129 In koud roken/ Vis

Koud gerookte zalm, zo maak je het in de BBQ!

Koud gerookte zalm

Nu het kwik wat is gedaald is de tijd van het koud roken weer aangebroken. Ik heb al eens koud gerookte zalm gemaakt maar die pakte te zout uit naar onze smaak. Dus dit keer een ander recept geprobeerd. Dit recept is mijn variant op de zalm van één van de leden van het BBQ Genootschap. Ik heb in plaats van donkerbruine basterdsuiker, lichtbruine gebruikt en ik heb ook nog dille en jeneverbes toegevoegd.

Het resultaat was een heerlijke, niet te zoute, gerookte zalm, lekker op een toastje met wat roomboter. Maar je kunt het natuurlijk ook in een salade of iets dergelijks gebruiken.

Wat heb je nodig om zelf koud gerookte zalm te maken?

Om koud te roken heb je houtmot/pellets nodig en een Cold Smoke Generator (CSG) of een Tube Smoker en iets waar je het koud roken in doet. In de meeste gevallen doe je dat in de barbecue omdat we die nou eenmaal toch hebben staan. Maar je zou het zelfs onder een kartonnen doos kunnen doen of in een speciale rookkast.

Cold smoke generator

BBQ kado tips weber cold smoke generator

Een cold smoke generator is een een apparaatje waarin je je houtmot stopt. Die mot steek je dan aan en als dat eenmaal smeult zal het langzaam opbranden en rook afgeven. Ik gebruik meestal  beuken rookmot. Deze rookmot past heel erg goed bij koud gerookte zalm. Je kunt er ook eiken of een andere soort op los laten om zo te spelen met het eindresultaat.

Smoker tube

Tube smoker

Een wat nieuwere manier is een smoker tube gevuld met rooksnippers of pellets. Die geeft meer rook en ook iets meer warmte. Je zult dit dus in een iets ruimere opstelling moeten doen en de tijden moeten aanpassen op de extra rook. Doe je dat dan wordt je koud gerookte zalm er niet beter op!


Veelgestelde vragen:

Ik maak een dubbele hoeveelheid moet ik dan twee keer zo lang roken?

Nee hoor, je Cold Smoke Generator genereert voldoende rook voor meerdere zalmzijdes.

Ik heb x keer meer zalm, hoeveel pekel moet ik dan gebruiken?

Dan maak je ook x keer zoveel pekel. Dus als je 750 gram zalm hebt (1,5 x mijn recept) dan gebruik je 1,5 keer zoveel pekel.

Kan ik mijn zalm langer pekelen of laten drogen?

Langer pekelen zou ik niet doen en drogen ook niet. Je zou wel het drogen kunnen overslaan als je echt niet uitkomt qua tijd. Maar je kunt je zalm ruim van te voren maken en goed bewaren. Dus beter is het om het dan eerder te maken.

Mijn Cold Smoke Generator gaat steeds uit wat doe ik fout?

Dat ligt waarschijnlijk aan je rookmot. Het kan te vochtig zijn, je kunt het in de magnetron drogen. Het kan te grof zijn, in een oude koffie molen kun je het malen. Of het zit te hard aangedrukt waardoor er geen lucht bij kan en het niet lekker doorbrandt. Haal het een beetje los met een dun mes.

Hoe lang blijft koud gerookte zalm goed in de koelkast?

Luchtdicht verpakt zeker 4 dagen.

Kan ik koud gerookte zalm invriezen?

Ja hoor, koud gerookte zalm laat zich prima invriezen. Het liefst zo luchtdicht mogelijk. Dus goed in plasticfolie wikkelen en en dan in een hersluitbare diepvries zak of nog beter vacumeren.

Hoe lang blijft koud gerookte zalm goed in de vriezer?

Als je je koud gerookte zalm na bereiding vacumeert en invriest, blijft het zeker 6 maanden goed. Als je het in strak plasticfolie wikkelt en daarna in een hersluitbare diepvrieszak in de vriezer bewaard dan is het zeker 3 maanden houdbaar.

Hoe moet je bevroren koud gerookte zalm ontdooien?

Het beste ontdooi je je zalm in de koelkast. Als je zalm gevacumeerd is dan kun je het in een bak met koud water snel ontdooien. Ververs dan wel elk half uur het water met nieuw koud water.

Hoe lang kun je koud gerookte zalm bewaren?

Luchtdicht verpakt in de koelkast zeker 4 dagen. In de vriezer 3-6 maanden afhankelijk van of je het gevacumeerd of in een diepvrieszak invriest.

koud gerookte zalm
Afdrukken Pin
4.36 van 14 stemmen

Koud gerookte zalm

Zo maak je de lekkerste koud gerookte zalm in je barbecue met behulp van een cold smoke generator!
Gang Lunch, Snack
Keuken BBQ
Trefwoord Koud roken
Voorbereidingstijd 2 dagen
Bereidingstijd 10 uur
Rusttijd 2 dagen
Totale tijd 4 dagen 10 uur
Porties 10 porties
calorieën 117kcal
Auteur noskos

Ingrediënten

 • 500 gram zalmfilet

Voor de pekel:

 • 120 gram zeezout
 • 80 gram lichtbruine basterdsuiker
 • 2 theelepels dille gedroogd
 • 1 theelepel jeneverbessen gekneusd

Extra benodigdheden:

 • cold smoke generator
 • rookmot
 • plasticfolie
 • rooster (taartrooster of iets dergelijks)

Instructies

Dag 1:

 • Maak de pekel door het zout, de suiker, dille en de jeneverbessen in een bakje goed door elkaar te mengen.
 • Doe een laagje van de pekel in een schaal waar de zalm mooi in past.
 • Leg de zalm in de schaal en dek af met de rest van het pekel.
 • Dek dit alles af met plasticfolie en leg iets zwaars op de vis. Ik gebruik een plankje en wat conservenblikken. Dit duwt nog meer vocht uit de vis.
 • Plaats de vis 24 uur in de koelkast.

Dag 2:

 • Haal de vis uit de koelkast en spoel goed al het zout eraf onder de kraan.
 • Dep droog met keukenpapier en plaats op een rekje in de koelkast. Zo kan de vis drogen en ontstaat er een plakkerig laagje dat ervoor zorgt dat de rook straks nog beter wordt opgenomen.

Dag 3:

 • Vul de Cold Smoke Generator met houtmot en steek hem aan.
 • Plaats de CSG in je barbecue en leg de zalm er ook in.
  koud gerookte zalm
 • Rook je zalm nu zo’n 8 tot 10 uur.
 • Haal de koud gerookte zalm uit de barbecue en plaats afgedekt met plasticfolie in de koelkast, laat hem zo een tot twee dagen staan zodat de ergste rooksmaak eraf is en de smaak iets milder is geworden.
 • Snij je zalm in dunne plakjes en serveer zoals je altijd doet met zalm.

