32 In Barbecues

Eerste indruk: The Bastard Urban model 2019

The Bastard UrbanDe mannen van The Bastard hebben niet stil gezeten de afgelopen tijd. Ze hebben hard gewerkt aan ‘a better Bastard’ zoals ze het zelf zeggen. Alle modellen, zowel de ‘gewone’ als the Bastard Urban, hebben voor 2019 een aantal updates gekregen. Ik heb mijn oude model omgeruild voor een Bastard Urban 2019 model en neem hier alle verbeteringen met jullie door.

Het keramiek is hetzelfde gebleven

Om te beginnen goed nieuws voor alle mensen die een recent model Bastard in hun tuin hebben staan is dat er aan het keramische deel van de kamado’s niets is veranderd. Dat betekent dat de meeste onderdelen van het 2019 model ook in het voorgaande model passen. En ja, die onderdelen zijn binnenkort apart verkrijgbaar!

The Bastard was er in twee soorten afwerking, de 'standaard' glimmende zwarte en in een limited edition, mat antraciet glazuur, de Urban versie. Beide uitvoeringen zijn voor het 2019 model beschikbaar. De Urban is duurder dan de gewone versie, de reden daarvoor is dat het meer kost om ze te produceren. Het proces is complexer. Verder doen ze niet voor elkaar onder. Het keramiek van de Bastards is erg goed, dus daar hoefde niets aan te veranderen.

Cast iron precision top

Cast iron precision topDe vernieuwing die op het eerste gezicht het meest in het oog springt is de ‘cast iron precision top’. Een hele mond vol voor de luchtschuif op de deksel. De oude gietijzeren dop met margrietwiel is vervangen. De nieuwe gietijzeren dop bestaat uit twee delen die je kunt draaien om luchtstroom mee te regelen. Het ziet er stoer uit. Een groot voordeel van deze dop is dat je met zware regen niet bang hoeft te zijn dat het inregent.

Ik zie echter ook een nadeel. Mijn barbecues staan buiten zonder afdak en gietijzer en de vrije natuur zijn niet echt goede vrienden. De oude dop kon ik aan het hengsel makkelijk verwijderen. En dan plaatste ik een keramische dop om mijn barbecue te doven en tegen de elementen te beschermen. Deze gietijzeren dop zit zo goed op zijn plek dat je hem er niet zomaar afhaalt. Daarbij doe je dat zeker niet als hij warm is, iets dat bij de oude wel makkelijk kon.

Voorlopig laat ik hem er op zitten en kijk ik het even aan. Ik zal hier in een later bericht op terugkomen wanneer ik gedurende langere tijd met deze Bastard Urban heb gespeeld.

Thermometer

Bastard thermometer 2019De thermometer is ook anders, een nieuwe wijzerplaat, strak zwart en rood. Ik vind dat de nieuwe versie onduidelijker is geworden. Op de plek waar ik graag nauwkeurig mijn temperatuur af wil lezen, tussen de 100 en 150°C, staat nu in plaats van een onderverdeling het woord ‘smoke’. Ik had daar toch liever mijn 110 en 120°C streepjes gezien omdat ik die altijd gebruik bij low & slow barbecueën. Bij de andere bereidingen luistert het allemaal niet zo nauw, maar daar net wel.
Bij de oude thermometer is bij mij door het altijd buiten staan alle kleur die op de wijzerplaat zat verbleekt. Tijd zal het leren hoe het rood zich in dit nieuwe model houdt.

Onderste luchtschuif sluit beter

De onderste luchtschuif is ook aangepast zodat deze beter afsluit. Bij het oude model zat daar nog weleens wat speling in waardoor lucht naar binnen kon als de schuif dicht was en de barbecue dus bleef branden. Dit was trouwens te verhelpen door de rails iets naar binnen te buigen zodat de schuif minder speling heeft.

