66 In Kip

Beer Can Chicken – kip op een bierblikje van de BBQ

Beer Can Chicken

Beer Can Chicken, één van de barbecue klassiekers! Het is kip die je op een bierblik in de barbecue gaart. Daarom wordt deze kip ook wel bierkip of bierblikkip genoemd. Hoe je dat zelf maakt en of dat bierblik ook nog iets doet lees je allemaal in dit artikel.

Mijn eerste stap in serieus barbecueën

Toen ik in 2005 mijn eerste Weber kogelbarbecue kocht zat daar een instructieboekje bij met een recept voor Beer Can Chicken. Ik had nog nooit zoiets gezien en ook nog nooit iets indirect op de barbecue bereid. Maar het was spannend genoeg om een kip te kopen en een poging te wagen.

De kip die van de barbecue kwam zag er heel stoer uit en smaakte fantastisch. Dus het experiment was geslaagd. Maar belangrijker, er was met die eerste Beer Can Chicken een knop omgegaan in mijn hoofd. Je kan met de indirecte methode je barbecue gebruiken als een oven en dan met rookhout smaak toevoegen!

Door die ontdekking ging er een wereld voor me open en dat was het begin van al mijn barbecue avonturen!

Beer Can Chicken hype of niet?

Heel wat jaren en Beer Can Chickens later komen ze nog regelmatig voorbij. Ook wordt er van alles beweerd over dit gerecht. Bijvoorbeeld dat je kip naar het bier gaat smaken en dat de kip gelijkmatiger gaart. Maar is dat wel zo of is de waarheid toch anders?

Smaakt je Beer Can Chicken naar bier?

Daar kunnen we kort over zijn, nee! De koude kip wordt op het blik geschoven en vormt zo één geheel met die kip. Tegen de tijd dat de kerntemperatuur van de kip zo rond de 72°C is in de borst gaat de kip weer van de barbecue. Het bier is dus ook ‘maar’ 72°C en zal niet koken.

Wel zullen er in die tijd wat vluchtige delen uit het bier ontsnappen die voor geur zorgen, maar die hebben geen invloed verder op de smaak. Je kunt dus net zo goed water in het blik stoppen voor hetzelfde resultaat. Maar Spa Blauw Can Chicken is nou eenmaal niet zo stoer.

Gaart Beer Can Chicken gelijkmatiger?

Je kip gaart alleen van buitenaf, dus gaart minder gelijkmatig. Zoals je in het stukje hierboven kunt zien heb je extra massa toegevoegd aan je kip. Waar een kip zonder dat koude blik erin ook van binnenuit had kunnen garen zit daar nu een hoeveelheid vocht die ook opgewarmd moet worden. Je kip gaart dus alleen van buiten af en dus minder gelijkmatig als wanneer er niets in de buikholte zou zitten. Een gevlinderde kip geeft qua garing een mooier eindresultaat.

Waarom dan wel Beer Can Chicken?

De hoofdreden is het uiterlijk. Hoe stoer is het niet als je gasten hebt en je doet de barbecue open en daar staat zo’n mooie gebruinde kip te pronken op zo’n bierblik. Je bent de instant barbecue held!

Wat voor rub gebruik je voor Beer Can Chicken?

Elke rub (kruidenmix) die je voor kip kunt gebruiken is lekker op Beer Can Chicken. Omdat het van oorsprong een Amerikaans recept is neig ik zelf naar een meer Amerikaans kruidenmengsel zoals het recept hieronder.

Als je een kant en klare mix wilt gebruiken dan kan ik van harte mijn NOSKOS the Pulled Pork aanraden als je de Amerikaanse kant op wilt of NOSKOS the Chicken voor een meer Mediterraans tintje.

Alternatief voor het blikje

Als je alleen een bierblik gebruikt kan het gebeuren dat je kip omvalt. Je zit dan met heet bier en een hoop ellende in je barbecue. Daarom zijn er tegenwoordig allerlei zogenaamde ‘chicken sitters’ te koop.

