11 In Materiaal Reviews

Weber Cold Smoke Generator om zelf koud te roken

Weber cold smoke generatorNu het weer wat kouder wordt breekt de ideale tijd aan om koud te roken. Lange tijd was de ProQ CSG het apparaat daarvoor, maar sinds vorig seizoen is Weber ook in de markt van het koudroken gedoken met de Weber Cold Smoke Generator. Deze is iets duurder dan die van ProQ, maar is hij het extra geld waard? Ik heb hem voor jullie uitgeprobeerd.

Tijdens de Beer, Fries & BBQ (één van de Belgische barbecuewedstrijden) wonnen we met de Sea Side Smokers vorig jaar onder andere de Cold Smoke Generator van Weber. Een cold smoke generator is een apparaat dat je gebruikt om koud te roken. Ik heb die meegenomen omdat ik het altijd leuk vind om dat soort nieuwe speeltjes te proberen. Maar omdat je alleen kunt koudroken als het niet te warm lag hij een tijd in de kast te wachten om in gebruik genomen te worden.

Ik was één van de eersten met de ProQ CSG, hier waren ze in het begin nog niet te koop en ik had die van mij uit Engeland laten komen. De ProQ heeft een aantal dingen waar ik niet zo blij mee was vanaf het begin. Ten eerste het aansteken. Dat gaat met een waxinelichtje dat je onderin het apparaatje zet. En heel vaak is dat niet genoeg om de rookmot aan te steken. Een gasbrander biedt dan uitkomst, maar die moet je dan wel hebben natuurlijk.

Rookmot

De rookmot is een ander punt van ergernis omdat dat vaak uitgaat. ProQ houtmot is niet overal verkrijgbaar en als je er ander houtmot in stopt dan wil dat vaak niet lekker branden. De reden is dat de houtmot vaak net te grof is. De oplossing is daarvoor is om het even in een elektrische koffiemolen wat fijner te malen. Niet echt ideaal natuurlijk. En ik was dan ook benieuwd of Weber had geleerd van de fouten van hun concurrenten.

Weber cold smoke generator

Constructie

In tegenstelling tot de CSG van de concurrent is het model van Weber rond. Het geheel voelt degelijk aan. De kleur is zwart. Het aansteken gebeurt niet met een waxinelichtje, er zit een sleuf in de rand waar je een lange aansteker in kunt steken. Zo kun je de de rookmot aansteken. Je moet wel bij het vullen even je vinger op het gaatje aan de binnenkant houden anders loopt daar de houtmot uit. Bij de ProQ heb je dat probleem niet, maar die steek je dan weer wat lastiger aan.

Weber Cold Smoke Generator – Ervaring

Ik heb de Weber Cold Smoke Generator vorige winter een aantal keer gebruikt met houtmot van Weber en dat werkte perfect. Maar ik wilde de review niet online zetten voordat ik het ook met mot van een ander merk had geprobeerd. Dat is het probleem bij de ProQ dat hij het niet lekker doet op andere rookmot.

Ik had nog wat verschillende soorten mot in huis en die heb ik in de CSG gedaan. Belangrijk bij het vullen, en dat geldt voor alle Cold Smoke Generators, is dat je na het vullen het apparaatje een aantal maal op op tafel tikt. Bij het glad wrijven van de mot druk je het op bepaalde plekken steviger aan. Op die plekken waar de mot op elkaar zit smeult het vuur niet verder. Door het tikken komt er ruimte in de mot en brandt het mooi op.

Het mengsel van mot gaf geen probleem en brandde net als de mot van Weber in zo’n 9 tot 10 uur helemaal op.

Weber Cold Smoke Generator – Conclusie

Ik vind het aansteken met een waxinelichtje van de ProQ niet handig, de sleuf in de Weber is naar mijn mening een betere oplossing.
De werking is goed, ook met houtmot van andere merken. De uitvoering is degelijk en ik vind de vormgeving mooi.
Zijn die punten de hogere prijs waard? Ik vind van wel, ik wil niet rommelen met een koffiemolen om mijn rookmot fijner te malen en klooien met een waxinelichtje dat bij het minste of geringste uitwaait, dingen waar ik bij de Weber CSG geen last van heb gehad.