Video

Notities

Je kunt je gerookte zalm heel goed invriezen voor later. Ik doe dat geportioneerd in plakjes. Zo heb ik altijd snel wat zalm bij de hand voor op een bagel of toast.

Voedingswaarden

Serving: 100g | Calories: 117kcal

Meer koud rook inspiratie

Als je dan eenmaal zo’n cold smoke generator in huis hebt kun je nog veel meer dingen roken. Hier alvast wat inspiratie:


Heb je deze koud gerookte zalm gemaakt? Dan ben ik reuze benieuwd naar hoe je het vond. Laat je het me weten in een reactie hieronder?
BBQ-NL is ook te vinden op Facebook en Instagram. Als je iets van deze site hebt gemaakt tag me dan in je bericht en als je de hashtag #noskosbbq gebruikt dan zie ik het vanzelf langskomen op Instagram.

Dit vind je misschien ook leuk

129 Reacties

 • Reageer
  Pitmaster x
  zondag, 21 december 2014 at 19:34

  Ziet er goed uit! Ik ben dol op koud gerookte zalm.

 • Reageer
  bart
  zondag, 21 december 2014 at 22:52

  Ziet er goed uit. Binnenkort ook eens buikspek koud roken Den?

 • Reageer
  Frans Marijnissen
  zaterdag, 27 december 2014 at 09:55

  Hallo, vul je de rookgenerator
  Meerdere keren of brand hij zo lang.

  • Reageer
   noskos
   zaterdag, 27 december 2014 at 19:53

   Hij brandt gewoon zo lang.

 • Reageer
  Roel
  zondag, 28 december 2014 at 17:18

  Goed recept. Op mijn Weber (mini-WSM) moet ik zowel onder als boven de ventielen wat open zetten, anders krijgt de cold smoke generator te weinig zuurstof. Er blijft genoeg rook over en de brandduur bij mij is zo`n 11 uur.
  Ik gebruik een barbecook csg.
  Aanvankelijk was ik teleurgesteld in de csg totdat ik erachter kwam dat deze gewoonn wat “trek” vraagt.

 • Reageer
  wil
  dinsdag, 12 mei 2015 at 10:15

  Ik doe 12 uur marineren en 12 uur drogen. Werkt ook prima. Dan extern roken, dus geen csg in mijn rookton maar er buiten.
  Ik heb een pijpmodel csg. Door de intense rook (hoge concentratie) rook ik slechts 5 uur. De zalm hoeft dan niet zo lang
  in de gevarenzone te liggen. Daarna zoals boven inderdaad ook 2 dagen ingepakt in ovenpapier in de koelkast doortrekken.
  Wil

 • Reageer
  kimm schutte
  woensdag, 30 september 2015 at 22:16

  Hi, vraagje… Of eigenlijk een probleempje.
  Heb sinds kort een koud rook generator maar om de een of andere reden blijft mijn rookmot maar doven. Ik word er niet goed van. Elk half uur sta ik met mijn brander dat ding weer aan te slingeren. Wat doe ik fout? Hoe houd je een koud rook generator gaande? Help!

  • Reageer
   noskos
   donderdag, 1 oktober 2015 at 22:08

   Te grof rookmot is een veel voorkomend probleem, als je een elektrische koffiemolen hebt wil het vaak helpen om je mot iets finer te malen. Soms kan je mot ook iets vochtig zijn. Het even drogen in een oven op de laagste stand met de deur op een kier helpt dan.

 • Reageer
  Roel
  donderdag, 1 oktober 2015 at 23:22

  Te grof rookmot is raar maar waar wel één van de redenen waardoor de cold smoke generator uit gaat.

  Bij mij was (nogmaals) de voornaamste reden dat er te weinig luchtcirculatie om het gloeiende gedeelte was.
  In een weber adviseer ik zowel boven als beneden de ventielen of kleppen of hoe je het ook noemt eenderde tot half open te zetten. Bij mij werkt dat prima.

  Omdat ik niet zo goed kon kiezen heb ik meedere soorten mot gemengd. Ik vul de generator royaal en strijk hem dan af met een spatel. Net zoals je dat bij een tapbiertje doet.
  Aansteken en roken maar.

 • Reageer
  Maurice
  maandag, 12 oktober 2015 at 07:40

  Hoi Noskos,

  Terwijl er hier gister in Scheveningen op mijn GBS 57 een heerlijke zijde zalm lag te roken, liep ik (voor het eerst) in Hoofddorp allerlei lekkers te proeven. Bij thuiskomst moest ie nog wel een uur of 6 en hij ligt nu in de koelkast maar ik kan niet wachten om eraan te beginnen. Bedankt voor het uitgebreide recept en eigenlijk al je recepten want ik heb al het nodige van jouw site gemaakt.

 • Reageer
  andre
  zondag, 25 oktober 2015 at 13:02

  vanmorgen 3 stukken zalm in de marinade gelegd , laat het een uurtje of 12 staan , en dan 24 uur drogen , en dan in de bbq met de csg , ben benieuwd naar het resultaat , gr andre

 • Reageer
  Mark Veurink
  maandag, 18 januari 2016 at 22:12

  Net mijn tweede zalm aan het roken. Als je dit een keer geproefd hebt, smaakt ie van de Super toch een stuk minder 😉
  Bedankt Noskos voor het heerlijke recept!!

 • Reageer
  Peter Gillebaart
  maandag, 25 januari 2016 at 21:58

  Je gebruikt gedroogde dille. Is er een reden om geen verse dille te gebruiken? Ben erg benieuwd

  • Reageer
   noskos
   woensdag, 27 januari 2016 at 19:02

   De reden is dat ik gedroogde dille in de kast heb staan 😉

 • Reageer
  Peter Gillebaart
  woensdag, 27 januari 2016 at 21:26

  Ha ha en ik maar moeilijk denken. Ga ik het dit weekend proberen met verse dille. Dank je voor de reactie

 • Reageer
  Dennis
  zondag, 10 april 2016 at 18:37

  Ik lees 500 gr, is dat vanwege de csg? Kun je bijv ook 2 x 500 of komt de temp dan niet hoog genoeg?

  • Reageer
   noskos
   zondag, 10 april 2016 at 20:16

   Het is koud roken 😉 Dus het is juist goed dat de temperatuur niet veel hoger komt. Het recept gaat uit van 500 gram zalm, daar zijn de hoeveelheden van de andere ingrediënten voor. Maar je kunt je hele barbecue verder vol leggen met zalm hoor.