In sommige van die houders kun je een bierblikje zetten en dan de kip eroverheen schuiven. Er zijn ook houders waarbij je geen blik nodig hebt maar je vloeistof in giet. En er zijn gietijzeren uitvoeringen met een bak waar het vet in druipt waar je dan weer aardappels of iets dergelijks in kunt garen.

Krokant velletje

Eén van de meest gestelde vragen over Beer Can Chicken in de afgelopen jaren is wel ‘Hoe krijg je een krokant vel?’. Een krokant vel op je kip hangt van een aantal factoren af, één daarvan is temperatuur. Op een lage temperatuur krijg je geen krokant vel.

Om een krokant vel te krijgen gaan we onze Beer Can Chicken klaar maken op 175-180°C. Maar tegen het einde zou je best naar de 200°C kunnen gaan hoor voor een nog beter resultaat.

Op die temperatuur duurt het ongeveer 75 minuten voordat je Beer Can Chicken van 1,5 tot 2 kilo gaar is en je velletje krokant.

Welk bier voor Beer Can Chicken?

Zoals je hierboven al kon lezen doet het bier bij Beer Can Chicken helemaal niets. Dus kies een mooi biertje uit voor jezelf en verspil vooral geen mooi bier door het in het blikje te stoppen! Water werkt net zo goed en als er gasten komen en je wilt toch indruk maken neem dan wat goedkoops in een duur blikje!

Voordeel van deze kennis is meteen dat het niet uitmaakt wat je als vloeistof gebruikt en dat je Beer Can Chicken altijd alcoholvrij is.

Rookhout voor Beer Can Chicken

Vroeger gebruikte ik één of twee blokjes hickory rookhout voor mijn kip. Meestal ging dat goed maar soms was de kip ook bitter. Toen wist ik nog niet dat teveel rook een bittere smaak achter kon laten. Als je meer over rookhout en de verschillende soorten wilt weten dan heb ik hier een heel artikel over rookhout.

Voor Beer Can Chicken gebruik ik één blokje (chunk) rookhout en dan het liefst een lichte smaak zoals appel of kers. Maar als ik meer de Amerikaanse kant op wil qua smaak dan gebruik ik een blokje hickory of pecan.

Rookhout is een extra ingrediënt bij je bereidingen dus ga daar vooral mee experimenteren!

Beer Can Chicken
Afdrukken Pin
5 van 2 stemmen

Beer Can Chicken

Kip op een bierblik van de barbecue, een echte barbecue klassieker die er fantastisch uitziet!
Gang Hoofdgerecht
Keuken Amerikaans
Trefwoord Kip
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 1 uur 15 minuten
Totale tijd 1 uur 30 minuten
Porties 4 personen
calorieën 395kcal
Auteur noskos

Ingrediënten

  • 1 kip – 1,5 – 2 kg
  • 1 blik bier ½ liter
  • 2 theelepels plantaardige olie

Voor de rub:

  • 1 theelepel mosterdpoeder
  • 1 theelepel uienpoeder
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel zeezout
  • ½ theelepel knoflookpoeder
  • ½ theelepel korianderpoeder – (ketoembar)
  • ½ theelepel komijnenpoeder
  • ½ theelepel vers gemalen zwarte peper

Extra benodigdheden:

Instructies

  • Mix in een bakje alle ingrediënten voor de rub.
  • Snij het overtollig vel van de nek en verwijder eventueel aanwezig vet.
  • Wrijf de kip aan de binnen-, en buitenkant in met de olie en bestrooi daarna met de rub.
  • Open het bierblikje en gooi de helft eruit.
  • Plaats de kip op het bierblik.
  • We garen de kip op 175-180°C volgens de indirecte methode. Als je niet weet hoe dat moet voor jouw barbecue dan leg ik je dat hier stap voor stap uit.
  • Leg het rookhout op de kolen en plaats de kip in de barbecue, weg van het vuur. Bij een Weber doe ik dat op het kolenrooster.
  • Controleer na drie kwartier of de kip niet te donker wordt bovenop. Is dat het geval dan kun je de bovenkant afdekken met aluminiumfolie om verder bruinen te voorkomen.
  • Een kip van ongeveer twee kilo is na zo'n 5 kwartier klaar. Meet iets eerder met de kernthermometer of je er al bent. Je kip is gaar als de temperatuur in de borst 72°C en in de dij 85°C is.
  • Laat de gare kip 10 minuten rusten en haal haar van het blik af, knip met een wildschaar in stukken.
  • Ik serveer hier meestal zelfgemaakte friet en appelmoes bij.