Nieuw onderstel

Het ontwerp van het onderstel is helemaal op de schop gegaan. Het zijn vier poten geworden zonder verbinding aan de onderkant. Vanuit design oogpunt vind ik dit er een heel stuk mooier uitzien dan het vorige onderstel. De wielen zijn hetzelfde gebleven, maar die waren al erg goed van kwaliteit, dus waarom zou je dat veranderen? De steunen waar de kamado mee in het onderstel staat zijn minder hoog. Voor de stabiliteit maakt dat niet uit. Maar het scheelt een heleboel met de barbecue in het onderstel tillen. Een large is toch een barbecue die je met twee personen in het onderstel moet zetten en alles dat je minder hoog hoeft te tillen is meer dan welkom!

Hard houten zijtafels en handgreep

The Bastard hard houten zijtafelsZaten er op de oude Bastard bamboe handgreep en bamboe zijtafels. Het bamboe is bij het 2019 model vervangen door hardhout en zou daarmee nog onderhoudsvrijer moeten zijn. Ik heb geen problemen met het bamboe op mijn oude Bastard. Dat ziet er na al die tijd nog prima uit. Maar die nieuwe tafels passen qua materiaal en kleur wel heel erg goed bij de Bastard Urban. Het maakt het net even wat stoerder allemaal, net een beetje meer een echte bad ass bastard.

Easy open scharniersysteem

De oude Bastards en eigenlijk alle oude modellen keramische barbecues waren zwaar om open en dicht te doen. Als je vaak barbecuede kweekte je flinke spierballen alleen al door het open en dicht doen. Daar is sinds kort verandering in. Verschillende merken hebben innovaties doorgevoerd in de scharnieren zodat de deksel een stuk makkelijker open gaat. Op het 2019 model zit het ‘easy open scharniersysteem’. Er zitten nu meer veren in het scharnier die ervoor zorgen dat je met minder moeite je barbecue kunt openen. En dat maakt het leven een stuk makkelijker.

RVS ash lifter

Ash lifterZijn we aangekomen bij de vernieuwingen aan de binnenkant. De keramische firebox en ring die in de onderkant staan zijn gelijk gebleven. Maar waar normaal je as gewoon op de bodem van de kamado viel heb je nu de ‘RVS ash lifter’, een asemmertje. Handig want nu kan je je as makkelijk uit je barbecue halen zonder met een aspook of een puinzuiger aan de slag te hoeven gaan. Het ontwerp heeft echter één manco, de ring aan de bovenkant loopt niet helemaal door. Daardoor kan er as buiten het bakje terecht komen dat je luchttoevoer kan verstoppen en je zult dat alsnog op de oude manier moeten verwijderen.

RVS Charcoal Basket

RVS charcoal basketIn deze Bastard geen gietijzeren kolenroostertje meer waar het houtskool op komt te liggen maar een RVS charcoal basket. In barbecueland ook wel bekend als een kick ash basket. Als je zoals ik na een sessie je houtskool in de barbecue laat liggen dan gebeurt het nog weleens dat kleine stukjes houtskool op een gegeven moment de luchtgaatjes in het kolenrooster blokkeren. De kick ash basket is een mandje dat het kolenrooster vervangt. Door de open structuur heb je een betere luchtstroom, ook kun je het mandje makkelijk met je restant houtskool uit de barbecue halen om even de kleine stukjes houtskool eruit te schudden.

Kick ash basketDe versie van Bastard kun je ook in tweeën delen. Zo kan je dus één helft van het mandje gebruiken en zo een indirecte zone creëren.

Halve maan platesetters

Half moon platesetterHet systeem voor het rooster en de platesetter is ook verbeterd. De platesetter, ook wel deflector genoemd, is de keramische plaat die je boven het vuur legt om indirect te kunnen barbecueën. Bij de nieuwe Bastard bestaat deze uit twee delen. Zo kun je dus in combinatie met de nieuwe kolenmand één deel van de barbecue gebruiken voor indirect en het andere deel voor direct barbecueën. Denk hierbij aan het aangrillen van een steak en hem daarna weg van het vuur naar de juiste kerntemperatuur door laten garen of voor de reverse sear methode.