 • Reageer
  Sam
  donderdag, 28 juli 2016 at 22:41

  Beste
  Graag informeer ik hoever de onderste schuif en het bovenste daisy-wiel moet openstaan in een Big Green Egg om koud te roken. Kan niet wachten om er aan te beginnen… 🙂

 • Reageer
  Anne
  donderdag, 8 december 2016 at 00:38

  Ook hier een vervent koude zalm roker. Ik gebruik een coldsmoker en bbcook rookoven. Ik gebruik in plaats van suiker ahornstroop. De ahornstroop meng ik door het celtisch zout, samen met verse dille, dragon, knoflook, jeneverbes en gekneusd mosterdzaad. Vervolgens laat ik de zalm in dit mengsel minimaal 8 uur marineren. Daarna spoel ik de zalm ruim 45 minuten in koud stromend water. Vervolgens 2x 24 uur in de omgebouwde koelkast/droogkast met een constante temperatuur van 7 graden. Na het roken (10 uur) en 1 dag rusten een prima koud gerookte zalm. Wij vonden ondanks vorenstaand de zalm aan de zoute kant. Ik kreeg de volgende tip: De zalm goed inwrijven met de bovenstaande marinade. Dan deze niet in een bak leggen, maar op een rooster waardoor het vocht uit de zalm kan lekken….ohhhhh dan is ie lekker !!!

 • Reageer
  Rob Meirmans
  zaterdag, 20 januari 2018 at 17:37

  hallo,
  ik wil binnenkort deze zalm ook gaan maken maar mijn vraag was,hoe moet je luchtschuif staan ?
  ik heb een Bastard .
  alvast bedankt

  • Reageer
   noskos
   dinsdag, 23 januari 2018 at 14:35

   Klein stukje open zowel boven al onder. Het gaat er meer om dat je smeulende vuurtje wat lucht krijgt en dat je de rook een beetje vasthoudt in je barbecue.

   • Reageer
    Rob meirmans
    donderdag, 8 februari 2018 at 13:30

    En als je de marinade eraf gespoeld heb wat is dan de tijd die de zalm in de koelkast moet ,ook 24 uur?

    • Reageer
     noskos
     zaterdag, 10 februari 2018 at 12:22

     Gewoon de volgende dag weer verder. Nachtje in de koelkast is genoeg. Het luistert niet zo nauw.

 • Reageer
  Robert
  dinsdag, 13 februari 2018 at 19:56

  Ik heb de zalm 24 uur in het mengsel laten liggen en daarna afgespoeld met koud water. Is het normaal dat sommige delen behoorlijk stug aanvoelen? Of wordt dat minder na een nachtje rusten in de koelkast en het koud roken erna?

  • Reageer
   noskos
   zaterdag, 17 februari 2018 at 15:26

   Het stug worden is juist de bedoeling. Je wilt een deel van het vocht ontrekken aan de vis en daardoor wordt het dus stugger.

 • Reageer
  Peter Frijns
  zaterdag, 10 maart 2018 at 14:55

  Ik heb de zalm ná het roken vacuüm verpakt en nog 2 dagen in de koeling laten liggen.

  Het resultaat was werkelijk subliem !!!!!!!!!!!

 • Reageer
  Sjef Claassen
  vrijdag, 12 oktober 2018 at 17:58

  Paar dagen geleden eerste zalm koud gerookt paar keer geprobeerd maar zalm werd te warm. Nu was het wat frisser. Een “hoge” ton gebruikt. Onderin de csg en halverwege een schaal om de temperatuur niet te hoog te laten worden. Alles bij elkaar een 16 uur gerookt denk ik.
  Ik heb in mijn rookton een extra schuif gemaakt, maar de csg was toch heel moeilijk aan te houden en ook dat geklungel met theelichtje is niet ideaal. Ik had nu hele fije moet. Vorige keer geprobeerd om met de staafmixer de mot fijner te maken luktr niet.
  Zalm 3-4 uur met zout en suiker gepekeld. Niet te lang anders wordt hij te zout. Afgespoeld en nachtje in de oven laten drogen op temp 0.
  Op rooster gerookt, maar heb nu plankjes gekocht
  Zalm zag er mooi uit. Was tijdens het roken op zoek geweest naar een zalmmes. Was moeilijk te krijgen en best duur.
  Gesneden met koksmes, niet ideaal. Toch nog mes gekocht van 13 euro ex.
  Geweldig, zo dun ik kan snijden

  • Reageer
   noskos
   zaterdag, 13 oktober 2018 at 14:54

   Volgnes mij heb je een mix gemaakt van recepten, één die niet echt verstandig is. Het zouten doe je om vocht aan je zalm te onttrekken en de te zorgen dat de vis minder snel bederft. Jij doet dat maar een paar uur om het niet te zout te laten worden, daarna leg je het een nacht op kamertemperatuur in de oven. Dat is vragen om moeilijkheden, je vis is niet goed gepekeld en daarna niet gekoeld.

   Door het zout en het verwijderen van vocht hebben gevaarlijke argonismen geen kans om snel te groeien. Zoals jij het doet wel.

   Ik snap ook niet dat je temperatuur te hoog werd, het vuurtje moet smeulen, een cgs heeft verder geen invloed op de temperatuur in je smoker. Een hitteschild is niet nodig, mijn vis ligt er maar een paar centimeter vanaf.

   Even een paar keer op het aanrecht oid tikken met je CGD zorgt ervoor dat de houtmot wat meer lucht heeft, bij mij is dat één van de dingen die heel erg helpen in het brandend houden van het vuur. En een houten plank eronder doet ook niets. De plank wordt niet warm en geeft geen rooksmaak af.