Video

Voedingswaarden

Serving: 100g | Calories: 395kcal

Dit vind je misschien ook leuk

66 Reacties

  • Reageer
    wim
    dinsdag, 29 december 2009 at 13:59

    ik wil deze erg graag maken op oudejaarsavond '09/'10
    ben nog behoorlijk een leek maar vroeg me af of het hout er meteen op moet of later pas???
    hopelijk kan je nog antwoorden voor het zover is.
    alvast bedankt
    Wim

  • Reageer
    noskos
    dinsdag, 29 december 2009 at 15:48

    Hoi Wim,

    Ik doe het hout er meestal tegelijk met de kip op. Je kunt ook als je kolen heet zijn het hout erop doen en wanneer het rookt pas de kip maar alles tegelijk is wel zo makkelijk.

    Veel succes!

    noskos

  • Reageer
    wim
    donderdag, 31 december 2009 at 07:46

    dank je, ik laat nog weten of het allemaal gelukt is
    alvast een goed bbq 2010

  • Reageer
    Freek
    woensdag, 7 april 2010 at 07:45

    Nou, de Beer Can Chicken was heerlijk!!
    Heb hem gisteren voor het eerst geprobeerd met de standaard dry rub en het was echt smullen, het vlees blijft heerlijk sappig.
    In je beschrijving van dit recept op internet heb je een foutje gemaakt, je schrijft: “Open het bierblikje en gooi de helft eruit”

    Dat is natuurlijk zonde hé, je gooit bier nooit zomaar weg! 🙂

    Ik ga meer van je recepten proberen, je hebt een hele mooie site!

    Groeten uit Brabant,

    Freek

  • Reageer
    noskos
    woensdag, 7 april 2010 at 09:34

    Nou dat van dat bier weggooien is geen foutje hoor Freek! Ik heb bier in huis voor visite, en voor in de lekbak van mijn barbecue. Ik drink dat spul nooit.

    Geef mij maar het sterkere spul! http://www.tiki-den.com/ (Life too short to drink cheap booze ;-))

  • Reageer
    Con
    zaterdag, 14 augustus 2010 at 17:40

    Het zal mij benieuwen, de 2 kippen staan nu net erin…

  • Reageer
    Koen
    dinsdag, 3 mei 2011 at 16:03

    Dit weekend ook de kip maar eens op een blikje zetten.
    Ik heb best een grote ronde BBQ. Geen Weber. Maar ik kan boven en onder wel een lucht gaten open/dicht zetten. Wat is aan te raden, want dit wordt mijn eerste keer dat ik zelf ‘met deksel’ ga bbq-en? (Ik ben net als dit bericht wel van plan rookhout te gaan gebruiken.)

    • Reageer
      noskos
      dinsdag, 3 mei 2011 at 18:37

      Bovenste roostertje openhouden, met de onderste de temperatuur regelen, ik doe tegenwoordig de kolen aan één kant in de BBQ en draai na zo’n 35-40 minuten de kip 180° zodat beide kanten evenveel warmte krijgen.

  • Reageer
    Jeffrey
    maandag, 25 juni 2012 at 16:54

    Ziet er heerlijk uit! Morgen proberen.

    1 vraagje:
    “Laat de kip 10 minuten rusten en haal haar van het blik af, knip met de wildschaar stukken.
    Ik serveer hier meestal zelfgemaakte friet en appelmoes bij.”