Inspiratie nodig voor recepten die je kunt maken met een CSG?


Heb je een Cold Smoke Generator? Dan ben ik erg benieuwd naar wat jij er mee maakt! Laat je het me weten in een reactie hieronder?

Dit vind je misschien ook leuk

11 Reacties

 • Reageer
  Mario Piekhaar
  dinsdag, 28 november 2017 at 09:40

  Ik was benieuwd naar ervaringen met deze Weber. Ik gebruik zelf al jaren de spiraal van Barbecook (koude rookgenerator) die enige jaren geleden nog zo’n €25 kostte. Sinds een jaar heb ik ook de ProQ.
  Ik heb geen problemen dat de rookmot uitgaat als het eenmaal smeult. Aansteken doe ik met een gasbrander ipv een waxinelichtje, maar het kost enige tijd voordat het blijft smeulen, ik moet dan blazen om een voldoende grote plek aan het smeulen te krijgen.
  Het nadeel dat ik met de rookspiralen ondervindt is dat het gaaswerk in het midden op den duur versleten is, wat ik oplos met een stukje keukenrolpapier, waarop de rookmot wel blijft liggen. Ik ben benieuwd of zich dat ook voordoet bij de Weber? Ervaring daarmee?

  • Reageer
   noskos
   dinsdag, 28 november 2017 at 16:02

   Ik heb mijn ProQ al jaren en de Weber nu één jaar, ik heb geen problemen met het gaas. Ik gebruik ze echter maar een paar keer per seizoen.

 • Reageer
  Sjoerd
  zondag, 24 december 2017 at 12:54

  Ik heb even een vierkante smoke generator geleend om uit te proberen. Is inderdaad wat geklooi en wist niet dat het waxinelichtje uit moest. Heb ik maar snel even gedaan , was net begonnen.

  Ik vind de ronde weber er wel mooi uitzien. Ik zal je tip om even te tikken een volgende keer doen.

 • Reageer
  Rens
  maandag, 23 september 2019 at 09:10

  afgelopen weekend een met de Smoke Generator aan de gang geweest, een zalmzijde gerookt. Smoke Generator werkte perfect. (Het tikken voor gebruik is een goeie tip!)
  Vraag mij alleen af hoe ik kan voorkomen dat de bovenzijde van de zalm zo hard en droog wordt. Het was niet te snijden, eerder plukken. (overnacht gemarineerd in 1 deel zout 1 deel suiker en ca 8 uur gerookt) Misschien te lang ??

  • Reageer
   noskos
   vrijdag, 27 september 2019 at 16:10

   Ik heb geen flauw idee waar het bij jou mis is gegaan. Met het recept voor gerookte zalm hier op mijn blog heb ik altijd succes en dat is nooit droog. Daarbij staat het ook 24 uur in de pekel en ligt het zo’n 12 uur in de rook.

 • Reageer
  Eddy De Backer
  dinsdag, 21 juli 2020 at 19:04

  Kan dit ook op een Weber gas BBQ?

  • Reageer
   noskos
   woensdag, 22 juli 2020 at 17:41

   Het kan zelfs in een kartonnen doos.

 • Reageer
  pedro
  maandag, 23 november 2020 at 09:13

  vraagje hoe onderhoud je de rookgenerator van weber ? ik veronderstel dat de gaas ook dicht ga bij veel gebruik?

  • Reageer
   noskos
   donderdag, 26 november 2020 at 14:22

   Een borsteltje?

 • Reageer
  A. Bertram
  dinsdag, 7 december 2021 at 16:49

  Ik heb een vierkante cold smoke generator, maar heb het probleem dat de hout mot niet blijft branden. Wat doe ik verkeerd? Ik tik de generator ook na het vullen, dus het is niet dat de mot te vast zit. Heb ook al geëxperimenteerd met de kleppen van de weber open en dicht, op de tocht en binnen…. Ik weet het niet meer.

  • Reageer
   noskos
   donderdag, 9 december 2021 at 14:12

   Ik denk dat het probleem in je rookmot zit. Te grof, te fijn, te vochtig, kan aan van alles liggen.

  Reageer

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.