 • Reageer
  Sjef Claassen
  dinsdag, 13 november 2018 at 10:34

  Hallo Noskos
  Ik heb een nieuwe smoker van BarbeCook. Tot nu toe had ik een merkloos ding van 50 euro en die werkte wel, maar ik moest wel eerst zelf een aanzuig mogelijkheid maken, anders wilde niks branden. Ook was het moeilijk om de temperatuur constant te houden. Omdat de hele familie met Kerstmis komt en mijn spareribs en zalm wil proeven, wilde ik naast de oude een mooie Rookoven. Ik had bij de Boerenbond bijna een Weber gekocht, die meer dan half was afgeprijst, maar achteraf was deze wel erg klein. Mij werd verteld dat Barbecook ook erg goed was. Mijn oog viel op de Oskar. En ik wilde de grootste, de L. Toen zag ik dat men ook nog een XL had die ongeveer even duur was. Ik vroeg wat het verschil was. De XL is een oud type en wordt niet meer gemaakt. Deze grote jongens kosten rond de 250 euro. Omdat de XL niet meer werd gemaakt leek het me dat die wel voordelig te krijgen was. Vond er in Duitsland voor 89 euro, maar de verkoper gaf geen antwoord. Toen bij Amazon. de. Ik heb er een besteld voor 108 euro, inclusief bezorgkosten. Toch een paar euro’s verdiend.
  Het is een geweldige smoker. De luchttoevoer is goed te regelen, de ringen kun je tegen elkaar trekken, zodat hij minder lekt etc. Ook het staal is dikker dan van mijn merkloze smoker, zodat hij denk ik 2 keer zo zwaar is. De cooker is opgebouwd uit 4 delen, de deksel, de onderkant en 2 ringen. Op het deksel zit een handvat en 2 handvatten op één van de ringen. Ik wil op elke ring 2 handvatten. Nu kan ik er wel een gewoon handvat opzetten, maar ik wil toch liever originele. In mijn oude smoker had extra steuntjes gemaakt zodat ik 2 roosters met spare ribs boven elkaar kon hangen. Simpele steuntjes, gewoon schroeven met 2 moertjes. Ik wil dat ook maken bij deze nieuwe smoker, maar dan ook met originele steuntjes. Zal niet simpel zijn om die te krijgen denk ik. Ook moet ik een tafeltje maken waar de smoker op kan staan ( en eventueel de oude ernaast) met wielen. Ik had al een ontwerpje gemaakt, maar even narekenend bleek dat het “tafeltje” niet te tillen was.
  Ik had nog een paar ribjes liggen, dus meteen even geprobeerd. De ribjes smaakten wel (iets droog) maar zagen er niet uit. Het leek of ze verkoold waren, maar dat was niet. Ik had de waterbak leeggelaten, misschien had ik daar water in moeten doen. Ik heb nog ruim een maand om te oefenen voor het Kerstmis is.

 • Reageer
  Dirk
  maandag, 28 januari 2019 at 19:49

  24 uur pekelen! Is adat niet te zout? Ik pekel 12u en ben van plan dit te verminderen naar 8u.

  • Reageer
   noskos
   maandag, 28 januari 2019 at 20:09

   Nee, daar wordt de zalm niet te zout van. Daarbij heeft het pekelen ook een conserverende werking en zorgt het ervoor dat je zalm langer houdbaar is.

 • Reageer
  Koen
  dinsdag, 9 juli 2019 at 15:00

  Hoi Noskos,

  Ik heb de zalm per ongeluk 48 uur gepekeld, wat zou jij nu doen? Paar uur ontpekelen in een waterbad of gewoon drogen, roken en hopen dat het nog smaakt? 😉

  Vriendelijke groet,
  Koen

  • Reageer
   noskos
   woensdag, 10 juli 2019 at 09:32

   Ik zou hem een paar uur ontzouten en dan drogen inderdaad.

 • Reageer
  Koen
  woensdag, 10 juli 2019 at 12:27

  Bedankt. Ik ben nu trouwens je beenham aan het maken van porcobucco, ik zal nog bij het recept laten weten hoe het was 🙂

 • Reageer
  Friso
  vrijdag, 15 november 2019 at 14:36

  Iemand dit recept weleens met zeebaars geprobeerd? Uiteraard met aangepaste pekel/droof/rooktijden.

 • Reageer
  Rene
  zondag, 1 december 2019 at 19:20

  De afgelopen dagen voor het eerst zalm koud gerookt volgens het recept en methode van Noskos. Vanavond was het dan eindelijk zover…………
  Heerlijk. Helaas maar 600 gram. Dus met 4 personen precies genoeg. Zeker voor herhaling vatbaar en dan een wat groter/ zwaarder stuk.

 • Reageer
  Martin
  woensdag, 25 december 2019 at 13:52

  Ik heb dit voor het eerst gemaakt en volgens bovenstaand recept. En het is werkelijk HEERLIJK.
  Dank, en ga vooral door met ons inspireren.

 • Reageer
  Toby Janssen
  woensdag, 8 januari 2020 at 12:15

  Ben nu bezig met deze heerlijke zalm te maken! Ben erg benieuwd!

  Vraagje: wanneer snij je de huid van de zalm eraf, voor of na het roken?

  • Reageer
   noskos
   woensdag, 8 januari 2020 at 12:41

   Je snijdt als hij klaar is plakjes van de zalm, dan blijft de huid vanzelf over.

 • Reageer
  Sjef Claassen
  woensdag, 8 januari 2020 at 16:26

  Ik heb bij de makro “zilveren” kartonnetjes gekocht (eigenlijk deksel van alu bakjes). Ik doe daar dan 1 1/2 ons zalm op en schuif het in een envelop die ik dan vacumeer en invries.

 • Reageer
  Pieter
  zaterdag, 11 januari 2020 at 21:28

  Weet iemand Hoe lang je de zalm kan bewaren na het roken?

  • Reageer
   noskos
   zondag, 12 januari 2020 at 15:20

   Een dag of vijf in de koelkast zeker. In de diepvries een maand of drie.

 • Reageer
  Ruud
  maandag, 6 april 2020 at 21:35

  Beste Noskos,
  Van de week jouw recept gebruikt voor het koud roken van zalm. Dit ging allemaal goed. Alleen bij het proeven van de zalm vonden we die toch te zout smaken. Kunnen we hiervoor minder zout gebruiken? Of heeft dat geen invloed daarop?

  • Reageer
   noskos
   maandag, 13 april 2020 at 17:06

   Die vraag komt zo nu en dan langs. Deze methode is beproefd en veilig. Je zou minder zout kunnen gebruiken, maar dan moet je heel schoon en secuur werken. Ook de temperaturen in de gaten houden. Een andere manier is om na het pekelen je vis een uurtje (of twee) in water te leggen en zo weer wat zout te onttrekken. Hou ook zeker de buitentemperatuur in de gaten als je met dit soort dingen gaat spelen.

 • Reageer
  A.A.zijlstra
  dinsdag, 14 april 2020 at 09:13

  Ik doe nu al een aantal jaren koud roken. Ik herken uw probleem. Ik ben over gegaan naar nat pekelen (80 gram per liter) gedurende ruim 3 uur. Zalm is dan een stuk minder zout van smaak.