    Is dit de kip 10 minuten inpakken in alluminium folie of gewoon 10 minuten buiten de BBQ? Koelt de kip dan niet te veel af?

    • Reageer
      noskos
      maandag, 25 juni 2012 at 18:01

      Je kunt de kip zo laten staan, het afkoelen valt wel mee hoor. Je kunt er ook wat aluminiumfolie over doen maar dan heb je kans dat je velletje wat taaier wordt.

      Succes!

  • Reageer
    Jeffrey
    dinsdag, 26 juni 2012 at 21:32

    Super geslaagd! Thanks voor het recept Noskos!

    Mee genieten kan hier:

    http://i50.tinypic.com/102jrj6.jpg
    http://i47.tinypic.com/zx30yg.jpg
    http://i45.tinypic.com/3sdy0.jpg

    • Reageer
      noskos
      woensdag, 27 juni 2012 at 02:09

      Leuk om te horen! Je kolen horen trouwens op het zelfde rooster te liggen als waar je kippen nu op staan 😉

  • Reageer
    Jeffrey
    woensdag, 27 juni 2012 at 17:20

    Klopt! 😀

    Moest even improviseren omdat het lek bakje toch iets te klein was: het kolen rek van mn 2de Weber bood uitkomst! Trouwens.. een aanrader is toch wel zeker om van de herfst denneappels te rapen. Zoals je misschien al zag had ik er paar opgegooid.

    Had deze in wat bier laten weken. Roken erg goed en geeft een heerlijk rookerige houtsmaak aan de kip.

  • Reageer
    Niels
    woensdag, 1 augustus 2012 at 20:09

    Leuk om dit recept op internet te vinden, kennissen van mij maken dit regelmatig en is zeker zeer smakelijk en de kip is super mals.

  • Reageer
    immetjes
    donderdag, 6 september 2012 at 11:39

    Afgelopen dinsdag 4 sept. 2012 dit gemaakt en het was niet te eten. Het was net of ik (m’n vrouw en kinderen hebben de kip niet eens geprobeerd) knakworsten of rookworst zat te eten.

    Ik zal er wel te veel Hickory op gegooid hebben want het vlees was inderdaad erg mals maar smaakt me dus teveel naar rookworst. Ik ga dit dus nog wel eens een keer doen, maar dan zonder hout (de tuin rook de volgende dag nog alsof er een bosbrand gewoed had, en dat terwijl het helemaal niet zo rookte).

  • Reageer
    Niels
    donderdag, 6 september 2012 at 20:13

    Aan Immetjes, als de tuin nog naar een bosbrand ruikt en het lijkt als of je rookworst eet dan zal er zeker te veel Hickory in de bbq gezeten hebben. Volgens mij is een klein handje voldoende maar zonder moet ook wel lukken.
    Succes bij de volgende poging.

  • Reageer
    Jeroen
    maandag, 29 oktober 2012 at 08:32

    Wat een heerlijk recept, gisteren (28-10-2012) gemaakt. Was voor het eerst dat ik op deze manier vlees heb klaar gemaakt. Ik heb altijd gewoon in de supermarkt gekruid vlees gehaald en dat bijna cremeren. Dit was echt een succes.
    Ik ga zeker meer recepten gebruiken, dank voor deze Noskos!

  • Reageer
    Willem
    donderdag, 2 mei 2013 at 13:25

    Welke kant-en-klaar dry rub past het beste bij de BCC? Ik wil mijn eerste dit weekend gaan maken, alleen twijfel welke rub te kopen (het moet namelijk meteen een succes worden!!). Alvast bedankt en ga vooral door met deze website.

    • Reageer
      noskos
      donderdag, 2 mei 2013 at 17:00

      Ik zou gewoon zelf een rubje in elkaar flansen. En anders Yardbird van Plowboys of Head Country. Dat zijn erg lekkere rubs voor op kip. Te vinden bij Vuur en Rook en True2BBQ.

