2 In Diversen/ Snacks

Kastanjes poffen op de barbecue dan is het echt herfst!

kastanjes poffenToen ik pas geleden in Parijs was zag ik alweer het eerste mannetje verschijnen dat gepofte kastanjes stond te verkopen. Voor mij is de herfst dan echt begonnen. Helaas was dat op weg naar het station vanuit de bus, dus kon ik ze niet kopen. Maar je kunt natuurlijk heel makkelijk zelf kastanjes poffen en als je dat dan ook nog in de barbecue doet krijg je nog wat extra smaak door het vuur.

Ik heb in de buurt van mijn huis geen tamme kastanjebomen staan helaas, althans niet volgens de Wildplukwijzer. Mijn vreugde was dus groot toen ik door de Makro liep vorige week en daar een grote zak tamme kastanjes zag liggen. Mocht je het niet weten, tamme kastanjes hebben een puntje met een klein pluimpje eraan. Wilde kastanjes zijn helemaal glad en die kun je dus niet eten!

Het loont de moeite om je kastanjes nadat je ze hebt ingesneden even in zout water te leggen. Het zout zorgt ervoor dat je kastanjes meer smaak krijgen en het water wordt stoom en daardoor garen ze mooier.
Als je een grillmandje voor je barbecue hebt kun je dit hier mooi voor gebruiken. De kastanjes kunnen makkelijk op het rooster van je barbecue hoor, maar in zo’n pan met gaatjes kun je ze makkelijk even omschudden, op het rooster moet je ze één voor één omdraaien.

Kastanjes poffen op de barbecue

Ingrediënten:
tamme kastanjes
zout

eventueel extra:
grillmandje

Bereiding:
Was de kastanjes, je weet nooit waar ze ingelegen hebben.

kastanjes poffenLeg ze op de platte kant en snijd ze met een scherp mes kruislings in.

kastanjes poffenDoe ze in een kom met water, voeg een theelepel zout toe per halve liter. Roer even goed om zodat het zout is opgelost.
Laat de kastanjes 30-40 minuten in het water liggen.

kastanjes poffenMaak je barbecue klaar voor direct gebruik op ongeveer 175°C.

kastanjes poffenHaal de kastanjes uit het water en leg ze in het grillmandje of op het rooster. Pof de kastanjes, terwijl je ze zo nu en dan even omschudt, in 30 tot 40 minuten gaar. De schil zal open gaan staan.

kastanjes poffenNadat ze van het vuur komen mogen ze een minuut of 10 afkoelen, daarna kun je ze pellen. Je kunt de kastanjes zo eten maar ook verwerken in allerlei herfstgerechten.

Dit vind je misschien ook leuk

2 Reacties

 • Reageer
  Janneke
  zaterdag, 18 november 2017 at 14:38

  Zelf heb ik nog nooit kastanjes gegeten. Lijkt me toch best bijzonder. Maar ik sta er zeker voor open om het te proberen. Binnenkort maar eens de barbecue boven water halen

 • Reageer
  Bas
  maandag, 20 november 2017 at 10:13

  Sowieso heerlijk gepofte kastanjes, vooral ook leuk die wildplukwijzer, vind >€8 /kg toch altijd nog wel aardig aan de prijs en er blijkt vlakbij mijn werk een groepje bomen te staan!

 • Reageer

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.