 • Reageer
  Marten
  maandag, 27 april 2020 at 10:54

  Zojuist de zalm uit de rookton mogen halen na een nachtje (9,5 uur) roken. Zalm ruikt heerlijk gerookt. Nu de zalm in de koelkast gelegd om de rooksmaak een beetje te laten neutraliseren. Zalm voelt alleen wel een beetje droog/stug aan na het roken, klopt dit?

  • Reageer
   noskos
   dinsdag, 28 april 2020 at 14:34

   Dat is de buitenkant. Na een tijdje rusten heb je daar waarschijnlijk geen last meer van.

 • Reageer
  sjef Claassen
  dinsdag, 28 april 2020 at 16:23

  Geweldig, ik hoop dat we met meerdere personen bij elkaar mogen komen. Met 2 personen is het zo een gedoe. Wat dat roken ’s nachts betreft, dat durf ik niet meer. Ik heb eens gehad dat de smoke generator was uitgegaan, en ik wist natuurlijk niet hoe laat.

 • Reageer
  Sibren
  zaterdag, 2 mei 2020 at 16:41

  Moet je zalm met huid gebruiken? Of mag het ook zalm zonder huid zijn?

  • Reageer
   noskos
   maandag, 4 mei 2020 at 13:55

   Kan allebei hoor 😉

 • Reageer
  Jorrit
  zondag, 17 mei 2020 at 16:32

  Goedemiddag!
  Ik heb afgelopen week de zalm gerookt en ik ben erg tevreden over het resultaat. Enige vraag die ik nog heb is wanneer je t beste fijngesneden dille kunt toevoegen. Ik wil dit graag op de bovenkant strooien en heb het vorige week pas erop gedaan nadat de zalm 48 uur had gerust. Ik ga deze week weer zalm roken en zit er aan te denken om dille toe te voegen zodra de zalm gerookt is. Groetjes en bij voorbaat dank, jorrit

  • Reageer
   noskos
   maandag, 18 mei 2020 at 16:04

   Ik doe de dille erbij tijdens het pekelen. Dan kan de smaak meegenomen worden de vis in.

 • Reageer
  Ronald
  vrijdag, 29 mei 2020 at 14:49

  Hi Dennis, bij mij is de ketel temp van de bastard doorgeschoten naar 50, omdat na 4hr roken de overgebleven helft van de mot ineen keer in de fik gevlogen is. Was uitgegaan en heb zo’n natuurlijk aanmaakhoutje erop gelegd om dat ik er klaar mee was dat ding om de 10m weer aan te steken. Las ergens dat je de temp echt tussen 15-25 moet houden, maar dat is dus niet gelukt. Valt dit nog ergens te “corrigeren” wellicht? Hoor graag even, thanks!

  • Reageer
   noskos
   maandag, 8 juni 2020 at 19:50

   Ik koud rook alleen in de wintermaanden. De temperatuur moet laag blijven i nverband met voedselveiligheid.

 • Reageer
  Albert de boer
  donderdag, 6 augustus 2020 at 17:32

  Ik had 1200 gr zalm (6 stukjes), +-170 gr zeezout, 100gr basterdsuiker, 3theelepeltjes dille(gedroogd), 24 UUR in een oven schaal met gewicht erop , daarna 12 uur in de koelkast , daarna 9/10 uur koud gerookt, het zag er goed uit ; maar het wou niet goed snijden( structuur ),het was ook erg zout,het leek warm gerookt , ik denk teveel in de ovenschaal (te klein) of teveel in rookoven(maar dat maakt niet uit zei u) , of de buiten temperatuur was te hoog , dus mijn vraag wat zegt u ervan ? kan ik het gewoon opeten ? of is het niet veilig voor de gezondheid. BVD.

  • Reageer
   noskos
   maandag, 10 augustus 2020 at 16:37

   Ik rook alleen als het buiten onder de 10 graden is. Met deze temperaturen ga ik geen stuk vis een dag of nacht buiten leggen. En veilig of niet? De Amerikanen zeggen dat heel mooi ‘ When in doubt through it out.” Dus als je het niet vertrouwd dan weg ermee. Ik kan er weinig over zeggen. Weet niet hoe jij de vis hebt behandeld, welke temperaturen etc. Dus ik waag me niet aan een uitspraak 😉

 • Reageer
  sjef claassen
  dinsdag, 11 augustus 2020 at 13:33

  Natuurlijk is die warm gerookt. Je kunt in de zo.er de temperatuur bijna onmogelijk laag houden. Ik zou hem nog 20 minuten in de 90 graden oven zetten en opeten

 • Reageer
  Roy
  zondag, 30 augustus 2020 at 21:35

  Hee Dennis,

  Ik wil een zalm uit de vriezer koud roken.. Hoe zit het me de houdbaarheid na het roken?

  • Reageer
   noskos
   zaterdag, 5 september 2020 at 00:45

   Zo doe ik het zelf meestal ook. Na het roken kun je het gewoon weer invriezen.

 • Reageer
  Bernard de Kock
  dinsdag, 20 oktober 2020 at 10:38

  Hallo, ik heb de zalm koud gerookt en doe er ongeveer 5 dagen over om ‘m op te eten. Het lijkt wel of de zalm in de koelkast steeds verder aan het doorgaren is. Is dat gebruikelijk?

  • Reageer
   noskos
   maandag, 26 oktober 2020 at 23:27

   Daar heb ik nog nooit last van gehad.

 • Reageer
  Mike
  zaterdag, 24 oktober 2020 at 09:20

  Hoi Dennis,

  Je geeft aan dat je bij pellets een aangepast bereiding moet doen. Zelf heb ik enige tijd geleden zo’n rookbuis met pellets aangeschaft om zalm koud te roken. Ik heb een WSM47 en een Weber 57, mijn voorkeur zou uitgaan naar de WSM. Maar de aanpassing m.b.t. roken met pellets, kan je daar een advies op geven?

  Alvast bedank.

  Gr. Mike

  • Reageer
   noskos
   zaterdag, 24 oktober 2020 at 10:10

   Pellets geven meer rook dan een CSG, dus je zult wat korter moeten roken. Ik zou met de helft van de tijd beginnen als ik dit de eerste keer zou doen met zo’n smoke tube. Maar het zal een kwestie van experimenteren zijn.

 • Reageer
  Mike
  zaterdag, 24 oktober 2020 at 23:10

  Thnx Dennis ga ik doen, ik laat het resultaat wel weten.

  Gr. Mike

 • Reageer
  Albert
  woensdag, 28 oktober 2020 at 10:55

  Hallo, is het niet noodzakelijk om rookzout / nitrietpekelzout te gebruiken? Dit kom ik tegen in andere recepten

  • Reageer
   noskos
   woensdag, 28 oktober 2020 at 11:08

   In de EU is het verboden om nitriet te gebruiken voor vis.