Nieuw rooster

The Bastard Urban RVS roosterHet ding waar ik me het meeste aan ergerde bij mijn oude Bastard was het grillrooster. Voor de Bastard werkte ik op Big Green Eggs en die hebben een mooi dik RVS rooster zonder opstaande randjes of luikjes. De oude Bastard had dat dus niet. Daar zit een universeel rooster in met twee opstaande handvatten en een klapluikje, gemaakt van vrij dun materiaal. Ik heb zeker in het begin een aantal keren mijn handen verbrand met dingen in de barbecue leggen omdat ik dan tegen de handvatten zat. Ook het luikje dient nergens toe, leuk als je een normale barbecue hebt, waarbij je kolen of rookhout wilt bijvullen. Voor een kamado is dit echter nutteloos. Daarbij gaat er in de scharnierpunten allerlei vuil en vet zitten dat moeilijk te verwijderen is.

Bij de 2019 modellen zit een nieuw rooster. Een rooster zonder tierelantijnen, rechttoe rechtaan en zwaar uitgevoerd. Heel zwaar zelfs in zeven millimeter dik RVS. De spijltjes zitten dicht bij elkaar zodat kleinere dingen niet snel door het rooster zullen vallen. Wat mij betreft een hele goede verbetering.

The Bastard Urban 2019 editie, conclusie

The Bastard UrbanDe barbecues van The Bastard hebben in de loop der jaren een aantal grondige veranderingen ondergaan. De allereerste versie was een standaard Chinese kamado met eigen branding. Al vrij snel volgde een model met eigen aanpassingen en verbeteringen waardoor ze zich begonnen te onderscheiden van de concurrentie en een mooie, betaalbare barbecue in de markt zetten. De 2019 editie heeft een aantal veranderingen en innovaties ondergaan waarmee duidelijk op het hogere segment kamado’s wordt gemikt.

Ik zeur misschien hierboven over een aantal dingen zoals de dop en de thermometer, maar dat weegt niet op tegen alle verbeteringen die zijn aangebracht waar ik echt heel erg blij mee ben. De asemmer, de kick ash basket, een platesetter in twee delen, een deksel die een stuk makkelijker opengaat. Stuk voor stuk verbeteringen die het gebruik van je barbecue een heel stuk fijner maken. Opties die vaak tegen betaling bij andere merken wel te koop zijn, maar bij de Bastard zitten ze er gewoon standaard bij! Extra punten scoren de mannen van Bastard omdat al die vernieuwingen toe te passen zijn op het vorige model.

Met de Bastard Urban 2019 en de standaard 2019 editie krijg je heel veel barbecue voor je geld!

De vernieuwingen in dit model zorgen ervoor dat deze kamado naar het topsegment klimt. De prijs blijft heel echter erg vriendelijk voor een kamado van dit kaliber. Zeker gezien het feit dat bij de meeste topmerken een platesetter/deflector een accessoire is dat je apart moet kopen, om van de rest maar niet te spreken.

De Bastard Urban model 2019 staat nu in de tuin op de plek van mijn oude Bastard en ik moet zeggen dat hij er weer heel erg stoer uitziet hoor. Het matte oogt net wat sjieker dan de glimmende versie, de tafels zien er luxer uit. Een mooi stukje Dutch Design. Naar mijn mening is die ‘better Bastard’ zeer geslaagd!
Ik ga de komende tijd deze kamado eens flink aan de tand voelen en laat jullie in een latere blogpost weten hoe hij in de praktijk bevalt. Maar ik denk niet dat ik voor heel veel verrassingen zal komen te staan en hij gewoon heel erg goed werkt.


The Bastard Urban 2019 editie is mij ter beschikking gesteld door The Bastard. Ik ontvang geen vergoeding voor deze recensie en alle meningen zijn van mijzelf.