  • Reageer
    Willem
    dinsdag, 21 mei 2013 at 15:41

    Mijn eerste BCC was dan gisteren eindelijk een feit! Zelf een rub gemaakt (basis rub met zout, peper, paprika poeder, knoflook- en uienpoeder, bastaardsuiker, cayenne) en de kip smaakte heerlijk. Wel nog een vraagje over de bereiding. Ik heb de kip eerst ingevet met een kwastje (gesmolten boter en knoflook) en daarna de rub aangebracht. Is dit de juiste volgorde of kan het beter? Ik ga in ieder geval mijn BCC en rub nog wat naar mijn smaak verfijnen en ga dan op zoek naar mijn volgende BBQ avontuur. Suggesties zijn welkom, ik hou van grote stukken vlees 😉

    • Reageer
      noskos
      dinsdag, 21 mei 2013 at 19:13

      Wat is een goed, wat is fout? Als hij lekker was was het goed 😉 Ik doe meestal wat olie en dan de rub. Maar er zijn heel veel manieren om een kippetje te bereiden.

  • Reageer
    Martijn Zoetekouw
    dinsdag, 28 mei 2013 at 22:20

    Net een nieuwe BBQ gekocht, dit wordt het eerste recept wat ik daarop ga proberen.
    PS. Wat een geweldige site

  • Reageer
    Azet
    dinsdag, 11 juni 2013 at 23:17

    Ziet er lekker uit, is het ook mogelijk om dit op een gas-bbq te bereiden?

    • Reageer
      noskos
      woensdag, 12 juni 2013 at 09:48

      Ja hoor, als je een barbecue hebt met meerdere branders kun je er één of twee uit laten en zo een indirecte zone creëren.

  • Reageer
    charles
    zondag, 7 juli 2013 at 11:16

    hallo ik heb alleen maar een bbq zonder deksel. is dat ook te doen of word het dan niks.
    het lijkt me nl wel wat.
    groeten charles

    • Reageer
      noskos
      zondag, 7 juli 2013 at 11:36

      Sorry, met een barbecue zonder deksel is dit echt niet te doen. Daar kun je alleen maar mee grillen. Voor indirecte bereidingen zul je toch echt op zoek moeten naar een andere barbecue.

  • Reageer
    charles
    zondag, 7 juli 2013 at 12:45

    ok bedankt. ga op zoek naar een dichte.

    • Reageer
      Pol
      zondag, 18 juni 2017 at 10:48

      kan best met open bbq maar moet je de kip afsluiten met een hoedje van dikke aluminiumfolie je hebt speciale bbq folie .het hoedje moet niet plakken maar iets ruim zitten heb het al twee keer gedaan en het resultaat was goed gewoon proberen voor de rest aanwezig volgens recept

  • Reageer
    Anita
    donderdag, 18 juli 2013 at 21:28

    Echt een te gek recept.
    Ik heb een variant met rode wijn gemaakt, super sappig!
    Wil hem graag aan Noskos geven om op de site te zetten!
    Bedankt voor je inspiratie om op een andere manier te bbqen.
    Zelfs de pizza vonden we bijzonder.

  • Reageer
    Leon
    dinsdag, 13 augustus 2013 at 16:05

    Van de week dit recept gemaakt en het was de beste kip die ik in tijden heb gehad, mijn gasten vonden het ook bijzonder lekker.

    Binnenkort maak ik deze weer!

  • Reageer
    Leon
    dinsdag, 13 augustus 2013 at 16:05

    Overigens heb ik nog wat tijm toegevoegd aan de rub, dit vind ik goed bij Kip smaken.

  • Reageer
    Patrick
    dinsdag, 13 augustus 2013 at 22:31

    Deze week mijn eerste Bcc gemaakt.
    Was echt super, kip viel zowat van het bot.
    Best kippetje ever.