 • Reageer
  Jurgen
  vrijdag, 6 november 2020 at 16:07

  Hoelang droogt hij in de frigo onafgedekt?

 • Reageer
  Hans
  zondag, 8 november 2020 at 12:33

  Hoi Dennis en mede barbeknoeiers

  Gisteren voor het eerst zalm gerookt volgens bovengenoemd recept, receptuur iets aangepast vanwege het feit dat deze zijde 7 ons woog.
  Net voor het eerst geproefd, maar zo koop je ze idd niet in de winkel, en ik ben altijd heel kritisch op eigen kook- bak- en bbqkunsten.

  Thx voor het recept.

  Met vriendelijke groet Hans

 • Reageer
  pascal dhondt
  vrijdag, 11 december 2020 at 18:45

  hey Dennis vandaag eerste keer jouw methode getest,heb blokjes houtskool moeten in mn rookkastje leggen want ging steed

  s uit,verlengt dit dan de rooksduur of gewoon laten zn 10 uurtjes gaan?…
  Grts Pascal

  • Reageer
   noskos
   maandag, 21 december 2020 at 15:36

   Je hebt niet mijn methode gebruikt want ik gebruik geen blokjes houtskool 😉

 • Reageer
  Marten gruijters
  maandag, 21 december 2020 at 16:50

  Ha Dennis, ik heb de voorbereidingen gedaan voor het koud roken van de zalm. Nu heb ik de volgende vraag ik heb een offerte set smoker moet ik de csg in de vuurkamer zetten of is het beter om het laag in rook kamer tezetten ?

  • Reageer
   noskos
   maandag, 21 december 2020 at 16:55

   Ik zou hem gewoon in de rookkamer zetten. Hoop niet dat je een beest van een smoker hebt want dan is een CSG wel een heel kleine bron van rook 😉

 • Reageer
  Marten
  maandag, 21 december 2020 at 21:03

  De rook kamer is 70 x 40. Dus valt wel mee denk ik . Morgen vroeg ga ik het voor de eerste keer koud roken. Bedankt voor je reactie

 • Reageer
  Hans
  dinsdag, 22 december 2020 at 21:48

  Dit weekend zalm koud gerookt volgens Noskos. Neemt wel veel tijd in beslag, maar het eindresultaat is waanzinnig. De smaak is nergens anders te koop. Noskos bedankt voor het recept.

  Groetjes Hans

 • Reageer
  Jorn
  woensdag, 23 december 2020 at 20:55

  Beste Dennis,

  Ik heb vandaag zalm koud gerookt in de Kamado. Ik heb alle schuiven bijna dicht maar de temperatuur op de ketel komt soms even onder de 25 graden maar het meest op precies 25 graden. En als ik de (kern)thermometer in de BBQ stop dat zegt die dat het 32 graden is. De zalm is 12 uur gerookt. Is dit veilig om te eten of is de temperatuur te hoog geweest?
  Groeten!

  • Reageer
   noskos
   woensdag, 23 december 2020 at 21:14

   Het was vandaag 12°C buiten. Hoe krijg je het dan voor elkaar om boven de 25°C uit te komen?

 • Reageer
  Steven Visser
  donderdag, 24 december 2020 at 09:35

  Hallo Dennis,
  Ik heb een zalmzijde van 1,6 kg (1600 gram), dus ik heb jou ingrediënten mengsel x3 gemaakt, heb ik hiermee goed geredeneerd of zou jij het anders doen???.
  Ik moet zeggen, het geheel ziet er tot nu toe goed uit en gaat vandaag in de BBQ met smoker
  M.vr.gr. Steven Visser

  • Reageer
   noskos
   donderdag, 24 december 2020 at 20:37

   Ne, zo zou ik het ook min of meer doen. Ik schat een beetje in wat ik aan pekel nodig heb en meng dat. Dat zijn de kosten en moeite niet.

 • Reageer
  Mark
  vrijdag, 22 januari 2021 at 12:47

  Hi Dennis,

  Zou je adviseren om direct na het roken de zalm te vacumeren en in te vriezen of eerst 1-2 dagen koelkast en daarna pas vacumeren en invriezen?

  Grt,
  Mark

  • Reageer
   noskos
   zaterdag, 23 januari 2021 at 16:21

   Eerst laten rusten en dan pas vacumeren. Vacuumtrekken geeft andere spanningen in je vis en ik wil eerst de natuur lekker haar gang laten gaan.

 • Reageer
  Mitchel
  maandag, 8 maart 2021 at 13:28

  Hee Noskos,
  Ik zie nergens welk soort rookhout je hebt gebruikt. Ben heel benieuwd. Dat is toch wel een aardig bepalende factor denk ik van de smaak.
  Groet
  Mitchel

  • Reageer
   noskos
   dinsdag, 9 maart 2021 at 16:22

   Ik gebruik de zakken mot van Weber, die hebben maar 1 soort. Ik heb ik het verleden ook eiken gebruikt, werkt ook prima.

 • Reageer
  Kevin
  zaterdag, 20 maart 2021 at 13:08

  Vraag, hoe lang kan je de gepekelde zalm in de koelkast bewaren? Maakt een halve dag extra uit voordat je hem gaat roken?

  • Reageer
   noskos
   zondag, 21 maart 2021 at 16:31

   Half dagje extra kan geen kwaad hoor!

 • Reageer
  Bjorn
  maandag, 29 maart 2021 at 09:20

  Hoi Noskos, ik ga van het weekend zalm koud roken volgens jouw recept, alleen heb ik nu eiken- & appelrookmot, is het lekkerst het alleen met beuken te roken? Of kan het ook met eiken of appel?

  • Reageer
   noskos
   dinsdag, 6 april 2021 at 15:12

   Het kan met beide. Speel ermee en kijk wat je het lekkerste vindt.

 • Reageer
  Luuk Somers
  donderdag, 6 mei 2021 at 16:13

  Hoi Noskos, rook jij zalm met of zonder vel? Ik deed het, zonder problemen, zonder vel omdat ik dacht dat de zalm dan meer rooksmaak op zou nemen. Maar bij de Sligro gaf men aan dat het met vel moet. Hoe doe jij het en waarom? Zonder vel lijkt me ook makkelijker te snijden. Al kun je ook weer mooi insnijden tot het vel en dan ‘over’ het vel heen afsnijden. Weet jij hoe het ‘heurt’?!

  • Reageer
   noskos
   zaterdag, 8 mei 2021 at 19:57

   Ik heb het allebei gedaan. En voor het proces maakt het niets uit.