Dit vind je misschien ook leuk

32 Reacties

 • Reageer
  Jeroen Ouderling
  zaterdag, 23 maart 2019 at 09:45

  Mooi ding zeg ! Zijn de prijzen al bekend?

  (Waar je kolenrooster zegt bedoel je waarschijnlijk grill rooster)

  • Reageer
   noskos
   zaterdag, 23 maart 2019 at 11:12

   Ja hoor, de prijzen zijn bekend, ze staan ook al in de winkels.
   En goed gespot, ik ga het meteen aanpassen!

 • Reageer
  dinjesk
  zaterdag, 23 maart 2019 at 14:48

  ik hoorde dat het scharnier ook los verkrijgbaar gaat worden.
  is dit een upgrade waard?

  • Reageer
   noskos
   vrijdag, 29 maart 2019 at 17:24

   Ik heb geen idee wat een upgrade gaat kosten. Hij gaat niet met één vinger open, maar het scheelt wel aanzienlijk. Probeer de nieuwe Bastard eens en kijk dan of je het de investering waard vind.

 • Reageer
  Bart
  zaterdag, 20 april 2019 at 17:23

  Ondanks dat de matte afwerking er inderdaad een stuk fraaier uitziet vraag ik me wel af hoe snel dit vuil vasthoud. Het is toch een grovere structuur. Heb je daar al ervaring mee?

  • Reageer
   noskos
   zaterdag, 20 april 2019 at 22:35

   Daar kan ik nog niet heel veel over zeggen. De nieuwe dop lekt zo nu en dan wat vocht van de verbranding en dat loop over de buitenkant naar beneden. Dat kan ik er zo afvegen. Maar hoe het op langere termijn zal zijn hou je tegoed. Ik wil hem eerst uitvoerig en grondig testen.

 • Reageer
  Rob
  zondag, 5 mei 2019 at 10:54

  Hallo,

  Ik heb inmiddels 5 sessies gehad, maar over het doven ben ik niet echt te spreken.
  Ik heb met moeite de overbeet aan de achterkant kunnen corrigeren waar de scharnieren/ veren met 2 lullige boutjes op zijn plaats gehouden worden.
  Maar alsnog lekt hij lucht en na 5 uur was hij dus nog steeds niet uit.
  Ik twijfel aan de dop of het onder rooster.
  Ik heb ook nog een bge lage, maar daar heb ik die problemen nooit mee gehad.
  Heb jij nog tips?

  • Reageer
   noskos
   zondag, 5 mei 2019 at 14:23

   Ik heb dezelfde ervaring met de dop. Hij lekt teveel lucht en is niet lekker te regelen. Je zou er na je sessie een velletje aluminiumfolie tussen kunnen doen om hem lucht dichter te maken. Dat zou al een stuk moeten schelen qua luchtstroom. Niet de meest elegante oplossing.

 • Reageer
  Luc
  zondag, 5 mei 2019 at 22:40

  Mooi review! ik ga er nu een kopen, Ik twijfel tussen het oude en nieuwe model. De nieuwe is eur 1250 large compleet. De “oude’ kan ik voor EUR 900 krijgen. Is de upgrade van 2019 EUR 350 waard naar jou mening?

  • Reageer
   noskos
   zondag, 5 mei 2019 at 22:52

   Ik vind het nieuwe scharnier, de kick ash basket, het nieuwe rooster en de platesetters enorme verbeteringen. Hoe lang denk je met deze barbecue te gaan werken? Als je dat bedrag uitsmeert over die tijd dan is het gemak dat je voor die paar tientjes per jaar extra betaalt het naar mijn mening waard.

 • Reageer
  luc
  maandag, 6 mei 2019 at 14:14

  Dank voor de tip. ik ga vandaag een mooie Basterd kopen! Ik hoop toch nog jaren voorruit te kunnen.

 • Reageer
  Bart
  zondag, 19 mei 2019 at 09:17

  Ik heb ‘m inmiddels ook in de tuin staan en het is een gaaf ding.

