9 In Diversen

Gerookt zout maak je makkelijk zelf in de BBQ

Gerookt zoutDit keer een heel simpel iets, gerookt zout. De eerste keer dat ik proefde was in een pakket dat ik van één van mijn barbecue vrienden cadeau had gekregen, het was Sel Gris de Guérande, dat op Terschelling gerookt wordt met houtsoorten van het eiland. Ik was meteen verkocht, heerlijk op een zacht gekookt eitje.
Toen de voorraad bijna op was had ik zout in huis gehaald om zelf te roken, maar kreeg ik van Dick3G, één van onze BBQ Genoten, een zakje door hem gerookt zout dus zelf roken hoefde niet. Maar ook deze voorraad komt langzaam ten einde dus moest ik ik zelf aan de bak.

Gerookt zout

Ik heb mijn zout koud gerookt. Dat doe ik met de Cold Smoke Generator, in barbecuejargon vaak CSG genoemd. Als zout heb ik grof zeezout van Maldon gebruikt omdat dit erg mooie grove vlokken heeft. Dick gebruikt zo’n spatscherm dat je op je pannen kunt leggen om het zout op te roken, ik heb een oude bolzeef gebruikt.

Gerookt zoutDe CSG heb ik helemaal gevuld met eiken rookmot. In deze mot zaten ook nog jeneverbesjes, leuk idee maar iets bijdragen aan de smaak doen ze niet. Eiken is een sterkte rookhout soort en dan vallen subtiele dingen gewoon in het niet.

Gerookt zoutMet een waxinelichtje steek je de rookmot aan en als het eenmaal smeult kun je dat waxinelichtje weer weg halen. Met een CSG vol rookmot heb je zo’n tien uur rook. Ik heb hem in mijn Weber Go Anywhere gezet, maar je kunt hem in elke barbecue neerzetten.

Gerookt zoutHet zout plaats je op het rooster boven de rook. Ik heb ook meteen even wat kaas meegerookt, het ding stond toch aan. Meer daarover kun lezen in een ouder bericht hier op het blog.

Schud het zout zo nu en dan even om en als de rookmot op is gebrand dan heb je genoeg rooksmaak aan je zout gegeven. Laat het dan eerst even 24 uur open en bloot staan zodat het een beetje milder kan worden. Net als met rookkaas smaakt het zo uit de rook alsof je een hap uit een asbak neemt. Door het te laten rusten wordt het allemaal wat zachter van smaak.
Dan rest nog je gerookte zout in een leuk potje te stoppen en op je eerst volgende zacht gekookte eitje te strooien. Je zult nooit meer gewoon zout willen!

Meer koud rook inspiratie

Als je dan eenmaal zo’n cold smoke generator in huis hebt kun je nog veel meer dingen roken. Hier alvast wat inspiratie:

Dit vind je misschien ook leuk

9 Reacties

 • Reageer
  Viviane Overbeeke
  donderdag, 5 juli 2012 at 00:23

  Grappig, weet je dat je Maldon salt ook al gerookt kunt kopen…erg lekker! Wel leuk om het zelf te doen!

  • Reageer
   noskos
   donderdag, 5 juli 2012 at 00:25

   Ja hoor dat weet ik, maar dit is goedkoper en lekkerder en nu heb ik zelf ook nog controle over de soort rookhout.

 • Reageer
  Marjoke van Alphen
  vrijdag, 9 mei 2014 at 15:00

  Kan je zout ook warm roken, zodat de smaak nog intenser is? Ik heb rookzout die behoorlijk bruin is.

  • Reageer
   noskos
   zondag, 18 mei 2014 at 20:29

   Geen idee, ik zou zeggen probeer het 😉

 • Reageer
  Marjoke van Alphen
  zondag, 18 mei 2014 at 20:41

  Ik heb het ondertussen geprobeert en het ging prima.

 • Reageer
  Ronald
  vrijdag, 5 oktober 2018 at 16:58

  Hallo.

  Ik ben me aan het inlezen omdat ik binnenkort ook voor het eerst zalm, kaas en zoud koud roken. Ik heb een ProQ Frontier maar lees nergen hoe je de ventilatie hebt geregeld voor als je gaat koud roken zoals beneden half open boven dicht of wat dan ook.

  • Reageer
   noskos
   zondag, 7 oktober 2018 at 18:46

   Een cold smoke generator genereert niet zo heel veel rook, dus als je alles vol open zet dan ben je alles kwijt. Ook verbruikt een smeulend vuurtje niet zo heel veel zuurstof. Dus het bovenste roostertje doe je niet zover open om de rook een beetje in je smoker te houden en de onderste doe je niet zover open om niet te veel trek te krijgen.

 • Reageer
  Frederik Vander Biest
  donderdag, 26 november 2020 at 13:20

  Rook je het zout dan gedurende 10u?

  • Reageer
   noskos
   donderdag, 26 november 2020 at 14:16

   Ja, en het zou zelfs langer moegen hoor. Als je je zout een nachtje buiten laat staan onder iets van gaas of zo, grote zeef of zo’n vliegending, dan is het wat vochtig en neemt het makkelijker rook op.

  Reageer

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.