 • Reageer
  Werner
  dinsdag, 18 mei 2021 at 12:47

  Hoi noskos

  Kan ik meerdere zalmen tegelijk rond om in de pekel leggen en over elkaar in een ovenschaal leggen voor de 24 uur pekel?

  • Reageer
   noskos
   maandag, 24 mei 2021 at 14:49

   Sat zou ik niet doen, het zout moet goed bij de vis kunnen en zijn werk kunnen doen.

 • Reageer
  Marjoke van Alphen
  zondag, 20 juni 2021 at 14:28

  Echt een heel leuk filmpje. Ik kan niet wachten om het zelf gaan proberen, maar ik moet nog wachten. Een vraag, waarom gebruik je zalm het met de het vel er nog op? Wat is daar de reden van?

  En een rooktip: maak vaak rook olie. In een rookbox een fles milde olijf olie en dan een tijdje roken. Echt heerlijk. Vloeibaar goud

 • Reageer
  Ruud Goijaerts
  woensdag, 17 november 2021 at 14:41

  Hoi Marjoke,
  Hoe doe je dat met die olie? Als die in een flesje zit krijg je er dan wel een rooksmaak aan?

  • Reageer
   noskos
   donderdag, 18 november 2021 at 11:46

   Ik denk in een grote platte schaal, sterker, ik weet het wel zeker….

 • Reageer
  Edwin Boeijen
  dinsdag, 14 december 2021 at 20:20

  Hoe lang is de zalm nog houdbaar in de koelkast na t roken?

  • Reageer
   noskos
   vrijdag, 17 december 2021 at 21:50

   Tot een week is niet echt een probleem, maar ik zou het zo snel mogelijk invriezen.

 • Reageer
  Marjoke Alphen, Van
  vrijdag, 17 december 2021 at 22:11

  Ik doe natuurlijk de olie in een platte schaal. Platte ovenschaal om precies te zijn. Een grote fles van Albert Heijn gebruik ik altijd voor. En dan laat ik het een tijdje roken en dan vervolgens heb ik de heerlijke rookolie. En ik kan je voor van alles. Soepen, sauzen, jus, over popcorn, echt heerlijk.

 • Reageer
  Mark
  donderdag, 23 december 2021 at 13:33

  Beste Noskos, Allereerst bedankt voor alle fijne instructie video’s. Ik ben bezig met het koud roken van zalm en vraag me af hoe lang (bij benadering) het houdbaar is bij invriezen na vacuümeren. Ik hoor het graag

  • Reageer
   noskos
   donderdag, 23 december 2021 at 16:42

   Ongeveer een half jaar.

 • Reageer
  Niels
  maandag, 27 december 2021 at 19:01

  De vorige keer was ie heerlijk, vooral niet zo zout als uit de winkel! Ik ga zo de volgende porties van de smoker halen. Nu beuk en eikenmot gemengd gebruikt. Zeer benieuwd naar het eindresultaat

 • Reageer
  Loet Smits
  maandag, 27 december 2021 at 23:05

  Hoi Noskos,

  Afgelopen kerstmis voor het eerst zelf zalm koud gerookt. En die was zo ontzettend goed gelukt (en dus lekker!) dat ik nu een hele bestelling voor oudejaarsavond aan het maken ben. Ligt nu lekker te pekelen! Dank je voor alweer een duidelijk en heerlijk recept!

 • Reageer
  Edwin boeijen
  dinsdag, 11 januari 2022 at 21:01

  De zalm was super lekker. Verschillende mensen laten proeven. De meeste vonden m heerlijk. Een enkele ietsjes te zout. Kan je hier nog iets aan veranderen? Iets minder lang in de pekel of zo.?
  Ik vond m heerlijk. Die van de supermarkt hoef ik niet meer

 • Reageer
  Marjoke Alphen, Van
  vrijdag, 28 januari 2022 at 05:41

  Hoe groot moet de schuif onder staan bij een kamado? Ik heb hem echt maar op een kiertje staan. Maar toen was best wel een groot deel na 12 uur, nog niet opgebrand.slechts anderhalf deelvenster de ringen (weber)

 • Reageer
  Marjoke VannAlphen
  vrijdag, 11 maart 2022 at 08:31

  Ik heb nu voor de 2e keer zalm koud gerookt. Met een paar aanpassingen. Voor de pekel heb ik jeneverbessen én gedroogde citroenschil (Versteegen) , in een vijzel fijn gestampt. En ik Bennett uitgeschoten met de dille.
  Dam heb ik aan de onderkant, meer zuurstof gegeven. Op een centimeter. En ik heb hem beginnvan de avond aangestoken en zo de hele nacht gerookten gebruik gemaakt van de lage temperatuur van de nacht.
  De mot was nu wel volledig verbrand en de zalm was heeeeel erg lekker.

 • Reageer
  Bas
  dinsdag, 19 juli 2022 at 14:54

  Toprecept. Thnx.

 • Reageer
  Ruben de Goede
  maandag, 1 augustus 2022 at 09:38

  Altijd veel succes met dit recept. Ik at laatst ergens gerookte carpaccio van entrecote. Die was volgens mij ook gepekeld. Kan ik voor stukken vlees en andere vissen dezelfde rekenmethode hanteren qua hoeveelheden zout/suiker en colorozo?

  • Reageer
   noskos
   zondag, 7 augustus 2022 at 20:22

   Nee, dat zou ik niet doen. Daar kun je het beste voor op het BBQ Genootschap kijken, mijn forum. Daar staan allerlei dingen over pekelen.

 • Reageer
  stefan tuyp
  vrijdag, 2 september 2022 at 15:08

  Ik wil dit recept weer eens maken, eerste keer was het fantastisch gelukt. Eerste keer was het echter vorig jaar winter en we zitten nu in een knappe zomer. Ik lees op internet dat “koud roken” tot temperaturen van 26 graden gaat. Weet iemand dit te bevestigen? Het staat toch een tijdje rauw buiten..

  • Reageer
   noskos
   dinsdag, 6 september 2022 at 09:44

   Ik rook zelf alleen zalm als het buiten onder de 7°C is. Het is nu te warm om het te doen.

 • Reageer
  Stefan
  zaterdag, 3 september 2022 at 09:03

  In het eerste plaatje zie ik dat je gebruik maakt van vacuüm verpakte zalm. Was deze toevallig ook ingevroren van te voren of kan dit alleen met verse zalm?

  • Reageer
   noskos
   dinsdag, 6 september 2022 at 09:43

   Ik had inderdaad een stukje ingevroren zalm. Dat is geen probleem.