  • Reageer
    daan
    zaterdag, 17 augustus 2013 at 19:34

    Vanavond de bcc op een smokey Joe gemaakt, was weer super! Lekker mals en goed gekruid 🙂

  • Reageer
    charles
    zondag, 18 augustus 2013 at 10:18

    heb het geprobeerd maar de bbq gaat uit op het moment dat ik het deksel erop doe. iemand enig idee hoe dit komt. heb de beide openingen open staan

  • Reageer
    Leon
    donderdag, 22 augustus 2013 at 09:01

    Charles,

    Heb je water in de bak gedaan waar de kip in staat? Hoeveel kolen doe je in je BBQ en welke BBQ gebruik je?

  • Reageer
    Paul
    maandag, 21 april 2014 at 10:36

    Ik heb een vraagje. Gisteren dit gerecht gemaakt. De temperatuur was lastig onder de 200°C te krijgen. Echter de temp vd kip kwam niet hoger dan 55°C. Hij werd uiteindelijk heerlijk gaar, duurde uiteraard veel langer. En de huid werd niet echt veel bruiner.
    Wat voor tips hebben jullie voor me om het beter te doen?

  • Reageer
    Arjan Keijzer
    woensdag, 30 april 2014 at 15:59

    Wat is het lang geleden dat iemand hier heeft gepost, voor mij een prima smoes om hem te gaan maken

  • Reageer
    Jim
    zaterdag, 17 mei 2014 at 15:53

    Heb het recept vorige keer met twee kippen gemaakt heerlijk, ik heb Provençaalse kruiden laten weken in wat bier maar dit gaf een sterke rook smaak, niet verkeert maar je moet er van houden.
    Vanavond gaat er een grote kip in op de zelfde manier op verzoek van m’n dochter, wel iets langer laten marineren en de Provençaalse in bier geweekte kruiden gaan halverwege de garings tijd in een open buideltje op de kolen!
    Ik wil in de lek schaal aardappel partjes leggen en knoflook en rozemarijn dit gaart in de jus van het vet en kruiden van de kip lijkt me heerlijk!

  • Reageer
    Mark
    zaterdag, 28 juni 2014 at 22:47

    Heerlijk recept, en nog super makkelijk ook!
    Vanavond ook voor de eerste keer gemaakt, en de hele familie was super enthousiast.
    Weber aan 1 kant voorzien van kooltjes , en toen op zoek naar de juiste temperatuur. Sleuf van ongeveer driekwart centimeter van het luchtrooster onder was voor mij de juiste afstelling. Netjes op 190 graden. Verder had ik een vlees thermometer in de kip gedaan, welke ik perfect door het luchtrooster kom aflezen zonder de kap eraf te hoeven halen.
    Enige wat even lastig was, was de stabiliteit van de kip. Hij beef een beetje wiebelen, en is net na het draaien ook omgevallen. Volgende keer wellicht een dikke steen onder in het bierblik proberen.
    Maar smaak is gewoon zo lekker, de duidelijke rooksmaak niet overdreven maakt het gewoon dat de kip tien keer lekkerder smaakt dan uit een elektro oven.
    Ga zeker meer recepten uittesten!

  • Reageer
    Arjan Keijzer
    woensdag, 2 juli 2014 at 09:39

    Beste Mark,
    De oplossing voor t omvallen vh blik met de kip komt van Barbekook!! Die hebben een rvs schaaltje waar een rvs blik op vast zit dmv bajonet sluiting. http://www.barbecook.com/mobile/products/accessoires-detail.asp?ID=12496&groep= succes

  • Reageer
    Dennis
    zondag, 27 juli 2014 at 22:42

    Vanavond gemaakt volgens dit recept, en hij smaakte hemels !!

  • Reageer
    Rob
    maandag, 28 juli 2014 at 09:57

    Hallo allemaal,

    Gisteren ook maar es een blik bier in het achterste van een kip gestoken en dit geheel in de BBQ gezet.
    Het paste zelfs in de Smokey Joe! Wel maar net maar net genoeg 🙂 Geeft wel een stimulans om toch eens op een grotere weber over te stappen, heb er maar 1 probleem mee en dat is dat die Smokey Joe gewoon niet kapot of versleten te krijgen is. Het ding is al 12 of 13 jaar oud en hij ziet er nog steeds uit alsof hij van vorig jaar is, ondanks alles wat hij heeft eegemaakt.
    De kip was in elk geval bijzonder verrassend lekker en gaat zeker nog eens vervolgd worden!