  De dop is echter nog niet helemaal je van het. Hij lekt Inderdaad te veel lucht. Bijkomend nadeel van het ontwerp is dat de dop makkelijk loskomt bij het verwijderen van de regenhoes. Het is bij mij een keer voorgekomen dat de ‘vleugels’ van de dop vasthaakten in de hoes en zo van de deksel afkwam en op het keramiek ketste en vervolgens op de grond viel. Lelijke beschadiging op de dop en 2 krassen op de deksel. Heel goed opletten voortaan. En anders dop in de kamado leggen.

  Daarnaast sluit de deksel niet goed. Staat aan de achterkant minstens een millimeter open. Samen met het lekken van de dop zorgt dit ervoor dat ik de kamado niet onder de 150°C krijg.

  Ik heb daar inmiddels contact over gehad met Bastard.

  Schoonhouden van de buitenkant is totaal geen probleem.

 • Reageer
  Rick
  vrijdag, 21 juni 2019 at 11:56

  Beste Bart en NosKos, is het probleem opgelost? Wat zijn op dit moment jullie ervaringen, met name voor slow cooking? Ik ben van plan om deze kamado te kopen, echter door de beschreven problemen met de dop en de valse lucht aanzuiging ben ik gaan twijfelen of ik dus uiteindelijk toch voor een ander merk moet kiezen, waarbij je uiteindelijk bijvoorbeeld bij de Green Egg uit komt.

  • Reageer
   noskos
   maandag, 24 juni 2019 at 09:10

   De dop lekt nog steeds lucht en is niet lekker te regelen bij low & slow bij mij. Ik heb er ook een youtube video over gemaakt: https://youtu.be/GE-7StZ3NyM

   Ik heb inmiddels het nieuwe model Big Green Egg dop besteld die past en sluit veel beter af en regelt op de manier die ik plezierig vind.

 • Reageer
  Bart van Sinten
  maandag, 24 juni 2019 at 10:20

  Het probleem met de kier aan de achterkant is inmiddels verholpen. Zelf uitgevogeld want op Bastard heb ik ruim een maand moeten wachten en nog steeds geen oplossing. Communicatie via hen loopt uiterst moeizaam. Erg jammer want de kamado is verder wel een gaaf ding.

 • Reageer
  Rick
  donderdag, 4 juli 2019 at 14:35

  Bedankt voor jullie terugkoppeling en tips! De keuze blijft dan toch een bastard, eventueel met eigen aanpassingen ;-).

 • Reageer
  Gerrit
  maandag, 19 augustus 2019 at 05:52

  @Bart, hoe heb jij de kier aan de achterkant weggewerkt in het 2019 model? Die van mij heeft een overbeetje en het vilt sluit nauwelijks goed aan.

 • Reageer
  Bart
  maandag, 19 augustus 2019 at 19:46

  @Gerrit. Ik heb de zes moeren van de deksel los gedraaid. (niet eraf) Vervolgens de deksel voorzichtig opengedaan en wat verder open geduwd. Je voelt dat de koepel beweegt in de ring. Nu de moeren weer wat aandraaien en de deksel langzaam laten zakken. Al het goed is sluit deze nu beter. Zo niet dan nog een keer herhalen. Als de deksel goed ligt dan de moeren goed strak aandraaien. Of je hiermee ook een overbeet kan oplossen durf ik niet te zeggen.

  Succes!

 • Reageer
  Gerrit
  zaterdag, 24 augustus 2019 at 21:51

  Alle 6? Loop ik dan niet risico dat de dome loskomt van het scharnier? Er zitten ook twee inbusbouten haaks op die van de dome. Zijn die bedoeld om iets bij te stellen? Voor naar achter?

 • Reageer
  PeterK
  dinsdag, 19 november 2019 at 09:42

  Zou die ( lelijke) RVS top niet te poeder coaten zijn ?
  Ik weet dat er poeder coaten zijn die hitte bestendig zijn.
  Je zou hem dan zelfs in het matzwart kunnen coaten

  • Reageer
   noskos
   dinsdag, 19 november 2019 at 13:33

   Ik heb er nu de nieuwe dop van Big Green Egg opzitten. Die doet het perfect.

