9 In Diversen/ koud roken

Rookkaas kun je zelf makkelijk koud roken in de barbecue

rookkaasEen tijdje geleden berichtte ik over de Cold Smoke Generator van ProQ, een apparaatje waarmee je koud kan roken. En onder andere dus geschikt is om zelf rookkaas en koud gerookte zalm te maken.

Nu was het, sinds ik hem had gekocht, niet echt boven het vriespunt geweest en omdat de temperatuur niet omhoog gaat als je de CSG gebruikt kon ik hem niet testen. Dat wat je gaat roken zou bevriezen en dat komt de structuur natuurlijk niet ten goede.

Maar uiteindelijk, vorige week, was het hier zo rond de 6° C overdag een mooie temperatuur om een proefsessie te draaien met de CSG en mijn eigen rookkaas te maken.

Standaard krijg je er een zakje met eiken houtmot bij. Ik had op het net al gelezen dat dat niet echt een goede combinatie is met kaas. Bij de lokale kookwinkel beuken houtmot gekocht maar die was wat grover dan het bijgeleverde spul.
Iemand van het forum had de CSG al eens gebruikt met het grovere houtmot en toen ging de CSG uit. Hij had echter ook de oplossing, gewoon even in de koffiemolen tot de gewenste fijnheid.

Dus het houtmot iets fijner gemalen, gaat heel makkelijk en snel. De proQ een stukje gevuld, ongeveer genoeg voor anderhalf uur.
rookkaasOngeveer een pond pittig belegen kaas, van mijn kaasboer op de markt, in stukken op het rooster van de WSM, maar dit kan in werkelijk elke barbecue. Thermometer er bij om te kijken of de temperatuur niet te veel oploopt. En het roken kon beginnen.
rookkaasDe CSG steek je aan met een waxine lichtje. Ik hou wel van zoiets, lekker simpel, waarom dingen moeilijker maken dan noodzakelijk!
Het waxine lichtje zet je op het daarvoor bestemde plekje.
rookkaasAls de houtmot erboven begint te roken dan kun je het waxine lichtje weghalen en uitblazen.
rookkaasDe WSM opgebouwd en na een half minuutje begon er ook rook uit het bovenrooster te dwarrelen.

Met de hoeveelheid houtmot die ik in de CSG had gedaan bleef hij iets langer dan anderhalf uur roken. Als je hem helemaal vult dan is 10 uur mogelijk. Maar voor kaas is anderhalf tot twee uur precies goed.
rookkaasDe temperatuur op het rooster ging al die tijd niet omhoog, perfect dus! Na anderhalf uur had de kaas nog gewoon dezelfde kleur, ik had verwacht dat het misschien wat donkerder door de rook zou zijn geworden, maar nee hoor.
rookkaasNadat de kaas uit de WSM kwam heb ik die in een ziploc zak gestopt en een nachtje in de bijkeuken bewaard, het is daar koud genoeg en als je het meteen in de koelkast stopt dan stinkt je hele koelkast naar rook.
De volgende dag een stukje geproefd, dat was heel erg rokerig, eigenlijk proef je niets anders dan rook. Maar rookkaas moet ook rijpen.

Nu een week later weer getest, de rooksmaak is een stuk zachter geworden en het is een heerlijke rookkaas geworden! Waar de rookkaas uit de winkel altijd een beetje metaalachtige smaak heeft, naar mijn idee, is dit gewoon kaas met een mooie lichte rooksmaak.

De ProQ Cold Smoke Generator werkt prima! Je hoeft niet speciaal het houtmot van ProQ te gebruiken als je maar rekening houdt met de fijnheid, eventueel even in de koffiemolen fijnmalen.
Ik heb hem in mijn WSM gebruikt, maar je zou hem zelfs kunnen gebruiken met een kartonnen doos er overheen om iets te roken.

Nu deze proefsessie succesvol is verlopen ga ik een volgende keer mijn eigen gerookte zalm maken.

Tegenwoordig gebruik ik de Cold Smoke Generator van Weber.

Dit vind je misschien ook leuk

9 Reacties

 • Reageer
  Johan Bosma
  vrijdag, 20 mei 2011 at 19:26

  waar kan je een Cold Smoke Generator bestellen/kopen en wat kost deze?

  Met vriendelijke groet,
  Johan Bosma

 • Reageer
  Kemel Leonel
  zaterdag, 28 januari 2012 at 20:27

  Ik heb er ene gekocht bij Aveve voor 33€ ofzo maar die brandtijd is maar 10uur
  en nu heb ikzelf met INOX vliegengaas er ene zelf geknutseld die zeker 24u aan een stuk blijft doorgaan ,vooral gemakkelijk als je een zalmfilet wil roken die moet toch 20u in de kast liggen of hangen of zelf gerookt gezouten spek wil maken

 • Reageer
  Kathelijn
  woensdag, 8 juni 2016 at 22:02

  HI Noskos,
  Ik lees verschillende verhalen over koud roken op de WSM. Hoe heb jij hem opgebouwd? De CSG waar normaal briketten liggen en wel een (lege) waterpan ertussen?

  Gr, Kathelijn

  • Reageer
   noskos
   donderdag, 9 juni 2016 at 12:24

   Inderdaad de CSG op het kolenrooster. De waterpan is eigenlijk niet nodig omdat er nagenoeg geen warmte van dat ding afkomt. Maar het kan wel.
   Nu is het trouwens te warm geworden voor koud roken, ik doe dat pas weer in het najaar.

 • Reageer
  Kemel Leonel
  donderdag, 9 juni 2016 at 20:05

  Enkel het koud rokten van zalm is momenteel moeilijk omdat zalm niet boven de 25* mag gaan maar zaken zoals kaas,zout meel en droge worst kunnen gewoon het jaar door vind ik

 • Reageer
  F.L.Fens
  woensdag, 22 februari 2017 at 13:19

  Om koud te roken in mijn rookkast heb ik een oude steelpan gebruikt op een centimeter van de bodemmaak je een gat met je boor ,daarna vullen met daarna neem je een nieuwe soldeerbout en steek heem door het gat totdat het warme gedeelte in de pan zit ,aan de binnenkant schroef je een slang klem vast dan kan de bout er niet uitvallen ,dan vullen met mot en stroom er op en roken maar, de pan kun je ook afdekken met aluminiumfolie en wat gaatjes er in prikken.
  Veel plezier met u koud roken .

 • Reageer
  marco
  zondag, 5 november 2017 at 16:41

  En waarom gebruik je nu de Weber variant??

 • Reageer
  Kees rook
  vrijdag, 15 februari 2019 at 17:38

  Ik rook al 2 jaar met de colt smoker bevalt prima. Zalm,kaas. kipfilet wel voorgekookt in Pekelwater met kruiden is heerlijk
  Onlangs nog ganzeborsten ook lekker. Nu ligt er oude kaas in de rookton

 • Reageer

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.