  • Reageer
    Thomas
    woensdag, 11 maart 2015 at 09:44

    Beste noskos,

    Je chicks zien er waanzinnig uit. Ik zie dat je bij temp vermeld 175 graden. Stel ik doe ze op 120 of 130. Duurt alles dan gewoon wat langer of zijn de kippen dan niet meer lekker? Graag je advies.
    Bedankt

    • Reageer
      noskos
      donderdag, 12 maart 2015 at 14:08

      Als je je kip op een lagere temperatuur doet duurt het inderdaad langer maar hij wordt wel gewoon gaar. Maar wat er niet zal gebeuren is dat je velletje knapperig wordt, je zult dus een rubberig vel hebben op die manier.

  • Reageer
    Frans
    zondag, 19 april 2015 at 19:56

    Net een heerlijk kippetje weggewerkt volgens deze methode, voor herhaling vatbaar.

  • Reageer
    Ralph
    zondag, 17 mei 2015 at 10:21

    In tegenstelling tot eerder bericht is dit wel degelijk mogelijk op een open bbq. Afgelopen weekend geen dichte bbq ter beschikking, wel een groten tinnen emmer. Deze hebben we over de kip geplaatst om een oven te creeren. Perfect gelukt!

  • Reageer
    Ollie
    vrijdag, 29 mei 2015 at 14:14

    Ik zie dat je de kippen onderaan de bbq legt.
    Lukt dit niet op het rooster? Of had je geen ruimte?

    • Reageer
      noskos
      vrijdag, 29 mei 2015 at 16:07

      Op het rooster is het inderdaad wat krap, en dit werkt gewoon prima. Doe het altijd zo in de weber.

  • Reageer
    Jan
    maandag, 8 juni 2015 at 09:35

    Afgelopen zaterdag gemaakt. Was de eerste keer dat ik zoiets deed met de bbq, dus ging ik eerst oefenen met de temperatuur te regelen zonder vlees. Maar toen hij eenmaal stabiel op temperatuur was, overhaast de kip klaargemaakt en erop gezet. Daardoor had ik de rub niet een uur in laten trekken, maar dat deed niet onder voor de smaak! Hij was zeer goed gelukt 🙂

    Ik heb het op een weber 47 cm gemaakt (van mijn ouders), en net zoals in de blog op de bodem gezet. Gelijk zelf een weber 57 cm gemaakt. Zou het op die wel op het rooster kunnen?

    • Reageer
      noskos
      maandag, 8 juni 2015 at 14:46

      Ik heb ook de 57, daar doe ik het altijd op het kolenrooster. Maar je kunt gewoon proberen. Met een klein kippetje lukt het waarschijnlijk net.

  • Reageer
    ollie
    maandag, 8 juni 2015 at 15:13

    Ik heb het zondag voor de eerste keer gemaakt op mijn mastertouch. Eerst op de rooster gelegd, maar het deksel kon niet toe. Dan maar toch op de kolenrooster gelegd. Was super lekker trouwens. Dus op een 57 lukt het niet op een grillrooster

  • Reageer
    Harold
    zondag, 2 augustus 2015 at 10:59

    Ik ga vandaag voor het eerst kip op blik maken, en ga dit op een gasbbq doen.
    Aangezien ik geen aluminium lekbakjes heb, wil ik dit doen met een ovenschaal.
    Ik neem aan dat dit geen probleem behoeft te zijn?!
    Wel kan ik deze schaal inpakken met alu-folie wanneer dit beter is…

    B.t.w. Een hele erge goede en informatieve website zeg!!
    Deze houden we er in….
    Gr. Harold

    • Reageer
      noskos
      zondag, 2 augustus 2015 at 12:23

      Hoi Harold,

      Ja hoor, dat is helemaal geen probleem en inpakken in folie doe ik ook met alles dat de barbecue in gaat hoor. Maakt het schoonmaken een stuk gemakkelijker 😉 Bedankt voor de complimenten en succes met je kip vanavond!

