrij soepel al duurde het de eerste keer wel een kwartier slijpen met de diamantschijf voordat het mes scherp was.
Dit komt doordat ik normaal een Spiderco Sharpmaker gebruik. De hoek staat daar iets minder vast en zodra je een afwijking hebt ten opzichte van de Horl 2 zul je de eerste keer de snijkant helemaal af moeten slijpen tot je de goede hoek te pakken hebt.

Eenmaal scherp nog even de keramische schijf erlangs en je hebt een vlijmscherp mes dat ideaal is om je brisket te trimmen of om een procureur voor je pulled pork mee te trimmen.

Global chefsmes

Het volgende mes dat ik heb geslepen was mijn Global chef mes. Een Japans mes met een snijhoek van 15° (eigenlijk nog iets minder) van hard staal. Dit mes laat ik normaal professioneel slijpen. En om er een goede snijhoek aan te krijgen was een aardige klus. Ik ben 40 minuten bezig geweest om dit mes scherp te krijgen. De oorzaak hiervan ligt natuurlijk in de hardheid van het staal en een afwijkende snijhoek om mee te beginnen.

Maar eenmaal scherp is hij ook meteen vlijmscherp. Er zijn van die messen waar je bang van bent en dit is er één van. Dat houd je ook scherp om er voorzichtig mee te werken.

Verder heb ik nog wat andere messen geprobeerd die wat zachter waren. Die waren een stuk sneller weer scherp.

Tip: Maak de messen en de houder even schoon tijdens het omdraaien van het mes. Zo voorkom je dat eventueel slijpsel tussen het mes en de houder gaat zitten en zo krassen maakt.

Horl 2 messenslijper voor- en nadelen:

Voordelen:

  • Makkelijk te gebruiken messenslijper waarbij de slijphoek goed constant te houden is.
  • Door het simpele gebruik uitermate geschikt voor een leek.
  • Mooi uitgevoerd en compact, scheelt een hoop ruimte in de kast.

Nadelen:

Ik ben eigenlijk maar één nadeel tegengekomen. Als je een heel lang mes hebt dan beweegt het mes een beetje mee met de roller en zul je meer in een bochtje moeten rollen. Maar dat is een kwestie van de slag te pakken krijgen.

Horl 2 messenslijper conclusie

De Horl 2 messenslijper is een mooi uitgevoerd en simpel te gebruiken stuk gereedschap om je messen scherp te houden.

De prijs van 139 euro lijkt vrij stevig. Maar als je je messen laat slijpen ben je ze een tijd kwijt en die kosten lopen snel op. Ook weet je niet altijd of degene die ze slijpt de juiste hoek aanhoudt en je een verpest mes terug krijgt. Ik kan je vertellen dat mij dat weleens is gebeurd. Als dat een mooi mes is word je daar niet vrolijk van. Plus dat de kosten dan vaak meer zijn dan de prijs van de Horl 2.

Voor mij is de Horl 2 de permanente vervanger van mijn Spyderco geworden omdat hij makkelijker in het dagelijkse gebruik is en de snijhoek veel constanter is.


Disclaimer

Ik ben door Horl benaderd of ik dit product wilde testen. Ik heb de Horl 2 gratis ontvangen voor deze review. Alle conclusies en meningen zijn echter van mijzelf en zijn niet vooraf overlegt aan Horl nog heeft Horl inspraak gehad.

Dit vind je misschien ook leuk

3 Reacties

  • Reageer
    Rogier
    zondag, 7 augustus 2022 at 20:07

    Leuk om deze review te lezen. Ik was al een poosje aan het twijfelen of dit product echt zo goed zou werken, dus het is mooi om te lezen dat hij jou goed bevalt!

  • Reageer
    Thierry
    dinsdag, 6 september 2022 at 17:57

    Ik gebruik de Horl nu ongeveer een 3/4 jaar en ben er zeer over te spreken.
    Het makkelijkste systeem wat er is.. Er zijn ook extra slijpstenen te krijgen. Een extra grove diamanten en 2 polijst stenen

  • Reageer
    Guido
    woensdag, 28 december 2022 at 17:48

    Deze in walnoot uitvoering zojuist binnengekregen en gelijk geprobeerd. Vond het resultaat nog tegenvallen, maar ik heb dan ook maar een paar minuten geslepen. Ik lees dat jij 40 minuten bent bezig geweest met 1 Global mes. Dus toch nog wat meer tijd per mes besteden. Het werkt verder wel prettig en solide.

  • Reageer

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.