 • Reageer
  Kim
  donderdag, 13 oktober 2022 at 22:49

  Beste NOSKOS, dit is na al die jaren nog steeds mijn go to guide.
  Dus bedankt daarvoor.
  Enige waar ik afwijk is dat ik de zalm na het pekelen een waterbad geef van 10 minuten. Anders wordt het windresultaat echt te zout.
  Mbt druk zetten tijdens het pekelen heb ik een mooie hack.
  Ik gebruik van die glazen ikea ovenschalen waar ook een deksel op zit die om de randen heen klikt.
  Om er druk op te zetten (ipv een plankje of conserven) doe ik er een ziplock zakje vol met lucht in.
  Als je de deksel er dan opduwt en vastklikt, dan zet je de zalm stevig onder druk zoals een plankje en gewicht zou doen.
  Scheelt weer ruimte in de koelkast en een ruzie met moeders de vrouw.

 • Reageer
  Igor Van der Voort
  vrijdag, 23 december 2022 at 19:05

  Ik heb een GBS 57 en een Wsm 57, waar kan ik de zalm het beste op roken?

  • Reageer
   noskos
   dinsdag, 27 december 2022 at 23:59

   Ik zou het op de GBS doen, maar het kan ook in de WSM.

 • Reageer
  Paul Bosch
  zaterdag, 24 december 2022 at 13:29

  Ik heb de rookgenerator 3x moeten bijvullen
  Wat heb ik fout gedaan

  • Reageer
   noskos
   dinsdag, 27 december 2022 at 23:58

   Dat is heel lastig te zeggen, wat voor rookmot heb je gebruikt? Hoe groot is js CSG?

 • Reageer
  Marjoke Alphen, Van
  zaterdag, 24 december 2022 at 14:36

  Waarom moest u bijvullen? Is het te vroeg opgebrand? Dan komt er te veel lucht bij. Dan moeten luchtopeningen nog dichter worden gezet. z

 • Reageer
  Paul
  woensdag, 28 december 2022 at 18:54

  Beech van Jord Althuizen
  Ik heb een Basterd Large

  • Reageer
   noskos
   dinsdag, 3 januari 2023 at 17:25

   Geen idee hoe grof of hoe fijn die mot is. Ik denk dat het daarmee te maken heeft.

 • Reageer
  B.
  vrijdag, 6 januari 2023 at 11:22

  Dag Dennis,

  Heb de zalm uit de pekel gehaald. Maar de zijkanten (snijkanten) zijn niet hard. Terwijl de bovenkant dat wel heeft.
  Kan dat kwaad?

  • Reageer
   noskos
   maandag, 16 januari 2023 at 12:21

   Nee, waarschijnlijk heeft de bovenkant meer druk gehad en is daardoor compacter geworden. Als er maar genog zout op heeft gelegen dat zijn werk heeft kunnen doen dan is er niets aan de hand.

 • Reageer
  Frank
  donderdag, 23 februari 2023 at 19:15

  5 sterren
  Mijn go-to recept/bereiding en iedere keer weer een succes! Bedankt!

 • Reageer
  André Kesselaar
  donderdag, 2 maart 2023 at 14:57

  Goedendag, Ik heb onlangs een rookoventje (ton-vorm) gekocht op amazon.es. Eerst makrelen gerookt en vandaag 2 grote zalmfilets. Tussen de onderste schaal en de mantel zit rondom een spleet van ruim een cm en daardoor kan zuurstof ongelimiteerd naar binnen. Je kunt de luchttoevoer niet knijpen. Gevolg is dat een met houtmot gevulde csg in een uurtje helemaal is opgebrand. Het gaat te snel dus en wordt te warm. Gevolg: warmgerookte vis! De smaak is prima maar het is niet helemaal wat ik van plan was. Zou het schelen als ik de houtmot licht bevochtig? Of meng met grovere houtsnippers? Of is goedkoop duurkoop en moet ik de aanschaf van een degelijker rookoven overwegen?

  • Reageer
   noskos
   donderdag, 2 maart 2023 at 15:55

   Als ik mijn CSG aansteek dan smeult hij alleen maar. Hij gaat niet branden. Dus ik denk dat het te maken heeft met je rookmot. Ik gok dat het te grof is en daardoor makkelijk kan gaan branden.

 • Reageer
  André Kesselaar
  donderdag, 2 maart 2023 at 16:06

  Ik gebruik Weber Smoking Dust Beech en bestel dat bij afwezigheid van gespecialiseerde winkels in de Valencia-regio online. Kun je een ander merk aanraden?

  • Reageer
   noskos
   zaterdag, 4 maart 2023 at 12:19

   Dat is wat ik ook gebruik, heel vreemd. Ik deel niet jouw ervaring en zou ook niet weten waardoor het zou kunnen komen.

 • Reageer
  Kris
  maandag, 17 april 2023 at 18:59

  Dag Dennis
  Ik heb al meerdere keren koud gerookt volgens jouw recept en telkens met een top resultaat. Ik rook op een weber Kamado E6.
  Van mijn laatste poging ben ik minder tevreden, 2 kilo zalmfilet: het is alsof enkel de buitenste laag goed gerookt is en bij het aansnijden in het midden de vis nog rauw lijkt. De gerookte filet voelt ook veel vettiger aan. Kan een zalmfilet te dik zijn? Ik heb mijn pekel gemaakt met keukenzout ipv zeezout. En voor het overige heb ik alle stappen gevolgd zoals voorheen. (24u in de pekel, 12u drogen in frigo, 10u roken en daarna wel ongeveer 18u ipv 12u laten rusten in diepvriesvak in frigo).
  Volgend weekend probeer ik het opnieuw en vraag bij de vishandelaar 2kilo gerekend vanaf het staartstuk.
  Alvast bedankt voor jouw feedback, Grtn Kris

  • Reageer
   noskos
   zaterdag, 6 mei 2023 at 14:21

   Dikte zou inderdaad een rol kunnen spelen. Dat de pekel nog niet helemaal zijn werk heeft kunnen doen.

 • Reageer
  Wim
  maandag, 18 december 2023 at 09:14

  5 sterren
  Door omstandigheden moet ik de zalm 2 dagen laten drogen in de koelkast. Is dit een probleem of kan ik hem daarna ook gewoon beginnen roken?

 • Reageer
  Ruud Goijaerts
  zondag, 31 december 2023 at 12:29

  5 sterren
  Als de zalm goed gepekeld is en vers was mag dat geen probleem zijn! De vis wordt dan wel droger maar dat is voor het (koud) roken alleen maar goed omdat de rook beter “pakt”!

 • Reageer

  Rating recept
  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.