 • Reageer
  Sander
  dinsdag, 11 februari 2020 at 15:00

  Noskos,

  Gebruik je dan de regeldop van de BGE om de temperatuur beter te kunnen regelen? Ik overweeg een basterd te kopen voor low slow bbq-en, maar wordt wat afgeschrikt door bovenstaande reacties. Is het met de regeldop van BGE wel te regelen op 120 graden?

  • Reageer
   noskos
   dinsdag, 11 februari 2020 at 15:29

   Ik heb inderdaad de regeldop van de BGE er nog steeds opzetten. Dat is wel een hele fijne hoor. Maar Bastard geeft netjes tijdelijk van die RVS regelaars ter vervanging en half maart wordt de 2.0 versie van de dop aan mensen met problemen geleverd.

 • Reageer
  Robert
  donderdag, 26 maart 2020 at 00:17

  Hallo, ik heb vandaag de bastard urban 2020 besteld. Ik zal een update geven of hier een betere dop op zit.
  @noskos heb jij gehoord dat er vernieuwingen hierop zijn aangebracht?

  • Reageer
   noskos
   zaterdag, 28 maart 2020 at 18:49

   Ja, de nieuwe dop zou gewoon goed moeten sluiten en er zitten nu driehoekige gaten in om te regelen wat het geheel wat nauwkeuriger maakt.

 • Reageer
  Robert
  zaterdag, 28 maart 2020 at 19:00

  Klopt inderdaad, ben wel een middag bezig geweest die dop te seasonen, maar deze zuigt nu geen valse lucht meer aan.

  Maar wat een beest van een apparaat, buiten dat er nu levenslang garantie op het keramiek wordt gegeven zijn ze nu afgestapt van het vilt. Dit is ook een goede verbetering.
  Het was even zoeken om hem goed te regelen maar na 2 keer kan ik wel zeggen dat we vrienden zijn! Het is echt een feest om hiermee te werken. Wat een solide apparaat alles straalt stoere luxe uit! De eerste kippetjes en spare ribs zijn inmiddels met smaak opgegeten! Ik kan hem iedereen aanraden.

 • Reageer
  Sander
  zaterdag, 28 maart 2020 at 23:12

  Hi Robert en Noskos,

  Ik heb vandaag ook de basterd 2020 ontvangen, super blij mee. Ik ben nog redelijk blue met kamado’s, maar ‘dop te seasonen’. Is dat standaard nodig? Om de dop goed te laten aansluiten?

  Groet,

 • Reageer
  Sander
  zaterdag, 28 maart 2020 at 23:32

  Heren,

  Ik was te snel. Ik heb de info gevonden op de site.. Blij dat ik jullie berichten heb gelezen;)

  Fijne avond.

 • Reageer
  Wara Tito Lliulli
  dinsdag, 1 september 2020 at 12:36

  Past het onderstel van de urban ook op het model uit 2017? Zo niet? Welk onderstel is geschikt voor de Black Basterd Large uit 2017?

  • Reageer
   noskos
   zaterdag, 5 september 2020 at 00:41

   Geen idee, dat zou je bij Bastard na moeten vragen.

 • Reageer
  Hans
  dinsdag, 16 februari 2021 at 00:27

  Goedendag,
  Voor jullie keuze voor large of tevreden met de medium? Ik teijfel sterk. Voor jong gezin van vier, kleine tuin – met af en toe ander stel met kids op bezoek voor bbq. Wil wel investering doen voor langere termijn maar large wellicht té groot..

  • Reageer
   noskos
   donderdag, 18 februari 2021 at 17:56

   Ik zou altijd voor de Large gaan. Hij werkt wat fijner en je hebt er veel meer accessoires voor.

  Reageer

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.