  • Reageer
    Herman Mulder
    zondag, 23 augustus 2015 at 16:39

    vandaag voor het eerst gedaan met een blikje malt en cajun kruiden van verstegen, bij gebrek aan hicory wat onrijpe walnoten in de bolster op de kolen gelegd was heerlijk

  • Reageer
    Theo
    zaterdag, 26 maart 2016 at 22:09

    Hmmm walnoten, goed idee. Ga ik morgen eerste paasdag ook eens proberen. Wish me luck, wordt de eerste keer kip op blik…..

  • Reageer
    Bart
    dinsdag, 2 augustus 2016 at 20:26

    Maakt het voor de smaak uit wat voor bier je pakt, trekt dit ook echt in het vlees?

    Evt bv ook met wijn of whiskey te proberen?

    • Reageer
      noskos
      woensdag, 3 augustus 2016 at 22:32

      De vloeistof maakt niets uit, je kunt ook gewoon water in het blikje doen uiteindelijk is het eindresultaat bij allemaal hetzelfde 😉

  • Reageer
    Arjan Keijzer
    woensdag, 3 augustus 2016 at 23:51

    Je zou eventueel aan welke vloeistof dan ook kruiden kunnen toevoegen die je een beetje proeft maar niet extreem. Is wel een erg leuk gerecht om te maken op de BBQ. Je kan hem lakken met een saus op basis van wat je in het blikje hebt zitten. Maar zonder is het ook een succes.

  • Reageer
    Piet visser
    zaterdag, 31 december 2016 at 10:18

    Ik heb hem van de week ook gemaakt op de smoker eerst op gestookt met kolen daarna eikenhout er bij een uur op 175 195 graden kern wassen 85 graden nu wassen het vlees super alleen het vel wassen niet te beren hoe kan dit

    • Reageer
      noskos
      zaterdag, 31 december 2016 at 16:53

      Wat was het probleem met het vel? Was het taai? Dat is ook één van de moeilijkste dingen om goed te krijgen bij kip. Ook heb je eikenhout gebruikt, dat is een houtsoort die een eigenlijk te sterk is voor kip. Dat kan ervoor zorgen dat je een bittere smaak aan je kip krijgt.

      • Reageer
        piet visser
        zaterdag, 31 december 2016 at 17:11

        Het vel wassen er bitter echt een vieze smaak het vlees zelf was wel goed hebben de bricetes kolen er ook nog invloed op en welk hout kun je anders het best gebruiken

        • Reageer
          noskos
          zaterdag, 31 december 2016 at 21:53

          Eén a twee blokjes fruithout, (appel of kers) is meer dan genoeg voor kip. Een beetje goede briket geeft zelf geen smaak af, maar als je hele goedkope gebruikt dan kunnen die ook nog invloed hebben. Kijk eens voor kokosbriketten als je die nog niet gebruikt.

  • Reageer
    Martin
    zondag, 25 augustus 2019 at 18:18

    Terwijl het recept al 12 jaar op de site staat, is de kip nog steeds even lekker!
    #neverchangeawinningteam

    • Reageer
      noskos
      zondag, 25 augustus 2019 at 19:57

      Ja, blijft een goed kippetje 😀

  • Reageer
    Maher
    donderdag, 25 juni 2020 at 20:27

    Hoi, ik wil deze ook proberen. Heb alleen geen mosterd poeder in huis wel gewone mosterd. Kan dat ook? Zelfde hoeveelheid? En is het roken met appel houtsnippers ook een optie?

    • Reageer
      noskos
      zaterdag, 27 juni 2020 at 10:18

      Ja, even dun laagje mosterd kan ook hoor. En appelhout werkt prima.

    5 from 2 votes (2 ratings without comment)

    Reageer

    Rating recept




    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.